Reklama

Reklama

Michael

  • Rakousko Michael (více)
Trailer
Rakousko, 2011, 96 min

Scénář:

Markus Schleinzer

Kamera:

Gerald Kerkletz

Hudba:

Lorenz Dangel

Hrají:

Michael Fuith, David Rauchenberger, Christine Kain, Ursula Strauss, Victor Tremmel, Gisela Salcher, Simon Jaritz, Markus Schleinzer, Gerda Drabek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Michael je spořádaný rakouský úředníček, který žije svůj osamocený, pedanticky uspořádaný život v malém rodinném domku s garáží… a sklepem. Každý večer se zatahují rolety a za nimi se začíná odehrávat příběh, který má zůstat Michaelovu okolí zcela utajen. Ve sklepě se totiž skrývá tajemství, které pověst spořádaného muže staví do úplně jiného světla. Film Markuse Schleinzera, bývalého castingového režiséra Michaela Hanekeho, vyvolal ve své době bouřlivý odpor pro svůj metodický, observační přístup k tabuizovanému tématu sexuálního násilí. Schleinzer částečně čerpá z Hanekeho klinického stylu, ale přidává k němu velmi temný humor. Nejde o žádný voyeurismus, ale detailní portrét vyšinutého člověka a jeho pečlivě budované masky, kterou nejlépe vystihuje Michaelův oblíbený song, rozjásaný šlágr „Sunny“ od Boney M. (Artcam Films)

(více)

Recenze (113)

fraktal 

všechny recenze uživatele

Film naprosto popisný, deskriptivní, nepokoušející se o jakýkoliv soud či subjektivitu, bez gradace či pořádného děje. I tak se ovšem bylo na co dívat. ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Taková normální, Rakouská rodinka. A teď vážně. Nejlépe zvolené vyprávění, kamera a střih pro tento typ filmu. Pomalé, nenásilné, postavené doprostřed dění. Skrytě trýznivé. Popisek mluví za vše - snímek neukazuje víc, než to, aby bylo jasno. A že je, jasno. Skvělý začátek a skvělý konec, velmi napínavý. ()

siloalampa 

všechny recenze uživatele

Psychologický kus hnusu podaný okom dobrej filmárčiny s plejádou nesympatických hercov, ktorí do bodky spĺňali účel tohto náladového diela. Dobré, ale chcem sa nabudúce pozerať na iné filmy. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Kdepak, Rakušáci maj lásku k dětem prostě v krvi a znepokojivě jí dovedou i zahrát. Jenže příběhy na motivy "Sklepmistrů" Josefa Fritzela nebo Wolfganga Priklopila nejsou aspoň pro mě příliš divácky vděčný. Silnej námět je jedna věc a atraktivnost dramaturgickýho zpracování věc druhá. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Tichý, spolehlivý úředník v pojišťovně je natolik spolehlivý, že povýšil, ale skrývá pod pokličkou, respektive ve sklepě tajemství. Kolik asi podobných nenápadných zvrhlíků mezi námi je, ale nemají odvahu nebo možnosti, aby udělali to, co Michael? Film s nemnoha dialogy, velkými střihy a zdánlivě nudným dějem je silný a za vynikající závěr si nadprůměrné hodnocení zaslouží. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Docela obyčejně neobyčejný vyobrazený život pedofila...45 MIchael je pojišťovák, ve společnosti normální chlápek, jako soused žádné problémy nedělá, jen má většinou zatažené rolety a ve sklepě drží desetiletého kluka... Zde není potřeba nějaých drsných/hnusných scén, tady je základ atmosféra a žádné vnucování režiséra nebo světa co si myslí, tady jen statická kamera snímá, to co se děje a už je jen na vás, jestli začnete vytahovat nože z kapes a nebo budete nechápavě kroutit hlavou a z některých scén vás bude mrazit... Jinak film je z Rakouska, možná i inspirovaný nejznámějšíma hovadama z tama (J. Fritzl, W. Priklopil) 8/10 ()

Honzin10 

všechny recenze uživatele

Takže asi takhle. Téma a zpracování rozhodně tip ťop, ale 96 minut? Většina scén byla asi tak 9,6 krát delší, než měla a to bez jakýhokoliv důvodu. Opravdu si to dovedu vysvětli jen tak, že prostě bylo nutný udělat z desetiminutovýho kraťasu celovečerák. Ale jako jo, bavil jsem se, jenom bych se asi bavil úplně stejně, kdyby mě film o pár (o dost) minut míň. ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

