Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární producent a režisér v dubnu oslavil pětaosmdesátiny a loni se dočkal v rámci cen americké Akademie i ocenění za celoživotní dílo. Fascinující kariéru „krále béček“, který od počátku 50. let do současnosti vyrobil téměř čtyři sta filmů a režíroval jich víc než padesát, přibližuje dokumentární debut Alex Stapletonové. Kariéru Rogera Cormana, jenž produkoval a natáčel nízkorozpočtový „brak“, ale svůj osobitý rukopis uplatnil i v sérii poeovských adaptací, přibližují ukázky z jeho filmů i dobové materiály. Dílo mentora generace tzv. nového Hollywoodu s úctou a zaujetím komentují takové osobnosti, jako jsou režiséři Martin Scorsese a Quentin Tarantino nebo herci Jack Nicholson a Peter Fonda. Ve snímku, který zaujal i na festivalu Sundance a na MFF v Cannes, má však co říct i nestárnoucí Roger Corman. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (18)

Matty 

všechny recenze uživatele

Náplň Stapletonova dokumentu plně odpovídá podtitulu jiného, podstatně šťavnatějšího nahlédnutí do zastrčených uliček Hollywoodu – Midnight Movies: From the Margin to the Mainstream. Někdejšího rebela si coby svého duchovního otce přivlastnili mainstreamoví herci, producenti a režiséři, tvořící dohromady systém, proti jehož produktům se Cormanovy filmy vymezovaly. Samotný Corman vnímá tuto potupu, tuplovanou udělením Oscara za celoživotní natáčení prsatých hereček, useknutých údů a masožravé fauny, s dojetím. Proč mu to taky nepřát, srovnatelně nekompromisního pragmatika aby jeden mezi americkými filmaři pohledal. Byť pochybuji, že by své rozkošné braky, o tolik zábavnější než něco podobného, co je dnes ve vší vážnosti vydáváno za Áčkové žánrovky, tehdy točil s vidinou pozlaceného plešouna a kulturního obohacení své vlasti. S ohledem na téma je dokument jako takový málo „nasty“, vyjma kratičké střihové vsuvky nestydatě opomíjí zásadní historicko-společenský kontext, a během chvil, kdy historky z natáčení nahrazují osobní dojmy, plyne dost unyle, k základní orientaci ale poslouží dobře a máte-li pro exploatační braky alespoň trochu slabost, zřejmě po skončení dostanete chuť sehnat si pár Cormanových kousků a strávit s nimi příjemný víkend. 65% ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Pro nezasvěcené zřejmě informační bomba, ale častým nešvarem podobných dokumentů - dojmologií na úkor faktů - trpí i tohle dílo. 70%. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Hollywoodský rebel dostal hezoučky podbízivý pomníček, ve kterém všichni, kdo na něho v předchozích letech kašlali, a všemožné divácky přitažlivé persony pronášejí srdceryvné fráze o tom, jak Corman ovlivnil Hollywood, a roní krokodýlí slzy. Absurdně se zde vyzdvihují tvůrčí ambice, přínos Hollywoodu, distribuce evropských artovek a odrazové můstky pro budoucí herecké i režisérské hvězdy, při čemž vše příznačně směřuje k předání Oscara za celoživotní přínos. Mnohem výřečnější a energičtější pohled do zákulisí ošuntělé továrny na laciné sny nabízí cormanovkám věnovaná část v "Machete Maidens Unleashed", kde se odhalují praktické stránky Cormanovy šejdířské filmařiny a především v popředí stojí samotné filmy a jejich šťavnaté pasáže. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Prehľad najväčších životných míľnikov Rogera Cormana, nakrútený pri príležitosti jeho Oscara za celoživotné dielo. Pri tvorcovi, ktorý zrežíroval desiatky a produkoval stovky filmov je náročné vyselektovať to najdôležitejšie a upraviť to do pozerateľného formátu (v tomto prípade je to 95 minút, teda ťažko sa venovať hoci len filmom, ktoré režíroval), Alex Stapleton to ale celkom dobre zvláda a podarilo sa mu zohnať plejádu tých najslávnejších spolupracovníkov Cormana vrátane Jacka Nicholsona, Roberta De Nira, či Martina Scorseseho. Najzaujímavejší moment je určite moment, kedy dokument poukazuje na zlom v kinematografii, ktorý predstavovali Star Wars, ktoré zotreli rozdiel medzi svetom áčkových a béčkových filmov. A Roger Corman sa zrazu stal irelevantným... ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že tenhle dokument ani žádnej komentář nepotřebuje. Jeho obsah hovoří za sebe. Kdo má rád Rogera Cormana a jeho filmy nemůže snad hodnotit jinak než 5hvězdami. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Vtipně laděný popis béčkových filmů z produkce Rogera Cormana baví diváka celých 95 minut, šílené scény zábavně komentují osobnosti, které se na nich jakkoliv podílely, smát se budete při velké většině hlášek i záběrů, které vás určitě nalákají i k opětovnému zhlédnutí některých ze zmiňovaných filmů. Skvělý film pro lepší náladu, ale bez něj váš život určitě o nic nepřijde:) ()

