Reklama

Reklama

Svobodná umění

  • USA Liberal Arts
Trailer 1

Třicátník Jesse se kvůli rozlučkové oslavě vrací na svou bývalou univerzitu. Setkává se tu se studentkou Zibby a netrvá dlouho, než mezi začne vznikat intenzivní pouto. (Filmbox)

Recenze (121)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Josh Radnor pro mě vždycky bude zapsaný jako Ted z How I met Your Mother. Každopádně jsem už jeho jeden film dal a byl jsem spokojený. Tak nějak jsem si všimnul, že texty, co používá ve filmech, kde hraje, hodně používá i v samotném HIMYM, což je fajn. Horší už je, když Vám na HIMYM něco vadí a on to do filmu taky vmáčkne. A tady to přesně tak bylo. Josh totiž hraje týpka, kterej se zamiluje do mladý holky, ale nedokáže jí říct, že jí miluje, protože by, podle něj, jí zkazil mládí. Když mu řekne, že ho miluje, on jí řekne, že spolu nemůžou být a takhle to jede vlastně celej film. V tu chvíli se mi vybavil Ted a jeho vztah s Robin v HIMYM, kde se choval úplně stejně a lidi to neuvěřitelně sralo. Tady to přepísk a mě tímhle jednáním, kdy neví, co chce, hrozně nasral. Zase. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Nádhera, nádhera a ještě jednou nádhera. Nevím jestli je to tím, že jsem tak vyspělý, nebo že je ten film tak pozadu ale zkrátka to asi bude láska na první shlédnutí. 100% PS. Elizabeth Olsen je neskutečně překrásná, Ted je hroznej sympaťák a Zac Efron tu měl pravděpodobně životní roli. EDIT:// "Life happened." A ten film zbožňuju čím dál tím víc! ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ani se nedivím tomu sinusoidovému hodnocení, protože se jedná o film, na který musí být svým způsobem i to správné naladění a nenechat se možná zmást i trochu akčně vypadajícími plakáty na tenhle film. Osobně bych taky uvítala pár živějších momentů, ale jinak to byl moc hezký film se spoustou podnětných a zajímavých myšlenek. Ústřední dvojice Jesse a Zibby nebyli žádní superhrdinové, ale normální lidi, kteří se náhodně potkali na jedné ze svých životních křižovatek a oběma tohle střetnutí pomohlo odrazit se dál tím správným směrem. Já jim věřila úplně všechno a kulisa, kterou tvořili postavy, také s různými životními trablemi, prolínající se příběhem, byla až na jednu výjimku skvělá. Pro mě to byl takový sympatický film ze života a Josh Radnor u mě podruhé zabodoval. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Výborný nezávislý filmeček se sympatickým obsazením. Elizabeth Olsen ukazuje, že jí to herecky jde, ani při tom nemusí využívat svých schopností coby Scarlet Witch:) Diskuze mezi ní a Joshem Radnorem o Stmívání stojí za to. Zac Efron coby věčně zhulený hippísák se svými proslovy o světě, existenci a lidech je fakt terno:D Za zmínku stojí také postava duševně nemocného kluka v podání Johna Magaro, ten se mi moc líbil. Jenom jsem si říkala, ať neudělá nějakou blbost. Ideální oddechový snímek pro všechny, co milují hudbu, kulturu a knihy. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Od filmu s podobným názvem bych čekala trochu liberálního přístupu i ke scénáři. Takhle je to jen hodinu a půl trvající rozprava o něčem, k čemu vůbec nedojde. Devadesát minut, ve kterých jsem si přála, aby přišla nějaká zápletka (jakákoliv!) a aby Radnorův nesympatický, plochý, pasivní hrdina, který se chová nesmyslně dětinsky, nějakým zázrakem zmizel z děje. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Nobody feels like an adult. It's the world's dirty secret. Liberal Arts a nečekaně podnětná devadesátiminutovka! PS: Elizabeth Olsen je opět skvělá! #happy #thankyou #moreplease ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Účelem fikce je boj se samotou. Na druhou stranu,strávení většiny času čtením 1100 stránkové knížky trochu omezí tvůj společenský život. Osamělost se současně zvětšuje i zmenšuje.. (Musím sdílet česky, protože je to něco,co si zaslouží přečíst i neangličtináři). Typický tříhvězdičkový film, který zanechá v člověku neskutečně dobrý pocit, ale vyloženě ho nenadchne. Ale já musím přihodit jednu * navíc za ty krásné myšlenky, jimiž mě film obohatil. Vlastně je to velice inspirující film.