Reklama

Reklama

Pán netvorů

(pořad)

Obsahy(1)

Pat Spain, biolog a cestovatel, sjezdil při svém hledání mýtických stvoření snad celý svět. V rámci svých cest se snažil poznat a sžít se s kulturami, kmeny a národy, které o těchto tvorech vyprávějí, jelikož jen tak je možné oddělit fakta od fikce. Pat je k tomu doslova předurčen, protože jeho prastrýcem byl Charles Fort, jeden z prvních vědců zkoumajících záhadné zprávy z celého světa, u nichž se ukázalo, že nešlo jen o báchorky. Na Fortovu počest byl dokonce pojmenován celý myšlenkový směr a Pat jde v jeho šlépějích. Na pole kryptozoologie přináší navíc nejmodernější techniku a především své mladické nadšení, dobrodružného ducha a brilantní uvažování. Vezme nás na divokou jízdu za hranice našeho povědomí o světě a přiblíží nám stvoření, která se možná plíží nejdivočejšími a nejméně objevenými oblastmi světa. Mnoho z takových tvorů jsme považovali jen za výmysly, ale jejich existence byla potvrzena – např. horské gorily, pandy velké nebo okapi. Jsou tam v dálce ale ještě další? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch pořadů, který může v klidu suplovat lepidlo na prdel, protože mě přilepí ke křeslu a já se nehnu dokud díl neskončí. Pat Spain je fantastickej kluk, je vidět, že to co dělá, miluje a neumí ošidit jedinou sekundu svýho života ve kterým patrá po nových - neobjevených tvorech, kolikrát se jedná o pěkně strašidelný potvory. Pat Spain je velmi vzdělanej kluk, vědec, ale pokud si někdo na základě toho vydedukuje, že se jedná o gejzír nudných teoretických blafů, tak je vedle jak jedle. Naopak, po skončení libovolného dílu Vám v porovnání s Patem bude Indiana Jones připadat jak nudnej pochůzkář džunglí. Pán netvorů má ještě jedno obrovský plus, všechno je real, díky tomu se stalo, že v jednom díle jsem se skutečně o Patův život bál a v jiném díle jsem pro změnu napětím ani nedýchal. Jediný co mě trošku mrzí, že každý díl má stejnou strukturu. Pat si přečte v novinách nějakou zprávu o viděné nestvůře či novým zvířeti a vyrazí tam. Vyhledá svědky, v případě nutnosti dokáže skvěle navázat kontakt s domorodci, chodí na místa kde byl dotyčnej tvor údajně spatřen, namontuje na nejpravděpodobnější místo výskutu neznamýho tvora fotobuňky a pak konfrontuje známá fakta z oblasti vědy a přírody s pověstmi a svědectvími o tom či onom tvoru, pak jde v noci či za dne po "netvorovi" patrát, ráno prohlídne fotobuňky a je konec. Podle mě za jednu noc, nebo jeden až dva pokusy patrání je šance, že objeví novýho dosud nepoznanýho tvora naprosto minimální. Chtělo by to mnohem víc času, aby se pověsti měli šanci změnit v jasný důkaz existence novýho tvora. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tenhle pořad je vyjmečný v jedné věci - ač se zabývá čímsi tajemným, neznámým, (v tomhle případě je to kryptozoologie, ale podle mě patří do stejného ranku jako pořady duchařské, paranormální atp.) tak není žádnou senzacechtivou podívanou, ale střídmou a rozumnou ukázkou příběhů o porůzných patvorech, o jejich existenci neexistuje žádný důkaz. Tenhle pořad ocení jak člověk který o tématu nic neví, tak ten, který něco málo z různých zdrojů zná (z části díky opravdu sympatickému průvodci). ()

Jespe-film 

všechny recenze uživatele

Dokument je výjimečný předevšim tím, že ačkoliv stojí na základě senzacechtivého kryptozoologického tématu, opírá se o vědecké poznatky a tváří se logicky, leč dveře do nitra neprobádaných koutů Země nechává otevřené. Nedělá tedy z každého vačnatce chupacabru, z každého listu na hladině lochnesku, z každého většího lejna v Himálajích důkaz o přitomnosti yettiho a nemá potřebu se svým týmem sestavovat obludy s hlavou slona, křídly albatrose, tělem karakala a ocasem člověka - zkrátka zbytečně neznehodnocuje zajímavou kryptozoologii, spadající do samostatného vědeckého oboru. ()

kill-tec 

všechny recenze uživatele

Povedený badatelský pořad o něčem, co mě odjakživa zajímalo a fascinovalo. Pat je neskutečně sympatickej a inteligentní chlápek. Na Zoomu nejspíš nejlepší dokument. ()

MAJkLSON 

všechny recenze uživatele

1. Příšera z afrických močálů (Spain se v pygmejské vesnici setkává s očitými svědky a vydává se umístit kamery podél řeky.) 2. Mořská obluda (Pat se vydává na Vancouver Island, kde pátrá po legendární příšeře.) 3. Olgoj Chorchoj (Toto šílené stvoření prý dští kyselinu, vysílá elektrické šoky a v případě ohrožení exploduje.) 4. Opičí muž na Sumatře (Je to pravda, že na své objevení čeká nový lidoop?) 5. Amazonská noční můra (V hlubinách Amazonie se ozývá neobvyklé volání.) ... ()

El-Barto 

všechny recenze uživatele

Šance na objevení nějakýho záhadnýho tvora je v tomhle pořadu opravdu mizivá. Za jednu noc nebo jeden vejlet někam do džungle na radu nějakýho křováka asi nemůže slavit úspěch. Pat ale vypadá, jako že s tím počítá a neprahne po nějaký pitomý senzaci. Naopak je zkoumaným tvorem natolik fascinovanej, že ten jeho zápal pro bádání po nepoznaným musím taky sdílet, i když vím, že v tom žádnou lochnesku nikdy neuvidím. ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se průvodce pořadem neustále chvástá, že je experimentální biolog, jeho přístup moc vědecký není. Tyto kryptozoologické pořady všechny vaří z vody, ještě jsem neviděl, že by nějaký přinesl alespoň minimální důkaz. ()

Reklama

Reklama