Reklama

Reklama

VOD (1)

Boxer Billy Hope (Jake Gyllenhaal) je na vrcholu své slávy, má nádherný dům a milující rodinu. I navzdory jeho úspěšné kariéře, ho manželka Maureen (Rachel McAdams) prosí, aby s boxem skončil a mohl tak trávit více času se svojí dcerou Leilou (Oona Laurence). Během jednoho večírku Billy skutečně svůj odchod „do důchodu" oznámí. Vše se ovšem změní ve chvíli, kdy je jeho manželka neúmyslně zabita během potyčky s jiným boxerem. Billyho svět se hroutí. Když mu soud navíc odebere kvůli jeho nevyrovnané povaze dceru z opatrovnictví, je jeho poslední nadějí návrat do světa boxu. Za pomoci trenéra Tita Willse (Forest Whitaker) se pokusí získat svoji dceru zpět... (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (684)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Je ťažké fandiť hrdinovi, ktorý v prvej polovici robí všetko preto, aby si vaše sympatie nezískal. Síce sa mu dejú nepríjemné veci, ale čo z toho, keď si za väčšinu vlastne môže sám. Lenže aj napriek tomu, že dejovo nejde o nič, čo by zásadne obohatilo tento žáner, si ma táto cesta za vykúpením nakoniec predsa len získala. Aj vďaka fantastickej kreácii Jaka Gyllenhaala, ku ktorému sa neskôr pridáva Forest Whitaker. V závere som cítil presne tie emócie, ktoré sa mali dostaviť a prípadné zaváhania sú nakoniec zabudnuté. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Že já a Antoine Fuqua kráčíme po jiných cestách je mi s každým dalším jeho filmem jasnější a jasnější, ale byla jsem zvědavá, jaká bude ta Sutterova filmová prvotina, protože jeho seriálovou práci z velké části miluji, ale taky trochu nenávidím. A ukázalo se, že Southpaw je na můj vkus až moc prvotina a jen velmi málo zajímavý film. Jakeova fyzičnost je opravdu krásně děsivá, ale mám dojem, že ani na prostoru dvou hodin nezvládl předvést uspokojivý duševní vývoj svojí postavy. Ale aspoň ještě desetkrát víc jsem byla zklamaná z napsání té dcery, protože veškeré změny jejího chování extrémně šustily papírem a příručkami o vypointovaném dramatickém psaní. Ona měla být druhá hlavní postava filmu, ale protože si chlapci z nějakého důvodu rozhodli přidat do rodinného psychologického dramatu ještě klasický předvídatelný sportovní film o ztroskotanci, co trénuje, aby se vrátil na výsluní, tak se vyloženě ztratila mezi balastem. Když chlapci při velkém finále stříhali do souboje statické záběry, jak s Naomie Harris děvče sedí v tmavé místnosti, kouká na televizi a vykřikuje: "Ne, ne, on mu ubližuje!", tak jsem se skoro styděla, jestli ji vážně nešlo namontovat do dění alespoň trochu lépe a organičtěji. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Mít k dispozici Jakea Gyllenhaala ve vrcholné formě, navíc vedeného vyzrálým mentorem Whitakerem a postavit ho do PRÁZDNÉHO ringu, v němž jsou na podlaze zaschlé kapky potu předchozích bojovníků a zatuchlý ručník žánrových klišé? Promotér Don Fuqua King by měl roztrhat licenci.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý zo scenáristickej stránky odhadnete ešte pred tým, než začne. Southpaw je dielo, ktoré ale musíte vidieť: kôli Gyllenhaalovi. Ako čerešňa na torte je kúzelná a srdcetrhajúca McAdams a možno až príliž herecky presný Whitaker. Nominácia pre Jake-a je jasná. Ps: Pre mňa sa javý zbytočnosťou polemizovať nad tým, čím ten film mohol byť, pretože je ajtak len tým, čím sa stal: Stokrát videnou schémou s bombovými hereckými výkonmi. 80% | Lucerna Praha, 21.7.2015 | Posledný soundtrack od jedného z najväčších hudobných skladateľov filmového sveta, Jamesa Hornera. Jeho hudba k filmom ako Titanic, Troy, Avatar zostanú nezabudnuteľnými klenotmi, nad ktoré sa prevyšuje už len pre mňa dodnes najdokonalejší soundrack všetkých dôb, Braveheart. Odpočívaj v pokoji, James! :((( 29.7.2016 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Od dob (emocemi) nabušeného Válečníka, Toma Hardyho, stále čekám, kdy a jestli vůbec se objeví nějaký film o bojových uměních, který mě dostane jako tento. Říkala jsem si, že Southpaw by na to mohl mít, i když jsem byla trochu na rozpacích z rozdílných komentářů. Jake Gyllenhaal je borec a fakt si mákl, ale za celou dobu sledování jsem nepocítila žádné silnější emoce. Příběh je poslepovaný z žánrových kliše. Finančně zajištěný a úspěšný boxer na vrcholu přijde vinou nešťastné události o ženu a pak už to s ním jde jenom z kopce. Padne až na hubu, přijde o spoustu věcí jemu drahých. Postupně začne opět sbírat síly, za pomoci Foresta Whitakera se znovu vzchopí a zase celému světu ukáže, jaký je to drsňák. Tato tuctová "storyline" by mi vůbec nevadila, kdyby to ve mně ale zanechalo nějaký silnější dojem. V tomto ringu se to však nestalo. Jake to táhne, co to jde, jenže zbytek mi přišel jaksi bez emocí. Ale Eminem je Phenomenal:) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Filmy o boxu a o boxérech jsou dobré jenom ty, které řeší Maxe Schmelinga nebo Rockyho Balbou. Tohle je ukázka nefungujícího filmu v každém směru. Neosloví, nezaujme. Ocenila jsem jen závěrečný song Eminema a Gwen