Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na mezinárodní škole v Jakartě vyzývá profesor svou třídu 20 studentů k myšlenkovému experimentu. Tváří v tvář blížící se nukleární apokalypse musí určit, kterých 10 z nich ukryje v podzemí a tím obnoví lidskou rasu. Rozhodnutí se rychle stává smrtící, protože všichni ve skupině se obrátí proti sobě v zoufalém boji o přežití, který stírá hranice mezi teorií a realitou... (Weasley)

(více)

Recenze (157)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nalaďte IQ FM a zkuste se ponořit do inteligentních debat o životě a přežití. Není to zase tak zlý, jen se musí přijmout pár blbostí, které v tu chvíli náročně naladěný mozek nepřejde. Třeba hlavně to, že třída v Jakartě nemá snad ani jednoho původního Indonésana. Spíš je to tam samá kočička a modýlek z Beverly Hills 90210. Všichni jak kdyby byly z plastelýny. Taky si myslím, že v rámci faktu, že všichni studují filozofii nad tím přežitím mohli přemýšlet jinak a líp. Celou dobu jsem se třeba nemohl zbavit těch pocitů, že ani jeden člověk se pořádně neuměl obhájit. Ta holka to ale nakonec pojala z úplně jiného konce, než by mě napadlo a než napadlo i toho učitele a kupodivu mě svojí myšlenkou zaujala. Proto ty tři. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Je vztah filozofie a reality jako masturbace a sexu?" Filozofie a sex mi ani teoreticky nejde dohromady, ale jsem si jistý, že kdyby mělo deset filozofů zachránit reprodukcí lidskou rasu, tak vyhyneme uprostřed nekonečného žvanění. Na druhou stranu mne tento myšlenkový experiment dost bavil a zpřesňování charakteru a zdravotního stavu osob bylo vynikající. Je tam toho hodně k zamyšlení a třeba já jsem přišel na to, že oproti ročnímu depresivnímu pobytu v krytu mi připadá mnohem zábavnější užít si výbuch jaderné bomby. Anebo zastřelit básníka, to taky stálo za to. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu zajímavý experiment, který se tu jakoby promítá a dává nám několik možností k rozhodnutí, ale na druhou je děj tak trochu rozdělen a divákovi nic nedává. Tohle patří spíš do školy, než aby se o tom dělal film. Kdo ví jak by to dopadlo ve skutečnosti, povídat si o tom a něco skutečně prožívat není to samé. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět a vizuální stránka a tím jsem skončil. Od průměrných hereckých výkonů, kde se převážně vybíralo kvůli vzhledu, až po příběh, děj, napětí nebo scénář. 107 minut filozofování o ničem a bohužel i s pěkně trapným závěrem. Čekal jsem aspoň z části něco ve stylu Divide, bohužel se mi potvrdilo, že natočit postapokalyptický snímek na úrovni se vždy nepovede. O to více si vážím právě zmiňovaného Divide a budu si muset brzo spravit chuť další projekcí .. 2/10 = 21% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Začalo to celkom zaujímavo, ale veľmi skoro sa pointa a aj všetky filozofické úvahy s ňou spojené začali zamotávať do lacných konštrukcií a nelogizmov. Chvíľu sa zdalo, že by riešenie hlavnej hrdinky mohlo byť zaujímavé a aj sa mi celkom páčilo, ale koniec ukázal, že vlastne žiadne riešenie nebolo. A učiteľ sa vyfarbil ako žiarlivý a pomstichtivý floutek čo by aj ďalej rád prznil babu svojho žiaka. Začalo to veľkolepo aby sa to potom celé zahrabalo do prízemnej pointy. Tiež mi bolo čudné, že ľudia v Indonézii ako indonézania vôbec nevyzerali (až na jedného). To nestačí ani na jednohubku. 35/100 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

