Reklama

Reklama

Podmanivý příběh dívenky, která - lapena ve víru hořké rodičovské bitvy o její opatrovnictví - prosí o milost. Titulní hrdinka Maisie, která je zároveň vypravěčkou příběhu, přechází onen narůstající zmatek s nevinností, šarmem a velkorysou duší šestiletého dítěte. Stárnoucí rocková hvězda a obchodník se současným uměním, Susanna a Beale jsou tak zahleděni do sebe, že rezignují dokonce i na svou rodičovskou roli. Jejich boj o dcerku Maisie představuje jen další bitvu v epické válce dvou osobností. Všemu nasadí korunu tím, že si oba namluví naprosto nevhodné partnery – otec bývalou chůvu Margo a matka mnohem mladšího barmana Lincolna. Necitelnost, s níž si mezi sebou Maisie přehazují jako horký brambor, tak na dívce zanechává čím dál tím znepokojivější následky. Stále ostražitá Maisie si však začíná uvědomovat, že se z marasmu dospělácké dětinskosti a sobeckého zaslepení dostane jen a pouze vlastním přičiněním. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (159)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se asi bude líbit podle stavu vašeho domácího (ne)štěstí a rolí, jaké jste si vylosovali a jak je unesli. S konstelací kolem Maisie je režií nakládáno nejcivilněji, jak jen to jde, a proto nemusíme tlak na slzné váčky odhánět jak masařku, naopak je nám dopřáno nechat se vzájemnými vztahy jakoby mimochodem pohltit, spřádat si v duchu kuriózní scénáře budoucnosti rodičů uvláčené Maisie a přát tomu dítěti krapet upřímné pozornosti a stability. Za scénář, režii i perfektní výběr herců v čele s mrazivě přirozenou Onatou Aprile 4* a fous. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Teda tohle budu ještě chvíli vydejchávat, protože pořád mám chuť rodiče Maisie nakopat do prdele. Některý scény mě daly nehorázně zabrat, vidět jak ego rodičů vítězí nad láskou k dítěti je fakt vrcholnej humus. Příběh byl odvyprávěn výtečně s citem pro tak křehký téma jako je dětský cit. Tady musím pochválit hlavně malou Onatu, protože stačil jeden její pohled a už mě měla. Takovýhle dětský herecký výkon v emočně velmi náročným snímku není moc často k vidění a troufnu si číct, že Onatin herecký výkon je hlavní důvod mého intezivního prožitku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Věřím, že tak náročné téma není vůbec jednoduché převyprávět. Tvůrci to ale zvládli naprosto dokonale. Příběh je hodně silný, dost těžce stravitelný, ale zároveň se dost odráží o realitu dnešní doby. Respektive skutečnost, kdy mladým rodičům se narodí dítě, ale oni na něj nemají čas, na sebe nemají čas a vše si vynahrazují kariérou, která je sice krásná, ale i ta jednou skončí. Onata Aprile je ale zároveň to nejlepší, co film potkalo. Ta holčička byla naprosto úžasná. Bylo mi za ní smutno, ale během filmu jsem s ní byl i šťastný. Smutný z toho, jaký k dětem umí být svět, potažmo jejich rodiče, ale šťastný i z toho, že na světě pořád existují dobří lidé. A přitom stačil jeden její pohled, který pokaždé stihl mluvit za vše. Tenhle film to dokázal. Emočně mě jednoznačně vyždímal. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CHCEŠ... ZŮSTAT JEŠTĚ NĚJAKOU DOBU S NIMA? ALE VÍŠ, KDO JE TVOJE MAMINKA, VIĎ?.....“ /// Taťkovi s mamkou to doma moc neklape. Mamka křičí Fuck You a taťka – ten se ani nedostane do bytu (mamka vyměnila klíče…). No a mezi tím – sedmiletá Maisie. Půlhodinový handrkování vo ničem, jen abych věděl, že fotr je furt pryč a máma je píča. Ještě že maj střídavou péči, aspoň si holka užije obojího. Film by chtěl ohromit dramatickou atmosférou. Jakože ze života. Což, to jo. Ze života to je, ale filmově? Možná ti, kteří něco podobnýho prožili… Jestli mi (filmově) něco utkví v paměti, tak to děvče, protože žádný (filmový) dramatický drama se nekoná. Jen obyčejně říkaj, že některý lidi jsou hovada a některý zase ne. Ale to si můžete přečíst v každých novinách. Film by měl ukázat něco víc… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou napsal v roce 1897 Henry James, jsem nečetl. 