Reklama

Reklama

Předlohou k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byl režiséru Miloši Formanovi román Kena Keseyho, který ho psal při působení v „nemocnici pro veterány“. Snímek se stal největším mezinárodním úspěchem ve Formanově kariéře. V roce 1976 získal Oscara ve všech hlavních kategoriích – za nejlepší film, režii, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a scénář. Majitelem filmových a divadelních práv byl 13 let Kirk Douglas, který je postoupil svému synu Michaelovi a tím z něho udělal úspěšného producenta... Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou… Brilantní románová satira Kena Keseyho, mísící v sobě komiku i tragiku, přerůstá v neobyčejně působivém filmovém zpracování v silný protest proti neomezené moci a omezování každého člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 879)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Krista boha, debilové, chcete hrát karty, nebo si chcete, kurva, honit péra? Jeden z mých nejoblíbenějších Formanových filmů. Výborný Jack Nicholson v roli volnomyšlenkáře, který v psychiatrické léčebně tropí jeden exces za druhým a do zaběhnutých řádů poklidné kliniky, vnáší neuvěřitelný průvan. Miloš Forman měl ještě dlouho před natáčením jasnou představu o tom, kdo by se měl ujmout hlavní role - jedině Jack Nicholson, na kterého však musel několik měsíců čekat. Výsledek zná určitě každý - Nicholson podal jeden z nejpozoruhodnějších výkonů filmové historie. Skvělé jsou i kreace vedlejších postav. Zde všemi opěvovaná Louis Fletcher, mi zase nepřišla tak démonická a rozhodně bych ji neoznačoval za zrůdu, i když vytvořila skutečně zajímavou zápornou figuru. V menších rolích potěší debutující či začínající herci jako Vincent Schiavelli, Christopher Lloyd nebo Brad Dourif. Já bych rád vyzdvihl výkon Dannyho DeVita. Klasika světového filmu. SVOBODA. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Neostáva ma nič iné ako dať 5 hviezd, lebo viac sa tu dať nedá. Nechápem ako som sa JA mohol dostať k tomuto filmu tak neskoro. Krásne vykreslené vznikanie priateľstva medzi tými čo sú tak trošku mimo :) s tým čo je vlastne tiež tak trošku mimo, len mu nato nechcú dať papier :) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Prelet nad kukučím hniezdom"! Čo je to za názov? Čo očakávať od takého filmu? Verím, že sa tu nenajde jediný uživateľ, s právom komentovať filmy, ktorý by si položil tieto otázky. Dokonalé, majstrovské dielo režiséra Miloša Formana, v ktorom hlavnú mužskú úlohu úchvatným spôsobom stvárnil Jack Nicholson, by mal poznať každý, kto zablúdi na tieto stránky. Filmový klenot! ***** ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších protestů proti blbosti, systému, blbosti systému, přetvářce a násilí. Ukázka toho, že svobodomyslnost nemusí vítězit, ovšem sem tam si alespoň zaboduje. A někteří ,,blázni" svůj odpor dotáhnou až ke smrti, svobodě poslední a definitivní. Ústavní svět nepříjemně zrcadlí celou společnost. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Lhal bych, kdbych tvrdil že jsem se při sledování tohto snímku několikrát neošíval a lživé by bylo i tvrzení, že jsem se ani na chvilku nenudil. Zkrátka - Miloš Forman se nezdá být přímo mým šálkem čaje, jelikož mám raději svižnější a obrazotvornější (lacinější, masovější ?) přístup k režii. Jenže.... Na dané téma jsem ještě neviděl žádný lepší film, ba co víc, neviděl jsem ještě obdobný film, který by se mohl s Přeletem nad kukaččím hnízdem vůbec poměřovat...A ano, tím mám na mysli i ten vychvalovaný Shawshank.... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