Stefani. #čsfdprojekce ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Existuje několik typů herců. Pro nás je důležité zařazení do škatulky těch, kteří si přijdou na plac odehrát to své a na ty, kteří své roli podřídí i své vzezření a zkrátka roli věnují větší přípravu. Novým Christianem Balem v tomto ohledu se už nějaký čas snaží stát i Jake Gyllenhaal, dříve ořezávátko pro jakoukoliv postavu, dneska herecká ikona první velikosti, která se díky své píli snaží přesvědčit filmové fanoušky, že mu byl do vínku kromě sex-appealu, a v tomto případě i hordy svalů, skutečně dán i filmový talent. Vybírá si projekty, kde může skutečně prokázat, co všechno v něm je a Southpaw je rozhodně jedním z nich, jemuž český název Bojovník kupodivu velice sedí, jelikož dle očekávání Billy Hope svádí větší boj vlastně mimo boxerský ring, než přímo v něm. Ačkoliv boxu příliš neholduji, snímků s touto tématikou jsem již viděl více než dost a dle mého skromného názoru říkám, že úvod filmu se po stránce nějakých těch boxérských rituálů před zápasem velice vyvedl a kamera ze všech úhlů umně snímá souboj dvou boxerů. Dále už "jen" film až do finále s archnemessis ždíme emoce, jelikož se hlavnímu hrdinovi ve velmi malém intervalu stanou všechny myslitelné i nemyslitelné problémy, co by nikdo nechtěl asi zažít. Zjevně to funguje, uvědomělá slečna vedle mě při jedné emotivní scéně začala vzlykat a zřejmě i někdo s emocemi na úrovni kamene dospěje k názoru, že dávkování napětí a jisté sounáležitosti k mistrovi světa v boxu a zároveň zlomeném otci funguje na výbornou. Místy jsem pochyboval o režijní preciznosti Antoinea Fuquy a říkal jsem si, že to občas přecijen žene příliš přímočaře na jistotu v domnění, že takhle to zkrátka stačí. U Jakovo předchozího snímku Nightcrawler jsem přesvědčený, že tam povedlo napětí dávkovat o něco nenásilněji. Nic to však nemění na tom, že i tento kousek se rozhodně všem zúčastněným bude ve filmografii tyčit ještě dlouho a řekl bych, že kdekomu sedne mnohem více. Spoiler : Ta smrt Rachel McAdams byla skutečně divná, lépe řečeno možná fungovala lépe na papíře, ale do filmu byla převedena dost násilně a pro mě i dost wtf. PS : Velká pocta Jamesi Hornerovi...70%...[21.7.2015_ČSFD projekce_Lucerna] ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Je to dražší a více nabubřelé Million Dollar Baby s opačným pohlavím v hlavní roli a místo fyzické újmy je to ta psychická. Fuqua zapadá do mainstreamu daleko více než Eastwood a tak tam, kde si Clint scénu vypiplal svým pomalým klavírem, tupými zvuky úderů a bravurní kamerou snímající šedou tělocvičnu, tam jde na to Fuqua s ukřičeným hip-hopem a trhanými střihy. Možná by to mohlo znít jako hanění, ale nikoliv. Fuqua na sobě v poslední době zamakal, chytl pořádného dramaturga a sic má stále nudného a obyčejného scénáristu, tak jak Equalizer, tak především Southpaw u diváka generují přirozenou cestou emoce. A tak mohu směle říci, že Bojovník je režiséra nejvyzrálejší a nejplnohodnotnější film po všech stránkách od Training Day a to mohu hned hravě na to přihodit druhou paralelu, kdy podobně výrazní, jako hlavní představitelé v oscarovém hitu, kteří na sebe strhávali v podstatě celý film, jsou i zde, tentokrát trenér vs učeň. Whitaker je jednoznačně nejlepšé persona filmu, ale Gyllenhaal by si mohl svým explicitním herectvím a fyzicky náročnou rolí vydupat nejedno prestižní ocenění. Kupodivu je tak Southpaw přes všechno to klišé, předvídatelnost i jednoduché narativní vyprávění o snu, pádu, vzestupu a nalezení těch správných hodnot dostatečně autentický, upřimný a syrový tak, že bude bavit nejen jednoduchého konzumenta, ale i člověka, který chce od filmu trochu víc a zároveň je ochoten u klasických neduhů velkých produkcí přimhouřit oči a nechat se vtáhnout. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Sportovní filmy vážně nejsou šálek mého čaje. Zatímco nad fotbalem a hokejem nezúčastněně filosofuji, že vlastně nevím, co z toho nenávidím víc (zpravidla to, co zrovna běží), u boxu mám jasno. Je to agresivní, eklhaftní a naprosto odporná odnož volnočasových aktivit. Bojovník je, až na jednu drobnost, (je cynické označit násilnou smrt - ups, spoiler, jedné z hlavních postav jako drobnost, ale co už) originální a nápaditý jako příběh v písmenkové polévce. Z bídy k bohatství, průšvih, ztráta prestiže, peněz, dosavadního života a dosavadních přátel, kolikrát jsme to tu už viděli? Člověk se skoro ptá - proč to je vždycky trenér v nějaké zaplivané hnusné tělocvičně, kde se i plíseň štítí bydlet a spíš jen zdrženlivě hostuje? Jsou tam chvíle, které měly být dojemné a nebyly (zmíněná smrt jedné z hlavních postav, kdy moje hlavní myšlenka byla - takže další hnusné nevkusné šperky už neuvidíme? uffff), jsou tam okamžiky, které jsem prakticky doslova čekala (a samozřejmě, že jsem i slzu uronila, což neznamená, že mi tyhle prvoplánově citově vyděračské věci nejdou bytostně proti srsti, brečící malé dítě, fakt hnus, rozbrečte mě monologem ke starému dubu, jako svého času Bondarčuk, a