Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh holandského mořeplavce Willema Barentse, který se společně se svoji posádkou pokouší najít tzv. severovýchodní průjezd do Číny a Indie, proplutím nezmapovaných vod při severním pobřeží Ruska. Posádka lodi se překvapivě dostává až k ostrovu Nová země, kde je loď uvězněna ledem. Barentsova výprava je tak nucena přečkat nehostinnou arktickou zimu za polárním kruhem. Scénář filmu je založen na zápiscích z cestovního deníku Gerrita de Veera, jednoho z kartografů a členů výpravy. Tento film režiséra Reinouta Oerlemanse byl v Nizozemsku natočen jako první pomocí nové 3D technologie. (Cejny)

(více)

Recenze (19)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $10,987,000▐ Škoda, že to dejovo nebolo o niečo pestrejšie. Kostýmy a výprava neboli najhoršie. Herci zas až tak moc čo nemali hrať. Aspoň že tam mali takú peknú herečku, ktorá sa tam na osvieženie fantázie námorníkov pár krát objavila. /55%/ ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Historický film na úrovni televizního hraného dokumentu, avšak s tím rozdílem, že s historií nakládá velmi svévolně (známé události a fakta týkající se daného příběhu často zcela přetváři podle potřeb hlavní milostné linky). Mimořádně slabé herectví a kýčovitost se směšným vyvrcholením v závěrečném potlesku odměňujícího polibek ústřední dvojice po šťastném shledání... Jedno z mála pozitiv tohoto filmu bylo, že mě přivedl k četbě knihy Gerrita de Veera, která je o několik řádů zajímavější, než tento nepodarek. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zase jednou první! Mám rád filmy o plavbách dávných mořeplavců. Je mi jedno, zda se jedná o válečnou výpravu za kořistí, o objevitelskou expedici, či jen ,,rutinní'' plavbu například z Anglie do nějaké z trestaneckých kolonií v Austrálii. Film Nova Zembla nás zavádí do Holandska na konci šestnáctého století. Je natočen podle skutečných zápisků Gerita de Veera. Španělé a Portugalci vytvořili Holandsku námořní blokádu cest kolem Afriky a tak je přikládána velká naděje nalezení severní cesty do Číny a Indie kolem Ruska. Holandsko potřebuje nutně obchodovat. Ačkoliv expedice byla na svoji dobu celkem moderně vybavena i připravena, přesto nemohla tušit jaké nástrahy jim připraví drsný arktický sever. Po několika dnech, kdy loď projížděla pásem ker, byla ledem sevřena a uvězněna. Kapitán se rozhodl přečkat přicházející polární noc na lodi. Ta však byla tlakem ledu rozlomena a námořníci museli najít útočiště v provizorně sestaveném srubu na souši Nové země. Zde čelili nejen nekonečné temnotě, mrazu, nedostatku zásob a osobním averzím, ale i útokům ledních medvědů. Když polární noc skončila, padlo rozhodnutí pokračovat dále pěšmo a se dvěma záchrannými čluny, které se podařilo získat z vraku losi a opravit... Při této cestě zahynul kapitán Barents, místo jeho posledního odpočinku je neznámé. Přeživším se podařilo dorazit k pobřeží Murmanska... Severní trasu objevil až po několika stech letech ruský ledoborec v roce 1932. /// Smekám před všemi těmi, kteří s nedokonalými mapami hnáni odvahou (samozřejmě i touhou po slávě a bohatství) podnikali nebezpečné výpravy do neznáma... Když jsem viděl námořníky v renesančních kostýmech a tehdejší obuvi pobíhat po ledovcích, musel jsem smeknout podruhé. Kromě romantického závěru, nemám ke snímku výhrad. Herci, loď, kostýmy i exteriérové lokace byly dokonalé. Příjemný byl i soundtrack ! Tenhle film stojí rozhodně za vidění ! * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie. Nečakal som nič extra, no dostal som celkom vydarenú historickú drámu o človeku, ktorý dokázal prekonať sám seba a všetkých tak prekvapiť. Kto by to bol povedal, že taká sivá, resp. ryšavá myška, sa dokáže vo vypätých chvíľach tak vzmužiť. Stará známa pravda, len v krajných situáciách sa pravdivo ukáže, čo sa v každom z nás naozaj ukrýva, preto neradno nikoho hneď podceňovať. Navyše film ponúkol aj na pohľad príjemnú a slušne zvládnutú výpravu. Škoda niektorých situácií, ktoré by si snáď žiadali väčšiu dramatickú hĺbku. Vo výsledku tak emotívna stránka mohla byť ešte lepšia. Nadpriemer. 75/100 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Odvahu tých všetkých chlapíkov, ktoré takéto veci podnikali a nezosypali sa ani v najhorších situáciách, treba asi len obdivovať. Výprava a kamera veľmi dobré. Herecky tiež slušné, aj keď všetky tie tváre mi splývali do jednej. A aj napriek tomu, že som veľká romantička, tentokrát mi tá romantická línia s ex-anjelicou Doutzen pripadala až moc ... hlavne ten záver. 3,5* ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Na Islandu nám kdysi gajdi jeden večer pouštěli ukázky z filmů, který se tam točily. A jedním z nich byl i 'Nova Zembla' (mch. fakt děsivá zkomolenina). Takže jsme ho teď po čase s přítelkou o líné neděli dali a... jsem hodně zklamaný. Od začátku mě zarazila dost krkolomná komunikace s divákem (možná i "díky" amatérským cz titulkům), ale každopádně jsem čekal aspoň víc historizující podání a epičtější styl. Až na několik málo známých islandských lokací jedna velká nuda - nezáživný zkratkovitý děj s nepříliš sympatickými i charismatickými postavami, televizní look, informační hodnota o oné zajímavé arktické anabázi bídná, no a nakrkla mě i implantovaná šablonovitá lovestory a tradiční středoproudová cajdákovitá muzika. A taky jsem nechápal, proč bylo ca deset silných a drsných chlapů s nejrůznějšími sečnými, bodnými i palnými zbraněmi tolik připosraných z jednoho ledního medvěda. Vsadil bych se, že předloha (deník účastníka Barentsovy výpravy Gerrita de Veera) bude mnohem zajímavější. ()

