Reklama

Reklama

Michael

  • Rakousko Michael (více)
Trailer
Rakousko, 2011, 96 min

Scénář:

Markus Schleinzer

Kamera:

Gerald Kerkletz

Hudba:

Lorenz Dangel

Hrají:

Michael Fuith, David Rauchenberger, Christine Kain, Ursula Strauss, Victor Tremmel, Gisela Salcher, Simon Jaritz, Markus Schleinzer, Gerda Drabek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Michael je spořádaný rakouský úředníček, který žije svůj osamocený, pedanticky uspořádaný život v malém rodinném domku s garáží… a sklepem. Každý večer se zatahují rolety a za nimi se začíná odehrávat příběh, který má zůstat Michaelovu okolí zcela utajen. Ve sklepě se totiž skrývá tajemství, které pověst spořádaného muže staví do úplně jiného světla. Film Markuse Schleinzera, bývalého castingového režiséra Michaela Hanekeho, vyvolal ve své době bouřlivý odpor pro svůj metodický, observační přístup k tabuizovanému tématu sexuálního násilí. Schleinzer částečně čerpá z Hanekeho klinického stylu, ale přidává k němu velmi temný humor. Nejde o žádný voyeurismus, ale detailní portrét vyšinutého člověka a jeho pečlivě budované masky, kterou nejlépe vystihuje Michaelův oblíbený song, rozjásaný šlágr „Sunny“ od Boney M. (Artcam Films)

(více)

Recenze (113)

GOtoUCSC 

všechny recenze uživatele

"Toto je můj nůž a tohle je moje péro. Co chceš abych do tebe vrazil ? " "Nůž." Tento moment vidím jako jeden z nejnezapomenutelnějších. Film sice nesoudí ani se nesnaží šokovat, jen si myslím, že by mu více emocí jedině prospělo. Takhle to na mě působí příliš sterilně. I přesto že toto téma šokuje samo o sobě, postrádala jsem podrobnější propracování některých scén. Michael upozorňuje hlavně na fakt, že tento typ lidí může bez problémů zapadnout do normální společnosti. V tom případě si nikdo z nás nemůže být jistý, jestli například jeho kolega nemá ve sklepě zavřeného malého kamaráda na hraní. Tento film Michaela zpodobňuje jako docela fajn úchyla. Slaví s chlapcem vánoce, dává mu dárky, vodí ho do zoo, unáší pro něj kamarády a místo toho aby ho zabil, když závažně onemocní, jede mu koupit léky. Co se týká příběhu po faktografické stránce, vůbec bych nepohrdla háčkem obsahujícím únos chlapce. Tím bych myslím dostala dostatek informací i emocí. Prostě si představuji, že po shlédnutí filmu s takovouto tématikou budu odcházet s více sevřeným žaludkem. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

zajímavý snímek nejen svým provedením, ale především svým realistickým vhledem do běžného života pedofila. Postupně v krátkých útržcích a hlavně bez žádných vnucovaných emocí se pomalu seznamujeme s Michalem a jeho malým "přítelem". Výsledná forma dovoluje si udělat vlastní názor o povaze a pohnutkách hlavní postavy, kterou nepředstavuje jen z těch horších stránek. Drsné a poučné a na 4* to určitě má. [ PŘÍBĚH: 3 /// NÁLADA: 0 /// ART: 2 /// STYL: 3 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

peiton odpad!

