Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný román v dopisech Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (1782) natočil v aktualizované podobě v roce 1959 Roger Vadim s Gérardem Philipem a Jeanne Moreauovou v hlavních rolích. Na sklonku osmdesátých let vznikly téměř souběžně dva další přepisy. Režisér Stephen Frears se přitom opíral o úspěšnou dramatizaci románu Christophera Hamptona a zůstal věrný originálnímu názvu. Miloš Forman spolupracoval na původním scénáři s Jean-Claudem Carrierem a dal mu název podle jedné z hlavních postav – Valmont. Vznikl tak snímek, který se přidržuje základní osnovy románu (ta je ostatně připomínána i četným psaním dopisů) a který vychází ze záměru zachytit žánrový obraz aristokratické společnosti pár let před Francouzskou revolucí. Osud dvou libertinských intrikánů, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, je podán v sytých barvách pozdního rokoka a zároveň je poněkud odlehčen. Jak se svěřuje jedna z hrdinek dramatu: „Říkala jsem jen ne, ne a pořád jsem dělala, co on chtěl…“ Hra obou cynických poživačníků nachází odezvu v samotné struktuře filmu, jež se tak vzdává důležité moralizátorské polohy. Miloš Forman přitom vychází ze zkušenosti z Amadea (1984) a příběh je plný malebných plenérů, vtipných epizod, bohaté výpravy a kostýmů. Opět spolupracoval s českými tvůrci, kameramanem Miroslavem Ondříčkem a kostýmním návrhářem Theodorem Pištěkem (ten získal prestižního Césara). (Česká televize)

(více)

Recenze (323)

Lima 

všechny recenze uživatele

Colin Firth působí moc uhlazeně, postrádá tu ďábelskou jiskru, která nechybí Malkovichovi v konkurenční Frearsově verzi. Vůbec celý film je překvapivě nevýrazný, bez větších emocí. Forman v přímém souboji s Frearsem komerčně a bohužel i umělecky prohrál. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Nechci se moc pouštět do srovnání s Frearsovými Nebezpečnými známostmi, protože ač oba filmy zpracovávají stejný příběh, každý přistupuje k látce úplně jinak. Forman se zabývá mnohem víc společností a šíří příběhu, Frears řeší o něco víc intriky a vzájemné vztahy. Co mi na Formanově filmu nesedělo nejvíc byl Valmont Colina Firtha (je takový nemastný, neslaný, ta chlípnost se mu moc nedá věřit) a český dabing (bohužel jsem se dívala v televizi). ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak to byla mrcha ta markýza de Merteuilta. Zametala s lidma poměrně nechutně, ale zase jí omlouvá to, že byla sexy. Třeba panům / teda až na mě / tento fakt stačí k tomu, aby ze sebe dělali před podobnou ženskou smetí. On teda Valmont byl taky slušný lidský prasátko, takže ty jejich intriky měly docela koule. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mám Miloše Formana hodně rád, tak tady se nedá upřít to, že Valmont prostě přišel pozdě a dal tak přednost Velmi nebezpečným známostem, které jsou pro průměrného diváka daleko atraktivnější, nežli příběh z osmnáctého století plný intrik a faleše. Když ale, přeci jen, tento kousek zkusíte, tak ale zjistíte, jak úžasnou a jedinečnou kameru má. No a pokud znáte Velmi nebezpečné známosti, tak si užijete i sérii malých, ale příjemných překvapení, takže zklamáni ve výsledku nebudete. No a když už nic jiného, tak minimálně oceníte, že tento film natočil Miloš Forman, což by měl ocenit každý Čech! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $33miliónovTržby USA $1,132,112Tržby Celosvetovo $-Miloš Forman je fakt majster vo svojom vytváraní filmov a v skladaní silných príbehov z takmer banálnych vecí, aj keď zo začiatku to neprišlo ako niečo čo by témou mohlo nasýtiť na celej ploche filmu a ako pribúdali minúty táto romantická dráma priberala na intenzite a nakoniec z toho vyšla veľkolepá romanca plná citov a všelijakých milostných dohier, pekne podfarbených listov, skvelých hereckých výkonov, kde vyčnievali hlavne zlatá a rozkošná mladá Meg Tilly, Colin Firth ako neotrasiteľný milovník a zvodca a Annette Bening ako poradkyňa v oblasti lásky. /75%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Asi poprvé v kariéře co Miloš Forman tvrdě narazil. Valmont není špatný film, ale byl natočen rok po Nebezpečných známostech Stephena Frearse, kde hrála Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeiffer, Keanu Reeves a Uma Thurman. To je bohužel nesrovnatelně hvězdněji obsazený identický film, což je v Hollywoodu smrtící. Kostýmy Theodora Pištěka jsou úchvatné a oscara si rozhodně zasloužili. Hvězdami se Valmont nevyrovná Nebezpečným známostem, i když ... Pro mě osobně jsou Colin Firth a Annette Bening v postavách Valmonta a markýz de Merteuil lepší než dvojice Malkovich-Glenn Close. Možná je to jejich věkem, protože jsou mladší minimálně o 10 let než oba druzí jmenovaní a do filmu se to lépe hodí. I přes kvality těchto dvou a hromadu známých vedlejších herců je Formanův Valmont horší. Možná je to tím, že jsem ho viděl jako posledního z celé trojice právoplatných adaptací (ano jako nejlepší adaptaci Nebezpečných známostí je pro mě úplně ta nejnovější verze Velmi nebezpečné známosti). Třeba se to časem změní, ale i tak Forman dokázal, že zvládá i velké historické kostýmové drama. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Valmont jako klasický Formanův hrdina v opozici. To ale funguje! Forman se naprosto vykašlal na moralizování a udělal z Valmonta kladnou postavu se všemi formanovskými svérázy. Mě toto pojetí naprosto šokovalo, protože v Amadeovi, Larry Flyntovi či Muži na Měsíci si vlastně říkámě: vždyť ono svým způsobem jde o kladnou postavu. Ale tady? To by snad nikoho jiného nenapadlo. Po moralizování ani stopy, ale ani žádný opačný cynicko-pitoreskní efekt se bohudík nedostavil. Tohle dílo a jeho konec jsou nečekaně silné, i když narozdíl od ostatních Formanových děl poněkud zakryté jeho trochu samoúčelným humorem (dle mě jediná chyba filmu). Silné svou nejednoznačností, hodnotovou adaptabilitou a nenásilným výsměchem. Závěrečný souboj mi evokoval Barry Lyndona - a s přehledem ho svou ironií porazil. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