2.) Zjistím, že se z upíra Skarsgårda stal nekromant. 3.) Thx za titule ,,playboxguest“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Maisie by se s vámi ráda o něco podělila.“ - „Tohle je můj nový otčím.“ - „Ahoj.“ - „Tatínek si vzal chůvu, takže soud donutil maminku, aby se vdala taky.“ Aneb když je dítěti lépe s nevlastními rodiči než těmi biologickými…I když obvykle „přerozkošná“ americká dítka nemusím, v tomto případě byla postava Maisie napsána a zahrána natolik dobře, že jsem jí začal okamžitě fandit. Navíc nebyla otravně přemoudřelá a ukecaná, velkou část pocitů si hravě uhrála očima (bravurní herecký výkon!). A hlavní dětské hrdinky mi také bylo skutečně líto. Spíš než holčičkou, totiž byla hadrovou panenkou, kterou si všichni kolem přehazovali dle potřeby. A původní režim 10 dní u otce a stejný časový úsek strávený s matkou vzal brzy za své, a to až do té míry, že chvíli byla s tím/tou, za 5 minut už musela držet za ruku někoho jiného, aby třeba za hodinu spala u cizinců. A divák se může jen domýšlet, jak se na ní takové dětství mohlo podepsat. Proto je za ten záchvěv na konci skoro až vděčný, i když tuší, co nejspíš následovalo potom. Za mě slušné 4*. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Ošklivý rozchod, sobecký otec, nespolehlivá matka, soudní tahanice, hádky a malá Maisie uprostřed téhle bouře. Smutný příběh opomíjené malé holčičky; děti jsou možná naivní, ale když jim není věnována dostatečná péče a láska, tak to vycítí. Dramata, která se věnují více příběhu než jen vizuálu, mám prostě nejraději a tohle je zase jednou jedno z nich. Julianne Moore v roli matky-rockerky nezklamala, přestože ji divák prostě musel nesnášet. A Skarsgard se mi konečně někde líbil. Jen škoda nedotaženého konce. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V ryze moderně pojatém dramatu Co všechno věděla Maisie s takovými populárními herci jako je Julianne Moore a Alexander Skarsgård, by jen málokdo čekal aptaci stejnojmenného románu Henryho Jamese z roku 1897. Problematika rozvodu a jeho dopad na dítě se od té doby příliš nezměnila a proto se zdá tak aktuální. Podobný film stejně citilivě zachycující maličkou hrdinku byl natočen i v českém prostředí pod názvem Kdopak by se vlka bál. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Všichni ji hrozně milovali, ale zatraceně rychle se jí zbavovali. Vyřizování pracovních záležitostí po telefonu, pracovní cesty do Evropy, koncertní turné, které nejde odložit. A ze slibů se rychle stávají nesplněné výkřiky. Slova jako stabilita a harmonie jsou solidně vydělávajícím rodičům malé dívenky cizí, zato hádky a rozepře jsou na denním pořádku. Ať dcerka spí nebo si jen pár kroků od rozzuřeného páru hraje. Režijní a scénáristické duo Scott McGehee a David Siegel, kterému je nejlépe v nezávislých vodách, nejsou žádní prosťáčci, a svůj další kus rozehráli se solidní rafinovaností. Těžší pasáže snad až ironicky podkreslují podmanivou hudbou. S citlivou důkladností rozehrávají příběh, na kterém zdůrazňují, že mít dítě je o určité dávce zodpovědnosti. Nemusíme mu stoprocentně podřizovat vlastní životy, ale nemůžeme v něm loudit falešné emoce. Dítě uprostřed bouře. Civilně uchopené, herci nadprůměrné. Navrch je zajímavé, že to natočili muži, ale užijí si to asi víc ženy.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Maisie je malé, výnimočne inteligentné dievčatko, ktoré neprežíva najšťastnejšie obdobie. Napriek tomu, že veľmi nedáva najavo svoje pocity, rozvod svojich rodičov znáša ťažko. Ďalšou zlou skúsenosťou sa pre ňu stáva život na "striedačku" a spoznávanie nových partnerov oboch rodičov. Veľmi frustrujúci príbeh malého človiečika, ktorý trpí správaním svojich debilných, "dospelých" rodičov. Napriek tomu, že mi miestami tento film pripadal pritiahnutý za "vlasy" (niektoré kroky ex manželov snáď ani neboli možné), vyvolal vo mne pocity, ktoré sa nepodarí tak často vzbudiť. Krásny film. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

To je až neuvěřitelné. Někteří lidé by opravdu neměli mít dítě, když nejsou schopni se o ně postarat. Malá Maisie měla opravdu štěstí, že narazila na povahově výborné protějšky svých rozešlých rodičů. Příběh je zajímavý, poutavý, dobře zpracovaný a zanechá v divákovi určitou stopu. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Jak těžko se mi píše komentář k filmu, který ode mě po dlouhé době dostal plnou palbu, když vím, že to bude jen sloupek plný superlativů, jelikož já na tomhle filmu nedokázala najít sebemenší zádrhel. Naopak, perfektně zvolení herci tu rozehravají (a bez vyjímky opět perfektně) parádní zamyšlení hodné drama o tom, jak málo stačí, aby se do sebe zahledění rodiče připravili o lásku malé dcerky a jiní lidé k té lásce jen pouhou upřímností a dobrotou přišli. Úžasné prostředí, herecké výkony, hudba, prostě všechno zapadlo jako dílky puzzle do příjemně koukatelného celku, který vzbuzuje velké emoce i v malých detailech. A je to přesně ten typ filmu, u něhož cítíte, že stačilo málo a scénář mohl být zmrven do dalšího klišé alá Safe Haven. Naštěstí se tak nestalo. Pátá hvězda je za úžasnou Onatu Aprile (kam se hrabe Dakota), která skoro nesleze z obrazovky a díky níž ani já nestačila cuknout pohledem kamkoli jinam. A moje oblíbená písnička z Tanner Hall, která zazní v českém traileru, je už jen příjemnou třešničkou na tomhle domácím čokoládovém dortu. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Keď si prechádzam filmografiu režisérskej dvojice Scott McGehee & David Siegel, narážam viac menej bez výnimky na priemerné, či dokonca absolútne zbytočné filmy. Prečo je Maisie iná? Zaujímavá otázka, pretože sa v nijakom ohľade voči podobným filmom v podstate nevymedzuje, len úhľadne zapadá do kolektívu. A práve všednosť je jej výhodou - civilné zobrazenie vzťahov z očí malej Maisie a obozretné kľučkovanie dospelých medzi tým, čo jej povedať môžu a čo nesmú, a čo ona sama pochopí z náznakov, alebo naopak čoho si vôbec nie je vedomá pôsobí verne a uveriteľne. Kamera neustále stavia Maisie do centra všetkého diania a takmer ju nenechá opustiť hornú polovicu obrazu, čím zaujíma jej detskú perspektívu. Tým vie rozčesnúť diváctvo do niekoľkých skupín a diferencovať rozdielnosť ich pohľadu podobne, ako rozdielnosť vnímania samotných postáv. Deti vo filme uvidia niečo trochu odlišné ako dospelí, iní pohľad budú mať tí, čo niečo podobné zažili (príp. prežívajú) a tí, ktorí s tým nemajú žiadne skúsenosti. Možno to pôsobí ako obhajoba podlízavosti čo najširšiemu publiku, ale zvolený prístup napriek jemnej vykonštruovanosti mj. v záverečnej polhodine a dobre zvolené typové obsadenie malej Onaty Aprile, ale aj Julianne Moore a Stevea Coogana (priznajme si to, Alexander je tam len pre pekné oči, ktoré po celý čas robí) pôsobí profesionálne a námet zdatne doťahuje do konca. Na Onatu sa už teraz teším v ďalších filmoch, jej jednoduchý, prirodzený prejav je veľmi príjemným osviežením. 75% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Skutečných příběhů tohoto typu i těchto emočních hloubek běhá po světě nekonečné množství. Když s to ale umí natočit takto vkusně, profesionálně a silně, je to ohromný zážitek. Moc se mi do toho nechtělo, trápení dětí svářících se rodičů je skutečně všude jako máku, ale stačilo pár záběrů s tou malou holkou - a film mě měl. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pre dieťa je vždy veľkou tragédiou, keď sa rodičia rozídu. A keď sa nevedia dohodnúť na starostlivosti, je to ešte horšie. Môže to znamenať koniec bezstarostného detstva, koniec detského sveta. Ide o silnú tému s nemenej silným, dramatickým spracovaním. Malá Onata bola úžasná, dievčatko Maisie zvládla zahrať absolútne presvedčivo, so všetkými pocitmi a emóciami, ktoré sprevádzajú deti v tomto nešťastnom období. Jeden z ďalších nezabudnuteľných detských výkonov. Ani J. Moore nebola zlá, sebeckú matku zahrala tak dobre, že sa mi na istý čas až sprotivila. Film výborne pracuje s ľudskými emóciami, s ktorými si po celý čas robí čo chce. Sú miesta v snímku, kde mi bolo Maisie strašne ľúto a miesta kde sa dá spolu s ňou aj nasmiať. Film si v tomto smere pláva ako na vlne, raz je smutno, raz je veselo. Nádherná dráma s rozuzlením, ktoré zahraje pri srdci. Podsúva krásnu myšlienku, že dobrí, nezištní ľudia ešte nevymreli. 85/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ čo sa Julianne Moore (P.J.Harvey wanna b) mumifikuje pred vašimi očami na obrazovke, tak maličká Onata Aprile vás doslova rozseká svojou bezprostrednosťou: ''I dnt want 2 ruin that.'' Decká vo filmoch mi zväčša pijú krv, ale malú Maise je doslova radosť sledovať...P.S. Susanne mi neuveriteľne prznila zážitok z celého filmu, takže ked' vypadla na turné, mi spadol kameň zo srdca! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Odporné je keď si niekto kúpi psa a keď sa ho po pár týždňoch nabaží, uviaže ho niekde v lese o strom a nechá pomaly umierať. Nemá ani výčitky svedomia, lebo dôležité je, aby ho nikto nevidel. O čo je horšia situácia, keď "rodičia" majú dieťa, ktoré im prekáža a potrebujú ho vlastne iba na to, aby im občas potvrdilo, že ich má rado, aj keď iba preto, že sú jeho biologickými autormi. Príbeh filmu je nepríjemný, lebo divák sa automaticky identifikuje s malou Maisie a trnie obavami, čo ďalšie nepríjemné ju stretne. Malá Maisie ťahá celý film a pôsobí veľmi autenticky. Julianne Moore by mala šancu na medailové umiestnenie v súťaži o najodpornejšiu filmovú matku. Aj ostatní herci sa zhostili svojich úloh so cťou. Je iba otázne, či otvorený koniec bol zámerom alebo dôsledkom bezradnosti scenáristu. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Stejně jsem nezjistil, jestli je to tím, jak je roztomilá nebo tím, jak výborně hraje. Úžasná Maisie. ()