všechny recenze uživatele

Odporne hnusný snímok už len z pohľadu tej tematiky a ešte horšie spracovanie čo do problematiky pedofílie.Celý snímok som pozrela rýchlosťou blesku.Rakúsko sa zase raz ukázalo akí vedia byť mizerní filmári.Po takomto ničotnom výkone hercov a kamery sú na tom lepšie dokonca už aj naši.Tento film mi nič nedal,ukrojil mi drahocennú hodinku z môjho dňa a záver ma nazúril ešte viac.Užívatelia spamätajte sa!Toto hádam nemôžete myslieť vážne. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Kinematografická reakce na rakouský fenomén posledních let, na dlouhodobé věznění a zneužívání dětí (případy Fritzl či Kampuschová), rakouské provenience. Michael je snímek velmi promyšlený / až ledově klidný / bezemoční / cynický. Tato forma koresponduje s počínáním hlavní postavy a její oběti / hračky / přítele… Plus za perfektně načasovaný střih! ~ Film o rozporu mezi tím, co je a co není vidět. Mezi veřejným a soukromým životem. Je třeba si uvědomit, že nic a nikdo nemusí být takové, jak se navenek jeví. I psychopat. ~ ~ To je můj nůž a to je můj pták. Co mám do tebe zapíchnout? ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Strašně se to snaží o Hanekeho, ale chybí tomu něco, co by z té naprosto chladné atmosféry udělalo silnější zážitek. Tohle je silné už jen tématem, ale mám pocit, že Schleinzer se spokojil jen s ním a specifickou formou. Přitom se s tím určitě dalo víc pracovat - nějaká psychologie zde ani být nemůže, protože je brzo jasné, že pro Michaela je pedofilie priorita číslo 1 a že se skoro s nikým nebaví je jen a jen jeho vina, děj je gradovaný dost nahodile a i když zde není nouze o překvapení, důvěryhodnost tomu místy značně chybí a celkově mi přijde zvláštní to nestranně působící ladění, které tu nemá moc smysl, když jsou role předem dané a Michael je prostě zrůda. Ještě že tak, film soucítící s pedofilem, který navíc drží doma unesené děcko, to bych fakt asi nezkousl, ale stejně mám kvůli výše vypsaným mínusům problém jít přes 3 hvězdy. Nutno ale uznat, že tu je překvapivě i pár vtipných scén (hlavně ta, kde si Michael zpívá Sunny od Boney M :D) a že to na Rakušáky nebylo až tak úchylné jak jsem se obával. Silné 3* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Silny namet v zajimavem zpracovani. Civilni obraz pedofila nemuze nechat divaka klidnym. Presto si myslim, ze to slo udelat jeste lepe. ()

frings 

všechny recenze uživatele

Velmi slabý příběh, téměř nulové zvratové děje, domnívám se, že psychologie hlavního hrdiny i chlapce mohla být víc prohloubena. Některé scény naprosto zbytečné a zdlouhavé. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu skvělá, druhá polovina zaostávala. Asi bych se víc věnovala Wolfgangovi než Michaelovi. Konec provedený naprosto dokonale! Jak bylo již zmíněno, každý si ho může domyslet jak chce. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

strašný film, strašný človek "zruda" v ľudskej koži, fuj hnusák. tie jeho oči ten strih vlasov, ta jeho perverznosť....v tichu pomalom tichu nič len ON .... ak neviete čo je "zly pocit z filmu" tak si pozrite toto. Brrr. ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Někdy mam takovej pocit, že ty Rakušáci jsou zvláštní národ a možná na tom něco fakt bude.. ikdyž byla první hodina hrozně nudná a o ničem, tak to svým způsobem mělo pořád něco do sebe a po hodině přišel konečně nějakej zvrat.. dost depresivní a zvláštní film, ale i tak za vidění podle mě stojí.. Michael vypadal jako úplně normální chlap, ale takový můžou bejt někdy ty nejhorší.. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Neutrálne a odtažité pozorovanie plné vnútorného napätia, hrôzy a zvrátenosti. Nie je to analýza človeka, ktorý si z dieťaťa urobil domáce zvieratko, ale iba jeho portrét. Ďalší rakúsky znepokojivý obraz toho, čo všetko sa môže diať za zatvorenými dverami zdanlivo sporiadaných domácností a človeka, ktorý je prázdny (a z prázdnoty sa rodí zlo)  človeka, čo nemá naozajstný život a preto ho musí brať iným. ___ Rakúsky festivalový film je kinematografiou sebatrýznenia, ktorá nesporne musí vychádzať z národných dejín. Naši susedia nepochybne majú traumu zo zvrhlých prípadov Fritzlových a Natasche Kampusch, ktorú ventilujú v naozaj hrozných filmoch... - ale rakúske filmy také boli už aj predtým. Je to reflexia obyčajnosti krutosti, ktorú tak strašným spôsobom predviedli nacisti ? Aj antihrdina MICHAELA je taký - absolútny suchár, nudné zlo, zlo o to horšie, fascinujúcejšie. Otázkou je, čo vychádza z čoho, čo na čo tu reaguje... Stále neviem, či sa mám hnusiť Rakušanov alebo práve naopak, považovať si ich za to, že aspoň oni odhaľujú niečo, čo je všade inde skryté, neodhalené a tabu... ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Michael je pedofil... Michael je plešatý, brýlatý chlap, který něco skrývá ve sklepě a zdá být trvale v nevrlé náladě, ale zároveň přitom zvládá být svědomitý manažer v pojišt´ovně. To je vše. Následuje banalitní pohled den po dni do jeho života, ale cítíte jak nesnesitelně houstne atmosféra. Posledních pár minut, je nejsilnějších a nejhrůznějších z celého filmu... ()