Pepa Večeřa (bez pravítka) a jeho sklep. Pán uměl potěšit chlapečka koulovačkou a hraním puzzle. Sebe zase vyvětráním kašpárka při večeři. Předvedl i nekompromisní vyhazovačské schopnosti. Wunderbar. ()

Najt 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říct? Skvělý film se zkurveným koncem. Tyhle rádoby domýšlivé konci absolutně nesnáším. ()

Homerking 

všechny recenze uživatele

Velmi autentická sonda do života podivínského pedofila věznícího ve svém domě destiletého chlapce. /// Určitě musím pochválit výkony obou hlavních postav, klaustrofobickou atmosféru a "retro" vizuál který padnul Michaelovi jak prdel na hrnec. Vřele doporučuji. ()

Hank 

všechny recenze uživatele

"A máte sklep?? A mohl bych ho vidět"? Vycizelovaná studie normálnosti prosta jakékoliv zúčastněnosti plodicí chladnou pedofilii. ()

dzberry 

všechny recenze uživatele

Děsivá záležitost... Řeším teď po konci filmu jedno jediné – ten herec, ten představitel Michaela... Ten už přece nikdy nemůže dostat žádnou normální pracovní nabídku?!? Jakoupak roli by mohl po tomhle ještě získat? Postavu třetí langusty v páté řadě? Ten člověk chcípne hlady!! Tomuhle říkám profesní sebevražda! I když... Džízus, koukám teď do jeho filmografie, něco přece jen...?!? Jednoduše vyprávěné, jednoduše natáčené (statická kamera dělá s emocemi divy!), neužvaněné, naznačující přesně tak akorát... Hodinu a půl se mi svíralo kdeco... ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

Jestli Schleinzer Hanekeho okopiroval, nebo se jim inspiroval, nebo se od nej jen priucil... Tak to je mi teda vazne uplne jedno! Hanekeho totiz miluju a vubec, co se pocita je film samotny. A ten me tedy nadchnul! Nevim, ale zda se ze reziseri popr. nejaci ti castingovi poskoci maji fakt stastnou ruku na vybirani hercu co maji hrat rakouske pedaky/uchylaky/znasilnovace. Film chytne a nepusti az do zaveru. Ktery je mimochodem naprosto genialni a byt muzem, nestydela bych se pouzit slovo "kulervouci". ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Festivalovy film ako vyšity ktory ma navyše velmi nesympatickeho (anti)hrdinu.Film pôsoby autenticky a strih patry medzi najvädčšie klady tohto filmu.Inšpiracia Hanekem je zrejma ,Rakušanom taketo filmy o narušenych ludoch idu až podozrivo dobre.8/10. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv film je celou dobu chladný a vlastně ne velice emočně zveličen,tak právě díky té jednoduchosti je tak nesmírně zajímavý.Film od začátku se snaží vyrvat soužití otec a syn a jdemu to skvěle,zajdeme si na procházku a začínají detaily kterých prostě se ne a ne nabažit a právě toto snímek dělá tak velmi dobrým.Michael je osoba,kterou divák nedokáže tak úplně zařadit,je to úchyl,je pracující,o své dítě se stará,ale zavírá ho ve sklepě.Je tam pořád něco otevřenýho a jenom čekáte na další scénku,ať už velice scénku s nožem a pérem,že si Michael zahne na výletě,v práci se snaží a dvoří,ostatním řekne,že bydlí sám a se synem si občas staví puzzle,syn je nemocný a on začne kopat hrob atd.Prostě film do sebe nesmírně zapadá,ale konec víceméně čekáte,že skončí jak skončil,otevřenýma dveřma,ale to pořád nemění na faktu,že taková lehká rakouská jednohubka velmi dobře chutná. ()

PanhanyZ 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavá studie na téma "úchyl od vedle." Výborný výkon představitele titulní role Michaela Fuitha, který hlavní postavu neztvárnil jako nějakou chladnou bestii, nýbrž jako usedlého pedofilního ouřadu, který ja takový ubožák, že kdyby vám z něho nebylo na blití, bylo by vám ho spíše líto. Oceňuji i svým způsobem rafinovaný černý humor - např. nákup patrové postele.. Jeden z nejlepších filmů letošního KVIFF.. ()

Reklama

Reklama