Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je letní den v Athénách, lidem je horko a kvůli ekonomické krizi jsou ještě o něco podrážděnější než obvykle. Ale Charisovi (Charis Markou) je to jedno. Je mu teprve šestnáct a není škola. Chce se jen s kamarády prohánět po svažitých athénských ulicích na skateboardu, poflakovat se, shánět pití, holky a obcházet večírky. Policistovi středního věku Vasilisovi (Ieronymos Kaletsanos) však krize lhostejná není, neboť se kvůli ní vzdal podnikání, do něhož se chtěl pustit s kamarádem. Je nervózní a rozčarovaný a mezi nočními službami, kterých je příliš mnoho za sebou, se mu ve dne nedaří zamhouřit oka. Charis a Vasilis na sebe nakonec narazí a setkání to nebude příjemné. Snímek Zmařené mládí, natočený dokumentárním stylem s nepatrným rozpočtem, byl inspirován prosincovými bouřemi roku 2008 a zachycuje město na pokraji nervového zhroucení v době společenské krize. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (8)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Obával jsem se kvůli hodnocení, a zbytečně. Wasted Youth je výbornou sondou do života athénského policisty a teenagera. Skejťák se poflakuje po Syntagmě, bruslí v rodinných vztazích a rád by smočil. Policajt se plácá v krizi středního věku, demotivovaný neustálými nočními službami, bez šance prorazit s byznysem. Pár zajímavých postřehů stojí za to si zapamatovat. Harryho holka byla pěkná kost. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ono to nie je zlý film, hoci to finále sa dalo očakávať už od expozície. Wasted Youth sa snaží jeden deň sledovať všedné osudy dvojice hrdinov. Nesnaží sa o veľkú drámu. Nesnaží sa o premyslenú príbehovú štruktúru. Jedna postava je ustráchaný a unavený policajt a druhý bezstarostný mladík tužiaci nebyť panic a pre ktorého sú skateboard a kamaráti všetkým. Funguje to v rámci uveriteľnosti. V tomto smere režisér až s dokumentárnou presnosťou odhaľuje emócie a pozadie, vďaka ktorým postavy konajú tak ako konajú. Čo na tom, že je to len všedná denná freska. Takýchto filmov sú tisícky. A tento z nich nevybočuje. Je to len ďalšia z variácií, tentoraz na grécky spôsob. Malaka. ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Nejslabší řecký film, který jsem na festivalu viděl. Příběh se točí kolem dvou postav, které se v závěru filmu potkají. Režisér ale valnou většinu stopáže věnuje Charisovi. Mladému chlapci, který jezdí na skateboardu, pije a zajímá se o dívky. Normální pubescent. Setkání s Vasilisem nedopadne dobře, ale postava Vasilise není dostatečně vykreslena. Dvojce režisérů se zaměřila pouze na jeho intimní život a frustraci vyvolanou ekonomickou krizí si divák musí domyslet. Film zmařené mládi je v současnosti aktuální snímek, který místy uspává, ale jsem toho názoru, že časem naprosto ztratí na hodnotě. [MFF KV 2011] ()

LaRhette

všechny recenze uživatele

Pokud máte pocit, že vaše mládí je zmařené, nejste sami. Zdání bezčasí má taky Charis v Řecku à la léto roku 2008. Na druhé a vlastně docela blízké straně téhlého částečně teenage dramatu stojí status policisty Vasilise, na jehož city se často s odsouzením zapomíná. Policisti mají taky emoce! Snímek svým nedostatkem bizarnosti vybočuje ze skupiny znaků typických pro pomyslnou divnou vlnu řeckých filmů, přesto v něm zůstává všudypřítomný opar krize podpořený zlověstnou hudební dramaturgií i vypuštěným bazénem uprostřed parného léta. Observační snímek přibližující se formálně dokumentu vám možná nezpříjemní večer, ale Řecko nejsou jen turistické Athény, gyros a moře. „Býval to 50 Cent, ale teď za krize je to 5 Cent.“ (Filmové listy 2018) ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Mladý kluk, který si užívá života po svém, a starší policista, který zase zdá se neví, co se svým životem. Všechno od začátku nasvědčuje, k čemu nakonec nejspíš dojde. Nudil jsem se a ta předvídatelnost tomu taky nepřidala [LFŠ2018] ()

404ErrorFace 

všechny recenze uživatele

Výpovedná hodnota tohto filmu spočíva v jeho jednoduchosti a autentickosti. Podnet na premýšľanie sa objaví až v závere. Film neskončí, iba odrazu prestane, akoby niekto škodoradostne prestrihol filmový pás v tom najzaujímavejšom momente. ()

Reklama

Reklama