Reklama

Reklama

Předlohou k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byl režiséru Miloši Formanovi román Kena Keseyho, který ho psal při působení v „nemocnici pro veterány“. Snímek se stal největším mezinárodním úspěchem ve Formanově kariéře. V roce 1976 získal Oscara ve všech hlavních kategoriích – za nejlepší film, režii, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a scénář. Majitelem filmových a divadelních práv byl 13 let Kirk Douglas, který je postoupil svému synu Michaelovi a tím z něho udělal úspěšného producenta... Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou… Brilantní románová satira Kena Keseyho, mísící v sobě komiku i tragiku, přerůstá v neobyčejně působivém filmovém zpracování v silný protest proti neomezené moci a omezování každého člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 883)

KacHnAop 

všechny recenze uživatele

Film, českého režiséra Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem byl pro mě velkým a neuvěřitelně silným filmovým zážitkem, že prostě musím říct, že u mě předčil i Vykoupení z věznice Shawshank. Výkon Nicholsna byl opravdu uchvacující a navíc konec považuji za jeden z nejdojemnějších v dějinách filmu. ()

SZYslak 

všechny recenze uživatele

Jo jo, grazlik Jack Nicolson, indian, co ho to "prestane bavit", tak vytrhne umyvadlo a jde pryc. Bozi film, ktery staci videt jednou a asi nepatri do kategorie rodinnych, ale ma nalepku: MUST SEE !!! ()

DIXik 

všechny recenze uživatele

Film který mě nejdříve odrazoval, a nikdy jsem ho neviděl celý. Ale po přečtení knihy, jsem si řekl že bych mohl vidět i tento film. Můžu říct že jsem litoval toho že jsem tento film neviděl dříve. Film mě proste dostal na kolena. Úžasně zahraná role Jackem Nicholsonem, k tomu jako režisér Miloš Forman. Tomu se nedá nic vytknout. Pro mě jeden z nejlepších filmových zážitku, člověk se na to muže dívat stále dokola a neomrzí vás ten film. ()

ZAUME 

všechny recenze uživatele

Netřeba nějak zvláštně komentovat toto výborné dílo Miloše Formana.. vše podstatné již bylo napsáno dříve a mě nestačí než si tento snímek připsat, ke svým velmi oblíbeným. ()

tamadas 

všechny recenze uživatele

Mistrovský kousek navíc od českého režiséra zaslouží potlesk. Je vidět že aby vznikl dobrý film nejsou k tomu potřeba milióny stačí Jack Nicholson a Miloš Forman a všichni ostatní co tu hráli. ()

pursuer 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, více jsem se při sledování tohoto dramatu nasmál a až na posledních 10 minut se film tváří jako dokonalá, slizká, vcelku snad i inteligentní a skvěle rýpavá komedie. Čekal jsem daleko větší šok, skandál nebo sklíčenost, jíž jsem si více odnesl z české Requiem pro panenku, ovšem Přelet působí něčím, díky čemuž ho chápu jako daleko více propracovaný a hlubší film. Snad to bude těmi herci, z Louise Fletcher jsem měl vážně strach. ()

Honzad007 

všechny recenze uživatele

Jakoby film přesně ukazoval spojení režiséra a herců. Jakoby nám naznačoval, že někdy je právě tento vztah tím nejdůležitějším filmovým aspektem. Úchvatný zážitek, jenž zdaleka přesahuje rozměry filmového plátna. ()

Silblade 

všechny recenze uživatele

Přiznám jsem, neviděl jsem mnoho filmů s legendárním Jackem Nicholsonem (co si vzpomínám, tak Batmana a Lepší pozdě nežli později, oba dva snímky nebyli špatné). Tuto kultovku, kterou jsem si chtěl zapsat do kolonky "Neshlédnuté klasiky" a zafajfknout "Splněno" jsem shlédl sotva před pár hodinami... Během filmu jsem měl zvláštní pocit a po dokoukání jsem na něj stále musel myslet. Takový má být úkol dobrého filmu - zaměstnat vaši mysl i hodiny po shlédnutí. Hraje zde spousta známých herců, ale mým nej oblíbencem byl určitě Náčelník (nejednou mi vyrazil dech). Konec jsem v nitru tušil, ale doufal jsem, že to je jen jeden z výplodů mé představitosti, která má smysl pro dramatičnost. No nic, filmy nemůžou končit jen samými happyendy.:) Miloš Forman opět exceloval, tleskám mu vestoje. ()

