Reklama

Reklama

Jak se krade tajemství: Příběh Wikileaks

  • USA We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks (více)
Trailer
USA, 2013, 130 min

Režie:

Alex Gibney

Scénář:

Alex Gibney

Kamera:

Maryse Alberti

Hudba:

Will Bates

Hrají:

Julian Assange, Hillary Clinton (a.z.), Michael Moore (a.z.), Barack Obama (a.z.), Chelsea Manning (a.z.), Jake Tapper (a.z.), Mike Huckabee (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

Dokument líčí příběh Juliana Assangea, tvůrce kontroverzní webové stránky, která napomohla k nejrozsáhlejšímu narušení bezpečnosti v historii USA. (Filmbox)

Videa (5)

Trailer

Recenze (17)

marcel.demo 

všechny recenze uživatele

Světoznámý protrhávač prezervativů, hacker a paranoik, známý pod jménem Julian Assange a transvestita Bradley Manning (Daniel Ellsberg 21. století) s nevyjasněnou sexuální orientací, se sklony k masovému vyzrazování vládních tajemství, bití žen a pitím hektolitrů coly, jsou hlavní hvězdy tohoto Gibneyovského (ten chlapík nezklame) dokumentu. Eticko-morální esence zhusta přítomna, neb zlo a dobro v každém z nás, proto ty kdož jsi bez viny, kamenem hoď, či alespoň leakni info či založ wikidrbnu. Určitě mrkněte. 80% jo a myslel jsem, že Julian teda větší frajer :) ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Jde pravděpodobně o nejlepší dokument o nejen o WikiLeaks a Julianu Assangeovi ale vlastně o celém příběhu lidí, kteří se chtěli zapojit do odhalování pravdy v zájmu všech na této planetě. Dokument sleduje události daleko dříve před mediálním humbukem, který vynesl Assangeho do křesel televizních studií a udělal z něj téměř spasitele nového věku. Autoři se chronologicky věnují jednotlivým postavám, kteří se nějak s WikiLeaks zapletly, ať už jde o dobrovolníky z řad aktivistů, přes IT odborníky, hackery a nebo seriózní novináře ze seriózních novin, kteří chtěli s WikiLeaks spolupracovat. Dokument je natočen velmi bezprostředně, ve více rovinách se snaží popsat skutečnost, že za vším tím odhalováním pravdy, vynášení tajných depeší, šmírováním, udáváním, politikařením je přeci jen lidská stránka každého z nás. V tomto ohledu dokument excelentně vykresluje a odhaluje Juliana Assangeho jako egocentrického, nevyrovnaného, radikálního manipulátora, kdy na jedné straně vytvoří revoluční projekt a na straně druhé svým pokryteckým chování tento projekt téměř zahubí. Julian Assange jako hacker a myslitel je génius. Julian Assange jako obyčejný člověk se neumí srovnat s reálným světem. Celá kauza o znásilnění ve Švédsku zanechává pachuť v ústech, a pokud by to, co ženy v dokumentu prohlašují byla pravda, potvrdí se jen to, že Assange byl ve výsledku pro WikiLeaks spíše pohromou.... Po lidské stránce ještě hlubší je režisérovo pátrání po osobě jménem Bradley Manning který je klíčovou postavou při vynesení obrovského množství tajných dokumentů Americké armády a vlády. Autoři šli až na úplný začátek: co je to za člověka, proč to udělal a kdo byli ti, kdo mu pomohli, nebo naopak zradili.... Dokument je pro přehlednost a autenticitu doplněn rozhovory s mnoha přímo zainteresovanými osobami, dokonce i bývalých představitelů armády a vlády, kteří z různých důvodů museli svá místa opustit. V dokumentu vypovídají i lidé, pro které byl Julian Assange velkým vzorem, "polobohem" a ze začátku byl tento, až přehnaný obdiv i užitečný, nicméně postupně, kdy docházelo k rozporům, mnoho původních lidí kolem WikiLeaks dobrovolně odešlo, nebo bylo dokonce donuceno odejít.... Režisér Alex Gibney velmi dobře pojal dokument, jako osvětu pro diváky, předkládá fakta a své názory občas jen naznačuje. We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks je tedy především o tom, že to co je na první pohled dobré může být nakonec prohnilé a že nikdo a nic není dokonalé. ()

Reklama

Tosinek 

všechny recenze uživatele

Sice mi tam chybi osoba vypravece pribehu jako napriklad Moore, typek z Bag It nebo That Sugar Film, ale z dokumenaristickeho hlediska je to naprosto dokonale. Ze zacatku to vypadalo jen jako chvalozpev na Assange, ale pak ukazali i tu druhou stranu, cimz me dostali. Souhlasim, ze opravdovym hrdinou je v tomhle pribehu Bradley. Nicmene s ksichtem Juliana to vsechno prece jen vypada mnohem lip. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Je to tak trochu zamotanější story než co získáte (získal jsem) z regulérních médií, povídačce o Wikileaks. Bez ohledu na Váš názor před či po zhlédnutí dokumentu We Steal Secrets, jedná se o hodnotný náhled z pohledu Alexe Gibneyho. Jeho dokumentární přístup je vždy osobní, se všemi klady i zápory. Deal with it. 65 % ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

V porovnaní s tým, čo WikiLeaks skutočne dokázala a odhalila, je dokument omnoho menej šokujúci. No zrejme pochopiteľne, keďže ide o históriu len nedávno minulú, ktorú dobre ovládame. Chýbalo mi možno trochu viac rozhovorov s Asangeom, najmä jeho hodnovernejšie vysvetlenie obvinení so sexuálnym obťažovaním, a samozrejme vyjadrenia oficiálnych predstaviteľov dotknutých štátov. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama