Reklama

Reklama

Předlohou k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byl režiséru Miloši Formanovi román Kena Keseyho, který ho psal při působení v „nemocnici pro veterány“. Snímek se stal největším mezinárodním úspěchem ve Formanově kariéře. V roce 1976 získal Oscara ve všech hlavních kategoriích – za nejlepší film, režii, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a scénář. Majitelem filmových a divadelních práv byl 13 let Kirk Douglas, který je postoupil svému synu Michaelovi a tím z něho udělal úspěšného producenta... Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou… Brilantní románová satira Kena Keseyho, mísící v sobě komiku i tragiku, přerůstá v neobyčejně působivém filmovém zpracování v silný protest proti neomezené moci a omezování každého člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 883)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Nadčasovému tématu o střetu konformity a nekonvenčnosti vévodí Jack Nicholson, archetyp buřiče a možná nejpodmanivější filmová postava, kterého milujeme a obdivujeme, z části proto, že bychom chtěli být jako on, ale nejsme a nikdy takoví nebudeme. Film i přes nemalou stopáž nepoleví ani na moment v otáčkách, Forman jasně ukazuje, jak se točí hluboké a přesto bezprostřední podívané, v podstatě zde konkretizuje určitou vizi špičkového dramatu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO /// ,,TAKHLE TĚ TU NENECHÁM“..... /// Herecká exhibice Jacka Nicholsona a přehlídka ligy slabomyslnejch v příběhu, kterej má sílu. A zřejmě si ji udrží navždy! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmenou knihu, ktereou napsal Ken Kesey v roce 1962 číst nebudu. 2.) Miluju, když kluci ve vodmašťovně dělaj večírek. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ ** ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::: Půjdu proti proudu. Nuda jako v kostele. Konec je jako z nějaké pohádky pro děti. Nezanechalo to ve mne vůbec žádné pocity a to jsem dal tomuhle filmu několik šancí a zhlédl ho několikrát, ale nic. Jack Nicholson je ale opravdu pan herec, ale v tomhle filmu mě vyloženě sral a jak ho na konci sestra "zabila", tak mi to bylo úplně jedno. Měl jsem šílený problém se vcítit do ostatních postav, je-likož mi nějak nešlo s nimi sympatizovat. Miloš Forman je vynikající režisér a jeden z nejlepších vůbec, ale tenhle film mě nechal naprosto chladným, osobně mám nejradší Milošův Lid versus Larry Flint, Amadea a Černého Petra - to jsou vynikající díla. Jestli chci ukápnout nějakou tu slzu, tak šáhnu po Zelené míli nebo Věznici Shawshank - to jsou filmy, které mne vždy zaručeně dojmou. www.svet2012.info ::::::::::::: ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

If he's crazy, what does that make you? Jednoho pozdního večera jsem usedla před rozsvícenou bedýnku a svou dvanáctiletou duši doširoka otevřela Miloši Formanovi. Snad to bylo příliš brzy (následovaly dva dny insomnie), ale poprvé jsem zjistila, že nejen kniha, ale i film může rezonovat v mé hlavě intenzitou takřka magnetickou. Přemýšlela jsem o pravidlech, o hranicích, o normalitě, o šílenství, ale především o věčně vzývané, neskonale křehké svobodě. Svobodě ducha, svobodě činu. Forman umí být bolestně osobní a zároveň jakoby své centrální postavy ověšoval nenásilnou symbolikou, jako by jimi žil a zároveň se na ně shora díval. Při nedávném elektrošokovém návratu do klaustrofobního světa, v němž se nepřizpůsobivost individua strašlivě a s věcnou tupostí legální mašinérie trestá, mi vešel na mysl Chestertonův citát: Odvaha je vlastně protimluv. Znamená totiž silnou touhu po životě beroucí na sebe formu odhodlání ke smrti... ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Približne rok mi trvalo, kým som sa odhodlal One Flew Over the Cuckoos Nest pozriet, no a konečne to môžem ohodnotiť piatimi hviezdičkami a napísať, klobúk dolu pred Milošom Formenom, Jackom Nicholsonom a všetkými ostatnými bláznami. Aj keď musím povedať, že som očakával kvôli vysokému hodnoteniu a obľúbenosti filmu trošku viac než som dostal, ale zas na druhú stranu to aj tak splnilo čo malo. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší Forman, nejlepší Nicholson a mnou jedno z nejvíce uznávaných děl vůbec. Pokud bych měl objektivně říct jeden film, který by si zasloužil nejvyšší hodnocení od všech, řekl bych právě Přelet. Herci se předhánějí, kdo hraje lépe - a ať se podíváte na Randalla, vrchní sestru nebo kteréhokoli blázna, jsou všichni až neuvěřitelně uvěřitelní. Pro mě byl nejlepší Indián, i kvůli konci, kde mi spadla čelist a hodně dlouho tam zůstala. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vy si len sťažujete, aké je to tu na hovno a keď máte príležitosť odísť, bojíte sa.“ Sto percent, priatelia. Diabol sa prevtelil do Jacka Nicholsona. Doteraz sa usmievam pri spomienke na bandu bláznov na rybárskej lodi. A k tomu Louise Fletcherová. Mier v tvojej duši, Náčelník. Miloš Forman je, povedané Ivanom Táslerom, niekto ako kráľ. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/182550/Prelet-nad-kukucim-hniezdom-100.html ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dalsi mistrovske dilo od mistra Formana. Tomuhle filmu skutecne neni co vytknout. Jeden z nejlepsich filmu vsech dob. Z hercu se mi nejvic (jak jinak) libil Jack Nicholson, ktery podava skutecne neuveritelny vykon a pravem dostal oskara. Ostatni herce, i kdyz jsem si furt rikal, ze jsem je nekde videl, jsem moc nepoznal, ale zaujali me jeste mladej Danny DeVito a Christopher Lloyd. Jediny co krapet nechapu je oskar pro Louise Fletcher, ktera i kdyz hraje dobre, tak mi oskarova neprisla. Forman skvele vystihl atmosferu blazince (aspon mi to tak prislo, nemuzu porovnavat, kdyz jsem tam nebyl). I kdyz by se reklo, ze dej v blazinci nebude nijak zajimavy, tak tady plati naprosty opak. Po klidnem zacatku se to nehorazne rozjede, vtipne sceny stridaj ty dojemne, ale vsechny jsou strasne pusobive. Jen me trosku mrzel ten konec. Nicholson byl sympatak a fakt si to nezaslouzil. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Až teprve teď jsem si doplnil tuhle klasiku. Bez pochyb 100%. Geniální a zároveň frustrující příběh jedince semletého institucí a za každou cenu přetvořeného ke kýženému obrazu. Konec je dost velká temnota, nedal mi spát a celý další den sem to měl v hlavě. Nicholson je tu dokonalý, ale nejen on. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Koment je zbytočný, ostatní to povedali za mňa, len si neodpustím poznámku ... kto je v blázincoch vyšinutejší, pacienti či personál ? ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Netradiční nejen divácký zážitek. Kdo jej měl možnost vidět, nejspíše nezapomene na tři věci tohoto Formanova snímku. 1/ Louise Fletcherová, před kterou před natáčením přeběhl bazilišek a nalepil jí na obličej kamenný výraz, který z ní udělal ďábelskou, bezcitnou, puntičkářskou a strojovou mrchu, jenž život v psychiatrické léčebně přeměnila na umělé vězení s přesnými pravidly a harmonogramem. 2/ Jack Nicholson, který se zde stal jejím pravým opakem, je živý, cholerický, nespoutaný, věci kolem něj ožívají, protože vnímají tu jeho energii a radost ze života. Jeho McMurphy se snaží pacienty duševně osvobodit a dokázat jim, že se mohou těšit z čehokoliv kolem sebe. Důkazem jest více než dojemná scéna improvizovaného baseballu. Snímek mocně finišuje, dokonce divákovi dopřeje fullkontaktní rozepři mezi oběma lidskými póly, aby v samotném závěru (zatřetí) šokoval, přičemž si vysloužil i tu pátou hvězdu, kterou má ode mě za největší počet otázek začínajících slovem "Proč", které jsem si po jeho skončení kdy položil. 