("Štěstí se na tebe neusměje, když budeš říkat ne", "Jste nekuřák,gratuluju, dožijete se sta let, ale jaký to má význam, když si života neužijete?") Po shlédnutí mám neovladatelnou chuť si nechat změnit život klasickou hudbou, jít s knížkou jen tak ven do přírody anebo si s někým dopisovat. Kromě toho zde Radnor vyjádřil svou averzi ke Stmívání, diskuze o knížkách byla velice zábavná. Efron jako milovník stromů překvapil a Elizabeth Olsen? Ta strčila svoje sestry do kapsy. Jen mi nepřipadalo úplně logické, když měl hlavní hrdina proslov o morálce a o pět minut později se válel v posteli se svou bývalou profesorkou. Nicméně na to, že nemám ráda Allena, HIMYM a Radnora taky dvakrát nemusím, film se mi zamlouval. Dobrý film je koneckonců ten, který vám změní život :) Anebo vás k tomu alespoň motivuje.... ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jelikož opět už po milionté ujíždím na Himymu, nedalo mi to a konečně jsem si dohledal filmografii Joshe Radnora, jelikož pokud nepočítám jeho miniroličku v Bulšitu, tak jsem ho v žádném filmu neviděl. V době premiéry jsem koukal na nějaké interview s Radnorem, kde se snažil zdůraznit, že se jedná o jeho srdcový projekt, ale bohužel jsem na to už pozapomněl, i kvůli ne zrovna lehké dostupnosti. A hodně mě překvapilo, jak moc si můj oblíbený Ted libuje v minimalismu a pozvolna rozvíjí jednu zakázanou romanci, i za pomoci své záliby v knihomolství a já se utvrdil v tom, že už podruhé Josh hraje vlastně sám sebe a čerpá z osobních zkušeností...a proto mu ta poloha tady i v sitcomu tak hrozně sedí. Fakt jsem nečekal, jak procítěné dílo mě čeká a doufám, že ho ještě někdy v něčem uvidím...a Olsenku samozřejmě taky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je o tři roky mladší, než slavná dvojčata, přesto už nyní toho Elizabeth Olsen pro filmovou historii udělala víc, než někdejší módní a obchodní ikony. Tentokrát okouzlí Newyorčana, který se vrátí na svou alma mater, se kterou se loučí jeho bývalý profesor. Oním okouzleným je scénárista a režisér snímku Josh Radnor alias Ted ze sitcomového hitu Jak jsem poznal vaši matku. Není to žádný neználek, se svým debutem Bezvadíkyještěprosím bodoval na festivalu Sundance, ani tentokrát zdaleka nešlápl vedle. Malý hezký nezávislý film naznačuje, kolik JÍ toho tenhle zvláštní svět nabízí, a kolik toho ON už zřejmě promarnil. Bloudění životem ho nakonec svede o skoro dvacet let zpátky, na univerzitní půdu, a tam to začne trochu skřípat. Asi jako většina stále začínajících autorů má totiž Radnor problém, co si vybrat a za čím má cenu jít do hloubky. Zbytečně se tak dohaduje skrze pubertální upírskou knížku, odmítá sex. Naplno tak představí svého ňoumovitého hrdinu, kterému je pětatřicet a zřejmě nikdy se nestane chlapem. A to je možná ten problém. Bral bych všechno a nepotřebuju jasně nalajnovaný příběh, ale nesnáším zmatené a pasivní hrdiny bez směru. I proto ty čtyři hvězdy nejsou dvakrát silné v základech!! ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Josh Radnor má svůj specifický smysl pro humor, který je hodně odlišný od toho mého. Čekal jsem o dost víc, než jsem čekal. Velice slabá zápletka. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Matku sice hledá stále marně a čím dál více otravně již osm let, ale točit filmy Josh Radnor docela umí. Už jeho předchozí snímek byl celkem solidní dialogovka a ani tentokrát Ted rozhodně nenudí. Některé rádoby chytré dialogy sice šustí papírem a lidi co takhle mluví potkáte jen stěží. Sympatické postavy a herci to však drží nad vodou a Elizabeth Olsen zkrátka neodoláte. Zkrátka zase jedna pěkná indie pohodovka. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[SFF 2012, Sydney] Allenovská príchuť je mňam, zvolený humor je z tých poživateľnejších a ceľkovo sa to naproti stovkám "z vody varených" vzťahoviek radí medzi neškodný materiál. Len škoda toho okatého "z rady chcem vybočiť", ktoré si nepotrebne vypomáha alternatívnymi klišé aby tak došlo k uspokojeniu aj menej požadovačného diváctva. To neodsudzujem, ale akosi ma to aj napriek tomu čiastočnému neromantizovaniu neberie. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Několik dialogových a myšlenkových scén, které zaujmou i pobaví (u mě třeba rozbor vážné hudby v moderním světě, sračkoidnost Twilightu, nebo rozhovor s pančitelkou po doslovném proniknutí do jejího nitra), ale bohužel jsou obalené vesměs nudným brouzdáním od ničeho k ničemu. Možná za to můžou ty vousy, ale Radnor mi tu taky moc neseděl. Radši poslouchám tlachání Ethana Hawka a Julie Delphy. 50% ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Reiner, Brooks, Burns... Viac režisérov už napodobňovalo Allena a zo všetkých mi Radnor vadí najmenej. Jeho Liberal Arts je veľmi podobné (a cituje) a zároveň iné, no stále príjemné a nenásilné. Stále pripomína jeho prvotinu a stále je to absolútne klasický nezávislák, ale zároveň tak nejak dospelejší; Ako keby sa od Happythankyoumoreplease posunul o desať rokov dopredu v čase a snažil sa riešiť problémy, ktoré ho časom začnú trápiť. Ako keby dospieval spolu so svojim filmom... PS: Zatmievačka sa vracia !!! ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Nechávam rásť bradu, zajtra valím do sekáču po nejaké košele, do ruky berem Bodlérove Kvety zla a idem sa prechádzať na intráky! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Vo filme bolo okrem iného povedané niečo v tom zmysle, že človek má hovoriť o tom, čo sa mu páči, a o tom, čo sa mu nepáči, hovoriť nemá. Takže tentokrát sa toho budem držať. Liberal Arts je film taký obyčajný, príjemný, zo života a dobre sa naň pozerá aj vďaka sympatickému Joshovi. Richard J. ma tiež veľmi potešil. Ale najviac ma potešili všetci tí čítači kníh. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Príjemný filmík. Konverzačka so sympatickými hercami oscilujúca okolo drámy a romantického filmu. Lenže bez akejkoľvek silnejšej scény. Braffove filmy (POSLEDNÝ BOZK) riešia podobné témy, ale o niečo sofistikovanejšie... ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Josh Radnor už rozdává radost pouze jako nezávislý filmový tvůrce, jelikož jeho Ted Mosblb už je zcela vyčerpaný, což naštěstí neplatí o samotném Radnorovi.Typický milý a lehký film, který si ladně pohravá jak s komedií, tak vkusně i s dramatem.Radnor má úžasný a inteligentní smysl pro humor a neuvěřitelný cit pro drama a mezilidské vztahy.Jeho scénář opět nezklamal, dialogy jsou vtipné, sarkastické, cynické, milé, tvrdé a tak neuvěřitelné, až jsou vlastně pravdivé.Radnor tu rozjíždí několik dějových linek, ale tou hlavní je samozřejmě láska, která se musí prát s otázkou jestli se řídit rozumem, nebo srdcem.Téma téměř vyčerpané dokázal Josh neuěřitelně oživit a postavit ho i na tak banálních věcech, jako je spor o kvalitu jedné nejmenované upírské knižní ságy.Herci jsou pod Radnorovým vedením naprosto přirození a hrají excelentně, nejvíc mě odbourala rolička Zaca Efrona, to sem se musel neskutečně tlemit.Celkově prostě sem tak mile šokovanej tím režisérským přístupem a opravdu obdivuju Radnorův styl vyprávění příběhu.Liberal Arts je sice o malinko slabším kusem, než jeho předchozí film BezvaJeštěDíkyProsím, ale spíš je to tím, že zatímco jeho první film byl takovu milou hříčkou všedních i nevšedních událostí s mile nahlavu postavenou zápletkou, Liberal Arts je dost tvrdým pohledem na svět z pozice jednoho citlivého romantika a je to film podstatně sofistikovanější, inteligentnější, o to ale divácky nevděčnější a místy odtažitý (hlavně pasáže, kdy se hádají o kvalitách knížky mi hrozně sebrali sympatie).To nemění nic na tom, že jsem opět neuvěřitelně bavil a ani snad netušíte jak moc jsem souhlasil s rozhodnutími hlavního hrdiny, což taky lehce příznivě ovlivnilo mé celkové hodnocení.Radnor umí a s Allenem bych ho rozhodně nesrovnával, protože Radnor umí a není to povrchní, do sebe zahledění debil.Moc se těšim na Radnorův další film a upřímně mu přeju, aby už dětem konečně našel tu matku!80%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Celou dobu, když jsem film sledoval, neustále jsem myslel na nedávno viděný snímek "Bezvadíkyještěprosím" a říkal jsem si, že podoba bude způsobena přítomností Joshe Radnora, ale až při závěrečných titulcích jsem zjistil, že i zde byl nejen v hlavní roli, ale i na režijní stoličce. Každopádně oproti již zmíněnému "Bezvadíkyještěprosím" jasný krok vpřed stylem vyprávění i scénářem a z nenápadného Radnora se klube talent amerických nezávisláků. Příjemný a chytrý film. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za tragédství. Dialogové peklo. A nesnesitelná Radnorova póza. Promiň Joshi, ale tahle už prosím ne. ()

Reklama

Reklama