Reklama

Reklama

Bídníci

Trailer 3
Velká Británie / USA, 2012, 157 min (Alternativní 151 min)

Režie:

Tom Hooper

Předloha:

Victor Hugo (kniha)

Kamera:

Danny Cohen

Hrají:

Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen, Samantha Barks, Aaron Tveit (více)
(další profese)

VOD (1)

Jean Valjean byl po devatenácti letech propuštěn z vězení. Zbědovaný muž nalezne azyl na faře. V noci tam ukradne stříbrné nádobí a uteče. Policisté ho dopadnou, ale farář tvrdí, že mu vše daroval, a přidá mu ještě dva svícny. Valjean, zaskočený jeho velkodušností, se rozhodne změnit život a svou totožnost. Stane se ctihodným občanem, a dokonce starostou, jenže ani tehdy není před slídivým Javertem v bezpečí. Po smrti tovární dělnice Fantine se ze soucitu a také z pocitu viny ujme její dcerky Cosette. Společně s ní pak před zákonem utíká do anonymity francouzské metropole. Tam na ně po pár letech klidu čeká kromě Javerta i další nebezpečí - ulice bobtnající revolucí, kterou připravují mladí muži. Jeden z nich, Marius, se při letmém setkání zamiluje do dospívající Cosette a ta jeho city opětuje. Kvůli své dceři a jejímu štěstí se Valjean rozhodne riskovat, dokonce se vydá na barikády v předvečer rozhodujícího souboje mezi revolucionáři a armádou, aby z předem prohrané bitvy těžce raněného Mariuse zachránil... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (52)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 61 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V severoamerických kinech si hvězdné obsazení vyzpívalo 148,8 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb byl 442,2 mil. (NIRO)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Amanda Seyfried v jednom rozhovoru přiznala, že konkurz na roli Cosetty probíhal asi čtyři měsíce. Tvůrcům se do role příliš nezdála, přesto však aktivně cvičila projev a zpěv. Poté se rozhodla, že se bude ucházet o roli Fantine. Jakmile tvůrci oznámili, že Fantine bude Anne Hathaway, Amanda se zároveň dozvěděla, že byla obsazena do role Cosetty. (willy1)
  • Producent Cameron Mackintosh chtěl divadelní muzikál zfilmovat už na začátku 90. let minulého století. (willy1)
  • Anne Hathaway (Fantine) si skutečně ustřihla vlasy kvůli scéně, ve které je její postava prodává. (Zdroj: ČSFD)
  • Protože bylo nutné, aby Jean Valjean (Hugh Jackman) vypadal v úvodních scénách co nejzuboženěji, Jackman před natáčením scény na galejích nepil vodu celých 36 hodin. (Coleator)
  • Socha slona na náměstí ve čtvrti St. Michelle doopravdy existovala, a to v letech 1813-1846. Byla postavena za vlády Napoleona, jehož původní záměr byl, že by měla být z bronzu. Filmaři ji zhotovili dle popisu Victora Huga z původní knihy "Bídníci". Byla známá jako "Bastilský slon". (Petrasuvicka)
  • Barikáda, kterou je možné ve filmu vidět, je z velké části improvizovaným dílem herců, kterým bylo bez jakéhokoliv upozornění řečeno, aby ji začali stavět. (Linkyc)
  • Pro větší autenticitu snímku nechal režisér Tom Hooper na plac dovést stovky mrtvých ryb, které se postupně začaly rozkládat a zapáchat. Anne Hathaway (Fantine) přes ně poté chodila během natáčení písně "I Dreamed A Dream". (Linkyc)
  • Poté, co Jean Valjean (Hugh Jackman) protáhl postřeleného Maria (Eddie Redmayne) pařížskou kanalizací, by Marius ve skutečnosti patrně neměl šanci přežít: v té době v pařížkých stokách rejdily krysy a řádil mor, tudíž by měl jistou otravu krve. (Nevka)
  • Amanda Seyfried již měla s rolí Cosette zkušenosti, hrála ji už v 7 letech na koncertě. (PSJR)
  • Při natáčení písně „I Dreamed A Dream“ dokázala Anne Hathaway (Fantine) rozplakat téměř celý štáb. (Beckett51)
  • Během natáčení některých scén byla hercům do sluchátek pouštěna živá hudba od pianistů, kteří se nacházeli nedaleko, uzavřeni ve skleněných boxech. (Brousitch)
  • Na úplně prvním konkurzu v Jackmanově (Jean Valjean) životě, k divadelní hře “Kráska a zvíře“, zpíval tento herec píseň "Stars". Bylo mu údajně řečno, aby si na ni nechal zajít chuť, protože v "Bídnících", z nichž pochází, nikdy hrát nebude. (Brousitch)

Související novinky

Freddie Mercury si hledá holku

Freddie Mercury si hledá holku

25.03.2013

A taky režiséra. Kandidáty jsou Blake Lively a Tom Hooper. O jaký projekt vůbec jde? Biografický film o zpěvákovi legendární britské rockové skupiny Queen prozatím nemá název, ale hlavní roli už má… (více)

Hugh Jackman v thrilleru se zázračným scénářem?

Hugh Jackman v thrilleru se zázračným scénářem?

17.03.2012

Právě v Británii natáčí muzikálové Bídníky, potom si nabrousí drápy pro The Wolverine a začátkem příštího roku se vrhne na thriller Prisoners. Jde o dlooooouho připravovaný film, kolem kterého se… (více)

Crowe jde po krku Jackmanovi

Crowe jde po krku Jackmanovi

12.09.2011

Už víte, že natáčení The Wolverine bylo opět odloženo, protože Hugh Jackman si chce zazpívat. Konkrétně ve filmové verzi muzikálu Les Miserables, inspirovaném slavným románem Victora Huga. Není divu,… (více)

The Wolverine – prokletý projekt?

The Wolverine – prokletý projekt?

05.09.2011

Už ten příběh znáte. Katastrofa v Japonsku, odstoupení Darrena Aronofského, přesun natáčení na podzim. Teď se situace opakuje. Když už se myslelo, že pokračování X-Men Origins: Wolverine, inspirované… (více)

Reklama

Reklama