109 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tohle dílko mi dlouho dobu unikalo až před několika týdny jsem tento skvost konečně sehnal.. A musím říct, že jsem zprvu nečekal žádný zázrak, ale to jak se Miloši Formanovi povedlo vytvořit tak dokonalé prostředí umocněné ďábelskou Luise Fletcher (naprosto zasloužený Oscar) a úchvatným výkonem mého oblíbence Jacka Nicholsona, mi vskutku vyrazilo dech. Ještě mě velmi zaujal výkon Dannyho DeVita, který je zde opravdu roztomilý a doslova k sežrání :). Jen ten závěr mě hodně překvapil, protože jsem čekal něco dojemného, ale že až takhle. Prostě další klasika, která z prostředí psychiatrické léčebny jen těžko bude hledat přemožitele....... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Kongeniální adaptace Keseyho románu je nejen vzorovou ukázkou toho, jak má vypadat převedení knihy na plátno, ale i zcela svébytnou alegorií světa, kde se za nedržení huby a kroku tvrdě platí. Pro mě jednoznačně nejlepší Formanův film, pro Nicholsona bezkonkurenční příležitost, aby rozehrál svůj talent ve všech tóninách, pro mrazivě sošnou Louise Fletcherovou a ve své dojemné infantilitě děsivého Brada Dourifa role, které se neopakují. Do paměti se nezapomenutelně vryje i Will Sampson coby Chief. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Dle zdejších komentářů se jedná o brilantně zrežírovanou perlu světové kinematografie, s čímž sice mohu souhlasit, ale pocitu nudy jsem se nezbavil ani po několika koukacích pokusech, jejichž smyslem bylo plnohodnotné docenění snímku. Možná je to tím, že už jsem mladý příliš dlouho na to, abych stavěl rebelii nad řád, ale spíše je to potvrzením skutečnosti, že u Formanových filmů jsem nikdy žádný umělecký orgasmus nezažil. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Forman se světu nemohl představit lépe. Takřka dokonalé drama se skvělými hereckými výkony s Nicholsonem v čele. Nejde jinak než zatleskat. Konec mě vždycky dostane. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Občas se mi stane, že nějakej film musim přehodnotit a Přelet nad kukaččím hnízdem je zrovna ten případ. Původně jsem mu tady udělil 4 hvězdičky, ale teď, po dalšim zhlédnutí, prostě musim dát 5. Kterej jinej film by měl dostat 5 hvězdiček, když né tohle? ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Zatímco v knize je titulní postavou (vypravěčem) velký indián, ve snímku je to úžasný Jack Nicholson alias McMurphy, čímž sice poněkud zaniká pointa Keseyho poslání o americkém westernu naruby, ale ve Formanově taktovce vyniká usilovný boj člověka za vnitřní svobodu. // Nejlepší Formanův zaoceánský film. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Dlouho, dlouho se mi film od Miloše Formana - Přelet nad Kukaččím Hnízdem vyhýbal obloukem a ne zrovna malým, je to už 33let od natočení snímku a to fakt není zrovna nejkratší doba, na některé filmy má „zub času“ bohužel negativní vliv, na některé NE a tento snímek to jen dokazuje. Bohužel mě za celou délku filmu ničím nenadchla kamera, nechci snižovat kvality M.Formana, ale za docela bohatou stopáž nenabídl žádný kamerový moment, na který bych dlouho vzpomínal a zapsal se mi do paměti. Zato scénář je geniální a oživuje i pomalejší pasáže, nejvíce snímku ale pomáhají samotní herci, kteří hrají stejně kvalitně jako „velký Jack Nicholson“ není tu fakt ani jedna „černá ovce stáda“, která by snížila vysokou hereckou kvalitu, na sestřičku jsem chytal podobný vztek jako Jack ;-). Každý si umí užívat a bavit když dostane možnost a kolikrát v chudém společenském životě stačí pár okamžiků, na které budete strašně rádi vzpomínat v dobrém a vždy vám vyčarují úsměv na tváři a třeba dodají sebedůvěru, která někomu může chybět. Můžu jenom souhlasit a podpořit 5* snímek v jeho vysokém umístění v top200 filmů na CSFD. 10/10* ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Reklama

Reklama