Hillock 

všechny recenze uživatele

Prolixní děj, rigidní kamera, místy splín. Režisérovi zřejmě šlo o to, aby si divák dokreslil pokračování neřestných situací, nicméně ve mně to vyvolávalo spíše opak. Film se veze v mírném duchu a o nějakém mrazení nemůže být ani řeč. Téma je sice znepokojující, avšak můj pocit z něj je takový, že kluk je jen nedobrovolným hostem v domě osamělého muže. Zpočátku si divák může myslet, že desetiletý Wolfgang je synem Michaela, až poté zjistí, že to je jinak. Je ušlechtilé nechat na divákovi, aby si domyslel, zda kluk přežil či nikoliv, jenže ho staví do role rodičů, kteří nevědí, zda jejich unesené dítě žije nebo je mrtvé. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Schleinzerův snímek sice nese stopy Hanekenovské úspornosti, ale formálně odtažitým stylem probleskují prvky humoru. Snímek s jedovatým sarkasmem sleduje trapnou existenci ubožáka, který má daleko do démonického úchyla. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Michaela (Michael Fuith) byste na ulici klidně přehlédli - obyčejný chlapík, pracující ve velké pojišťovně, který si semtam vyrazí se spolupracovníky na hory, a semtam se synem do zoo. Možná by vám přišlo divné, že k malému chlapci se nevyskytuje žádná matka, ale patrně byste čekali nějakou rodinnou tragédii. Určitě byste ale nečekali zvráceného muže, který uneseného chlapce drží zavřeného ve sklepě... Zajímalo by mně, kolik podobných Michaelů (Fritzlů, ...) žije mezi námi, a díky nevšímavosti okolí mají vcelku bezpečný a pohodlný život. Asi jich bohužel nebude nikterak málo, až mi z toho běhá mráz po zádech. Stejně jako mi běhal po většinu času tohoto snímku, díky velmi přesvědčivému hereckému výkonu Michaela Fuitha, a stejně tak malého Davida Rauchenbergera. Markus Schleinzer si vybral téma, které Rakousko nechvalně proslavilo (minimálně v našich končinách - když se zeptáte kohokoliv na Rakousko, tak se dozvíte - Alpy, Temelín a Fritzl), a zpracoval ho více než výtečně. Třeba ale i tento film přispěje k tomu, aby podobných Fritzlů bylo co nejméně... ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

veľmi chladný a znepokojivý film ale o to viac pôsobivejší...všetko v tomto filme sedelo jak riť na šerbli...skvelé herecké výkony, nezúčastnená kamera, precízny scenár, veľmi prirodzené a uveriteľné ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Zneklidňující téma zrežírované příliš laxně - znázorněné zlo je vykresleno velmi měkce. Schleinzer má očividný respekt ke sklepním chovatelům. Stačí si vzpomenout na Fritzla, co on prováděl ve svém suterénu. Civilní stránka hovada je výborná. Perverzní naneštěstí zaostává. 66%. ()

Reklama

Reklama