Reklama

Reklama

Představ si

  • Česko Imagine (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Do Lisabonskej školy pre zrakovo postihnuté deti a mládež prichádza inštruktor Ian, aby im pomohol získať viac sebavedomia a samostatnosti. Jeho metódy sú však nielen nekonvenčné, ale aj nebezpečné. Čoskoro si získa dôveru študentov, ktorí sa odvážia vymeniť pokojné a bezpečné prostredie kliniky sa pulzujúce ulice metropoly... (STV)

(více)

Recenze (77)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Andrzej Jakimowski mě zaujal na festivalu 3Kino svým filmem Fígle natolik, že jsem se začal zajímat o jeho další kousek. Po diskuzi s kolegyní Emmou53 jsem si vybral Imagine a rozhodně nelituju jediný minuty pohledu na tenhle biják. Andrzej předvádí hotový režisérský mistrovství co záběr to balada. Herce tady natáčení taky zastihlo v neuvěřitelný formě, hlavně Edward Hogg tady vysloveně válí, všechny ty pohyby a gesta jsou tak věrohodný, že jsem mu věřil že je skutečný slepec, co nepotřebuje hůl. Film dává příjemnou náladu a chce naše empatie a pokud se budeš řídit učetnickou větou má dáti / dal, tak po skončení závěrečných titulků budeš hodně spokojeně vrnět. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Naprosto krásný, upřímný film, který s lehkostí a vtipností sobě vlastní vypráví příběh nevidomých, tak krásně, že jsem se s nimi okamžitě sžil. A nebylo to depresivní, jak by někoho mohlo napadnout. Spíš právě naopak. A nejenom příběh mi udělal obrovskou radost, i herci nemají chybu a atmosféra prosluněného Lisabonu to všechno krásně završuje. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Natočit tak citlivé téma, aniž by byl divák citově vydírán, je docela obtížné, protože většinou to bývá právě naopak. Já to tady v žádném případě tak necítila a to nesmírně oceňuji. Byla jsem jen v jiném světě, tam kam bych se nikdy nechtěla v žádném případě v reálu dostat, ale on pro mnohé existuje a já jsem mohla alespoň tímto způsobem do tohoto světa nahlédnout a zjistila jsem, že zdaleka nevyužívám všechny svoje smysly takovým způsobem, jak mně to přiblížil právě Ian ve světě nevidomých. A i když je to drama, tak Andrzej dokázal vytvořit i moc příjemnou atmosféru tím, že celý příběh prosvětlil teplými barvami a i trochu té romantiky tam vložil velmi citlivě a jemně. Určitě doporučuju, jeden z filmů, který stojí zato vidět. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem (nebo spíš doufal), že mě Imagine nadchne, ale i tak to bylo moc milé překvapení. Nálepka „hřejivý film“ je dost přesná, a to rozhodně ne jen kvůli slunnému Lisabonu. Ian je fakt sympaťák a okamžitě si mě získal a já mu pořád fandil, aby se mu při jeho ne úplně ortodoxních metodách dařilo. A jeho praktiky mě opravdu nadchly, do toho fungující romantika, špetka humoru a kopa pohodové atmosféry. A procházky venku patřily k tomu nejlepšímu. Navíc je film nastaven tak, že i když je místy dojemný, nesklouzává k citovému vydírání. A přestože neoslňuje zrovna svižným tempem vyprávění, ani na vteřinu jsem se nenudil a hodnotím slabším, ale plným počtem. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Mal by používať paličku ako každý slepec..." Do školy pre nevidiacich prichádza učiteľ, tiež nevidiaci, no za krátky čas na seba strháva všetku pozornosť. Žiaci ho dokonca podozrievajú, že určite vidí. Nepoužíva paličku a "vidí" aj to, čo nevidiaci. Jeho svojrázne učiteľské metódy vedeniu školy nesedia a konflikty na seba nenechajú dlho čakať. Malý, ale určite zaujímavý film s množstvom menších postáv, ktorí sú skutočne nevidiaci a zrakovo postihnutí a to filmu veľmi pridáva na atmosfére. Na podobnú tému asi ťažko nájdete lepší film. 80%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý líně se vlekoucí film ze světa nevidomých. Jakkoliv se okolí člověka tváří, že se mu snaží pomáhat, že kvůli němu cizeluje vědecké postupy a zasvěcuje tomu svůj profesní život, skutečnost je většinou taková, že všem těmto profíkům jde především o jejich klid, o vyloučení rizika za něco odpovídat... Nespoléhat na ně, opírat se o své síly, je jediná cesta nabízející spolehlivost. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vnútorný svet slepých je omnoho bohatší ako ten u zdravých. Človek začne vnímať aj to, čo predtým vnímať nedokázal, stará známa vec... Výborná sondáž do sveta takto postihnutých ľudí, i s ich starosťami a trampotami. Chudák slepý učiteľ, jeho metódy boli vynikajúce, len žiaľ, tie zdravý človek (hlavne ten lekár) nedokáže pochopiť. Áno, sloboda a samostatnosť nie sú zadarmo, hlavne keď ľudia k sebe nie sú ústretoví. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Každý krok je cesta do neznáma, aneb všichni čekáme na svou velkou loď. Život a vše kolem Tebe je hlavně výrazem Tvé mysli, a proto představ si že...! Skvělá režie a silný i citlivý příběh. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Doufám, že tenhle film neprojde Hollywoodským kompostérem. To už bych se určitě o Iana nebála, když šel hledat na dvoře motorku. A ani bych mu tak moc nepřála, aby našel to své Eldorádo v podobě přístavu s velkou lodí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je na zamyslenie, prečo vzniká tak málo hraných filmov o nevidiacich, keď práve táto téma sa zdá byť pre filmovú reč ako stvorená. Sú totiž jedinou skupinou ľudí, ktorí nemôžu pozerať filmy. Z tohoto kontrastu by sa dalo vyťažiť mnoho. Imagine je film, ktorý nemá úmysel diváka deptať, iba priblížiť svet nevidiacich nám šťastnejším. Príjemné prímorské prostredie, kde spolu s postavami cítite na vlastnej koži svieži morský vánok. Je pozoruhodné, že taký prechod cez cestu môže byť oveľa vačšie adrenalínové dobrodružstvo, ako demoličné automobilové naháňačky v akčných filmoch. To nemyslím nijako ironicky, ale absolútne vážne. Možno to chcelo silnejší, melodramatickejší záver, ale na kopírovaní skutočného života nie je predsa vôbec nič zlé. A navyše sa dozvieme niečo málo ako o technických pomôckach pre nevidiacich, tak o spôsoboch ich orientácie v priestore, o ktorých som nemal ani páru. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velice citlivý snímeček o nelehkém životě lidí, kteří si sice nemohou vychutnávat život plnými doušky, ale mohou si ho alespoň představovat plnými oušky. Prostředí Lisabonu bylo opravdu kouzelné. Tvůrci si se zvuky vyhrály do takové míry, že se jednalo o naprostou audio slast. Postava hlavního hrdiny byla nesmírně zajímavá. Nevázne příliš ani příběh, který pojednává o pokusu o co možná největší příblížení se životu člověka, kterému žádný ze smyslů nechybí. Člověk si během snímku uvědomí, jaké štěstí má a co všechno z každodenních rutinních činností je pro slepého člověka problém. Velice pozitivně hodnotím, že snímek není ani malinko sentimentální. Absolutně netlačí divákům na city, ačkoli k tomu téma přímo vybízí. Jediným pocitem, které člověk při sledování a poslouchání pocítí, je nehynoucí obdiv. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film mi vybrala uživatela mat.ilda. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Vůbec si nedokážu představit, že by tohle silné a zároveň tak citlivé téma natočil někdo v ho(bo)llywoodu. Vznikla by nejspíše sladkobolně-slzopudná sračka, která by mě sloužila jako varování, že se na podobné filmy už nemám nikdy více dívat. To však v tomhle případě nehrozí ani náhodou. Andrzej pojal tenhle film naprosto jinak. Lehce, jednoduše a hlavně s velkým přehledem. Ukázal nám vidícím, že bychom si měli vážit, pro nás tak samozřejmého faktu, jakým je zrak. Zároveň nám dal aspoň trošku nahlédnout, jaké to je, ponořit se do světa, kde vládne jen samá tma. Světa plného zvuků, dotyků a jiných vjemů, které si jen těžko dokážeme normálně vybavit. Ale i tak se dá vést normální, mnohdy i plnohodnotný život. Chce to je vůli a trpělivost a výsledek ten se po čase určitě dostaví. A kdo ví, třeba se dočkáte i té své vytoužené lodě. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

"Uvědom si, že jsi jinej a chovej se podle toho!" Imagine kontruje : "Nasrat!" Po pravdě tu onen svár mezi tzv. normálním a jiným světem není natolik výrazný. Představ si je spíš o hledání světla a naděje tam, kde se zdá, že zůstává jen tma a beznaděj. Střet mezi světem nevidomých a zrakem obdařených tu představuje zejména za všech okolností zodpovědný a pevně nohama na zemi stojící šéflékař. Jeho hlavním problémem však není obava o pacienty, ale vlastní mentální lenost či neschopnost alespoň se pokusit vcítit do svých svěřenců. A stává se tak symbolem onoho naprostého nepochopení, které mezi většinou tzv. normálních jedinců vládne. Krásný film , při němž máte občas pocit, že váš zrak je spíš přítěží. Za pět. Viděno během Challenge tour 2015 Speciál: Filmový lov ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Už od úvodního pomalu zaostřovaného záběru se nás autor snaží přenést do světa svých slepých hrdinů. Na to jsou výborné i scény, ve kterých slepí žáci se slepým učitelem diskutují o tom, co se podle jejich sluchu děje na dvoře před nimi. A stejně jako oni, ani divák to nevidí. Mezinárodní koprodukce s Angličanem a Němkou v hlavních rolích ovšem zaujme i jako neobvyklá love story v prosluněné atmosféře Lisabonu. Ovšem cesty slepců městem či přístavem působí napínavěji než ledajaký thriller (90%). ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Pro tento zážitek by byla jakákoliv slova asi slabým vyjádřením toho co jsem právě zažil. Ještě teď téměř hodinu po skončení sedím s "hubou" dokořán a říkám si, že jsem byl mnohem slepější když jsem si myslel, že se úžasné filmy v této době již netočí... - 30. 7. 2013 - 100% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek o slepém učiteli a jeho neortodoxních metodách při výuce stejně postižených žáků. Film dokonale pracuje s kamerou i zvuky a hlavní protagonista je zahraný dokonale. Příjemné překvapení. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Prosluněný snímek s kolíbavou kamerou, naddimenzovanou intenzitou zvuku, dobrodružným nádechem a s více než zajímavým tématem, který nesvádí k lítosti nad údělem nevidomých, nýbrž nad námi samými - pro polozapomenuté prožívání vjemů, o které se nevědomky připravujeme, když registrujeme jen nezbytné informace nutné k přežití a něco tak krásného, jako jsou zvuky, zapomínáme řadit k zážitkům všedního dne. Film o důvěře, naději a touze po svobodě, který je škoda nevidět a neslyšet... ()

Reklama

Reklama