Reklama

Reklama

Punk's Not Dead

Trailer 1

Obsahy(1)

Mirsa je bývalý zpěvák kdysi populární jugoslávské punkové kapely. Ta se již dávno rozpadla, ale Mirsa žije minulostí. I když je mu bezmála 40, jeho přístup k životu se za 20 let nijak nevyvinul. Stále bydlí u maminky a příležitostně pomáhá s prodejem drog albánskému dealerovi Gzimovi, který mu za to nechává levněji trávu. Jednoho dne přijde Gzim s nečekanou nabídkou, ať dá Mirsa znovu dohromady kapelu, s níž potom budou hrát na charitativním koncertě v Debaru, městě na západě Makedonie s albánskou většinou. Mirsa má před sebou téměř nadlidský úkol: po sedmnácti letech najít a přesvědčit všechny členy skupiny, aby se sešli a znova nazkoušeli svůj repertoár.
Úkol je ztížen tím, že jsou roztroušeni po všech bývalých jugoslávských zemích. To, že byla kapela složená z lidí různých národností, nebylo v době, kdy se v Jugoslávii razilo heslo "Bratrství a jednota", ničím až tak překvapivým. V poválečné době, kdy v mnoha částech Jugoslávie přetrvává značné napětí mezi jednotlivými etniky, se ale složení kapely jeví v jiném světle. Jak se postupně ukazuje, je to hlavní důvod, proč někdo chce její návrat. Mirza a jeho spoluhráči, které po strastiplné cestě Balkánem nakonec objeví a přesvědčí k hraní, se dostávají do paradoxní situace - oni, pankáči, mají sloužit jako kladný příklad... (Balkanfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (12)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Cinema Mundi 2012. Černá komedie Punk's Not Dead, ve které jednu z vedlejších rolí hraje skokan zelený, je velebena pro svou dokumentární složku, zachycující problematické soužití dvou etnických skupin. Koneckonců i režisér Vladimir Blazevski, projekci ve Velkém Špalíčku přítomný, se v následné diskuzi přiznal, že chtěl natočit film, ve kterém by „nebyla vidět ruka režiséra“. Jenom podotýkám, že žádná z výše jmenovaných skupin mi není blízká! Více tady. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že pan režisér věděl, co točí jenom napůl. Svět punkáčů byl vykreslený trochu nevěrohodně. Samotní představitelé měli zřejmě problém se s rolí ztotožnit a ztvárnit ji věrohodně. Oproti tomu komplikovaný balkánský konflikt a jeho přesahy do současnosti měly velkou vypovídací hodnotu i ve zdánlivě banálních scénách, kdy albánci pomáhali hlavním hrdinům roztlačit auto, poté, co je zastavili se samopaly v ruce a odmítali je pustit dál. Porozumění se rodí na těch nejméně očekávatelných místech... ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Punk vs. balkánský nacionalismus aneb pohled na národní kulturní úpadek, ze kterého je ovšem stále možné ždímat prachy. Ačkoli byste s touhle partičkou v jednom autobuse jet zřejmě nechtěli, jejich přirozené lidsko-kamarádské smýšlení bez ohledu na to, z kterého koutu Balkánu kdo pochází, může být pro mnohé inspirací. Hudba nepochybně spojuje, i když v tomhle případě jen několikataktová, uřvaná a vlastně nikoho nezajímající. Boří monotónní prázdnotu všedních dní, je klíčem k věčné mladosti, vždyť ke štěstí nám stačí někdy jen doufat...těšit se. Taky pivo a tráva. Alternativní nádech, civilní herectví, "nezúčastněná" režie a propojenost žánrů zde funguje natolik dobře, že si jen s obavami představuji film s podobnou tematikou v současném českém provedení. [Filmový Klub Citadela-Litvínov] ()

HouseMK 

všechny recenze uživatele

Nejsem pankáč. Ale i tak, nebo právě přes to, si mě film získal. Zpočátku to tak nevypadalo, ale děj se rozjel v parádní punkovou jízdu po krajích bývalé Jugoslávie, s hudebníky, kteří mají už svou slávu a image (pokud něco takového někdy měli) za sebou a nikdy se již neměli setkat. Stalo se a punkový život už se nedá zastavit - Punk's Not Dead! A pokud je někdo nezabil, žijí dodnes... ()

VonoXX 

všechny recenze uživatele

Vynikající road movie, která mě překvapila a nakonec se film stal tím nejlepším, co jsem v Karlových Varech viděl. Srbové se dokáží rozjet a je dobré, že se nebojí udělat srandu i ze sebe a z Albánců. Asi pouvažuji o tom, že si taky pořídím Ferdinanda. Naprosto zasloužený ohlušující potlesk na konci filmu! [90%] ()

Galerie (10)

Související novinky

46. ročník MFF Karlovy Vary

46. ročník MFF Karlovy Vary

19.06.2011

Od 1.7. do 9.7. se v Karlových Varech uskuteční nejvýznamnější filmový festival kategorie A ve střední a východní Evropě. Festival představí 178 celovečerních filmů, převážná většina z nich bude mít… (více)

Reklama

Reklama