Reklama

Reklama

Předlohou k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byl režiséru Miloši Formanovi román Kena Keseyho, který ho psal při působení v „nemocnici pro veterány“. Snímek se stal největším mezinárodním úspěchem ve Formanově kariéře. V roce 1976 získal Oscara ve všech hlavních kategoriích – za nejlepší film, režii, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a scénář. Majitelem filmových a divadelních práv byl 13 let Kirk Douglas, který je postoupil svému synu Michaelovi a tím z něho udělal úspěšného producenta... Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou… Brilantní románová satira Kena Keseyho, mísící v sobě komiku i tragiku, přerůstá v neobyčejně působivém filmovém zpracování v silný protest proti neomezené moci a omezování každého člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 884)

Bornd 

všechny recenze uživatele

Jsem strašně rád, že někdo kdo pochází z Česka dokázal natočit tak skvělý film. Nevím jak by film vypadal bez Nicholsna, ale ta role mu nehorázně seděla a předvedl skvělý herecký výkon. ()

matow 

všechny recenze uživatele

Prvý krát som Prelet videl v kine pri slovenskej premiere začiatkom 90tych rokov a od vtedy mam pocit že som zažil niečo výnimočné,réžia,scenár,herecké výkony a hudba to bola jedna velká chémia,ktorá fungovala ako švajčiarske hodinky,dokonalá dráma.Jeden z vrcholov filmovej tvorby 70tych rokov alebo že by samotný vrchol...:) ()

Indris 

všechny recenze uživatele

Ještě necelých deset minut před koncem jsem byl přesvědčen o čtyřech hvězdách. Deset minut po konci filmu pořád čumim jak puk. Skvělý závěr. Jsem rád, že jsem si počkal, vidět to před deseti lety, vsadím se, že si to tak neužiju. ()

MatiasStrike 

všechny recenze uživatele

Film hodně citlevej na to, s jakou náladou ho zhlížíte. Pro mě chvílemi nuda, ale o tom, že je to kvalitní film se neni třeba přít. 75% ()

honzzaq 

všechny recenze uživatele

Přelet neohromuje velkolepými scénami, precizním řemeslem, ani detailně propracovaným scénářem. Nic z toho nepotřebuje, protože téma střetu svobody s establishmentem je silné samo o sobě. Do filmu se navíc promítl Formanův geniální smysl pro hořkosladkou komediálnost, který dobře známe z české nové vlny, a v kombinaci s (nejen) Nicholsonovým famózním herectvím vznikl skutečně nadčasový film, který dokáže vyvolat spoustu stále aktuálních otázek. ()

Curt 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film od českého režiséra. Dokonalý výkon od Jacka Nicholsona, kterého skvěle doplňují Louise Fletcher, Danny de Vito, Vincent Schiavelli a další ()

lepo 

všechny recenze uživatele

Krásný príbeh zo skutočného života so zavŕšením ako sa na takýto film patrí v pozadí nádhernej hudby, zimomriavky a slzy na krajíčku . Č o viac si môžete priať. Pair excellance ()

SuzukiZ 

všechny recenze uživatele

Neverila jsem, ze nekdo dokaze tak silny naboj knihy prenest na filmove platno.. Diky Formanovi a Nicholsonovi jsem byla prijemne prekvapena. Vse je umocneno Nicholsovym stylem smichu, ktery se tak trochu hodi do tohoto prostredi.. Jenom Louise Fletcher (sestra Ratchedova) mohla byt o trochu vetsi "pani sveho hradu".. ()

HennessyVSOP 

všechny recenze uživatele

Co napsat k tak známému filmu. Třeba to že u nás na gymplu se povině vysílal na hodině češtiny. Nebo že má velmi podstatné téma a námět. U tohoto filmu se nedají nalézt zápory, všechno funguje skvěle, scénář a herci jsou absolutně skvělé a vytahují tento film do nebes. A mám pocit, že jsem při sledování prožil všechny možné emoce co člověk může pocítit. Povinnost vidět, bez vyjímky. ()

Jeeri14 

všechny recenze uživatele

proč jsem dal čtyři hvězdičky ? Četl jsem knihu dříve, než jsem viděl film a prostě jsem se s ním nesžil. Příběhově sedí film s knihou tak na 80%, to však nemohu nikomu vyčítat, protože je skoro nemožné vložit celý třistastránkový přiběh do filmu, slovo od slova, odstavec po odstavci. ()

unclejack 

všechny recenze uživatele

Jednoducho skvelé. Príbeh síce nebol podľa Kena Keseyho úplne presne , inak sa film neskutočne podaril. Vynikajúce herecké výkony doprevádzané hudbou od Jacka Nitzscheho urobili z filmu koncert plný napätia , hrejivého priateľstva , takých obyčajných vojen a ,pravdaže, na čele s dirigentom Milošom Formanom. Ten rozohral skutočne veľké dielo , ktoré osloví aj 37 rokov po nakrútení. Nemám slov. Doporučujem prečítať aj knihu , rozhodne stojí za porovnanie s filmom. ()