řeknu, že jste dobří), není tam rozjuchaný závěr, kterého jsem se bála. Jsem ráda, že s konečnou platností bylo odhaleno, že box je něco jako šachy. Je to srovnání, které se pro hlubokou filosofii jednoho a druhého dere na jazyk a nerozumím tomu, proč to není více zdůrazňováno. Pohlédněme pravdě, a Jakeovi Gyllenhaalovi, do očí, (nebo do toho jednoho, do kterého mu ve filmu pohlédnout jde, druhé prakticky nevidíme). Bojovník není žádný převrat, je to solidně odvedené řemeslo, které sem tam vykřeše malou jiskru emocí. Jake se mi víc líbil, když krotil horu, než když předváděl svou obranu spočívající v tom, že strkal hlavu soupeři do rány. Pokud jsem ale Warriorovi, což je nehorázně tupý film obsazený tupými ksichty, u nichž chápu soupeřovu snahu přeformovat to na něco jiného, třeba na karbanátky, dala hvězdy dvě, nebylo by fér Bojovníka hodnotit stejně, protože tady jsem hlavnímu hrdinovi nepřála smrt pomalou, strašlivou a krutou, ale kromě toho sportovního úspěchu, o který tu nakonec jde až v druhé řadě, jsem mu zcela upřímně přála, aby vyhrál ten zápas, který opravdu něco znamenal. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Učebnicový příklad, kterak jedna mlátička přijde o manželku, téměř o dceru, o barák nad hlavou, o možnost dávat kámošům zlaté hodinky, o slávu, o boxerský styl. Nebránil, nechával se naštvat a soupeře pak umlátil, horkou hlavu měl i v jeden osudový večer, který změnil několik následujících měsíců. A hlavně přišel o tu, jenž dokázala udržet jeho výbušné já na uzdě. Přijde několik zdvižených ukazováků, pomoc od trenéra ze zaplivané tělocvičny a samozřejmě tolik potřebné vykoupení. Vážně? A co to, že se hlavní hrdina nehodlá spokojit s tím, že by měl vážně začít od nuly a kývne na první příležitost? Jasné, beru zpět, tohle není psychologické sportovní drama, tohle je kousek, ve kterém hraje důležitou roli rychlý střih, velká gesta a uřvaný hip-hop. Začíná to výtečně, zarputilost je z Gyllenhaalovi postavy cítit na míle daleko, sešup dolů je docela působivý, drápání nahoru (mimochodem Naomie Harris dostala hodně mizerně napsanou postavu) se ovšem docela těžko věří, ač je to celé jedna velká pohádka. Trnitá cesta zpět prostě tolik neladí, Antoine Fuqua ono vykoupení silnou bolestí prostě neuměl prodat. S Forestem Whitakerem tu máme přátelství z ničeho, znovunavázání (spíš tehdy, kdy se pokazí) vztahu s dcerou se těžko věří. V případě akce je nicméně Fuqua ve formě. Fyzické scény v ringu mu jdou, silně mu pomáhá avatarovský kameraman Mauro Fiore a suverénní bijec Gyllenhaal, který se naposledy blýskl vlastní show ve Slídilovi, aby přešel z psychologického do fyzického útoku, a představil se v roli natvrdlého sportovce bez disciplíny. Škoda, že tuctový scénář před začátkem natáčení někdo neučesal – tenhle je nalajnovaný až moc očekávatelně. Gyllenhaal si o nějakou cenu dupe docela explicitně, uvidíme, zda to bude stačit. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nie zlý snímok, ktorý by si snáď nezaslúžil pozornosť, no z môjho pohľadu sa mu verí naozaj veľmi ťažko. Fugua je totálny rozprávkar, ktorý žije mimo realitu pričom si neustále ide podľa jednej a tej istej šablóny. Zaujímalo by ma, ako sa na tento snímok pozerajú skutoční boxeri zo skutočného ringu. Naposledy ma uchvátil boj medzi pruhmi bez akéhokoľvek krytia, ala "streetfight" pred 20 rokmi keď som videl Rockyho štvorku. Ale to som bol takmer dieťa, ktoré nevnímalo realitu ako takú, pričom cítilo nadšenie zo všetkého čo sa "trblietalo". Dnes už je naivita podstatne na ústupe takže mňa Fugua svojimi snímkami plnými amerického klišé, nereality, citového vydierania, či umelého patriotizmu - veľmi neohúri. Jediným pozitívom tak bol pre mňa herecký výkon Gyllenhaala. Ostávame teda pri starom kamoško. Posledný a jediný film, ktorý sa ti kedy podarilo natočiť bol TRAINING DAY. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Podepisuji lillkovně - Over the top 2015. S troškou kafkovského fajtu se sytémem, rockyovského tréninkového nadšení mezi provazy a existenčních nejistot á la John Arne Riise nebo ten blbeček Fenin. Mohla přistát i čtvrtá, neboť Gyllenhaal ze sebe vytrénoval skoro i chlapa. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Žádné KO se nekoná, tenhle filmový mač si musím v hlavě nějak ukočírovat na body. Ty plusové jednoznačně zasluhují Gyllenhaal s Whitakerem, kteří se před kamerou rvou o život víc než v ringu samotném. Jenže proti nim stojí zákeřní soupeři - scenáristé a režisér, od nichž sledujeme jen další, tolikrát viděnou, story o zmrtvýchvstání, navíc fádně natočenou a ke konci dokonce bez koulí (a že do nich Jake jednu slízne se nepočítá) .. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat, většina z nás asi čekala víc. Jenže když se jindy jistý Fuqua i skvělý pisálek Sutter rozhodnou pro jednou jet na neutrál a jediný, kdo tu dře na maximum je ďábelský Jake a Eminem na soundtracku, tak z toho nic víc, než průměrné boxerské drama prostě nevyždímete, no. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