SPOILERy.. No. Medzinárodná škola v Jakarte. A všetci z Beverly Hills! Kasting nemal chybu; nič proti homosexuálom, ale keď sa tak ten blonďák rozhliadal po triede, hľadal ďalšieho homosexuála, uvedomil som si, že sú teplí všetci! Aj dievčatá! Fakt to nemyslím zle, obsadenie jak z reklám United Colors of Benetton. Navyše na konci Sophie Lowe konštatuje, že ide o mimoriadne nadanú triedu. To myslia vážne? Toto má byť nadaná trieda?! Jediný dobrý nápad bol jednooký kráľ a jeho šesť žien. Inak fakt priemerná škola a vysoká moc ne. "Logiku" som skúšal nevnímať, pokiaľ to bavilo. Problém vidím v tom, že asi celú druhú polku nebavilo a ku koncu ma to už vyslovene sralo. Záverečná trojuholníková pointa pomohla, z predchádzajúceho času (básnika, kvetinára, opernej speváčky a autistického harfistu) sa jej však zbytky Strážnej veže vypudiť nepodarilo, a s pozitivizmom to u mňa skončilo tam, kde väčšina vegetariánov. V rovine teórie :) ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Vizuálna pestrosť poteší, ale kolísaniu v tempe to nezabráni. To už ale vyplýva z konceptu, ktorý si filmári zvolili. Horšie ale je, že kolíše aj logika (resp. nezmyselné prepájanie fiktívnych a skutočných vzťahov). Mal som pocit, že James D'Arcy príliš tlačil na pílu aj keď sa vlastne nič nedialo, a môjmu pocitu nepomohlo ani finálne vysvetlenie. Pár zaujímavých myšlienok tu je ("Spadnete z ďalších veží."), ale ako jeden film ide len o nesúdržné fragmenty... Od triedy plnej inteligentov som očakával, že si udržia väčší odstup od témy a že sebou nenechajú toľko manipulovať... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nesympatický pán učiteľ sa tvári ako diktátor, ale obaľuje to do pseudofilozofie. V prvej polovici ma film zaujal, nakoľko som čakal, že sa z toho vyvrbí niečo veľkolepé, možno posolstvo, možno prekvapivý zvrat. Tu prišlo len také odhalenie, ktoré bolo do očí bijúce. A z tej filozofie nakoniec ostalo len pozlátko zašpinené hnedou zmesou, no čokoláda to rozhodne nebola. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Konverzačné teoretické sci-fi pripomínajúce The Man from Earth, ale nedosahujúce jeho kvality. Negatívnu pozornosť na seba niekedy berie casting a inokedy nedokonalý scenár. Čo sa týka prvého problému, naozaj by som chcel vidieť triedu filozofie, kde všetci študenti vyzerajú dobre. Teda zdanlivo! Chalani sú hezouni ako z gay-porna a baby sa tiež podobajú na Spice girls z rodu Gilmorovcov, nebo tak něco. :) To ale neriešim korektné rasové zastúpenie, na to som už zvyknutý. No a scenár chrlí jednu myšlienku za druhou, čo sa už od témy síce dalo očakávať, ale veľké slová sú tu nakoniec väčšinou použité len počas citovania. Niektoré argumentácie mohli byť práveže vymyslené o dosť lepšie. To nehovorím napríklad o takej logickej chybe, že herci so svetlejšou pokožkou boli na konci viditeľne opálený, aj keď mali vyjsť po roku z bunkru. Slnko je evidentne sviňa a tu sa tvorcom natáčanie na exotickom ostrove zamaskovať nepodarilo. Ale aby som len nekritizoval, treba povedať, že som sa celkom bavil, no to plynie skôr z mojej slabosti pre inteligentné konverzačky. To bol však aj dôvod, prečo som sa na tento film vrhol, takže by som mal byť v podstate spokojný. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Nedoceněné. Nádherná psychologická hra, které dodává to, že je celá součásti představivosti na hodinách filozofie, naprosto jiný rozměr, než kdbyy to bylo pouhé drama o tom, jak DOOPRAVDY studenti přežívají v bunkru při apokalypse. I vícero scénářů tomu přidalo něco jiného, co by tomu nedal film fungující reálně. Jako celek fungují Filsofové velmi stabilně, pokud opomeneme slabší konec. ()

