Reklama

Reklama

O.k., dost a sbohem

(festivalový název)
  • Spojené arabské emiráty Tayeb, khalas, yalla (více)
všechny plakáty
Trailer
Libanon / Spojené arabské emiráty, 2010, 95 min

Obsahy(1)

Libanonské město Tripolis je možná přitažlivou turistickou lokací, na životě v sídlištním paneláku na předměstí ovšem nic zajímavého není. Zvlášť když sdílíte přízemní byteček se svou akurátní starou matkou. Čtyřicetiletý majitel malé cukrárny má právě tak dost nekonečných rozhovorů, společných partií karet a nudných posezení u matčiny přítelkyně. Když ovšem jednoho dne zjistí, že matka odjela do Bejrútu, aniž to s ním předem projednala, cítí se zaskočený a podvedený. Na samostatný život totiž není vůbec připraven. A nezávislost není zdaleka tak zajímavá, jak si vysnil. Pro jeho monotónní existenci představuje rozptýlení i malý uličník ze sousedství… Dokumentárně laděná tragikomedie debutujících tvůrců se na komorním prostoru dotýká „globálních“ témat zpřetrhaných rodinných svazků a osamělosti člověka v navenek „uživatelsky přátelské“ moderní společnosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (8)

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - FORUM OF INDEPENDENTS - Fórum Nezávislých (Tayeb, khalas, yalla / OK, ENOUGH, GOODBYE / O.k., dost a sbohem) ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

IFFKV 2011- Filmy ze sekce Fórum nezávislých jsou většinou natočeny amatérsky, s malým rozpočtem, ale silným a často originálním tématem. U tohoto filmu tomu nebylo jinak. Nečekala jsem vizuální rozkoš, která samozřejmě nepřišla, ale i tak se bylo na co dívat a o čem přemýšlet. Dvěma mladým režisérům (Rania Attieh, Daniel Garcia) se podařilo zachytit část Lisabonského města Tripolis, s důrazem na současné fenomény. Primárním tématem byl fakt, že muži zůstávají v domě své rodiny i v dospělosti, pokud si nenajdou manželku a druhým motivem se stalo najímání domácích služebnic z Filipín a jiných zemí. Na filmu jsem především ocenila snahu vyjít ze škatulky pro arabské filmy, které často zobrazují děti se zbraní v ruce. O.K., dost a sbohem se tomuto klišé postavilo a tento prvek úspěšně zesměšňuje a staví do jiného světla. ()

campix 

všechny recenze uživatele

[MFFKV - 2011] Od O.K., dost a sbohem jsem čekal daleko více. Sice by mě ani nenapadlo, že ve Varech natrefím na další podobnou taškařici jako byl Ježek Jiří, ale komediální námět tohoto filmu pro mě docela dost sliboval. Nicméně jsem trošku přecenil arabský humor a krom toho primárního námětu, kdy matka odjede od svého syna o kterého se celou dobu starala a nechá ho na pospas a také občas vtipného libanonského žvatlaní nic než nuda a samá vata. ()

Jermann 

všechny recenze uživatele

(KVIFF 2011) Jeden z mála letošních festivalových přešlapů. Nuda se dá přece natočit i zábavně .. tohle je prostě nudná nuda na entou, zvláště poté, co zmizí maminka - jediný to zábavný prvek filmu. Ovšem k něčemu to přece jen bylo .. schován v nafukovacím Espacu jsem přečkal krátkou průtrž. ()

jochanan 

všechny recenze uživatele

IFFKV - letos druhý film, po Stranger things dalsi snimek, ktery me do kolen tedy nedostal. Na to, ze se pracovalo s neherci, je to uctyhodne prirozene, ale to je tak vsechno. Charakterove rysy hlavni postavy se vzajemne vylucovaly, nektere sceny byly naprosto zbytecne dlouhe, jine zcela nesmyslne zarazene, filmu proste naprosto chybi nejake "grady". Ale na druhou stranu: byla tam spousta opravdu vtipnych momentu, u kterych se clovek uprimne zasmal! ()

billyador 

všechny recenze uživatele

no myslim, ze IFFKV pro nas nemohl zacit lepe..... prvni film a celkem nuda, ted uz to muze byt jen lepsi(..a bylo)...ale aspon vime, jak se zije v Tripolisu. Kdyz bych mel neco rict k filmu, povim pro zacatek tolik, ze uz druhy muj den IFFKV jsem musel premyslet, o cem to vlastne bylo? Remeslo je takova ta "nezavisla klasika", scenar nic poradne nevykresli, jen vas utvrdi v tom, ze ustredni typek je v podstate blb... ztrata casu celkem.. ()

webra 

všechny recenze uživatele

Mírně úsměvný film, při kterém zjistíte, že je úplně jedno jestli jste z Čech, Moravy, Slezska nebo Libanonu. Životní peripetie jsou všude stejné ;). ()

rakosabasta 

všechny recenze uživatele

Doslova a do písmene název odráží pocit diváka za posledním obrázkem... Existují jen dva životní problémy: 1. rodiče se nedokáží odtrhnout od dětí. 2. dítě se nedokáže odtrhnout od rodiče. V tomto případě jde tedy o ten problém druhý. Mohl to být zábavný film, protože nakonec to vezme do rukou právě postižený rodič. Ale není. Po "ztrátě" matky se hlavní hrdina snaží najít jinou náplast: sexuální společnici, uklízečku a nakonec kanárka... Na to, je ale o přinejmenším 65 min film delší, než by být měl. ()

Reklama

Reklama