I když filmy o boxu mě moc neberou, tak je to kvalitně natočené. Jediným problémem je, že tyhle boxerské historky jsou hodně předvídatelné. Se špetkou nostalgie musím říci, že v kategorii těchto filmů je u mě ještě pořád asi nejlepší Rocky jednička. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Strašně jsem chtěl zůstat při třech hvězdách, vážně. Jenomže to je těžký, když v tomhle jinak dost ubuleným dramatu - který vlastně ani pořádně neví, čím chce bejt - hraje famózní Jake a podává jeden z nejzuřivějších výkonů svý dosavadní kariéry. Šel jsem na Fuquovu akční poctu Rockymu a místo toho dostal zatraceně citlivou studii o spáse bojovníkovy duše. V tom filmu nemá absolutně co překvapit, a jen se skrze něj plýtvá škatulkou sportovních dramat. Přesto se ale na Southpaw dívá jedna radost, páč stopáž furt utíká kupředu a žádná ze scén neuráží. Zápasy navíc nejsou natočené úplně tragicky a napětí vyvolat rozhodně dokáží. Prostě průměrný boxerský drama s excelentním Gyllenhaalem a nakonec jsem spíš radši, že jsem to viděl na plátně než doma v bedně, takže díky, ČSFD. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Slušne natočené, pekné zahrané ale vôbec ma to nedokázalo strhnúť.Možno kvôli tomu, že postavy mi vôbec neboli sympatické, chýba tomu drive a emócie sa aj napriek veľkej snahe nedostavujú. Tento rok vyhráva Creed jednoznačným KO. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslabších boxerských filmů všech dob. Více než třetinu děje se bulí, fňuká a Jake se chová zpočátku hodně podivně. Viděl jsem hodně jeho filmů a považuju jej za jednoho z nej herců současnosti, ale tady mu to prostě nesedlo. Nemá co hrát. Hraje vlastně takového hloupého trotla, který musel přijít o manželku, majetek, licenci a o dceru, aby si uvědomil. Pak povolal Foresta do akce a nakonec tomu mizernýmu Kolumbíjci jde rozsekat prdel. Zpočátku to celé navíc vypadá jako hodně nepovedená vykrádačka Rockyho III. Měl jsem s tímhle filmem docela problém, jako v posledních letech celkově s Fuquou. 55% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Filmy ze světa boxerského ringu se těší moji oblibě už od dob, co jsem viděl poprvé Rockyho, tudíž každý snímek z tohoto odvětví, který se mi zdá být zajímavý, si nenechávám ujít. Bojovník (nechápu překlad názvu Southpaw) příjemně kombinuje svět boxu s drogami, rodinným zázemím, hledáním hodnot, péči o dítě a vyrovnáváním se se ztrátou bližního. Jake Gyllenhaal mě překvapil svým pojetím boxera a zároveň mi potvrdil, že je solidním hercem. Forest Whitaker tradičně nezklamal a potěšila i Rachel McAdams a Naomie Harris. Southpaw umí zaujmout nejen sportovní tematikou, ale také tím, jak vkusně umí zahrát na city, přičemž to nepůsobí lacině a vyděračsky. Pro mě jednoznačných 5*. ()

