Reklama

Reklama

Předlohou k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byl režiséru Miloši Formanovi román Kena Keseyho, který ho psal při působení v „nemocnici pro veterány“. Snímek se stal největším mezinárodním úspěchem ve Formanově kariéře. V roce 1976 získal Oscara ve všech hlavních kategoriích – za nejlepší film, režii, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a scénář. Majitelem filmových a divadelních práv byl 13 let Kirk Douglas, který je postoupil svému synu Michaelovi a tím z něho udělal úspěšného producenta... Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou… Brilantní románová satira Kena Keseyho, mísící v sobě komiku i tragiku, přerůstá v neobyčejně působivém filmovém zpracování v silný protest proti neomezené moci a omezování každého člověka. (Česká televize)

(více)

Diskuze

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

frenkie

Two days later, Sylbert had dinner at the steakhouse at his hotel in downtown Salem with William Redfield, who plays the patient Harding in Cuckoo’s Nest. At the time, the two men had been close friends for more than 20 years. Redfield told Sylbert, “Jack has taken over directing the actors.” Redfield said that every night a group of key actors who played poker in the film met in Nicholson’s room and rehearsed the following day’s scenes. According to Redfield, Nicholson’s confidence in Forman had been utterly destroyed when Dr. Brooks bawled him out, and Nicholson was directing the movie and refusing to speak to Forman. Years later, Sylbert confirmed Redfield’s account when he worked on Biloxi Blues with Wexler’s eventual replacement on Cuckoo’s Nest, cinematographer Bill Butler. Sylbert told Butler he’d heard that the actors met in Nicholson’s room each night to rehearse and that Nicholson refused to speak to the director. When Sylbert asked if that was true, Butler told him, “Yes. He never talked to Milos at all, he only talked to me.”

frenkie

frenkie (hodnocení, recenze)

V zajímavostech je uvedeno: " Jack Nicholson behom nakrúcania odmietal hovoriť s Milošom Formanom, a tak ho musel režírovať kameraman. Formanovi sa potom Nicholson na Oscaroch ani nepoďakoval. " Proč? Ví to někdo?

na příspěvěk reagoval DaViD´82

Uživatel JADIM smazal svůj příspěvek.

Uživatel DamonS smazal svůj příspěvek.

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

DamonS

Jestli Ti uletělo tohle, tak ti snad ulítl celý film.Tyhle věci se nevysvětlují ze stejných důvodů z jakých se nevysvětlují vtipy.

na příspěvěk reagoval DamonS

Uživatel DamonS smazal svůj příspěvek.

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

ColorkaX

Jistě.Rovin, které jsou samy o sobě velice silné je tam dost a dost. Forman pochopitelně vytáhle esenc zrůdnosti v systému léčebny potažmo....No nic. Nebudu nosit dřevo do lesa. Ale Keseyho kniha stojí za přečtení. Je silnější.

ColorkaX

ColorkaX (hodnocení, recenze)

Skvělý film !  Tento film má v sobě mnohem víc, než na první pohled vypadá. 

na příspěvěk reagoval Aqualung

konvicce

konvicce (hodnocení, recenze)

qxkamo

celkově v tom případě podceňuješ kvalitu drama, je jich spousta v obdobné kvalitě. Jedna vlaštovka sice jaro nedělá, ale bejt tebou ještě nějaké zkusím :D

qxkamo

qxkamo (hodnocení, recenze)

Ak si niekto mysli, ze hrat psychicky naruseneho jedinca je lahke, tak sa hlboko myli. Taka banda umelcov, ako sa stretla a zahrala v tomto filme sa len tak nevidi. Upozornujem, ze nemam rad dramy a dlho som sa odhodlaval, ci si tento film vobec pozriem, pretoze nerad by som hodnotil filmy neoblubeneho zanru, aby nahodou nevzplanuli vasne. Toto je vsak skvely film a nechybalo vela, aby som mu dal 5*.

na příspěvěk reagoval konvicce

Gyorgy

Gyorgy (hodnocení, recenze)

Tak knížka konečně přečtená. Nemáte něco dalšího super na podobné téma? 

