Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prvomájová blokáda neonacistického průvodu očima studentů FAMU.  Dokumentární projekt FILM JAKO BRNO je unikátní akce 6 začínajících dokumentaristů - studentů FAMU a jejich učitele Víta Klusáka (Český sen, Český mír, Vše pro dobro světa a Nošovic). V jediném dni - 1. máje 2011 - se těchto sedm filmařů spolu s malými štáby vydalo zmapovat situaci ve městě Brně. Výsledkem jejich snažení je film o sedmi kapitolách, které hravě i s názorem portrétují všechny myslitelné strany barikád toho divokého dne: neonacisty, policisty, politiky, novináře, Romy, blokádníky a jako nezúčastněné: návštěvníky a zvířectvo brněnské ZOO. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Samotné segmenty jsou působivé, stejně jako samotná myšlenky. Problém je však v tom, že jednotlivé díly se tématy i obrazy až příliš překrývají, a tak de facto neustále sledujeme to stejné. Jako nástěnka FAMU, kdy můžeme tipovat budoucí talenty, film funguje spolehlivě. Ostatně já sázím na Kristýnu Bartošou (blokádníci). ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla aspoň šestkrát nebo sedmkrát a zdá se mi, že pokaždé, když ho vidím, je lepší než při minulé projekci. Film jako Brno má skryté síly (či má paranoia se výrazně zlepšila v jejich domnělém vyhledávání). ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Brno, 1. máj, pochod neonacistů, jejich odpůrci, samotní Romové a taky akce KSČ nebo oslava jara v ZOO. Všichni mají jiné zájmy a myšlenky a ty ostatní je moc nezajímají. Mezi nimi FAMU, sedm mladých dokumentaristů, kamery. I oni mají na věc jiné pohledy, jiné pojetí situace. Zní to jako zajímavá myšlenka a ani výsledek nezklame, samotné střípky záznamů nesou významné informace, zároveň jsou trefné, zábavné a nechávají divákům dost prostoru k přemýšlení. Jediné, co mi nehrálo, byl snímek jako celek. I přes výbornou původní myšlenku a originalitu stylu i vyprávění mi chyběl jakýsi ucelený pohled na akci. Místo toho jsem zhlédla jen sedm výborných segmentů z akce, která mi stále zůstala skryta. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

(Premiéra v sále Bakala v Brně, 23.6.2011, 19:30). Dokumentární projekt Film jako Brna šesti studentů dokumentární režie na FAMU pod vedením Víta Klusáka se natáčel během prvního května a měl jsem tu čest pomáhat s jeho realizací (vláčel jsem jeden ze stativů). --- Snímek je složený ze sedmi segmentů, z nichž každý se věnuje jiné skupině, která se toho dne v Brně vyskytovala - Novinářům, policistům, Romům, neonacistům, blokádníkům, politikům na mítinzích, poslední se věnuje brněnské ZOO. Přestože kvalita jednotlivých reportáží se různí, i ta nejméně zajímavá je přesto dostatečně koukatelná a sedmdesát minut (celková délka filmu) uteče jako voda. Zvláště bych vyzvedl segment, který má kamarádka ještě během promítání nazvala "cikánským hororem", ve kterém k tísnivé atmosféře přispívá nejen ambientní hudební podkres, ale i čtení anonymního rasistického dopisu zaslaného před dnem natáčení ředitelce Muzea romské kultury (v procítěném podání Karla Dobrého). Zbylé segmenty jsou laděny do nálady spíše komediální, k čemuž přispívají především někteří aktéři - novinář Vozdecký v segmentu Víta Klusáka, postarší občan svérázně vysvětlující problematiku romského etnika, jiný důchodce tančící na brněnské přehradě za zvuků kapely zaplacené ČSSD či spoluobčané prznící Máchův Máj. Ve výsledku mám z filmu velmi dobrý pocit a přeji mu úspěšnou pouť po kinech a festivalech. A chci DVD! ()

Rami 

všechny recenze uživatele

Jako komedie opravdu zdařilé. Bylo vidět, že si lidé před kamerou opravdu rádi zahrají divadlo. A jde jim to moc dobře. :-) Kdyby se dala dotčená sociální otázka vyřešit takovouto vtipnou formou, bylo by to super. Bohužel jsou fakta a argumenty trošku někde jinde. Všichni mají v něčem pravdu a v něčem naopak dělají chybu. Po "debatě" s jedním z tvůrců tohoto filmu již chápu, proč byla vybrána groteskní forma dokumentu - téma je z jejich strany chápáno velmi obecně a nemají potřebu něco řešit. Trošku mně to připomnělo dokument Singles - ukázat téma, ztrapnit pár lidí a jít na další film (podobnost s přístupem natáčeného redaktora je zřejmá). Myslím, že toto téma by si zasloužilo opravdový dokument, který vyslechne všechny zúčastněné strany a nabídne divákovy komplexní obraz. ()

mahulenka 

všechny recenze uživatele

Dokument o brněnské blokádě natočili studenti 1. ročníku dokumentaristiky. Občas je to trošku znát, ale i přes to klobouk dolů. Téma neonacistických pochodů a relativně úspěšné brněnské blokády je velice aktuální a je výborné, že se ho někdo ujal. Nápad rozdělit dokument do několika oddílů podle zúčastněných stran je skvělý a film udělal zajímavým. Bohužel to občas vedlo ke ztrácení návaznosti a člověk, který o průběhu blokády nemá informace se v tom asi musí ztrácet. Bylo by dobré na začátku ve zkratce shrnout co se tam dělo a proč a potom až přistoupit k jednotlivým částem. Největší slabinu filmu vidím v oddílu blokádníci. Zde by bylo potřeba podle mého názoru veřejnosti lépe ukázat, jací lidé se blokády zúčastnili. Já osobně jsem tam potkala nejvíce lidí z řad studentů, vysokoškolských učitelů, zcela "normálních lidí" mladšího a středního věku (a všech generací :D), několik důchodců, samozřejmě velkou část Romů. Autorka tohoto oddílu se soustředí na několik postav - handicappovaného muže, rasistického dědka, na pár anarchistů a na několik Romů. Vůbec neukazuje atmosféru blokujících, jejich složení. Kdybych tam nebyla, tak mám z dokumentu pocit, že blokující byli banda "freaků", přitom tomu bylo úplně jinak. Ale to je trend, kterého jsem si všimla i u ostatních částí tohoto dokumentu i u dokumentů jiných (například Religulous). Postup vybrat si z masy lidí ty největší blbce a úchyly ať to vypadá, že jsou takoví všichni. Romům byl věnován samostatný oddíl, tak proč byla většina oddílu blokádníci právě o nich? Celkově mám z dokumentu fakt dobrý pocit, některé momenty jsou opravdu vtipné, jiné opravdu deptající. Jsem vděčná, že někdo o tomto dni natočil dokument a přeju autorům hodně dalších dobrých a potřebných nápadů! ()

Reklama

Reklama