LoLaa 

všechny recenze uživatele

Hrozně moc teď lituji, že jsem si už před zhlédnutím přečetla obsah a pár komentářů a tím pádem jsem od začátku vlastně věděla, jak to celé dopadne. Ano, plno klišé a předvídatelnosti, ale mně se to stejně moc líbilo. Jedná se o příjemnou oddychovku, ale 99 minut uteče jako voda. Malá Maisie (Onata Aprile) byla roztomilá, uvěřitelná a úžasná, objevila se sice vedle výborných herců, ale ona byla svým výkonem z nich prostě nejlepší, věřím, že časem až vyroste bude nejednou horkou kandidátkou na Oscara! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

To naozaj bol Lincoln taký naivný, že neprekukol Susann hneď na začiatku? A Margo taká naivná, že neprekukla Bealeho? To boli naozaj takí pridobrí, že prehliadli aj to, že tí dvaja ich vôbec nemilujú, ale len využívajú? Margo chápem, urobila to vlastne kvôli malej, ale Lincoln ju ani nepoznal. A tí dvaja sebci, ktorí radšej nemali mať vôbec dieťa. A všetko si to musela odskákať malá Maisie, ktorú si jej "milujúci" rodičia brali len keď im to vyhovovalo. Celé zlé. Zo začiatku mi niečo vo filme chýbalo a až v druhej polovici som zistila, že mi chýbali nejaké tie city a pocity a normálne chovanie. Lebo z tej rockovej hviezdy a obchodníka s umením mi bolo zle. Krásne piesne, nezištná láska zo strany Lincolna a Margo a zlatá Onata ... dnes za štyri *. ()

Reklama

Reklama