Hannah1971 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman je pro mě rozporuplná osoba, stejně jako hlavní postava McMurphyho. Nebudu zde plýtvat superlativy na adresu režiséra, to už zde udělali mnozí jiní. V lecčem s nimi mohu souhlasit, ale promiňte pane Formane a všichni ostatní, kdyby nebylo především velkého neuvěřitelně „živočišného“ herectví Jacka Nicholsona a dalších skvělých hereckých výkonů od herců, kteří v té době ještě ani nebyli tak slavní. Kdyby nebylo Michaela Douglase, který vlastnil autorská filmová a divadelní práva a konečně v neposlední řadě nebýt románu, který napsal Ken Keysey, tak nikdy žádný film nebude. Je to jeden z dlouhého seznamu mých oblíbených. Proto chápu, proč se tady dokola pějí ódy především na režiséra Formana i když jeho filmy v globálu vzato nejsou vždy až tak povedené. Avšak pravdou je, že tenhle film se extrémně vymyká, stejně tak jako se vymyká umístění recidivisty, který zcela jistě není blázen do psychiatrického zařízení…to se potom dějou velké věci..a 5 získaných oscarů to jen potvrzuje. ()

krt7236826 

všechny recenze uživatele

nad hodnotením som dlho premýšlal ale dnes to už to asi človek nevidí ako kedysi. Jacka Nicholsona som spoznal ako som si ho nevedel ani predstaviť doteraz. Skvele to zahral, nenapadne ma nitko kto by sa tam hodil lepšie. Skvelá myšlienka skvelý scénar a tie ksichty ... tak to je koniec :D to museli dlho hľadať plus mlátiť kladivom pred každým točením. No niečo tomu chýba, a to asi prekvapenie s ktorým som sa stretol málo kedy, nikdy predtým som tento film nevydel ale mal som často pocit, že viem čo sa stane. Ale jedno je na tom super a to že asi každý sa zbadal v niektorej s postáv narušených a nech mi nikto netvrdí, že to tak nieje. ()

Hans07 

všechny recenze uživatele

Rebel a bohém McMurphy přinesl společně se sebou samým do blázince takovou energii a vlije do žil chuť žít i takovým případům, kteří možná ani nevěděli, že život stále ještě žijí. Tenhle snímek si prostě nezaslouží nic jiného než 5 hvězd. ()

LucMosss 

všechny recenze uživatele

Co k dokonalosti tohoto snímku nemohu jen zvednou svůj levý palec nahoru. Jack Nicholson svou roli přijal jako mistr a ukázal nám, co v něm je (a to jej doopravdy nemám moc ráda) a jen přemýšlím, jaká by byla Louise Fletcher učitelka s povahou této postavy. Jednoduše, tleskám, jen mi dejte čas do příštího zhlédnutí, než tomuto netradičnímu skvostu věnuji i pátou hvězdničku. :-) ()

Dommie 

všechny recenze uživatele

Hanbím sa, ale prvýkrát som si film pozrela až po tom, čo som One Flew Over the Cuckoo's Nest videla v divadle. Po zhliadnutí filmu som si prečítala aj knihu a okamžite som oboje zaradila medzi svojich favoritov. Milujem to pre hlavnú myšlienku, pre McMurphyho a Jacka Nicholsona, ktorý ho dokonale stvárnil, pre zobrazenie danej situácie a vôbec pre všetko, čo na tom filme bolo úžasné, a bolo toho naozaj dosť. ()

Trinculo 

všechny recenze uživatele

Psychiatrické léčebny jsou fascinující. Odkládají se tam různé existence, které chceme kontrolovat, nebo se jich prostě chceme zbavit, protože pro ně není nějaké další místo ... když přijde někdo a s blázny uteče, všechno převrátí a dá slyšet pozitivní síle, která se v šílenství skrývá musí být patřičně ztrestán. ()

Laci 

všechny recenze uživatele

Tak tu snad nieje o čom, nenapadá ma nič, čo by som napísal. Že Miloš Forman je génius, tak to dokázal práve v tomto filme. Úžasný prechod z komédie na drámu, niečo fakt nevídané. Geniálne je tu všetko -od scenára až po hercov (všetkých, nie len Jacka Nicholsna). Neviem kto tu je nakoniec blázon a kto normálny, a hlavne kto je dobrý a kto ten zlý, aj keď tá najväčšia špina je jednoznačne sestra Ratchedová. Pozeral som ho po dlhom čase a verím, že aj keby som ho videl 100x tak na hodnotení nič meniť nebudem. ()

Peči 

všechny recenze uživatele

Formanův film, který vás chytne a nepustí po celou dobu, co se díváte. Vyvolává v divákovi napětí a zároveň nutí (teda aspoň mě) držet Nicholsonovi pěsti v boji s nesympaticky a až skoro nelidsky chladně působící vrchní sestrou. Poprávu absolutní špička žebříčku. ()

Vosje 

všechny recenze uživatele

Můj nejmilejší film od Miloše Formana. Jsem nesmírně vděčná za to, že mohl tento snímek natočit. A Jack Nicholson se po právu tímto filmem proslavil. Dostal od Formana hřivnu, kterou zhodnotil do poslední mrtě. A nejenom on. Jeden vedle druhého, všichni zúčastnění herci si zaslouží pochvalu. Ale na to už jsem u Formana zvyklá, že u něho i neherci hrají jako z partesu. Že i ostatní profese odvedly to nejlepší možné, to už považuju v jeho případě za standard. A proč právě tento je mým nejmilejším od Formana? Inu, asi proto, že mi šel až na dřeň až jsem místy lapala po dechu a přitom k tomu nepoužil jeho tvůrce žádné "donucovací prostředky". ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Reklama

Reklama