Uživatel Segrestor smazal svůj příspěvek.

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

jiriluk

Nádherné reakce na šílenosti systému, který vládl v léčebně resp. v tom, co léčebna symbolizuje.A byla vůbec?To,co symbolizovala jistě bylo.Tohle je geniální forma sdělení podstaty zla.A

na příspěvěk reagoval Martin741

jiriluk

jiriluk (hodnocení, recenze)

dobra čtvrtka lidí systémem klasifikovaná jako schizofrení, paronoidní, nebo s jinou poruchou, jsou jen lidé, kteří nezapadají do škatulek vytvořených lékařskou vědou, např. hodně kreativní, tot muj nazor 

na příspěvěk reagoval Aqualung

morena.jea

morena.jea (hodnocení, recenze)

Vyrábajú ešte "juicy fruit"? Vždy mám na ňu strašnú chuť keď tento film pozerám, nemôžem ju ale zohnať.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Tento film spolu s muzikalom Vlasy boli dva filmy, ktorymi si ma Forman definitivne ziskal za fanusika ...............

na příspěvěk reagoval fefee, Aqualung

Příspěvek byl smazán administrátorem.

sankacoffee

sankacoffee (hodnocení, recenze)

Tak mexer je mimoň, ale dokážu pochopit i normálně myslícího uživatele, kterého by tento film nudil.

na příspěvěk reagoval Aqualung

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

Folwar.: Mne už přestalo bavit reagovat na názory, či spíše kecy lidí jako "mexer","majo 26 nebo 25".To je ztráta času.Ti lidé se pohybují v jiném světě.A stresovat je tím, že je kdosi bude nutit uchopit esenci Formanova filmu nebo, a to by bylo ještě tvrdší, Keseyho knihy, ndmá žádný smysl.  A

Folwar.

Folwar. (hodnocení, recenze)

Až ti matka přestanete chystat svačinky, tak svůj výrok přehodnotíš.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Aqualung: To máš pravdu, hlúpe debaty o kravinách vedieš neustále, ale že by si niečo povedal k filmu, resp. slušne sa zapojil do diskusie o filme, na ktorý majú napr. ostatní iný názor, než TY, to by sme od takého "dokonalého" človeka chceli asi veľa. Vieš čo, rovno sa odhlás z CSFD a už nikdy sem nechoď diskutovať (píšeš to vo vlastnej poslednej vete), zjavne ťa to rozrušuje.

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

Petaxis: Děvče jistě mohu, ale to, co píšeš nedosahuje prahu mého vnímání.Budeš muset přidat plyn.Ale než se do toho pustíš, tak zvaž, jestli není vhodnější věnovat se čemusi jinému než se snažit uchopit eseci tohoto Formanova filmu.Pitomců typu majo 25 nebo 26 je to hodně a mi se opravdu nechce s každým vést debatu, která je o ničem.....A

 

 

PS : Promiň.

Petaxis

Petaxis (hodnocení, recenze)

Aqualung: jak můžeš vůbec vyplodit takovýdle srovnání? no ty vole... to fakt žeru

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Aqualung: Tiež by som mohol oplácať, a povedať, že tvoje prirovnanie tolerantnosti diskutujúcich k Hitlerovym masakrom je prinajmenšom.......ale neurobím to. Toto nie je diskusný portál o užívateloch, ale o filmoch. Tak diskutujme o filmoch a nie o kravinách!

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

majo25No jo bezpohlavní diskutére.No jo! Je to asi tak, jako by si napsal,la že Adolf Hitler měl jiný názor na zacházení s Židy než ostatní.A je to třeba respektovat.Ten, kdo se zastává pitomců se objektivně stává sám pitomcem....Promiň.Ale jinak to nejde!!

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Reklama

Reklama