Reklama

Reklama

Bojovník

(festivalový název)
  • USA Fighter

Obsahy(1)

Jan Wiener (1920–2010) utekl za druhé světové války před nacisty přes Jugoslávii a Itálii do Velké Británie, kde bojoval jako pilot R.A.F. V rodné zemi se proto dostal do komunistického lágru. Později znovu emigroval a žil v Lenoxu v Massachusetts. Jeho blízkým přítelem se stal scenárista, spisovatel a novinář Arnošt Lustig (1926–2011), jenž mimo jiné prožil část mládí v koncentračním táboře. Oba jsou protagonisty nové cesty po někdejší Wienerově „trase“. Zestárlý emigrant navštěvuje místa, kde zažil různé dramatické i tragické události, a potkává lidi, kteří mu kdysi pomohli. Vedle samotného Wienera je však vypravěčem jeho příběhu spisovatel Arnošt Lustig, jenž vnímá přítelovu minulost po svém – jako řadu příběhů odyseovského ražení. Ne vždy se protagonisté shodují v tom, co se odehrávalo a jaký to mělo smysl. Proti účastníkovi dávných událostí stojí člověk protichůdné povahy, vypravěč a zaujatý interpret, jenž je o své pravdě přesvědčen tak mocně, že to někdy ohrožuje i jejich přátelství. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (3)

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Dokument, který Češi a Čechy potřebují jako sůl! Film o tom, že v životě se má bojovat a stát si za svým. Že se slušností se nejdál dojde a zlu se ustupovat nemá! Jan Wiener mě společně s Arnoštem Lustigem opravdu okouzlili a neskutečně zábavnými dialogy vyprávějí a ukazují mrazivé události jejich osudů a postupně představují své životy a srovnávají své činy. Nebuduje se zde nějaký pomník, naopak se ukazuje že hrdinou se stává člověk s jasnou myslí a dobrým srdcem - nic víc není potřeba. Od příštího roku bych film zařadil povinně do výuky na všech školách. Možná bychom tak mohli trochu pohnout českou morálkou a smyslem pro vyčkávání. Příběh o útěku, ztrátě rodiny, leteckých bojích, krušném návratu domů a o obyčejných Češích, co nikomu neublížili... 100% ()

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - DOCUMENTARY FILMS - OUT OF COMPETITION - Dokumentární filmy - Mimo soutěž (Bojovník / FIGHTER / Bojovník) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama