Reklama

Reklama

Ragtime

Psychopatický vrah, rozvodové intriky, tvrdohlavý pianista a zběsilý čas nových přeměn v adaptaci románu E. L. Doctorowa.  Ragtime - neboli roztrhaný čas. Takový je i příběh zachycující hroutící se životní styl 19. století a nastupující čas proměn počátku 20. století (jenž později ústí do šokujících zkušeností 1. světové války). První chvíle filmu otevírá vražda, kterou má na svědomí milionářský floutek. Jeho žena se stává "hlavní" figurou v následných rozvodových intrikách. Třetí důležitou postavou příběhu je náhle úspěšný černošský pianista, který není ochoten se dál krčit před manýrami některých omezených bělochů a chce vzít zákon do svých rukou... Románový bestseller spisovatele E. L. Doctorowa se stal předlohou čtvrtého amerického filmu režiséra Miloše Formana. Za kamerou přitom stál další náš úspěšný filmový tvůrce Miroslav Ondříček. Jejich společnou zásluhou zůstal v literárním přepisu důraz na vykreslení dobové atmosféry i na herecké obsazení (za pozornost stojí především James Cagney ve své poslední roli komisaře Walda). V malých rolích se ve filmu mihnou Jan Tříska a Pavel Landovský. Snímek byl nominován na Oscara v osmi kategoriích, nezískal však ocenění v žádné z nich. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 8 nominací: Herec VR - Howard E. Rollins Jr., Herečka VR - Elizabeth McGovern, Kamera - Miroslav Ondříček, Výprava, Kostýmy, Hudba, Píseň - "One More Hour", Scénář - A ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Notně průměrně vystavěné drama, které spoléhá opět na silnou a rebelující osobnost, a aniž by si kladlo lokální či malé nároky, se zároveň snaží řešit palčivé a věčné společenské problémy. Bohužel se celá struktura rozpadá do pěkně malovaných obrázků, které trochu postrádají pospolitost a i ta výsledná mozaika působí ušmudlaným dojmem. Solidní dobové reálie podtrhují výborné kostýmy a zastiňuje minimum hudby, tudíž se o atmosféře nedá opravdu říct, že by ji byl divák schopen nasávat plnými doušky. Řemeslný standard, který je emocionálně chladný stejně jako vztah, který jsem si utvořil k protagonistům během průměrně zašmodrchaného vyprávění... ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Snaží se věrně držet vynikající knižní předlohy Edgar Lawrence Doctorowa, té se ale nevyrovnává, přesto je to velmi dobrý film, který ukazuje Spojené státy americké před první světovou válkou v ne příliš dobrém světle. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Výborný film Miloše Formana na stále palčivé téma rasismu. Děj se sice odehrává ve 20.letech, kdy byl tentro nešvar v USA mnohem rozšířenější, než dnes, přesto má svou vypovídací hodnotu i pro dnešní publikum. Velice silné herecké obsazení je dominantní stránkou filmu. Díky skvělým hercům je totiž fakt, že ani bohatství a úspěch nemusí stačit k tomu, aby byl černoch tehdejší společností respektován, daleko důrazněji interpretován a zaryje se tak filmovému publiku hlouběji pod kůži. Právě pod tu, o níž si mnozí dosud myslí, že její barva je rozhodující pro postavení člověka mezi ostatními lidmi. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman je pro mě pojem, samozřejmě, jak jinak. Ale musím říct, že Ragtime je taková neurážlivá klasika za tři hvězdy. Trošku jsem z tohoto filmu cítil Velkou nádheru od Paola Sorrentina. Začátek oslavně, poctivé mrhání jídlem, obžérství (tam jsem si hned připomněl Miloše Formana, jak když přicestoval do New Yorku, tak přežíval na ochutnávkách v krámech, které den co den navštěvoval…no a tady jídla tolik že by to nesnědla ani největší židovská rodina na světě), následně ale rozjetí několika příběhů. Některé zajímavé, některé méně, ale celkově vzato to na mě působilo zatraceně neosobně. Přitom ani délka tomu zrovna moc neprospěla. Ragtime je veskrze se zajímavým americkým tématem, ale také je to určitě kousek, na který se znova určitě už nepodívám. Na rozdíl od Amadea nebo ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $21,015,710Tržby Celosvetovo $21,400,000║ Prvá štvrtina filmu je taká ešte hľadajúca sa, príbeh je tam necelistvý, dohromady neponúkne nič čo by dokázalo pútať pozornosť ale potom to postupne naberá na intenzite, postavy začnú naberať na hĺbke aby nakoniec priniesli jednu z ďalších príbehových výpovedí, kde odboj černoch za práva za slobodu končia v rasistickom opovrhovaní bielych. Aj keď témou podobných filmov tu už bolo nadmieru dosť, dokáže režisér Miloš Forman podávať príbeh tak aby bol aspoň z nejakej časti silnou výpoveďou o tom ako si zákon vysvetľuje každý po svojom a tak nás prijme aby sme v napätí dopozerali príbeh až do samého záveru. /75%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vystižená doba a nevystižené potřeby diváka. Tak bych shrnul třetí americký film Miloše Formana, které ho mám jinak velmi rád. Bohužel tentokrát mě neoslovil, i když to téma není špatné, ale je využito k rozvleklému příběhu(příběhům), které postrádají tempo a zajímavost. Říct, že jsem se nudil by to asi vystihovalo velmi dobře, ale na film se rozhodně koukat dá. Dobově je výstižný vzhledově i chováním, ale to je asi tak všechno. Dlouhých 155 minut, z kterých jsem už po půl hodině chtěl udělat pouze "malou epizodu z historie USA" o maximální délce ještě 10 minut, se stal opravdu předlouhý a nic moc říkající snímek. Slabší okamžik Formanovi kariéry a beztvarý film bez "čehokoliv". Slabé 3*. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Forman se složité a ryze americké látky chopil se ctí a ačkoli se výsledek nemůže rovnat s Přeletem nad kukaččím hnízdem či Amadeem z hlediska ucelené, systematické realizace tvůrčích záměrů, stále jde o atraktivně natočené dílo, v jehož společnosti dvě a půl hodiny stopáže utečou velmi příjemně a poutavě. Kéž by všechny problematičtější a nepřehlednější produkce slavných režisérů dopadaly právě takhle… Více zde. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Silný film o bezpráví. Takové se mi vždy líbily, ale zároveň je mi po nich trochu smutno. Herecké výkony par excelance a to hlavně v podání Howarda E Rollinse Jr. Jeho černý hrdina přímo srší charismatem. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dalsi spickovy drama od Formana. Prvni pulhodinku je to sice takovy drobet rozkraveny, sledujeme osudy nekolika postav a jejich pribehy spolu zdanlive nesouvisi, ale za chvily se to vse prolne a film dostane takovou hlavni dejovou linii. Takze ve vysledku paradni pribeh, akorat ten konec v muzeu mi k predchozimu deji moc nepasoval. Taky tu mohlo bejt vic dobovy hudby, takle nazev Ragtime moc nedava smysl. Jinak dobova atmosfera je tady vykreslena paradne, herci jsou jeden lepsi nez druhej a rezie je tradicne bezchybna, takze i pres dleku 150 minut me to celou dobu zaujalo a ani na chvily nenudilo. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Formanova "tragikomická mozaika osudů" v kontextu USA před první světovou válkou, kde nakonec jako hlavní vyvstane téma rasismu. Upřímně nevím, jak moc se film drží předlohy, jako moc se liší či byl pokrácený, retro aspekt se mi líbil velice (newsreel úvod je top), ale po stránce příběhu a motivů postav jsem tu ve finále dokonalý smysl nenašel. Zajímavá je rozhodně volba režie a paralela s naší post-1948 realitou. "I had some knowledge of Walker’s dilemma from Prague. In the everyday life of communist Czechoslovakia, you constantly found yourself before ignorant, powerful people who didn’t mind casually humiliating others. You risked your livelihood and maybe your life by defying them." ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Asi jen čtvrt hodiny jsem přemýšlela, jestli je to pro mě dobrá volba, ale postupně jsem si všechny osoby někam zařadila a Ragtime je můj zatím nej film tohoto půlroku ještě s jedním, který následoval hned po Ragtime. Jsem naprosto zajedno s komentářem gogo76. Já se netrhla od židle celou dobu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velmi nedoceněné Formanovo drama. Emoce nejsou o nic slabší, vedení herců coby základ Formanova kumštu o nic méně přesné. Nechápu, proč se Ragtime neprosadilo, pro mě má vše, co od Formana potřebuju ke spokojenosti. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, co přesně je na Formanově snímku špatně, protože se na výrobě filmu podílel výborný štáb, herecké obsazení je skvělé, literární předloha je známá a skýtá obrovský dramatický potenciál, jednotlivé filmové ingredience jako je hudba nebo výprava jsou kvalitní, přesto jsem se ve výsledku chvílemi nudil a a film mě v žádném ohledu nestrhl. Podle mého se jedná o bezkonkurenčně nejslabší Formanův zahraniční film. Je natočený bez emocionálního zaujetí, schází mu tempo i celistvost. Celkový dojem: 55 %. Chtělo to odvážnější střih a soustředit se pouze na jediného hrdinu a jeho boj za spravedlnost. Snaha vytvořit složitě strukturovanou výpověď o určité době ve vývoji USA se režisérovi vymkla z rukou... ()