Zelda knihkupec 

všechny recenze uživatele

Jak píší ostatní je to herecký (a to nejenom Nikolsnův) a režiserský konzert. A přiznejme si kdo z nás alespoň jednou neuvažoval o tom kdo je vlastně na té které straně plotu. ()

Marchellonzo 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě na tomto snímku uchvátil výborný herecký výkon Jacka Nicholsona s jeho výstředním přístupem k hospitalizovaným v blázinci, který je velmi zábavný a následný pohled na výraz vrchní sestry, ve mě vyvolal sladké zadostiučinění. Charismatický baladický příběh má sílu a kope jako kůň, jak v nejveselejších, tak i v nejsmutnějších momentech. 5* ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

V čem vlastně tkví jedinečnost tohoto filmu? V předlouhé stopáži, v umění vybrat dostatečně sympatickou skupinku mentálně postižených nebo ve vzpouře proti jakékoli autoritě? ()

RealHonza 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno moc nechápu celkovou třetí pozici tohoto filmu. Dlouho jsem se zdráhal si tento film pustit a teď vím, že to bylo na místě. Film má nudné pasáže a jedině za herecké výkony (především Nicholsonův) se dá udělit průměrné hodnocení. ()

Nightmure 

všechny recenze uživatele

Kdybych ještě ten den nedočetla knížku Vyhoďme ho z kola ven, podle které to bylo natočené, dala bych 5 hvězdiček. Takhle musím z§stat u čtyřech. ()

MFJD 

všechny recenze uživatele

Tento snímok je dôkazom naprostej dominantnosti kvality práce režiséra s hercami bez zbytočných vizuálnych omáčiek a skvostného hereckého obsadenia. Príbeh je vynikajúci aj keď sa nedrží Kesseho obsahu, nestráca na kvalite. Práve naopak ukazuje sa lepším ťahom scenáristu. Forman pracuje s minimálnym rozpočtom v prenajatom blázinci, kde komparz tvorili pacienti a zamestnanci ústavu. Spolieha sa na málo známeho Nicholsona, vidí v ňom potenciál, nie len pre film, ale hlavne pre jeho ducha. Aj keď film na prvý pohľad nepôsobí ako skvostný hollywoodský odliatok z tejto továrne, má v sebe oveľa viac. Vynikajúca réžia, herecké obsadenie a komparz, ktorý lepší nikde nenájdete. Má čo ponúknúť aj dnešnému divákovi a aj po rokoch má v sebe silu ducha pravdy a chuť človeka žiť. Poukazuje, že každý ma právo na nový začiatok aj keď si to človek zo začiatku neuvedomuje. Priznajme si kto z Nás v živote by nepotreboval taký spúštač akým je práve tu McMurphy, navzdory jeho klamstvám a lenivosti. Uvedomením si, že aj ja mám právo žiť ako ostatný a žiť pre nich. Dať im nový zmysel, ukazať im nový obzor, pokúsiť sa aspoň o to! A povedať si ak to nevíde, že aspoň som to skusil! A skúšať to až do konca a nezaškatuľkovať sa kvôli spoločnosti alebo kvôli jednotlivcovi ktorý ťa nechce pustiť z kola von, lebo ti nechce dať šancu. Šancu na reparát, šancu citiť že som tu a nebáť sa jej pozrieť rovno do očí, možno aj keď ma to bude stáť život. Je ľahké niekoho súdiť, je ľahké niekoho nepustiť a nedať mu dýchať. Ale je ťažké niekoho pochopiť ako sámeho seba, dať mu aj druhú šancu, ukazať že život má zmysel aj keď sa to nezdá. Preto je tento formanov film taký, lebo má ducha pravdy a nebojí sa ju ukázať na povrch, že človek môže byť do istej miery bláznom ale netreba zabúdať kde bol predtým a kde bude potom keď vystúpi z kola von. Že aj blázon bol niekedy normálnym človekom, preto neodsudzujme ale buďme obozretný lebo nikdy nevieme, kedy nás táto spoločnosť v ktorej žijeme neztrhne do kolečka a už bude ťažko z neho újsť. ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Reklama

Reklama