Reklama

Reklama

Michael

  • Rakousko Michael (více)
Trailer
Rakousko, 2011, 96 min

Scénář:

Markus Schleinzer

Kamera:

Gerald Kerkletz

Hudba:

Lorenz Dangel

Hrají:

Michael Fuith, David Rauchenberger, Christine Kain, Ursula Strauss, Victor Tremmel, Gisela Salcher, Simon Jaritz, Markus Schleinzer, Gerda Drabek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Michael je spořádaný rakouský úředníček, který žije svůj osamocený, pedanticky uspořádaný život v malém rodinném domku s garáží… a sklepem. Každý večer se zatahují rolety a za nimi se začíná odehrávat příběh, který má zůstat Michaelovu okolí zcela utajen. Ve sklepě se totiž skrývá tajemství, které pověst spořádaného muže staví do úplně jiného světla. Film Markuse Schleinzera, bývalého castingového režiséra Michaela Hanekeho, vyvolal ve své době bouřlivý odpor pro svůj metodický, observační přístup k tabuizovanému tématu sexuálního násilí. Schleinzer částečně čerpá z Hanekeho klinického stylu, ale přidává k němu velmi temný humor. Nejde o žádný voyeurismus, ale detailní portrét vyšinutého člověka a jeho pečlivě budované masky, kterou nejlépe vystihuje Michaelův oblíbený song, rozjásaný šlágr „Sunny“ od Boney M. (Artcam Films)

(více)

Recenze (113)

L_A_D_A_S

všechny recenze uživatele

Asi stárnu ale nepamatuji si že by se mi stalo že bych vypnul film asi po deseti minutách protože jsem z něj byl regulérně "zhnusen". Nehodnotím, protože věřím že se jedná o dobrý film ale asi jsem se nenacházel v tom správném psychickém rozpoložení se na tenhle příběh dívat. Film působí opravdu hodně realisticky, všechno do sebe zapadá a je opravdu hrůzné když si představíte že někdo takový může bydlet i vedle vás. ()

kisha 

všechny recenze uživatele

Ten herec je od prvního pohledu prostě nechutnej ouchyla, já bych ho zavřela hned:) Vyzdvihuju skvělej humor, jeho zakombinování do takhle vážný tematiky nemuselo bejt jednoduchý. ()

integer 

všechny recenze uživatele

Srovnání s Hanekem je rozhodně na místě, na rozdíl od jeho filmů je však Michael méně chladný a depresivní a často je i vtipný. ()

reditelka 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé téma, tak trochu se dalo čekat, že ho zpracují zrovna Rakušané. Ale zrovna tento příběh je trochu chladnější, než bych čekala. Možná je to tím, že neobsahuje žádné šokující scény, ale právě každodennost a rutinu sklepního chovatele. A právě ta nezaujatě podaná každodennost je místy tak chladná, až mrazivá. ()

bradl3y 

všechny recenze uživatele

Sunny, you smiled at me and really eased the pain. Smutný a dojemný příběh Michaela, stárnoucího osamělého muže, hledajícího štěstí v malém Wolfgangovi. Vědomě či nevědomě staví kolem sebe hradby, které se marně snaží zdolat rodina či spolupracovníci a naopak směřuje veškerou lásku a pozornost ke svému malému příteli v domnění, že si jej Wolfi zamiluje a budou tvořit vysněnou rodinnou idylku. Zneklidňující svým chladným přístupem, všedností a normálností, která čiší z každého záběru. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Rakouská škola mě začíná fakt dostávat. Začala jsem Hanekem a tohle... Sakra, akorát bych chtěla vědět, jestli ten kluk prežil, ale snad jo... Škoda že to setkání nenatočil. A dobře mu pak začínal přerůstat přes hlavu. Spousta dvojsmyslů a absurdních situací, nad kterými se raději ani nechcete zamýšlet. Ale navzdory tomu, jak drsná problematika je, dílo je pojmuto velmi psychologicky a s ohledem na diváka:) Hodně pomáhá, že se chlapec snaží (úspěšně) bojovat. "To je můj nůž a to je můj pták. Co mám do tebe zapíchnout?" ()

Maura 

všechny recenze uživatele

Minimalistická, skľučujúca, klaustrofobická reflexia rakúskej stigmy. Šokujúca normálnosť a každodennosť patologickej osobnosti zalieza hlboko pod kožu. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Osamělý tatík žije v domku se svým synem... akorát že synkův pokojíček je zabezpečený závorou. Film stojí pouze na dvou představitelích a většinu klíčových událostí nechává diváka domyslet. Nejsme svědky únosu, ale nasedáme do rozjetého vlaku, kdy unesené dítě už je zpracované a ponechané bez špetky naděje napospas pedofilovi. Režisérovi se povedla brilantní psychologická sonda do duše lidí, kterými svět oprávněně pohrdá. Od teď budu bedlivě sledovat samotářské kolegy, protože jeden nikdy neví. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

No podla komentarov som cakal nieco fakt sokujuce,ale nedockal som sa,film sa prilis natahuje,casom zacina nudit,nedockate sa nicoho,co by vam vybilo dych,vsetko je mimo kameru,takze jednu hviezdu udelujem za herecky vykon Michaela Fuitha,druhu za zaver a tretiu za snahu filmarov...:⁠-⁠) ()

maciii 

všechny recenze uživatele

Naprosto civilně a nazaujatě pojaté skandální téma dětského zneužívání. Film nenudí, nesoudí, ani se nesnaží šokovat, přesto z něj nepříjemně mrazí. ()

guri 

všechny recenze uživatele

Bez debaty najsilnejsi film, ktory som mal moznost vidiet na bratislavskom festivale. Uplne obycajny chlap a jeho neobycajne zvrateny svet. V poslednych minutach som takmer ani nedychal. Mrazivych 5 hviezdiciek (IFF BA 2011). ()

Reklama

Reklama