choze 

všechny recenze uživatele

"VY MLUVÍTE JAKO ANDĚL. ŠKODA, ŽE ŽIJU NA ZEMI." První polovině zoufale chybí silný tah na bránu, sledujeme propletené osudy několikero postav, z nichž žádný/á nedominuje a na jejich pozadí je vykreslováno místo a doba. Nenudí to, ale retarduje to vyprávění. Druhá půlka se zaměřuje na Coalhouse a jeho boj a je podstatně dramatičtější. Není to špatné, ale Forman natočil mnohem lepší filmy. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ragtime je zpočátku neurčité dobové vyprávění s více mini-příběhy, které se postupně spojí, ale později se promění v celku poutavý film o cti, nespravedlnosti a rasismu. Škoda nepříliš zajímavého začátku, šťávu snímek dostane až s automobilovým konfliktem. Trochu nedostatek také je, že se ke konci tvůrci přestali zajímat o dořešení příběhů „vedlejších“ postav. Jinak se mi ale film líbil, hlavnímu hrdinovi jsem fandil a užíval si krásné hudby, takže celkově slabší 4*. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Forman skvěle přesvědčuje, že je režisérem světového formátu. Velice věrně a výstižně zachycuje realitu Ameriky 20.let i s jejím pohledem "na věc". Pohledem, který přetrvával ještě velmi dlouho... až do příchodu Martina Luthera Kinga, černých tygrů, květinových dětí a vůbec myšlenkové revoluce 60. let. Tandem Forman - Ondříček je zárukou barvité podívané, herci se do svých postav převtělili na výbornou. Ragtime sice nikdy nezaznamenalo takový divácký úspěch jako Přelet nad kukaččím hnízdem nebo Amadeus, ale o to víc stojí za to mu těch 155 minut života věnovat. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Je zřejmou skutečností, že na svého diváka tentokrát tenkrát naložil Miloš Forman až příliš. Pochopit, že zdánlivě rozvleklá a roztříštěná první třetina filmu s tzv. kolektivním hrdinou je "bílou" expozicí, která tvoří protiklad-východisko hlavní dějové linie, není snadné ani pro skutečného "zažraného" fanouška hraného filmu. Výsledný obraz tím ovšem získává a hlavní myšlenka filmu - protiklad protikladných přístupů rasistické americké demokracie té doby (je náhodou, že v dokumentárních dotáčkách je připomenut americký prezident Theodor Roosevelt, který vešel do dějin jako tvůrce tzv. diplomacie dělových člunů?) k dvěma provinilcům, jež odlišuje zejména barva pleti - vyznívá ještě pregnantněji. Název filmu se hlásí k proslulému hudebnímu stylu tehdejší Ameriky minimálně dvojznačně (slovo rag ve své mnohoznačnosti naznačuje celou škálu významů od karnevalové veselice až po nekontrolovaný výbuch emocí a hněv a v tomto rozsahu je zřejmě do češtiny nepřeložitelnou drúzou celé řady významů základních i návazných) a přesně vystihuje první zárodečné období konsumismu, v němž se našlo místo i pro rodící se afroamerickou buržoazii a střední vrstvu. Kompozice RAGTIMu ovšem není zdaleka tak černobílá, jak by příběh mohl naznačovat; starost o bezbranné černošské nemluvně, vůle americké podnikatelské rodiny skutečně a účinně pomoci, dodávají do celého příběhu potřebné vyvážení. Závěrečné scény v Morganově knihovně připomínají zase tragický o padesát let starší příběh proslulého abolicionisty Johna Browna. Mezi hereckými výkony, které se pohybují v duchu prostoru, který jim ve své režisérské představě poskytl Miloš Forman, určitě září Howard E. Rollins Jr., jehož noblesní černoch ragtimové éry vyniká silnou přesvědčivostí a současně oproštěným hereckým projevem; jsme s to uvěřit, že dokáže pojmout do své osobnosti i něhu, i tvrdohlavost, i neúprosnost, i soudnost, i kajícnost a pochyby; vesměs polohy, jež ve svém souhrnu, soustředěny do jedince, charakterizují silné osobnosti. Doctorowova literární předloha určitě tímto zfilmováním neutrpěla; spíš naopak. Souhrn charakteristik, který jsem se tu pokusil podat, naznačuje, že považovat tento Formanův film za slabší je minimálně diskutabilní; ve velké sérii jeho velkolepých, až renesančně působích filmových pláten silných příběhů i byronovských hrdinů naší doby patří totiž určitě k těm plnohodnotným. ()

Související novinky

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Reklama

Reklama