Reklama

Reklama

Nepřítel

Mladý srbský režisér se ve snímku Nepřítel vrací do nedávné, stále choulostivé minulosti států bývalé Jugoslávie. Příběh zasazuje do období těsně po skončení tzv. Bosenské války mezi Srbskem na jedné straně a Bosnou s Chorvatskem na druhé straně, která vypukla jako důsledek rozpadu bývalé Jugoslávie. Sleduje skupinu vojáků, která odstraňuje výbušné miny z polí na hranici států, které ještě před pár dny vedly krvavou válku. Každý z vojáků je poznamenán nepříjemnými zkušenostmi z bojů v přední linii. Každý svým vlastním způsobem čelí strachu a vzpomínkám. Někteří z nich mají sklony k sebedestrukci, jiní jsou šťastní, že jsou naživu. Další trpí katatonií z prožitých traumat, jiní nacházejí útočiště v modlitbě. Při své práci ve sklepě rozbombardované továrny objeví tajemného muže, který necítí chlad, hlad a nemá zájem ani o cigarety. Brzy po jeho objevení začínají záhadně mizet lidé. Kdo je ten záhadný muž? (Film Europe)

(více)

Recenze (16)

verbal 

všechny recenze uživatele

Vulvovič s Nejebčičem vypustili satana! Je strašlivý a je zle. Všichni skončíme s dírou v hlavě! Ne, nebude od kulky, ten démon nám ji tam vyžvaní. Jedinou obranou je unudit ho xmrti nezáživnou filipikou o nesmrtelnosti chrousta. Bude to brutální masakr, humanita musí stranou. Potečou při tom potoky vět, budou se trhat souvětí, párat unylé argumenty, vyhřeznou tuny "mouder", ze slovy bitchovaných těl budou odpadávat kusy morálních dilemat, mnozí budou ječet v řečnické agónii existenciální nesmysly a celou tu nekonečnou hrůzu milosrdně utnou až závěrečné titulky, protože Bůh existuje!! No, je to horor! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mě Neprijatelj celkem zaujal. Pochmurná atmosféra, šedavé vizuály, prostředí poválečné Bosny a Hercegovina, pro které mám slabost... a do toho tajuplný týpek, kterého kdosi zazdil ve sklepě opuštěné továrny. Skupina vojáků ho osvobodí - a to neměla dělat. V první polovině se mi ten film fakt líbil. Démon, který štve lidi proti sobě, pěkně reflektuje nevraživost mezi jugoslávskými národy, takže bylo zaděláno i na "horor s poselstvím" nebo tak něco ... nicméně pak všechno pozitivní nějak vyšumělo do ztracena a v druhé půlce jsem se už jen tak nezaujatě pročekal do konce. Dobré, ale mělo to na víc. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PUSTILI JSTE SATANA, BLÁZNI!“..... /// Podivnej týpek ten pajdavej Daba. Byl zazděnej v továrně, teď jen sedí, divně civí, hlad ani žízeň nemá, jen mele divný kecy. Filosofická diskuze, která (chtě – nechtě) nutí zavzpomínat na Pozemšťana. Tady je to ovšem jiný, jsou tu zbraně, ,,Architekt“ a tedy krev. Přemejšlel jsem, proč vlastně takovejhle film točej kluci z Balkánu....KAŽDÝ VIDÍ, CO CHCE VIDĚT! Atmosféra houstne, diskuze se zvrhává ve vyvražďovačku a já pochopil....: protože tak málo stačí k tomu, aby se lidi vymlátili na vzájem. Škoda, že na to šli na začátku tak krkolomně ,,z boku“. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) DEMIURG. 2.) Protože není důležitý, kdo jsem já. Ale kdo jsi ty! 3.) Thx za titule ,,fredikoun“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Nebolo to nič extra, slabé spracovanie, minimum akcie, spŕška kecov a s hororom to nemalo nič spoločné. Ale aspoň sa to pokúšalo o nejaký dej (skupinka odmínovačov narazila pri prehľadávaní fabriky na zamurovaného civilistu, z ktorého sa však vykľul akýsi démon a vojaci sa začali vraždiť medzi sebou). Na druhej strane to aspoň nenudilo, a najzábavnejšie zo všetkého bolo počúvať srbské vulgarizmy, ktorým aj našinec určite dobre porozumie. Za vtipnú scénu s ovcami dám tretiu hviezdu - nie príliš presvedčivú. No v porovnaní s podobným Živi i mrtvi sa mi to zdalo o niečo zaujímavejšie. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Docela slušná věc! Tenhle film je plně otevřený k Interpretaci! Byl ten neznámý Muž opravdu Dábel či Bůh? Kdo Ví.. V pár směrech mi to připomínalo film Bunkr, který byl akčnější a napínavější, ale i zde byly zajímavé Momenty viz. scény s Minama,které mě Nadchly! Celkové vyznění je lepší průměr, dalo se z toho vytřískat více..60% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Skupinka vojakov vyslobodí z poza múrov jednej továrne za živa zamurovaného neznámeho muža. To, s kým majú dočinenia, zistia, keď už bude príliš neskoro. Psychologická dráma áno. Horor v žiadnom prípade. Zabudnite na akciu, toto je film kde sa po väčšinu času filozofuje. Navyše dosť nezáživne a monotónne. Snaha sa uprieť nedá, ale toto ozaj nebolo bohvie čo. Akurát ten odkaz ( Každí vidí to, čo chce vidieť ) stojí za zmienku. Príbeh slušný, realizácia slabšia - 45%. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Poválečná detektivka s hororovým nádechem. Na všech se válka podepsala, nikdo se necítí bezpečně, spojení s okolním světem je přerušeno. I když nevyhledávám ani horory, ani válečné fillmy, tenhle kousek mě možná právě proto zaujal. Kamera byla místy až nepříjemná, napětí se podařilo udržet od začátku do konce. Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Srbský poválečný horor není zrovna žánr, o kterej když požádáte svoji nejbližší videopůjčovnu, tak vám odpoví, že "je to ten velkej regál vpravo", přestože ten potenciál tý zlikvidovaný země, kde je v půdě padesát min na člověka, polovina baráků by rozplakala libovolného statika a ještě nedávno bylo národní tradicí uřezat hlavu člověku, co se nedostatečně zasmál vašemu vtipu je obří. A Neprijatelj navíc neni vůbec hloupý haunted/slasher, jakému by zasazení (podminovanej barák, ve kterym hrstce rozdílnejch charakterů trochu šibe) odpovídalo. A přijde mi vtipný, že osud celého světa možná leží na hrstce zdeprimovaných chudáků někde v prdeli Srbska, kteří si nejsou jistý, jestli pajdavej Daba je skutečně Bůh, Ďábel či magor, kterej z toho všeho má tak akorát piču a jeho zabití, jakožto možné zabití Stvořitele by mohlo ukončit veškeré světové problémy, protože by nebyl svět, který by ty problémy měl. Jasně, že scénář je strašnej konstrukt a režijně to zas tak jistý neni. Ale je to chytrý, inovativní a má to svoji náladu. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Pár slušných scén se ve filmu objeví a za ně jsem rád, ale ve směs film za moc nestojí a moc nenabídne dobro či zlo. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Starý známy horor o vypustení zla. Ono je to svojím spôsobom veľmi psychologická vec. Nie je to originálny motív, ale pritom o veľa veciach hovorí. Nejedná sa tu o žiadne sťahovanie mŕtvolami pod zem, ani o zadrôtovanie vojakov ako vo filme Mŕtva hliadka, svojím spôsobom sa to orientuje skôr na psychiku, je zaujímavé až dokonca sledovať, či to zlo bol naozaj ten, ktorého sprvoti pokladali za blázna, čo sa rúha alebo ním boli oni, lebo niektoré vzplanutia sa vzhľadom na balkánsku prchkú povahu dali pochopiť. Film s podobnou témou už urobili pre prvú svetovú vojnu, pre druhú svetovú vojnu a toto je verzia pre občiansku vojnu v Juhoslávii. Trocha ma mrzeli tie vulgárnosti, bez nich by sa tento horor zaobišiel, taktiež tam bola jasná snaha to niečím oživiť, navyše tam je aj téma mín, čo je aktuálna téma na Balkáne dodnes, dodnes tam ľudia zomierajú na výbuchy mín. Oceňujem, že sa pre tento film spojili sily Srbov, Chorvátov a Bosniakov, dokonca ešte aj Maďari do toho zasiahli. Očakávania boli u mňa vyššie, nie je to nič prevratné, avšak treba uznať, že skvelo spracované, táto verzia sa mi zatiaľ najviac pozdáva. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Mám s tím filmem problém. Čekal jsem od něj strašně moc, protože mám vícero oblíbených filmů, ke kterým napsal scénář Djordje Milosavljevič a z předešlého Zečevičova Čtvrtého člověka jsem nekriticky nadšen, ale to očekávání nebylo naplněno. Ale něco na tom filmu je. Musím si ho pustit znova a třeba to odhalím.... ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouhou dobu jsem byl na pochybách co se tady vlastně děje. Upřímně řečeno ani po konci filmu jsem to nezjistil. Nicméně atmosféra perfektní a herci se skutečně snaží. Přesto to není film pro všechny, horor to totiž není, thriller taky ne a válečné drama vůbec. Nejblíž bych to popsal jako mystery, ale to by bylo taky lehce zavádějící. Je to takový mix žánrů, na který prostě musíte mít chuť. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