S tématem jsem hodně bojovala. Je to jeden z dalších filmů, kde vnímám jasné poselství, ale zřejmě není adresované tak docela pro mě. Nedokázala jsem se ztotožnit s nikým ze zúčastněných, s hlavním hrdinou už vůbec ne. Toto ryze americké téma pro mou osobnu postarádalo, co by ho převyšovalo. Uznávaný film, který mě neoslovil. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Superlativy netřeba psát, mé hodnocení postačí. Líbí se mi, že Miloš Forman dokázal do filmu zakomponovat i trošku vlastenectví při karetní partii a vsunul DeVitovi do úst krásné české jadrné slovo hovno :) ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Celá řada filmových tvůrců by to asi natočila jinak, zdá se, že Forman se vyznačuje nějakou neznámou filmovou předvídavostí, to bude ono, která naváže na mysl hranice utrpení v psychiatrickém ústavu, neokoukatelná podívaná, boj jedince proti zřízení ústavu, která má léčit a né ponižovat. S filmem Forman v Americe zabodoval v konkurenci kolegů věhlasných jmen a dokázal nemožné. Že i malé Česko, na to má. Dokladem toho cena Oscarů.... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dlouho se mi doma válel tenhle film. Obsáhlejšího komentáře se asi raději zdržím, Forman mi do teď nic neříkal a ani nemám chuť doplnit jeho další filmy, ale zaplnil jsem si aspoň poslední mezeru ve zdejší top 20 a stavím se k tomu neutrálně Nicholson skvělý film slušné řemeslo, ale úplně mě nestrhnul takže lepší trojec. Finito.65% ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

...KRASNY film...Uz samotna predloha je velmi zaujimava, spracovanie nema ani najmensiu chybu.Koncert hereckych vykonov.Jack u mna prekonal obraz cvoka zo Shining.Pointa filmu je prenesitelna na mnozstvo situacii, podla mna vsak Forman hladal urcitu paralelu s tot nedavnym komancovskym rezimom. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Bohužel se nemohu zbavit pocitu, že po opakovaném shlédnutí tohoto veledíla se tak nějak ztrácí jeho kouzlo prvního kontaktu. I tak mne ale pokaždé srazí do kolen jedno z nejsmutnějších filmových zakončení všech dob. Jack Nicholson je holt machr. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nádherne silný príbeh s J.Nicholsonom vo svojej životnej úlohe. Chytrý darebák ako nováčik v zariadení pre duševne chorých, ktorý dokonale rozvráti zabehnutý systém liečby. Tak ako si postupne získava srdcia pacientov, tak si získa aj vaše. Oskarový film, na ktorý sa ťažko hľadali peniaze (dnes tomu ťažko uveriť), preto ho urobili ako nízkorozpočtový. Zverili ho do rúk šikovnému, no vtedy ešte neznámemu M.Formanovi. Všetci vieme čo nasledovalo. Vznikol jedinečný film, na ktorý sa nezabúda.Nadčasový a jeden z najlepších filmov aké kedy vznikli.Film 100%. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

98% - Na marný boj svérázného McMurphyho s vrchní sestrou Ratchedovou si vzpomínám často i v běžném životě. Při tomto filmu člověk žasne především nad hereckými výkony. Celá ta silná skvadra pacientů z léčebny by zasluhovala hromadného Oskara. Málo který film ve mně vzbudil tolik smutku, ale zároveň tolik naděje, jako Přelet nad kukaččím hnízdem. Forman prostě točí zásadně nadčasové filmy... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Absolutní a dokonalý skvost světového filmu. Duo Nicholson/Forman dalo nám divákům vyjímečný zážitek .... ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Dokonaly psychotrhriller s vyjimecnym J.Nicholsonem. Nesmim ale zapomenout na demonickou roli nejvyssi setry v podani L.Fletcher ci roli mileho blazinka D.DeVita. Nadhernejsi, strasidelnejsi a zaroven poetictejsi film opravdu neexistuje. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Za svůj život jsem už o filmech stačil něco zjistit - nejlepší jsou ty, které téměř obyčejným způsobem zachycují život neobyčejných lidí. A kdo kdy viděl top 3 CSFD mi musí dát za pravdu. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Skrze mříže, skrze zdi, skrze pravidla. Pro ten pocit. Pro ty ryby. Pro ten baseball. Pro ty holky. Pro ten život. Forman natočil pozoruhodně poutavý snímek, který hodně těží z plejády fantastických hereckých výkonů a autenticky působícího prostředí "tak trochu jiných lidí", jimž stereotyp léčebného pobytu pořádně rozvíří příchod svobodomyslného suveréna McMurphyho. Hořce radostná óda na nespoutanost a touhu vymanit se diktatuře, převedená do menšího, avšak všeříkajícího formátu jedné psychiatrické léčebny. Jack Nicholson 15/10 a možná ještě dva body přihodím. Přál jsem si, aby poslední scéna trvala věčně. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke znalosti knižní předlohy nemohu hodnotit plným počtem hvězdiček. Film je sice výborný (zvláště Jack Nicholson exceluje... jako vždy:-)), ale kniha je lepší. 90% ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Reklama

Reklama