"Valmont" se považuje za jakousi černou ovci Formanových filmů. Poté co jsem ho konečně viděl, fakt netuším proč. Přišlo mi to svižně natočené, plné opravdových emocí se skvělými hereckými výkony, které vystihují lidi a ne nějaké historické figuríny. Srovnávat s "Nebezpečnými známostmi" nebudu, viděl jsem je už před dlouhou dobou a nebylo by to ode mne objektivní. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Nevýrazné, nezáživné, suché. Přesto koukatelné. Nejspíš hlavně díky docela ucházející vizuální stránce a kostýmům. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z tech slabsich filmu od Formana a navic to ma bejt drama, jenze me to prislo jako komedie. Nebezpecne znamosti jsem nevidel, takze nemuzu porovnavat, ale tohle opravdu nijak uzasny nebylo. Celej ten pribeh pusobi, ze je o nicem a navic se tady prakticky nic nedeje (samozrejme, jsou tu nejake dulezite sceny, ale jsou takove bez emoci). Herci hrajou dobre, hlavne Annette Bening je pekne vostra svine, ale Firth se do toho vubec nehodil. Prislo mi, ze postava Valmonta by mela bejt neco jako Fanfan Tulipan, ale to co predved Firth bylo strasne mdly. Porad jsem cekal, kdy se stane nejaka zasadni scena, ktera film poradne rozjede, ale ta se bohuzel nedostavila. Kouka se na to pekne, nenudi to, ma to vybornou hudbu a skvele kulisy a kostymy, za ktere dostal Pištěk pravem nominaci na oscara, ale presto mi to prislo takove nemastne neslane. Cekal jsem od Formana neco vic komplikovaneho a kontroverzniho, cehoz jsem se nedockal. Slabsi 4*. Tak po shlednuti Nebezpecnych znamosti musim rict, ze Valmont je az na hlavniho herce lepsi. Tak po druhym skouknuti Valmonta musim film prece jen pochvalit, sice to porad neni nejak zvlast intrikansky, ale spis komedialni a Firth na to fakt moc nema, ale bavil jsem se dobre a asi lip nez poprve. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Zdařilá adaptace knihy Nebezpečné známosti, kterou rozhodně nehodlám srovnávat s "konkurencí". Miloš Forman se rozhodl natočit další kostýmový historický film, kterým po oscarovém Amadeovi zcela nenaplnil očekávání. Hlavní problém vidím v pomalu ubýhajícím ději, což by mi nevadilo jako fakt, že snímek postrádá mnohem více emocí. Colin Firth není vůbec špatný a předvádí zdařilý výkon, totéž mohu říci o Annette Bening, která se zároveň tímto filmem dostala do širšího vědomí. Nejkrásnější na celém Valmontovi jsou Pištěkovi kostýmy, za které byl právem nominován na Oscara. Tři a půl hvězdičky, ale z úcty k Formanovi se přikloním ke čtyřem :)........... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tak, dilema bychom měli vyřešené, teď se pojďme najíst! Není pravda, že je Valmont chladný film bez humoru, jen nenechává pauzy na smích. A zbývá i dost místa pro hořkost. Čtvrt století po premiéře nemá smysl řešit, že film byl uveden téměř souběžně s jinou, úspěšnější (podle mého horší) adaptací téhož románu - to jsou už jen prázdná slova. Nyní má smysl řešit ten film sám o sobě. A jako takový je velmi dobrý. Forman zvolil uvolněnější tón, takže na pohled působí měkčeji než Frears, ve skutečnosti ale právě ta uvolněnost vypráví o zkaženosti doby víc než nekonečná nepříjemná křeč, kdy nevěřím, že by ti lidé takto chtěli žít - mnohem víc jsem chápal zahálku a požitkářství Formanových postav. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film jako takový hodnotím dobře, jeho problém je ale to, že je to Forman o neformanovské věci. Čili postavy sice jsou jaké jsou, ale oko režisérovo je vidí jaksi lidštěji, s pochopením k jejich chybám, ba dalo by se říci, s jistými sympatiemi k jejich nevázanosti. Ne že by na tom bylo něco špatného, ale pro dějovou linii tohoto příběhu se tahle optika moc nehodí. Není to tedy tolik o intrikami prolezlém životě francouzské aristokracie (jejíž uzavření se v neustálých radovánkách a naprosté odtržení od reálného života bylo mimochodem jednou z hlavních příčin Francouzské revoluce), daleko spíše je film příběhem muže, který tak dlouho běhal se džbánem pro vodu, až se ucho utrhlo. Frearsovy Nebezpečné známosti jsou lepší. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Valmont aneb "Don Juan" nebo také "člověk, který chodil tak dlouho se džbánem pro vodu, až se ucho utrhlo". Mě se to líbilo (ale nevím, jak moc záleží na faktu, že jsem neviděl jiné zpracování Nebezpečných známostí). Herci mi sedli, příběh byl také zajímavý a k tomu celý snímek nepostrádal humor, který jsem zde ani nečekal. Zkusím se ještě porozhlédnout po jiné adaptaci, ale teď to vidím na 4*. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Je to režisérským umem Miloše Formana, nebo snad krásným prostředím barokní Francie, nebo snad nádhernou Annette Bening? Film utekl jako by neměl dvě a 1/4 hodiny, ale pouhých 90 minut. Nenastal moment, kdy bych musel zkontrolovat čas na hodinkách, ve filmu se nevyskytla jediná nudná scéna. Mladý Colin Firth jako Casanova hadra hraje výborně napsanou postavu, stejně jako Annette Bening, tito dva a jejich soupeření je na Valmontu to, co jej dělá tak "nenáročného" a zábavného. A taky vzrušujícího, spousta momentů vyznávání, zklamání, milování. Ještě jsem sice neviděl Nebezpečné známosti, ale jestli jsou ještě lepší než Valmont, mám se na co těšit. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Forman možná natočil zdařilejší a přístupnější filmy; co však nemusí být zcela dobré u Formana, může docela dobře uspět kdekoliv jinde. Konec osmdesátých let, doba nastupující a vrcholící tzv. konzervativní revoluce, ale také rychle se blížící dvousté výročí dobytí francouzské Bastily, bylo dobou rekapitulací a rekriminací, kořeněnou rychle se blížícím přestavbovým uzbrojením sovětového impéria Varšavské smlouvy. Z tohoto pozadí je film natáčen, z těchto premis je budován velkolepý kostýmní pohled, v němž paruky a parfémy překrývají nejen nedostatek hygieny, ale i absenci alespoň soudné morálky. Starý režim ještě nesvolává generální stavy, stavba Malého Trianonu neruinuje vyčerpanou stání pokladnu, ale pružiny, které uvedou do chodu převratné procesy, fungují. Banalita ve vztazích dvou chlípníků obou pohlaví přerůstá postupně, krok za krokem, do stadia, kdy musí oba, jednoho i druhou (nebo naopak) nezvratně zničit. To, co je nepochopitelné pro současnost, nabývá tragického smyslu později v podstatně větším měřítku. Forman možná natočil zdařilejší a přístupnější filmy; co však nemusí být zcela dobré u Formana, může docela dobře uspět kdekoliv jinde. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Příjemné romantické drama s vynikajícím hereckým obsazením, kostýmy, režií. Filmu však chybí nějaký výraznější spád, působí zdlouhavě, místy možná až trochu nudně. I přesto však zůstává kvalitní podívanou. 70% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Tento film mi majster Forman ušil na telo. Neverila som, že je možné, aby mi niekto skrz skvelý scenár a réžiu predniesol moje vlastné predstavy o cynickej, liberálnej či zvrhlej spoločnosti, kde morálka znamenala len akýsi pojem zastrčený v zaprášených poličkách monumentálnych knižníc. Nebudem porovnávať predchodcu s Malkovichom, Valmonta beriem ako samostatný filmový útvar so špecifickými Formanovými vychytávkami. Dívať sa dve hodiny na impozantné kostýmy, cukríkovú výzdobu či počúvať strohé tóny neromantického baroka, mi prinieslo také potešenie, že by som sa aspoň na jeden deň do toho obdobia s nadšením presťahovala :-) Perfektné herecké výkony, perfektný scenár, kde sa nevinná mladá hrdinka stáva terčom chladu neľútostných dospelých, perfektná kamera. Forman mi ulahodil, pre podobné historické kúsky s presným vyobrazením spoločnosti, mám neuveriteľnú slabosť. Dvomi slovami: Som nadšená! ()

Související novinky

Miloš Forman bude točit o Goyovi

Miloš Forman bude točit o Goyovi

23.04.2005

Miloš Forman připravuje nový film, inspirovaný životem slavného španělského malíře Francesca Goyi. Projekt je prozatím nazván GOYA'S GHOST a scénáře se ujal zkušený Jean-Claude Carriére, francouzský… (více)

Reklama

Reklama