Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdy se lži bez našeho přičinění stávají pravdou. Americký film o snílcích na hranici všedních dnů. Traumatizovaný válečný veterán Mort Gleason (John Malkovich) se po letech opíjení pokusí o návrat do normálního života a uprosí svou sestru Eileen (Dana Delany), bydlící na chicagském předměstí, aby ho nechala u sebe. Její šestnáctiletý syn Abe (Jacob Zachar) sní o plachetnici, s níž by mohl přes řeku sv. Vavřince odplout třeba do Afriky. Nezdolný životní optimista Fletcher (John Goodman), jenž se živí prodejem kradeného alkoholu, který převáží v otřískané lodi za autem, vycítí svoji příležitost a snaží se provozu neschopné plavidlo prodat Abeovi.
Osudy hlavních protagonistů a dalších postav se prolínají v dramatu Opilý koráb, jehož název je inspirován stejnojmennou Rimbaudovou básní. Natočil jej jako svůj celovečerní filmový debut chicagský malíř, divadelní autor, herec a režisér Bob Meyer (nar. 1947) podle jedné ze svých her, již napsal společně s Randym Buescherem už v roce 1985. Snímek, natáčený od roku 2005, měl poněkud dlouhou postprodukci a k divákům se poprvé dostal až v říjnu 2010 během Mezinárodního filmového festivalu v Chicagu. Je pozoruhodnou ukázkou nezávislé tvorby především díky nekonvenčním postavám a jejich přesně vybraným hereckým představitelům. (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

"Máš rád čínu?" - "Nemám rád skupiny lidí, vždycky jenom jednotlivce." - "Čínský JÍDLO. Máš rád čínský JÍDLO?" Bohužel ani skvělé výkony Johna Malkoviche a Jacoba Zachara nedokázaly převážit misky vah směrem ke čtyřem hvězdičkám. Z postavy válečného veterána, jež se po léta utápěl v alkoholu, ale nyní si řekl DOST!, se dalo vyždímat mnohem víc, stejně tak z Goodmanova Fletchera, který působil značně nedotaženě. Několik scén na mě sice opravdu zapůsobilo (Mort stojící u požárního hydrantu, jízda městem na kole), skvělé dialogy (Abe/Dave, Mort/Abe) taktéž, jako celek však "Opilý koráb" příliš nezafungoval. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Mám silně ambivalentní pocity u takových snímků jako je právě Drunkboat, protože na mě působil zvláštním dojmem, stejně jako všichni hlavní protagonisté. Asi je to nezávislý film, kterým já osobně říkám vícerozměrné, kde se střídají chvíle smutnější s těmi úsměvnými a chvílemi silně ujetými. Fandila jsem Abemu s lodí, protože mě svým nadšením téměř nakazil, držela jsem palce Mortovi, aby se vyrovnal se vším smutným, co ho v životě potkalo, mírně jsem se usmívala chvilkám s Fletcherem a jeho kolegou v loděnici, ale že bych byla přímo nadšená, tak to ne i když úplně v klidu mě Drunkboat taky nenechal. Možná mně scházela trochu víc rozvinutější postava právě Mortyho, takhle se dostalo Johnu Malkovichovi minimálního prostoru pro svou roli. Zkrátka je to film, který ve vás bude buď rezonovat ještě dlouho a nebo na něj zítra zapomenete. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Zapal svíčku a proklínej temnotu...... Velmi těžký příběh, záměrně zmatený s velmi zvláštním koncem. Lákala mě dvojice John Goodman a John Malkovich. Vyhrál to ten druhý, protože, zatím co Goodman se od své role moc nevychýlil a zahrál vlastně jen to, co umí, Malkovich tu předvedl velmi věrohodně psychicky narušeného jedince, který je sice chytrý, ale je mu to úplně jedno. CITÁT - Žádnej chlast! Jasný!......... Tenhle film je dobré vidět s menší opičkou, tak že až přijdu někdy z hospody pod parou pustím si tento příběh ještě jednou. CITÁT - Co provést z vožralím námořníkem!!!!....... ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Nezávislý film přeci neznamená, že to bude pár pointy prostých obrázků, které směřují odnikud nikam. Nebo jo? Pokud je to tak, je tohle ten nejlepší nezávislák historie. To, že je Malkovich skvělý a ostatní herci minimálně sedící, že jsou obrázky docela pěkné, situace plné těch správných emocí a dialogy mají myšlenku, to mi k dobrému filmu nestačí. Děj je totiž skoro k pláči. Možná by tomu pomohlo víc prostoru, než kolik dává půl druhé hodiny, ale možná je dobře, že se to dál nevleklo. Pro mě plné rozporů, ale zároveň velké zklamání. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Losersky romantická kvintesence pošetilosti a zmaru - bez nebezpečných následků... %-] . . . Tak ještě že se nakonec dostalo na ty kuřata... °-) . . . Čtyři a půl hvězdy tedy za film - protože igi B. má velmi(!) rád tyhle řemeslně výtečné >nezávisláčky< a i jinak filmy s duší - a po původním slaboduchém zaokrouhlení dolů nakonec po sklence Cutty Sark ( http://www.whisky-pages.com/images/cutty-sark.jpg ) i za tu úžasnou Mortovu opileckou scénku při kšeftu s lodí a navzdory místním dadabázovým troubům zaokrouhleno opravně nahoru... - - - P.S. Čistě formálně igitátorsky, když už o tom byla řeč - no, byla teda dřív ta loď, pravda, navíc čajová!!!... ;-] . . . Pro fandíky tuto: http://en.wikipedia.org/wiki/Cutty_Sark ;o] - - - - - (Poprvé viděno 1.8.2011 želbohu moc za střízliva na >opilém prostoru< , hodnocení 13., komentář zde jako šestý - 1.8.2011) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v Illinois ve městech Chicago, Morton Grove a Waukegan. (Terva)

Reklama

Reklama