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Po dlhom hľadaní moreplaveckého historického filmu som sa opäť zaradoval, keď som našiel novu zemblu. Škoda, že v ňom bolo mnoho vaty s dlhými zábermi (a spomalenými!) na úkor akcie a predostrenie historických faktov (keď že už na začiatku filmu nás titulky informujú, že film je podľa skutočných udalostí). Tak v prvom rade tu máme dvoch kapitánov na jednej lodi, a nie je jasné, kto je kapitán. Pravda je, že Barentsova výprava disponovala dvoma plachetnicami. OK, film mal malý rozpočet, tak šetrili. Ale nemôžem tvorcom zjesť také ťahy, že by sa celá posádka vo svojom zrube tak ohromne bála hladného medveďa.. munície mali predsa dosť a medvedí tuk je predsa veľmi príjemný spoločník počas arktickej zimy. No, a nebyť tej ďalšiej vaty, kde by sa Amsterdamská Nepodstatná 5 minút nehojdala na lane, tak kľudne by sa ešte mohlo zvýrazniť fyzické a hladujúce utrpenie počas cesty naspäť, a spomenúť tam určite radostné stretnutie s ruskými lovcami, a neskôr s druhou loďou pôvodnej časti výpravy.. Mám rád moreplavby, tak ku dvom hviezdam pridám ešte jednu. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Nečakal som že ma to bude tak baviť. Mám rád filmy o expedícii a objavovaní krajiny kde civilizovaný človek ešte nebol. 6/10 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nenápadný historický snímok, ktorý prináša silný príbeh odhodlania prežiť. Na prvom mieste by som vyzdvihol premakane spracovanú atmosféru, ktorú tvorcovia vkusne dávkujú. Veľmi dobré herecké výkony dodávajú punc uveriteľnosti, aj keď v roli hl. hrdinu by som si vedel predstaviť aj charizmatickejšieho herca, a najlepšie, keby nebol hrdzavý. Okrem atmosféry silne cítiť 'vôňu' dobrodružnosti a exotiku alebo magičnosť neznámych diaľav. Škoda toho hollywoodskeho happyendu, kde záver si skôr žiadal viac vygradovať dramatický prvok. Veľmi príjemné prekvapenie z Holandska. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

