Reklama

Reklama

Trishna

  • Velká Británie Trishna
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek zasazený do současného Radžastánu vypráví příběh tragické lásky bohatého britského podnikatele Jaye Singha a Trishny, mladé Indky a dcery majitele vozidla poháněného lidskou silou. Snímek Trishna, natočený na motivy klasického románu Thomase Hardyho, Tess of the D'Urbevilles, vypráví příběh jedné ženy, jejíž život je zničen kombinací lásky a momentálních okolností. Dějová linie je zasazena do současného Radžastánu, kde se mladá Indka Trishna (Freida Pinto) setká s mladým britským byznysmanem, Jayem Singhem (Riz Ahmed), který přijel do Indie kvůli práci v hotelu, jenž vlastní jeho otec. Jay dívku přesvědčuje, aby šla pracovat do hotelu též a protože Trishnina rodina zoufale potřebuje peníze – a Jay je neuvěřitelně pohledný a okouzlující – přijme jeho nabídku. A láska je na světě. Navzdory náklonosti, kterou k sobě cítí nemohou uniknout tlakům venkovské společnosti, která se díky industrializaci, urbanizaci a především vzdělání, rychle mění. Trishna se zmítá mezi tradicemi své rodiny a sny i ambicemi, které v ní vyvolalo vzdělání... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

emma53 

všechny recenze uživatele

Byla jsem docela natěšená na nějaké jiné a zajímavé zpracování knižní předlohy Thomase Hardyho, ale Michael mě zklamal na celé čáře. Měla jsem přece jen trochu jiné představy a i když v poslední třetině byla snaha to trochu vykompenzovat, tak už bylo stejně pozdě. Herecké výkony mě také dvakrát nepřesvědčily i když to bylo možná ovlivněně také tím, že polovina filmu měla titulky v jazyce, kterému jsem absolutně nerozuměla. Takže ve výsledku nevím, jestli jsem se neměla nakonec dívat raději na ten hokejový zápas se Švýcarskem i když tam už bylo taky na záchranu v poslední třetině dost pozdě. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Podobně jako jihoindická adaptace Jane Austenové Kandukondain Kandukondain (2000), je i tato verze Thomase Hardyho nevšedním zážitkem. Tess of the d'Urbervilles tranformovaná do současnosti postrádá sice viktoriánskou logiku, ale nahrazuje ji vlastním kompaktním myšlenkovým světem. Chápu sice, že pro někoho může být problém sledovat film s titulky, když se v dialozích mísí angličtina, hindština, paňdžábština a rádžasthánština, ale autentičtěji to skutečně nešlo. V milé tváři Freidy Pinto nalézáme ostatně vše, co potřebujeme, abychom prožili story dnešní Tess v moderním světě. Škoda jen toho, že oba její literární nápadníci byli zde sloučeni jen do jedné osoby a drama se tak vyhrotilo ab absurdum. Pokud dokážete přemýšlet o viktoriánské morálce v nových souvislostech, budete nadšeni. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vhodný studijní materiál k pochopení indické mentality. 1) Když v roce 1891 publikoval tehdy 51letý Thomas Hardy svůj román Tess z Ubervillů (Tess of the d´Ubervilles), určitě netušil, že o 120 let později natočí 50letý Michael Winterbottom na její motivy film. Pokud režisér nechtěl točit historický snímek, musel přirozeně změnit dobové zasazení příběhu - idea prosté vesnické dívky jako sexuálního objektu by dnes neobstála._____ 2) Zřejmá paralela mezi poměry anglického venkova 19. století a indického venkova v současnosti je to, co spojuje britskou literární klasiku s dneškem. Ba co víc - indické poměry se tvůrcům podařilo vykreslit s neobyčejně důvěryhodnou přesností, ať už jde o reálie anebo o chvílemi pro Evropana nelogické až nesmyslné uvažování a reakce. Románu se tak dostalo hned dvojí pocty: film ve svých výrazových prostředcích respektuje naturalismus díla a navíc vytváří oproti knize další, i když poněkud neočekávaný level - velmi výstižný vhled do současné indické, resp. radžastánské mentality._____ 3) Zvláštní pozornost si zaslouží podmanivý 29letý britský Pákistánec, herec a raper (!) Rizwan Ahmed._____ 4) Cítím za potřebné opravit údajný citát z Kamasútry. Tři třídy milenek netvoří služka, svobodná žena a kurtizána. Ve skutečnosti jde v překladu Vladimíra Miltnera o pannu, znovuzléhanou vdovu a kuběnu._____ 5) Film mě příliš nenadchl, ale za výstižné vylíčení indické mentality a krásné obrazy Radžastánu přihazuji jednu hvězdičku. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Triedne privilégiá a sexuálna politika sú neoddeliteľne spojené s Trishnou, tupou, sebavedomou brutálnou a dosť voľnou aktualizáciou. 6/10 ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Jediné na čo sa dalo pozerať bola samotná Freida Pinto alias Trishna.India je asi najhoršie možné miesto na Zemi pre život človeka. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Člověk pořád čeká, že se něco stane, ale ono se skoro celý film nic nestane. Trishna jenom chodí z jednoho místa na místo a jakoby bez emocí prožívá to, co se okolo ní děje. Ani přerod jejího milence ke konci filmu není nijak dramatický a závěrečné vyústění mi potom přišlo jako trochu zbytečné. Hezké byly záběry na život v Radžastánu, ale celý film to pohromadě neudrží. S odřenýma ušima za 3. ()

UnholyEvil

všechny recenze uživatele

Level filmu: koukatelný. Přes překvapivě hutnou atmosféru, malebné prostředí atakdále je to prostě jen blboučká Tess Durbyněco v exotickém provedení. Pár detailů bylo pozměněno, což je pochopitelně ohromné překvapení, ale jinak je to stejné, jako číst knižní předlohu. Tess, pardon... Trishna jen tak chodí, na všechno dělá: "Meh." nadšení nula, samozřejmě... -"Trishno, dáš si kafe? -"Meh. Tak jo." -"A Trishno, chceš se odstěhovat na druhou stranu zeměkoule a vytírat podlahu, zatímco já se budu den co den ke vzteku diváků nezáživně a repetitivně válet na té samé pohovce a číst si knížky s ilustracemi znetvořených kopulujících humanoidů?" -"Meh. Tak jo." -"Občas si šťouchnem..." -"Meh, oukej..." -"Supr!" -"Meh." Pokud se vám líbila kniha, bude se vám snad líbit film a naopak. Pokud touhle nudnou kolekcí písmenek, která si říká klasika, pohrdáte, vstupujte jen na vlastní nebezpečí. Jednou ze zásadních odchylek od Tess je absence, tedy převážná absence druhého džentlmena, takže tam, kde byl v knize Alex..Alec(?) a Arnold(... nebo tak nějak) je ve filmu jenom bohatý a rozmazlený Jay a z toho druhého zbylo tak 10% v podobě nesympatického tanečního instruktora. !SPOILER! Kdyby se Trishna byla bývala věnovala zdravovědě místo restauratérství, možná by si na konci ušetřila několik desítek minut trápení... tedy v případě, že to nezkoušela, dokud to nevyšlo, jako u toho povaleče. V závěru bych ráda poděkovala uživateli moovie za odbornou konzultaci při analýze škod napáchaných bodnými ranami ve filmu. ()

Reklama

Reklama