Reklama

Reklama

Předlohou k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byl režiséru Miloši Formanovi román Kena Keseyho, který ho psal při působení v „nemocnici pro veterány“. Snímek se stal největším mezinárodním úspěchem ve Formanově kariéře. V roce 1976 získal Oscara ve všech hlavních kategoriích – za nejlepší film, režii, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a scénář. Majitelem filmových a divadelních práv byl 13 let Kirk Douglas, který je postoupil svému synu Michaelovi a tím z něho udělal úspěšného producenta... Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou… Brilantní románová satira Kena Keseyho, mísící v sobě komiku i tragiku, přerůstá v neobyčejně působivém filmovém zpracování v silný protest proti neomezené moci a omezování každého člověka. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

Děvče s tou přezdívkou vylovenou odněkud z přední strany e možná by bylo zajímavé nechat se na témže oddělení na nějaký čas hospitalizovat.Třeba bys uchopila něco, co by Ti pomohlo najít příběh......Řadě lidí, a věř mi, že ta řada je hodně dlouhá, se to povedlo jen po četbě Keseyho knihy nebo po návštěvě kina.

oPICKA3773

oPICKA3773 (hodnocení, recenze)

vsetci su s toho nadseny, ale pribeh particky blaznov neni zly, ale nic extra teda. Perfektne herecke vykony, rezia tiez good, ale jaksi tam chyba pribeh........

Ygan

Ygan (hodnocení, recenze)

Je tu několik zvláštních faktů. Takže například v mojí topce je Jack Nicholson, ale ne Jack Nicholson černovlasý, nýbrž šedivý. Tomuto já říkám strojené herectví. Úplně vidím Formana při první scéně s ním, jak povzbuzuje 'ještě šíleněj Jacku, ještě šíleněj'. Samozřejmě to není úplně nejhorší a Nicholsona mám stále rád. Potom ještě konec mě překvapivě zasáhl velice málo, pravděpodobně kvůli tomu, že jsem prostě příliš málo sympatizoval s hlavní postavou. Přesto dávám maximální hodnocení, protože nato, že se to odehrává téměř celé v jedné budově/místnosti, je to neuvěřitelně zajímavé a zábavné. A z Louise Fletcher běhá mráz po zádech. 4,5*

shisho

shisho (hodnocení, recenze)

Ako neni to zly film to urcite nie, Nicholsonov vykon fakt super ale inak? a hlavne to 3miesto ja akosi neviem pochopit...

fefee

fefee (hodnocení, recenze)

:-D No povedzme si úprimne, každému sa zdá nejaký film precenený... Ale nie je toho pána na svete čo by vytvoril dokonalý film pre všetkých... muhehe :-)

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

HEROMAN: McMurphyho ve skutečnosti zabila Velká sestra. (Náčelník jen zničil tu prázdnou schránku, co po něm zbyla a dělala by památce McMurphyho jenom ostudu.) Zkus si přečíst románovou předlohu, která líčí stejné události z trochu jiného úhlu - tedy z pohledu Náčelníka. Stojí to za to. Celý příběh ti pak bude mnohem jasnější.

Tony.cs

Tony.cs (hodnocení, recenze)

Protože McMurphy chtěl žít. A po lobotomii už sotva vnímáš. Náčelník ho osvobodil.

HEROMAN

HEROMAN (hodnocení, recenze)

Ja som nepchopil , teda niesom si isty ci som pochopil preco ho na konci nacelnik zabil. Preco teda?

maizze

maizze (hodnocení, recenze)

Považuji film za jeden z nejlepších ,kterému bych udělil i 6*.V podání jacka nicholsna se mi to vážně líbilo.

kobejn

kobejn (hodnocení, recenze)

konečně film, který do žebříčku nezabloudil, ale právem sem patří.

fefee

fefee (hodnocení, recenze)

Kniha je kniha a film je film, všetci majú tendenciu porovnávať knihu s filmom,ale to je blbosť...

Drobeczech

Drobeczech (hodnocení, recenze)

Užasné, dokonalé a perfektní. To vše platí pro film, postavy, herce, režiséra a příběh. Bez Nicholsona slabý průměr, s ním dokonalý film.

Zedisko

Zedisko (hodnocení, recenze)

dokonalé dílo ve všech ohledech, Nicholson zahrál na jedničku, a Náčelník nemá chybu:-)

Tony.cs

Tony.cs (hodnocení, recenze)

no jo. Forman tam chtěl mít asi něco českého :-). Je to ke konci filmu. Hrajou karty a asi dvakrát tam tohle krásné slovo padne :-D

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Tony: Viděl jsem 3x na plátně v originálním znění (jak taky jinak - dabing tohohle filmu bych neunesl), ale toho jsem si nevšim.

Tony.cs

Tony.cs (hodnocení, recenze)

kdo viděl v originálním znění, všiml si jistě, jak Danny DeVito na konci říká celkem srozumitelně "hovno" . :-D

qwerty47

qwerty47 (hodnocení, recenze)

Po druhém shlédnutí lze jen říct - film "zraje", líbil se mi víc než při prvním. Dobré scény jsou, jak McMurphy představuje loďaři pacienty jako doktory a ten konec. Taky je podivuhodné, že pro většinu herců to byl jeden z jejich prvních filmů.

GeorgeHans

GeorgeHans (hodnocení, recenze)

sniper18: aj tá bola super, a ako rozmýšlam tak tam boli skoro všetky scény úžasné

sniper18

sniper18 (hodnocení, recenze)

GeorgeHans- mne sa najviac páčilo, ked´ sa ukázalo, že náčelník vi rozprávať.

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Reklama

Reklama