Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh holandského mořeplavce Willema Barentse, který se společně se svoji posádkou pokouší najít tzv. severovýchodní průjezd do Číny a Indie, proplutím nezmapovaných vod při severním pobřeží Ruska. Posádka lodi se překvapivě dostává až k ostrovu Nová země, kde je loď uvězněna ledem. Barentsova výprava je tak nucena přečkat nehostinnou arktickou zimu za polárním kruhem. Scénář filmu je založen na zápiscích z cestovního deníku Gerrita de Veera, jednoho z kartografů a členů výpravy. Tento film režiséra Reinouta Oerlemanse byl v Nizozemsku natočen jako první pomocí nové 3D technologie. (Cejny)

(více)

Recenze (19)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $10,987,000▐ Škoda, že to dejovo nebolo o niečo pestrejšie. Kostýmy a výprava neboli najhoršie. Herci zas až tak moc čo nemali hrať. Aspoň že tam mali takú peknú herečku, ktorá sa tam na osvieženie fantázie námorníkov pár krát objavila. /55%/ ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie. Nečakal som nič extra, no dostal som celkom vydarenú historickú drámu o človeku, ktorý dokázal prekonať sám seba a všetkých tak prekvapiť. Kto by to bol povedal, že taká sivá, resp. ryšavá myška, sa dokáže vo vypätých chvíľach tak vzmužiť. Stará známa pravda, len v krajných situáciách sa pravdivo ukáže, čo sa v každom z nás naozaj ukrýva, preto neradno nikoho hneď podceňovať. Navyše film ponúkol aj na pohľad príjemnú a slušne zvládnutú výpravu. Škoda niektorých situácií, ktoré by si snáď žiadali väčšiu dramatickú hĺbku. Vo výsledku tak emotívna stránka mohla byť ešte lepšia. Nadpriemer. 75/100 ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Historický film na úrovni televizního hraného dokumentu, avšak s tím rozdílem, že s historií nakládá velmi svévolně (známé události a fakta týkající se daného příběhu často zcela přetváři podle potřeb hlavní milostné linky). Mimořádně slabé herectví a kýčovitost se směšným vyvrcholením v závěrečném potlesku odměňujícího polibek ústřední dvojice po šťastném shledání... Jedno z mála pozitiv tohoto filmu bylo, že mě přivedl k četbě knihy Gerrita de Veera, která je o několik řádů zajímavější, než tento nepodarek. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zase jednou první! Mám rád filmy o plavbách dávných mořeplavců. Je mi jedno, zda se jedná o válečnou výpravu za kořistí, o objevitelskou expedici, či jen ,,rutinní'' plavbu například z Anglie do nějaké z trestaneckých kolonií v Austrálii. Film Nova Zembla nás zavádí do Holandska na konci šestnáctého století. Je natočen podle skutečných zápisků Gerita de Veera. Španělé a Portugalci vytvořili Holandsku námořní blokádu cest kolem Afriky a tak je přikládána velká naděje nalezení severní cesty do Číny a Indie kolem Ruska. Holandsko potřebuje nutně obchodovat. Ačkoliv expedice byla na svoji dobu celkem moderně vybavena i připravena, přesto nemohla tušit jaké nástrahy jim připraví drsný arktický sever. Po několika dnech, kdy loď projížděla pásem ker, byla ledem sevřena a uvězněna. Kapitán se rozhodl přečkat přicházející polární noc na lodi. Ta však byla tlakem ledu rozlomena a námořníci museli najít útočiště v provizorně sestaveném srubu na souši Nové země. Zde čelili nejen nekonečné temnotě, mrazu, nedostatku zásob a osobním averzím, ale i útokům ledních medvědů. Když polární noc skončila, padlo rozhodnutí pokračovat dále pěšmo a se dvěma záchrannými čluny, které se podařilo získat z vraku losi a opravit... Při této cestě zahynul kapitán Barents, místo jeho posledního odpočinku je neznámé. Přeživším se podařilo dorazit k pobřeží Murmanska... Severní trasu objevil až po několika stech letech ruský ledoborec v roce 1932. /// Smekám před všemi těmi, kteří s nedokonalými mapami hnáni odvahou (samozřejmě i touhou po slávě a bohatství) podnikali nebezpečné výpravy do neznáma... Když jsem viděl námořníky v renesančních kostýmech a tehdejší obuvi pobíhat po ledovcích, musel jsem smeknout podruhé. Kromě romantického závěru, nemám ke snímku výhrad. Herci, loď, kostýmy i exteriérové lokace byly dokonalé. Příjemný byl i soundtrack ! Tenhle film stojí rozhodně za vidění ! * * * * ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nenápadný historický snímok, ktorý prináša silný príbeh odhodlania prežiť. Na prvom mieste by som vyzdvihol premakane spracovanú atmosféru, ktorú tvorcovia vkusne dávkujú. Veľmi dobré herecké výkony dodávajú punc uveriteľnosti, aj keď v roli hl. hrdinu by som si vedel predstaviť aj charizmatickejšieho herca, a najlepšie, keby nebol hrdzavý. Okrem atmosféry silne cítiť 'vôňu' dobrodružnosti a exotiku alebo magičnosť neznámych diaľav. Škoda toho hollywoodskeho happyendu, kde záver si skôr žiadal viac vygradovať dramatický prvok. Veľmi príjemné prekvapenie z Holandska. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Postavu Claese ztvárnil 212cm vyskoký Semmy Schilt. Je to bývalý mistr Evropy v karate a několikanásobný šampion K-1, což je organizace, kde měli možnost změřit síly bojovníci různých bojových stylů. (Patriot.X)

Reklama

Reklama