Související novinky

Sedm statečných s unikátní hudbou

Sedm statečných s unikátní hudbou

21.07.2015

Už tento čtvrtek jde do kin Bojovník, boxerské drama s Jakem Gyllenhaalem, jehož hudbu složil nedávno zesnulý James Horner (Titanic, Avatar). Obecně se mělo za to, že bude posledním Hornerovým… (více)

Zemřel skladatel James Horner

Zemřel skladatel James Horner

23.06.2015

V 61 letech nás opustil držitel dvou Oscarů za Titanic, hudební skladatel James Horner. Zkušený letec havaroval ve vlastním stroji, který pilotoval na severu od kalifornské Santa Barbary. Horner byl… (více)

Tyrese Gibson pojede sólo

Tyrese Gibson pojede sólo

03.02.2015

Hláškař Roman Pierce z Rychle a zběsile 2 má kupu fanoušků. Není tedy divu, že na tom chce jeho představitel Tyrese Gibson postavit hereckou kariéru. Gibson se objevil třeba v Transformers nebo… (více)

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

31.10.2011

Nedávno se potkali na placu The Expendables 2 (naštěstí se jim nehoda, během které zahynul bulharský kaskadér, vyhnula). V akci budou pokračovat i poté. Arnold si ještě letos zahraje pohraničního… (více)

Reklama

Reklama