jeden ze spousty válečných filmů,každá země si je natočí svým úhlem pohledu ať to tak mohlo být či ne.Tady se to okořenilo prvkem mysteriozna a dalo by se říci i dějově značně odlehčeně.Jsem tolerantní k evropské tvorbě .Mentalita diváků je zde naprosto odlišná.Mnohé země už to pochopily a točí tak aby divák byl jak ryba ve vodě.Totiž se dokázal orientovat a vcítit do děje. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Neprijatelj má díky výpravě do zapadlejch a válkou poznamenanejch koutů Bosny a Hercegoviny hodně slušnou atmosféru a jde o prostředí pro horor jako dělaný. Je teda velká škoda, že scénář s hodně zajímavym námětem zustával pouze u filozofováni hlavních postav o tom, kdo je tajemnej chlápek nalezenej v továrně a kdy už budou konečně na stanovišti vystřídaný. Na větší akci nebo napínavý scény se prakticky nedostalo a já pořád jenom čekal, kdy se ten nalezenec pořádně projeví. Závěrem scénáristi dokázali, že definitivně nechali na divákovi, ať si všechen děj (resp. identitu tajemnýho chlápka) vyloží po svym a takovýhle nejednoznačný filmy a nedotažený scénáře nemám moc rád. ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je pustit si film a nic o něm nevědět. Nemít žádná očekávání, protože všechno může být zavádějící, od země původů, doby zasazení děje... až třeba po jméno režiséra. Přestože po pár minutách zkušenější divák už ví, co může čekat, jak se bude děj asi vyvíjet..., záleží je na něm zda tuto hru přijme ....a zda nakonec bude spokojen,... zasažen nějakým přesahem či dokonce nějakou katarzí, nebo alespoň příjemně uvolněn (u žánrově lehčích forem). U tohoto syrového snímku, určeném spíše hloubavějšímu divákovi, může i několikrát omletý námět, netradičně naroubovaný na balkánské (nedávné) události, nakonec udělat dobře nejen ve formě pocitu plného žaludku. Moc pěkný komentář Othello. ()

Reklama

Reklama