celkom kukateľné dobrodružstvo položené na historických podkladoch, drsnosť severu zimy ... ľudia ocitujúci sa v krajných možnostiach existencie. Kladne hodnotím aj slušnú výpravu filmu, trochu mi tam vadilo to prepojenie organizovania objavnej cesty s "republikou" (Holandsko som vždy pokladal za královstvo) a naviac organizácia výpravy pod rúškom vedenia evanieickej cirkvi .. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Osobně lákavé a všeobecně zajímavé téma pokažené volbou hlavního představitele a kýčovitou romancí dějovou i hudební. Ten hromadný potlesk polibku v závěru od umouněných křupanů pak zasadil reálnému vyjádření filmu poslední ránu. 40% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Hledání nových cest do Číny a Indie, která skončila uvíznutím v ledu za polárním kruhem. Při dnešním pohledu příběh známý především po uvedení velkolepé první série seriálu ´The Terror´ (2018). Nizozemští tvůrci se na celé dobrodružství podívali o sedm let dříve a pojali to tak velkolepě, že snímek dokonce natočili ve 3D, takže historicky tímto vznikl první jejich film v této technologii. Smůlou je, že 3D verze je jaksi nedohledatelná, takže zřejmě zůstala pouze pro nizozemské diváky. Snímek se honosí poutavým pohledem na celý průběh námořní plavby s následujícím mrazivým bojem o přežití, pro nás v nepředstavitelném prostředí arktické zimy. Vizuální sféra obrazu, a hlavně výpravy, lze považovat za dobrou. Atmosféra ale už jakž takž, neboť dosti hapruje napětí. V tomto směru to už zkrátka moc nenadchne. Silný dojem však celý koncept zanechá, neboť pocit beznaděje, deprivace, zoufalství a hlavně té třeskuté zimy, se podařilo zprostředkovat skutečně věrohodně. Surrealistické scenérie tomu jenom napomáhají.  A že má scénář místy své chybičky, se dá očekávat. Takový škraloup však lze přehlédnout. Režisérovi Reinoutu Oerlemansovi se podařilo převést na filmové plátno kus nizozemské historie a na takový film mohou být místní určitě hrdí. ()

Elisson 

všechny recenze uživatele

Gratulujem holandským tvorcom. Film je tak "uveriteľný" akoby ho točili Amíci. Hlavný hrdina je zženštilé trdlo, ktoré ich tam nakoniec všetkých zachraňuje. Plavia sa severom, okolo ľadovcov atď, ale oblečení sú tak, že by aj v holandskej zime zmrzli. A spanilá dievčina je oblečená ako najväčšia kurva, aj keď všetky okolo nej majú šaty až ku krku. A to je to dokonca farárova dcéra. Milé. ()

Xmarc 

všechny recenze uživatele

No mouchy to nějaké mělo, o tom žádná, ale jinak byl film zpracován velmi zajímavě a dobře se na něj koukalo. Až teda na ten závěr... princeznička si hledá svého cukrouška a všichni mají oči jen pro ně a jejich štěstí. To mohlo být zpracováno opravdu věrohodněji! ()

u_vox 

všechny recenze uživatele

Cimrmanovo Dobytí severního pólu našlo svoje důstojné následovníky, jakkoliv cíl téhle skvadry ležel na úplně jiné rovnoběžce. Problém je ale ten, že všichni, kdo s tím mají něco společného, se berou smrtelně vážně. A smutně vypovídají o tom, jak evropská kinematografie tone stále více v křeči, a pod tlakem politické korektnosti už dočista zapomněla napsat, zahrát, vyprávět či jakkoliv skrze filmovou kameru zpracovat opravdu silný chlapský příběh. Naštěstí na tu hrůzu zase tak moc nevidíte, protože osmdesát procent snímku, zasazeném na okraj sněhobílé Arktidy, se odehrává – jak přece jinak - buď v mlze, podpalubí, ve srubu či ještě pro sichr za polární noci. A pravdu zde mají ti, že se skutečně krutě a za naprosto vyprázdněné formy, táhne až k tragikomickému finále, s nímž se tvůrci očividně báli v soudobých poměrech dát jasně najevo, že pokrytecké mravní většině se odvahou rozhodně nezavděčíte. A to přitom byla spása už takřka na dosah. Neboť pokud by navíc velmi necharismatičtí účastnící tohoto polárního zájezdu přestali v nouzi vést dialogy o „nesmrtelnosti chrousta“ a návštěvě „amsterdamské cukrárny“, ale zvedli prdele a zamířili na jih, pak se nejenom zahřejou, ale navíc nakonec do té Indie dorazí. Je opravdu strašné, že někdo dokáže výrazně ohvězdičkovat takový snímek jen proto, že propadne objemu ňader jakési zde zcela zbytečné ženy… ()

Spanki 

všechny recenze uživatele

se špatným scénářem prostě dobrej film nenatočíš. A to jsem fanoušek všech těhle historických výprav. Možná by stačilo se držet historické pravdy a neutíkat ke zbytečným odbočkám ()

T.E.Elf 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho přeslazeného romantického závěru a jisté lehkého zkreslování některých faktů ve prospěch "příběhu", tak dám plný počet. Ale každopádně dobré zpracování, žádné =B=. ()

Reklama

Reklama