Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (35)

  • Jim Carrey (Andy Kaufman) se i nějaký čas po natáčení dopustil velmi kaufmanovského žertíku. Konkrétně na předávání cen MTV, kam přišel coby motorkář a jeho herecká partnerka Courtney Love (Lynne Margulies) ho rozhodně nepoznala: "Já jsem ji v tom převleku celý večer v podstatě docela drsně balil a ona neměla ponětí, co jsem zač. Vytáhla cigaretu, já jí připálil a povídám: 'Tumáš, zlatíčko' a přitom jsem si ji prohlížel od hlavy k patě. A takové věci. Ona se ptala někoho, s kým tam byla: 'Co to kurva je?' Myslela, že je to někdo, s kým spala v sedmdesátých letech. Pak mě ohlásili, já přišel na pódium a jí to došlo." (NIRO)
  • Sám režisér Miloš Forman skutečného Andyho Kaufmana jednou doopravdy viděl naživo. Vyprávěl o tom Bohdanu Slámovi: "V Los Angeles je klub, kam mohl vždycky v úterý přijít kdokoli z ulice a pokusit se rozesmát obecenstvo. Nikdo nevěděl dopředu, kdo přijde. Jednoho dne mě tam kdosi vytáhl. Tehdy takový kluk řekl, že nám přečte knížku, která je o tom a tom, a celou tu knížku detailně převyprávěl. Říkali jsme si, proboha, ten člověk si snad myslí, že se mu budeme smát? A kamaráde, za deset minut jsem řval smíchy pod stolem a nevěděl proč. Nevěděl jsem, proč se směju, jestli se mu vysmívám, nebo se směju trapnosti, nebo se směju z radosti, nechápal jsem to. Ale smál jsem se a nemohl přestat." (NIRO)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 82 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 34,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 47,5 mil. (NIRO)
  • Název filmu je převzat z písničky „Man On The Moon“ od skupiny R.E.M., která odkazuje na konspirační teorii o falešném přistání na měsíci a má sloužit jako paralela k úmrtí Andyho Kaufmana (Jim Carrey), kolem kterého se vytvořilo také nespočet spekulací - jestli to nebyl pouze jeho vrcholný fór a smrt ve skutečnosti nepředstíral. (jirikzaboj)
  • Ačkoliv to není ve filmu vysvětleno, tak muž, který rok po Andyho (Jim Carrey) smrti vystoupil jako Tony Clifton, byl ve skutečnosti Andyho bratr Michael. (Nathaniell)
  • Natáčelo se od 27. července do 24. listopadu 1998. Točilo se ve státech USA – Kalifornie a New York a na Filipínách. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. prosince 1999 v New Yorku. (Varan)
  • Natáčení filmu o nevypočitatelném komikovi Andym Kaufmanovi se moc nelišilo od natáčení se samotným Kaufmanem. Jeho představitel Jim Carrey si vyžádal dva přívěsy, jeden pro Kaufmana a druhý pro jeho alter ego, nesnesitelného barového zpěváka Tonyho Cliftona, do nichž se během natáčení střídavě převtěloval. Což mělo za následek, že terorizoval štáb hlasitou hudbou, boural do cizích aut v areálu studia a odmítal z postavy vystoupit, i když hrozila reálná bitka. (MFJD)
  • Ve scéně, kdy Andy (Jim Carrey) v ringu bojuje s profesionální wrestlerkou namísto své nastávající nevěsty, zní úryvek z předehry Smetanovy opery "Prodaná nevěsta". (Trainspotter)
  • Známá překladatelka a tlumočnice Dana Hábová při práci na titulcích vedla menší spor s Milošem Formanem. Hábová vysvětlila: "Ve scéně, kdy hrdinovi slibují, že za účinkování v sitcomu dostane svůj vlastní pořad a v něm se pak může "na všechny vy...", zazní ono anglické, dnes už obecně známé 'fuck' s takovou silou, že bych prostě neobstála, kdybych je přeložila podle Formanova návrhu ´pak si dělej, co chceš´." (shimik77)
  • Danny DeVito (George Shapiro), který se se skutečným Andym Kaufmanem dobře znal, měl výhrady k vypravěčskému pojetí Miloše Formana. V jednu chvíli dokonce studiu naznačoval, že by jej rád nahradil na postu režiséra. Jim Carrey ale všechny úvahy udusil už v zárodku, když prohlásil, že pod nikým jiným než pod Formanem film točit nebude. (Rugero)
  • Jim Carrey (Andy Kaufman) odmítal slyšet na své jméno během celého natáčení a chtěl, aby ho štáb oslovoval jako Andyho - a to i když zrovna nebyl na place. (don corleone)

Reklama

Reklama