Zoey90 

všechny recenze uživatele

Upřímně doufám, že z toho nemělo vzniknout nějaké převratné mravní poučení diváka, protože jestli ano, tak tomu ještě hodnocení strhnu. Celý film by se dal nazvat "kecy v kleci". Parta amerických myslitelů včele s nějakým děsně pokrokovým učitelem... no, námět je celkem zajímavý, provedení víc než pokulhává. A ještě to vyvrcholení na konci... a to teda nejsem nějaký neznaboh, základy filosofie ovládám dosti obstojně, ale tady jsem teda nepochopila vůbec kam se "svou" filosofií směřují. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si říkal, že by zase nemuselo bejt tak zle. Ne že by šlo o něco převratnýho a už vůbec ne nějak nadprůměrně zahranýho, ale těch prvních dvacet minut jsem se docela bavil. Jenže jakmile ten hodně divnej psychotik, co tam byl za učitele, začal rozvíjet zdánlivě jednoduchej experiment, musel jsem si klepat na čelo. A jak narůstalo existenciální a rádobyfilosofický kecání, začala stoupat i averze ke studentům, kteří mi do tý doby nijak moc nevadili. Na konci jsem si představoval, jak pomalu věším Sophii Lowe, která se zmítá na provaze, chroptí, natejká jí jazyk a oči lezou z důlků. Je tu jediná chytrá pasáž v podání Daryla Sabary, ale ta přijde až na konci a upřímně řečeno nevyplatí se na ní čekat. 10% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

....raději o tři hodiny dříve, než o minutu pozdě....... Je to plné citátů, ale těžkých citátů a rčení. Teorie rozjeté tramvaje a možné výhybky mě dostala. CITÁT - Nenechte se oklamat počty, tak jako tak, je to vražda......... Otázka je jasná - jaká profese je důležitá pro přežití lidstva. Ale není to tak jednoduché. Máte dvacet jedna lidí a do bunkru se jich vejde jen deset. Musí jeden rok přežít. A hlavně někdo musí vybrat těch deset, určených k přežití. Jaké profese jsou důležité? Jaderný fyzik, senátorka, zmrzlinář, elektrikář, harfeník, biofarmář, operní zpěvačka, realitní makléř, astronautka, domovník, vojanda nebo třeba....básník? CITÁT - Do bunkru bychom ho nevzali........... Čekal jsem, že těch 365 dní bude delších, ale nic není tak, jak to vypadá a výběr je prostě sázka do loterie. Mýliti se je lidské.Pak to konečně vše skončilo a to je teprve začátek. CITÁT - Jsem divoká karta........ Jde o úhel pohledu a ten má každý člověk jiný. Důležité je přežít a rozmnožit se. CITÁT - Kdo hlasuje pro mě?....... Příběh je rozložen do několika lokalit a skupin. Divák se nestačí divit, jaké nové skutečnosti vyplouvají pod tíhou atomového výbuchu. CITÁT - Ta logika smrdí sračkami........ Vybrat deset lidí z dvacetijedna podle oboru a zkušeností je velké terno. Až tento film uvidí básníci, asi budou nasraní. Co mi na příběhu vadí, je příšerný hudební doprovod. Tady chtělo něco svižnějšího a v některých scénách smutnějšího. Tahle jednotvárná hudba je nevýrazná. Filosofie není morálka a i logika má své hranice. Čím hlouběji pronikáme do vztahů (sex) příběhu, ničemu se nedaří (rozmnožování). Každý má své hranice. Dá se to na počátku poznat, CITÁT - Lidé mají konstrukční vady........ Tak hurá do dalšího kola a bez kašlání. A to nejste jen květinář. Víte, mám svou úvahu - tolik lidí a takový výběr si žádá klidně pětihodinový příběh a nikdy se nic nedořeší a tak je velká škoda toho podivného konce. Tady tvůrcům nějak došel dech a nebo nejsem filosof a nepochopil jsem, co tím básník chtěl říci. Ale i na tu hudbu a konec je to nadprůměrný a zábavný a poučný příběh. CITÁT - Podle svého vědomí a svědomí......... ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

After the Dark je dost podhodnocený kousek, který viditelně cílí na teenagery (a popravdě nevím proč, protože ty to asi moc bavit nebude), které se snaží zaujmout krásným vizuálem a takřka "dokonalým" obsazením těch nejhezčích (nikoli však nejsympatičtějších) lidí, co byli k dispozici. Nejsem člověk s IQ 200 a ani student filozofie, ale rozhodně mi film nepřišel tak blbej, jak zdejší rozumbradové tvrdí. Co se logiky týče, divák by si měl uvědomit, že po celou dobu se studenti baví ve vůči realitě zjednodušené rovině, čímž se film a dle mého názoru i filozofie obecně snaží dosáhnout jednotlivých point - tedy čistě v rovině teoretické a v praxi samozřejmě ne zcela použitelné. Konec se mi tedy naopak docela líbil, protože hezky reflektuje předchozí dění, byť abych ho pochopil, tak jsem musel na pátrat po vysvětlení na internetu a teprve tehdy jsem ho mohl docenit. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Beze sporu zajímavý experiment a výborný rozjezd, v krásných lokalitách, mohli jsme zabřednout do hlubokomyslných myšlenek a úvah, nevyjít z nich a mít zamotanou hlavu. Bohužel já se ve druhé třetině filmu ztratila, přestalo mě to bavit, tlačit na pilu v počtu otěhotnění šlo mimo mě. Jenže pak přišla studentka se svým vlastním řešením a to mě opět zaujalo. S politováním závěr to celé překlopil do frašky nehodné profesora filosofie nebo možná jen scénárista zapomněl, co to vlastně původně chtěl... ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Dokážu ocenit originalitu konceptu a nápadu. Vizuální stránka filmu taky není špatná. Herecké obsazení je až na pár výjimek dost béčkové. Celkově se film tváří hrozně inteligentně a filozofsky, ale v podstatě je o ničem. Poslední hodina filozofie před koncem školního roku přetransformovaná do alternativního rádoby reálného světa, kde se jednotlivá rozhodnutí studentů stávají skutečnými. Líbí se mi tam ty rozhodovací procesy na základě údajů z kartiček a taky prostředí, kde se jednotlivé apokalypsy odehrávají. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No, po pravdě jsem podle hodnocení čekal mnohem větší blábol. Nutno uznat, že Philosophers přichází s relativně neokoukaným námětem a docela funkčními postupy. Koncept čistě teoretického myšlenkového experimentu mě ze začátku lehce zamrzel, ale když se po čase ukázalo, že díky němu můžou filosofové opakovaně startovat a třeba i odvážněji experimentovat, vyhodnotil jsem jej jako koncept chytlavý. Film přichází s několika zajímavými motivy a celková pointa je víceméně v pořádku. Proto je tak velká škoda, že takhle poutavý námět nedokázal těžit více ze svého potenciálu. Proč řešení jednotlivých problémů opravdu více neopřít o filosofické teorie (odpověď, že průměrný divák je ve vodách filosofie nevzdělán a nechytal by se, neberu)? Proč nejít hlouběji a těch několik zajímavých myšlenek nerozvíjet dál a dál a místo toho do celé věci zbytečně zatahovat jakési třídní vztahovky? Proč v celé konstrukci dělat tak závažné chyby jako přenášení pochybně nabytých informací z jednoho experimentu do druhého (získaný kód je opravdový výsměch)? Proč celou poslední čtvrtinu mlátit prázdnou slámu zcestným blábolením, když se to celé -s jen s trochou snahy- dalo zastřešit nějakým sofistikovanějším systémem (ať už z ranku východních nauk, nebo zápaďáckého humanismu)..... Prostě, potenciál dobrý, ale tvůrci asi v rámci studia filosofie prošli stejně “úžasným“ kurzem jako tahle třída, kde se poslední hodinu ujišťují o tom jestli opravdu ví co je to to platónovo podobenství o jeskyni :D ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný nápad. Svět je před jadernou apokalypsou a učitel má dvacet žáků. Jeden deset z nich (tedy 10 z 21) má jisté místo v bunkru. Ty ostatní musejí zůstat vně. Buď budou zabiti, anebo počkají na radioaktivní spad, který se rychle blíží. Koho ostatní vyberou? Jak se rozhodnou? Kdo má právo žít a kdo ne? Výborná myšlenka, jen se z ní nakonec vytratil jakýkoli smysl a jakékoli opravdu smysluplné poselství. Ten finální objev je pak jen hřebíčkem do rakve zajímavě rozjetému snímku. ()

Reklama

Reklama