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - OUT OF THE PAST - Návraty k pramenům (Corman's World: Exploits of a Hollywood Rebel / CORMAN´S WORLD: EXPLOITS OF A HOLLYWOOD REBEL / Cormanův svět) ()

anais 

všechny recenze uživatele

Formálně tento dokument nic nového nepřináší, ale jako pocta jednomu z nejplodnějších světových filmařů, se to velmi povedlo. A troufám si tvrdit, že i pro lidi, kterým jméno Roger Corman nic neříká, nebo nemají rádi brakové filmy, se film může stát velmi příjemným zážitkem - je tu spousta humoru, ale i dojetí (oboje s geniálním Jackem Nicholsonem:). ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Jde o nepříliš originální poctu béčkovému mistru Rogeru Cormanovi a jeho exploatačním filmům. Přínosných informací je v dokumentu málo, jediným co drží snímek od dvou hvězdiček jsou výpovědi absolventů tzv. „Cormanovy školy“, crazy hudba a ukázky z filmů. ()

Compote 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě zajímalo, kdo stojí za těmi americkými škváry (jak by řekl můj děda), ale lenost mi nikdy nedovolila, si to vyhledat. O to víc to chápu jako osud (jakjinak), že jsem se na tento snímek dostala a moji povinnost se na Cormanovu tvorbu co nejdříve vrhnout. (MFFKV) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tvorbu Rogera Cormana mám rád, stejně jako jeho přístup k natáčení. Funguje to, protože jinak by to nemohl dělat tak dlouho. Levné filmy, ale přitom stál u zrodu velkých jmen v rámci celého Hollywoodu. I díky tomu se stal velkým člověkem. Ano, ten dokument ho adoruje, ale tak tohle je člověk, který si to zaslouží. ()

Honzek 

všechny recenze uživatele

Biografie člověka (velmi pěkná), který nejen hodně pomohl filmovému průmyslu, ale vychoval i několik top star. Lidský příběh o tom, že když je srdce a mozek na správném místě, jde všechno. Dojemné a velmi hezké vyprávění. Vřele doporučuji. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Nejzábavnější část tvoří ukázky z Cormanových filmů. Názory bývalých Cormanových kolegů a obdivovatelů jsou jednostranně uctivé, škoda že se nedostalo víc prostoru na názory Scorseseho. ()

aslavey 

všechny recenze uživatele

Frajer to je. Pár filmů jsem od něj viděl, Jámu a kyvadlo miluju a tenhle dokument všechno moc hezky zachycuje. Slečna Stapletonová měla obrovskou trpělivost a taky štěstí a opravdu to stálo za to. Roger si zaslouží nějakou takovouhle poctu a ještě k tomu od velikánů typu Scorseseho, nebo plačícího Nicholsona. ()

Ardath 

všechny recenze uživatele

Plačící Jack Nicholson je možná over-the-top, ale kdo ví. V každém případě je Cormanův svět poutavý a zábavně laděný dokument, po jehož zhlédnutí možná zalitujete, že nebylo řečeno či ukázáno ještě mnohem víc. A mám chuť si okamžitě jednu z "cormanovek" nyní pustit. ()

Reklama

Reklama