Reklama

Reklama

Achnaton a Nefertiti: Královští bohové Egypta

(TV film)
  • Velká Británie Akhenaten and Nefertiti - The Royal Gods of Egypt
Velká Británie, 2002, 50 min

Obsahy(1)

Příběh El Amarny mapuje jedno z nejpozoruhodnějších století v dějinách starověkého Egypta. V El Amarně se soustředila moc a náboženské nadšení a v místním královském harému docházelo k incestu a sexuální politice. Pořad toto zajímavé období sleduje prostřednictvím životů tří nejvýznamnějších faraónů, kteří v tomto období vládli, a čerpá z nové investigativní práce předního egyptologa Nicholase Reevese poskytnuté exkluzivně za účelem natočení tohoto dokumentu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Achnaton (Slúžiaci bohovi Atonovi) - kráľ osemnástej dynastie bol náboženský reformátor a zakladateľ nového hlavného mesta Achetatonu. Jeho vláda trvala od roku 1367 až do 1350 pred n.l. Najpozoruhodnejšia osobnosť egyptského dávnoveku. Veľkňaz slnečného boha Re-Horachteja, ktorý je Atonom veseliacim sa na horizonte pod menom Šu. Faraón revolucionár. Kacírský kráľ. Monoteista, čo zaviedol kult boha Atona. Idealistický pacifista a zároveň bezohľadný despota. Chorobný fanatik. Jeden z najvýznamnejších mužov na egyptskom tróne... Nefertiti - manželka faraóna Achnatona (Amenhotepa IV.) z 18. dynastie. Najkrajšia žena v dejinách mocnej ríše rozprestierajúcej sa pri brehoch rieky Níl... "Achnaton a Nefertiti: Kráľovskí bohovia Egypta". **** ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Bohužel hodně špatný dokument, žádné velké nebo nějak objevnější informace nepřinášející. Komentátor snad celých padesát minut opakuje to samé, akorát v jiném slovosledu a člověk se nedozví o nic víc, než mu řekli v dějinách v prváku (vážně!) ()

Renie42 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o starověkém Egyptě 18. dynastie. Amenhotep IV (Achnaton) je z části velká záhada a jeho královská manželka Nefertiti také. Bylo to podáno jako napůl hraný dokument. I pár nových věcí jsem se tu dozvěděla, ale také i něco málo tu chybělo na vysvětlení. Každý egyptolog vidí toho období jinak a jsem pro každé vysvětlení a debatování o této zajímavé a nádherné éře. ()

Reklama

Reklama