Reklama

Reklama

Ráj pro mámu

(festivalový název)

Obsahy(1)

Amir a Serikpaj jsou školou povinní chlapci. Vyrůstají na kazašském venkově bez otce, který odjel někam do Ruska za prací a už se nevrátil. Vychovává je pouze matka Polina. Tato neúplná rodina sdílí pod jednou střechou domácnost s Polininým starým otcem a jeho sestrou. Každodenní shon bez mužské opory je časem nad Polininy síly a ta se ocitne na scestí. Chlapci se stanou mezi vrstevníky terčem posměchu, ale ani hanba a ostuda nejsou překážkou pro jejich velkou lásku k mamince. Výborně obsazený snímek se opírá o scénář, který kyrgyzskému kolegovi, natáčejícímu tentokrát v Kazachstánu, napsal známý íránský filmař Mohsen Makhmalbaf. Sociálně laděné drama nepostrádá syrovou poetičnost, příznačnou pro středoasijskou kinematografii, a potěší všechny diváky, kteří od filmu očekávají především čisté a silné emoce. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (4)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Silnějším zážitkem než samotnou projekcí v karlovarském (nádherném) divadle, pro mne bohužel bylo setkání s režisérem a producenty, kteří snímek uvedli. Přišlo mi, že film postrádá jakési kouzlo - něco, čím by diváka uhranul, lapil do těžkých osudných sítí. Nalinkováno to bylo hezky, audiovizualice bohužel zklamala. Nezaměnitelné kazachšské prostředí a výborná hudba mi ke spokojenosti tentokrát nestačily, sympatický režisér ještě ale v budoucnu jistě překvapí. [MFFKV 2011] ()

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce (Raj dlja mamy / MOTHER´S PARADISE / Ráj pro mámu) ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

MFF KV 2011. Škoda, trochu to "drhlo". Myslím, že snímek šel natočit lépe. Měl šanci ukázat pro našince neokoukané kazašské venkovské prostředí v krásném, poetickém duchu, o což se asi snažil a podle anotace má prý vyzařovat "čisté a silné emoce". Čisté možná ano (zvlášť v závěru při detailním a dlouhém čištění hrdinky), silné určitě ne. Film přinesl průměr, příliš mě neoslovil, spíše nudil a nedoporučuji ho, existují lepší... ()

Ice123 

všechny recenze uživatele

Tento snímek jsme viděl na MFFKV a rozhodně si zaslouží více než-li 66%, jelikož už jen díky debatě s tvůrci, kteří odpovídali velice smisluplně a zasvěceně k tématu by si zasloužili více jak totho hodnocení. Ačkoliv se film zaobírá mnohokrát probraným a zfilmovaným tématem chudé rodiny ve státě, kde bída a chudoba je přízviskem téměř pro každou rodinu, není nudný ani fádní. Snímek je natočen s obrovskou emocionální hloubkou a jemností. Rozhodně bych tento film nedoporučil když jste ve stresu, jelikož sám snímek je stresující vice než dost... 90%. ()

Reklama

Reklama