Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (849)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě to tak zmátlo až jsem pochyboval, že něco takového mohl vůbec natočit režisér formátu Miloše Formana. Jenže pak do sebe vše začne zapadat a došlo mi, že celá forma a struktura vyprávění je v tom nejlepším možném "kaufmanovském" mystifikačním duchu. Scénář je vypilovaný ve všech směrech. Při druhé projekci se z Muže na měsíci stává neskutečně promyšlená zábava kde i ten nejmenší detail je vypilován tak, aby sloužil jedné jediné věci. Dokonalému celku. Jim Carrey v hlavní roli exceluje na všech frontách a ostatní mu více než-li zdatně sekundují. Co se týče režie, tak se jedná o nejnápadněji pojatý Formanový snímek, byť přeci jen ne jeho nejlepší. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Tento film je oslavou geniality Jima Carreyho. Nepochybujem o tom, že túto rolu by nikto z hereckej elity Hollywoodu tak autenticky nezvládol, ako práve on. Všetci ostatný len secondujú, dokonca i režisér Miloš Forman. Trúfam si tvrdiť, že úloha zahrať Andyho Kaufmana je najtvrdším orieškom v histórii kinematografie spolu s úlohou Dustina Hoffmana v Rainmanovi. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Na tomhle snímku musím vyzdvihnout hlavně excelentní výkon Jima Carreyho. Kauffman nebyl vůbec jednoduchá osobnost, ale Jim jej zahrál tak, že i samotný Andy by uvěřil tomu, že v tom filmu vlastně vystupuje on. Režie je taky výborná, Miloš Forman dokáže skvěle pracovat s jakýmkoliv tématem, ať už kontroverzním, nebo ne. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Byl v totální opozici vůči okolnímu světu. Byl spontánní, mystifikující, kontroverzní, drzý, čímž publikum ničil, ono ho za to milovalo, nebo nenávidělo. Miloš Forman spojil v dalším biografickém opusu síly s multivýrazným Jimem Carreym, který může dodnes kroutit hlavou, že ho akademici tehdy ignorovali. Vsadil na něho i přesto, že pro diváky jsou Kaufmanovy vtípky docela náročným rébusem, protože miloval jeviště a reakce publika. Jevištěm pro něho byl prostor před televizní kamerou, zábavní klub i wrestlingový ring. Všude tam udělal vždy něco jiného, než se od něho očekávalo. A pokaždé s nějakou jinou maskou. Co mi tak úplně nesedělo, byly občas právě reakce publika. Místy takhle, ať už negativně nebo s nadšením, nikdo nereaguje. Přitom jsem někde četl, jak si Forman chválil, jaké perly mu asistent režie z publika nabídl. Ale to je jen drobná poznámka v jinak milém, komplikovaném i zároveň srozumitelném balení. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Oproti starším Formanovo kouskům sice tento lehce zaostává, ale pořád je to excelentní směsice dramatu a komedie. Forman holt umí a určitě patří mezi režisérskou elitu. Carrey zahrál, vlastně až okopíroval Kaufmana neuvěřitelně hodnověrně, skoro jako Kingsley Gádhího. Myslím, že Oscar by nebyl od věci, ale v Americe prostě hrdinové musí být jednoznačně černobíle dobří, aby to lidi pochopili. Persóna, která si z nich utahuje jim přijde asi moc složitá k chápání a tedy kontroverzní. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (35)

  • Jim Carrey (Andy Kaufman) se i nějaký čas po natáčení dopustil velmi kaufmanovského žertíku. Konkrétně na předávání cen MTV, kam přišel coby motorkář a jeho herecká partnerka Courtney Love (Lynne Margulies) ho rozhodně nepoznala: "Já jsem ji v tom převleku celý večer v podstatě docela drsně balil a ona neměla ponětí, co jsem zač. Vytáhla cigaretu, já jí připálil a povídám: 'Tumáš, zlatíčko' a přitom jsem si ji prohlížel od hlavy k patě. A takové věci. Ona se ptala někoho, s kým tam byla: 'Co to kurva je?' Myslela, že je to někdo, s kým spala v sedmdesátých letech. Pak mě ohlásili, já přišel na pódium a jí to došlo." (NIRO)
  • Danny DeVito (George Shapiro), který se se skutečným Andym Kaufmanem dobře znal, měl výhrady k vypravěčskému pojetí Miloše Formana. V jednu chvíli dokonce studiu naznačoval, že by jej rád nahradil na postu režiséra. Jim Carrey ale všechny úvahy udusil už v zárodku, když prohlásil, že pod nikým jiným než pod Formanem film točit nebude. (Rugero)
  • Natáčení filmu o nevypočitatelném komikovi Andym Kaufmanovi se moc nelišilo od natáčení se samotným Kaufmanem. Jeho představitel Jim Carrey si vyžádal dva přívěsy, jeden pro Kaufmana a druhý pro jeho alter ego, nesnesitelného barového zpěváka Tonyho Cliftona, do nichž se během natáčení střídavě převtěloval. Což mělo za následek, že terorizoval štáb hlasitou hudbou, boural do cizích aut v areálu studia a odmítal z postavy vystoupit, i když hrozila reálná bitka. (MFJD)

Reklama

Reklama