Reklama

Reklama

Potomek knížat

(festivalový název)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Zbyszek je mladík, jemuž otec, samorostlý filozof, od mládí vštěpoval, že se může vymanit ze svazujících vesnických poměrů a že by měl usilovat o dosažení harmonie. Zbyszkovi se ale nedaří, ze studií práv ve městě je vyloučen a zoufale se mu nedostává peněz, protože matka jen stěží sama splácí dluhy otce, jenž svoje ideály nakonec utopil v alkoholu... V širším plánu je film obrazem chudého východopolského venkova, kde panuje vysoká nezaměstnanost, bují alkoholismus a zároveň životy lidí ovlivňuje bigotní katolicismus. Nejednoznačný a zvláštním způsobem fascinující Zbyszek, toužící udělat něco se svým životem, avšak neschopný činu, je jednou z nejzajímavějších postav, jaké se v polské kinematografii v posledních letech objevily. Uměřené černobílé obrazy zkušeného kameramana Jacka Petryckého dokonale souznějí s vyprávěným příběhem a zesilují jeho filozofické vyznění. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (18)

Folpa 

všechny recenze uživatele

Tady jsem někde na 3-4 hvězdách. Sledujeme život Zbyszeka, jak ho vyhodí na škole, jak už nemůže hrát fotbal kvůli zranění, jak je vesnice ze které pochází úplně v háji, jak sem tam klátí nějakou roštěnu... Za zkouknutí to podle mě stojí. ()

befelemepsvz 

všechny recenze uživatele

46. MFFKV - ze začátku to nevypadalo až tak špatně, ale jakmile to začne moralizovat má to nekročeno do hrobu, a jakmile se to stratí samov sobě, je to rázem v něm. Ve vší úctě, konec mně přišel stejně zmatený jako úvodní slovo režiséra před projekcí. Dvě hvězdičky za docela slibný začátek a za hlavního představitele, který hrál jako o život. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

MFF KV 2011. Proč černobíle? Průměrný film, který příliš nezaujal a tak mě nemrzelo, že jsem neviděl konec kvůli časové kolizi s dalším festivalovým filmem. Vlastně mně ten konec ani nezajímal. S hlavním hrdinou jsem se neztotožnil, vyprávěný příběh mě nevtáhl a nudil jsem se. Propadák to nebyl, pár věcí se mi i líbilo, ale toť vše. ()

kusper 

všechny recenze uživatele

46. MFFKV Druhý nejslabší film letošních Varů. Pokud opravdu je Polsko zaostalou zemí plnou násilníků a lidí, kteří chtějí uprchnout, pak má režisér pravdu. Já mu ale nevěřím. ()

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Možná banální příběh o hledání sama sebe, ale hlavně chci vyzdvihnout skvělý výkon prakticky debutanta Rafala Zawierucha v hlavní roli. Za tento výkon bych mu uděllila Křšťálový globus MFF Karlovy Vary ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Obtížně zařaditelný film, černobílým provedením a poetikou vzdáleně připomíná filmy nové vlny. Bohužel prvoplánové vtípky a pitvoření vyznívají především křečovitě, jen málokdy zábavně. ()

Zyne 

všechny recenze uživatele

(MFF KV 2011) Film tak nejednoznačně zařaditelný - ne dle žánru, ale spíše dle toho, nakolik je to zábava a nakolik nuda - s příběhem, který bude něco připomínat každému, kdo pochází z menšího města či vesnice a podařilo se mu nějak uspět ve větším světě tam venku, za kopci. Jinak jde de facto o sled zábavných či rádoby dramatických scének a film tak prostě nějak plyne až ke svému konci. Ne úplně špatné, ne úplně pecka, kterou bych musel vidět znovu. Zawierucha ovšem poměrně talentovaný, mladý herec ()

fisus 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci,ale v průběhu filmu mě nejednou zamrazilo a dost emotivně jsem ho prožíval(což myslím v dobrém slova smyslu). ()

fool-mood 

všechny recenze uživatele

Mohl to být fajn film, námět potenciál měl. Jak píše Zyne, lidem z vesnice bude spousta scének "něco" připomínat, stejně jako počet nudných a vtipných situací. Já jsem chvílemi měla dokonce pocit, že musím před tou křečí utéct. Nicméně neutekla jsem a seděla jsem do konce titulků (spíše kvůli dlouhé a pomalé frontě u východu než z vytržení), nebýt překombinovatosti a předvídatelnosti a a ... zkrátka mě to neoslovilo, ač z vesnice jsem. ()

Fosgo 

všechny recenze uživatele

Jak se vymanit z venkovského prostředí, když talentu a schopností je pomálu (snad jen fotbal?) a chybí i sebemenší snaha cosi změnit? Ústřední postavou je mladík „nemastný neslaný“ žijící svůj malý život mezi sousedským hašteřením, místními darebáky i dalšími obyvateli zapadlé vesnice. Prostředí je vykresleno zručně, postavy jsou živoucí, příliš dlouhému a trochu nudnému filmu však chybí gradace i náznak poetiky. A přestože je mladíkův život takřka prázdný, a přichází i zbytečná smrt, postava zdařile evokuje chudobu ducha i pocit marnosti života v odlehlých krajích východního Polska. ()

Pompadur 

všechny recenze uživatele

Polský soutěžní snímek uvedený na letošním MFF v Karlových Varech. Hlavní hrdina Zbyszek se jako zkrachovalý student a práv a fotbalista vrací na rodný venkov. Jeho přezdívka “kníže“, ke které přišel díky otci, který mu vtloukal do hlavy šlechtické kořeny, mu působí stále více posměchu, díky jedné životní prohře za druhou. Film představujíce extrémně sirové prostředí polského venkova, kde se kořalka pije po hektolitrech a pro ránu pěstí se nejde daleko. Přesto je patrné, že se autoři snaží účelově provokovat (zejména polského diváka) a některé sekvence mají s příběhem samotným pramálo společného. Celkový dojem pak Potom knížek zanechává spíše průměrný. (MFF KV_05/07/2011) ()

mison505 

všechny recenze uživatele

Kdyby režisér vypustil několik naprosto zbytečných a nudných scén (zejména pak poslední flashback), měl by film o půl hodiny méně (příjemných 90 minut) a mohl být výborný. Takto působil rozmělněně a rozpačitě. Škoda. ()

Reklama

Reklama