Reklama

Reklama

Předlohou k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byl režiséru Miloši Formanovi román Kena Keseyho, který ho psal při působení v „nemocnici pro veterány“. Snímek se stal největším mezinárodním úspěchem ve Formanově kariéře. V roce 1976 získal Oscara ve všech hlavních kategoriích – za nejlepší film, režii, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a scénář. Majitelem filmových a divadelních práv byl 13 let Kirk Douglas, který je postoupil svému synu Michaelovi a tím z něho udělal úspěšného producenta... Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou… Brilantní románová satira Kena Keseyho, mísící v sobě komiku i tragiku, přerůstá v neobyčejně působivém filmovém zpracování v silný protest proti neomezené moci a omezování každého člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 884)

Ferguson 

všechny recenze uživatele

Je to další geniální střípek do mozaiky osobní vzpoury proti systému, které se v Hollywoodu točili od konce 60. do konce 70. let (Absolvent, Bezstarostná jízda, Psí odpoledne atd.). Je zajímavé, jak může být shodně naladěný režisér prchající před komunistickou diktaturou a diváci/kritici/ostatní tvůrci prchající před "diktaturou" špatného společenského směřování v demokracii. ()

koprovka69 

všechny recenze uživatele

Všichni blázni jsou tam dobrovolně pač uvěřili tomu, že to pro ně bude lepší až na J.Nicholsona. Silný příběh a obecně uznávaný film. ()

orisek 

všechny recenze uživatele

Formanovo vrcholné dílo! Skvělý scénář a možná i lepší režie, ale musím říct, že v první řadě mě nejvíce uchvátil Nicholsonův výkon, který byl, podle mého názoru, možná i jeho nejlepší. Mockrát děkuju, pane Forman! ()

smajki 

všechny recenze uživatele

Pan Forman je skutečným mistrem režie a pan Nicholson je mistrem herectví. Ale abych, nevyzdvihoval jen jeho za jeho výkon, musím říci, že i ostatní herci hráli famózně. V sestře Ratchedové jsem viděl pouze robota potaženého lidskou tkání a svou chladnou strojovou povahou ve mně vzbuzovala hrůzu. Celým filmem se prolíná velice ponurá a depresivní atmosféra podtržená vynikající hudbou. Témata z prostředí psychiatrických léčeben ve mně vždy vzbuzují přinejmenším mrazení v zádech a tento snímek je bezpochyby nejlepším z nich. Bravo ()

predsedaH 

všechny recenze uživatele

trvalo mi dlouho,než jsem se dokopal k tomu,abych to zkouknul,ale ani náhodou jsem nelitoval. Jak jde jde o hraní magora,tak není lepšího herce než Nicholsona ()

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Formanův film, předlohu jsem nečetla, tedy nemohu srovnávat, ale bez ohledu na to, snímek je bezchybný, samozřejmě, nejsilnější je marnost onoho souboje, právě interakce Louisy Fletcherové a Jacka Nicholsona jsou naprosto geniální. ()

czfilm 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi dlouhou dobu vyhýbal. Jaká škoda ! Troufnu si říci, že to byl jeden z mých největších filmových zážitků vůbec. Velice silný příběh s výbornými herci a perfektně zvládnutou režií. ()

andydufrsn 

všechny recenze uživatele

Příběh o vůli, o svobodě, a snaze nepodlehnout systému je jistě solidní podívanou, ale v mých očích jej nad běžnou podívanou řadí až ten úžasnej závěr! ()

vinson003 

všechny recenze uživatele

Nekonečný koncert všech zúčastněných, a to myslím i český dabérský ansámbl v čele s Rosnerem a Preisem...nezapomenutelné scénky od příchodu novodobého Ježíše Randla na oddělení s "12" apoštoly (viz útěk ze starého světa do nového na rybářský výlet) až po hlášky typu "jsem unavený, já jsem tak unavený" nebo "homouši, pakouši, vy paka jedny dojebaný" nebo tak nějak :) Výkony herců více než reálné, Forman vybírá nenápadně, ale zkušeně. Otevřenost Randla je neuvěřitelně nakažlivá, jako by do té doby a místa ani nepatřil, jako ostatně spousta nespoutaných živlů beatnické generace, které skončily v ústavu viz Neal Cassady. S Amadeem asi největší zážitek z Formana, který má už asi stařecký blok, bylo by dobré kdyby zkusil ještě jednou vystřelit, jsou stejně staří s Woodiem, ni? Tak co. ()

sophianne 

všechny recenze uživatele

Jistě, filmová oskarová klasika. Režisér českého původu. A na závěr jsem si pobrečela, jak to má být u ženské ve středním věku, když sama civí na film. Ale já vám nevím. Pokud to beru tak, že tohle byla vlastně první vlaštovka podobného blázincového žánru s křehkými typy, kteří se tam dostali tak nějak omylem, budiž. Dlouho jsem tomuto filmu odolávala a koukla na to poprvé před pár lety. A páč můj dojem je, že dobrý a asi už si to nebudu potřebovat pustit znovu, tři hvězdy mi přijdou fér. ()

fajntomas 

všechny recenze uživatele

Jsou tam skvěle rozvržené všechny postavy, každá kde a jak dlouho má být. Nicholson je fantastický nadržený pošuk. Když byl mladší, možná to tolik hrát nemusel ;-). Forman je prostě jednička. ()

DavidAAAA 

všechny recenze uživatele

Film skvěle natočenej, skvělí herci, dobrá muzika, všechno celkem fajn, ale zas tak úplná špička to teda není. McMurphy rozhodně se sestrou nebojuje, on je prostě nepřizpůsobivý hovado a celou dobu filmu k tomu, jak dopadl, směřuje. Neubráním se srovnání tohohle se Světem podle Prota. Oba hlavní hrdinové jsou v blázinci nedobrovolně. Ale Prot těm bláznům pomáhá a dává jim naději, McMurphy z nich dělá akorát idioty a využívá je pro sebe. Všem, kdo ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem vidí nějakej boj proti zlý sestře chci říct, že by méžná měli na film znovu kouknout a ne jak ovce papouškovat čísi názor. Každopádně, jako film skutečně dobrý. ()

Homer1912 

všechny recenze uživatele

Možná by se mi tenhle film líbil víc, kdyby v hlavní roli nebyl tak děsně nesympatickej herec. Celou dobu mi šel na nervy a ten konec mě docela potěšil. Mimochodem ve filmu bylo až moc nudných částí (například ten výlet na lodi). A asi se neumim dívat na filmy správně, protože ta vrchní sestra mi vůbec nepřišla jako superpadouch. edit po přečtení knihy: Mám podezření, že tento film byl natočen nepřáteli autora knihy. A že si dali vážně záležet, aby to zkazili (třeba odsunout hlavní postavu do pozadí byl vážně geniální tah, a jak už jsem se zmínil, na výběru herců se taky dost vyřádili... jsou to prostě mistři, asi si je taky někdy najmu na diskreditaci spisovatelů, které nemám rád). ()

macekjoe 

všechny recenze uživatele

Přelet aneb Jak to chodí v psychiatrické léčebně. Musím se přiznat. V rámci povinné četby k maturitě jsem narazila na toto dílo od Kena Keseyho a nic jsem od toho neočekávala, a myslím, že je to asi nejlepší přístup jak ke knize, tak k filmu. Možná si pak lépe vychutnávám překvapení, která skýtají. Kniha jako taková je plná mlžných vzpomínek a představ hlavního hrdiny Náčelníka, který vypráví o svém dětství, jak se dostal do léčebny atd. To ve filmu sice chybí, ale přesto tyto „nedostatky“ Forman vykompenzoval a naladil mrazivě a syrově znějící notu prostřednictví vztahu R. P. Murphyho a slečny Ratchedové, postavy, která se pravidelně objevuje v top ten největších zloduchů na stříbrném plátně. Co k tomu dodat. Kniha i film se povedly. A to se nestává zas tak často. ()

Bianca. 

všechny recenze uživatele

Souboj člověka proti systému? Jak vidno systém vás stejně vždycky pohltí. Hlavně pokud v takovém systému jakým zde byla psychiatrická nemocnice jsou lidé jako hlavní sestra Ratchedová. ()

gastronom 

všechny recenze uživatele

Já nevím,film jsem viděl ale celkově mě to nijak nenadchlo.Krom několika scén jsem se fakt nudil.I když je pravda,že filmy z nemocničního prostředí mě nikdy nebavilo sledovat tak jsem měl dle očekávání asi přehnané představy.Inu je-li zde někdo,kdo by mi ten filmek trochu pozvedl tak ať napíše:-) ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Reklama

Reklama