Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný román v dopisech Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (1782) natočil v aktualizované podobě v roce 1959 Roger Vadim s Gérardem Philipem a Jeanne Moreauovou v hlavních rolích. Na sklonku osmdesátých let vznikly téměř souběžně dva další přepisy. Režisér Stephen Frears se přitom opíral o úspěšnou dramatizaci románu Christophera Hamptona a zůstal věrný originálnímu názvu. Miloš Forman spolupracoval na původním scénáři s Jean-Claudem Carrierem a dal mu název podle jedné z hlavních postav – Valmont. Vznikl tak snímek, který se přidržuje základní osnovy románu (ta je ostatně připomínána i četným psaním dopisů) a který vychází ze záměru zachytit žánrový obraz aristokratické společnosti pár let před Francouzskou revolucí. Osud dvou libertinských intrikánů, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, je podán v sytých barvách pozdního rokoka a zároveň je poněkud odlehčen. Jak se svěřuje jedna z hrdinek dramatu: „Říkala jsem jen ne, ne a pořád jsem dělala, co on chtěl…“ Hra obou cynických poživačníků nachází odezvu v samotné struktuře filmu, jež se tak vzdává důležité moralizátorské polohy. Miloš Forman přitom vychází ze zkušenosti z Amadea (1984) a příběh je plný malebných plenérů, vtipných epizod, bohaté výpravy a kostýmů. Opět spolupracoval s českými tvůrci, kameramanem Miroslavem Ondříčkem a kostýmním návrhářem Theodorem Pištěkem (ten získal prestižního Césara). (Česká televize)

(více)

Recenze (323)

wef 

všechny recenze uživatele

Docela obyčejný snímek, na který se dá pěkně koukat. Nemá to jiskru, ale je to dobré. Dobré. Jen dobré! ()

Jaromír 

všechny recenze uživatele

Dobrý film. Zásadový "padouch", s kterým se každý ztotožní, dostane nakonec spravedlivě za vyučenou, a život jde dál. ()

Cortesz 

všechny recenze uživatele

Slavný román Choderlose de Laclose jsem nikdy nečetl a ani nehodlám, protože druh této literatury je mi naprosto cizí. Jediná filmová adaptace, kterou jsem viděl tohoto slavného díla byla ta ze současnosti s Ryan Phillipe v roli děvkaře valmonta a musím říct, že mu ta role mnohem více sedla a veřil jsem mu to mnohem lépe než zde Firthovi, kterej mi do role Valmonta naprosto vůbec nesedl. Ale to je asi tak jediná výtka, jinak je to docela průměrnej historickej romantickej film s ne moc dojemným koncem ( ten byl také dojemnější v Kumbleho adaptaci + Verve - Bittersweet symphony). Kdybych někdy chtěl nekomu pustit nebezpečné známosti rozhodně jim nepustím tohle, ale tu novější již tolik zmiňovanou adaptaci. Možná změním názor na oba tyto snímky jakmile někdy narazím na tu s John Malkovichem. ()

MarkHoppus 

všechny recenze uživatele

Colin Firth a jeho vzestup na dráhu herce, kterého si já už nikde jinde než v pořádném románu neumím představit. Když se tak zamyslím, asi jsem ho ani v žádném jiném než v romantickém filmu neviděl. James Bond z něho asi nebude, ale jeho výraz tváře je brilantní a to se mu na jeho dráze dost hodí. Valmont je zajímavá role, která mu sedla dokonale a další věc, která stojí za zmínku je opět režie - Miloš Forman je bez váhání nejlepší český režisér současnosti a možná i všech dob. Tohle sice není zrovna geniální dílo, ale Přelet a Amadeuse už mu prostě nikdo nevezme. ()

Lennie 

všechny recenze uživatele

Jsem neznalá údajně zdařilejší verze s Malkovichem i literární předlohy a možná i proto jsem byla z filmu naprosto nadšená. Naprosto mě uchvátila atmosféra filmu, kostýmy a dokonce i herecké obsazení. Ano, Formanovi možná nevyšlo načasování filmu a proto je Valmont "ve stínu" Nebezpečných známostí Stephena Frearse. ()

Marrianna 

všechny recenze uživatele

Jelikož nejsem ovlivněna konkurenčními Nebezpečnými známostmi, nemůžu jinak než dát plný počet. Co se týče kostýmů jde jistě o nádhernou podívanou, možná Firthovo podání chlípnosti není viditelné, za to, věřím, že jeho skryté touhy měly tím větší úspěch u milých dam. ()

Olafsson 

všechny recenze uživatele

Na Dangerous Liasions s božským Malkovichem to nemá. Firth ve srovnání s ním působí jako puberťácký panic a i zbytek hereckého obsazení pokulhává za castem z DL.. Koho však musím vyzvednout je sviňucha Anette Benning a mega roztomiloučká Fairuza Balk (ovšem Uma z DL je mnohem lepší).. Formanovo pojetí je mnohem hravější, lehkomyslnější v ve srovnání s tíhou, dramatičností a takřka jedovatou (v dobrém slova smyslu) atmoškou Frearsova díla, avšak je to právě ten druhý přístup, který ve mně probudil hlubší emoce a zanechal silnější otisk, z velké části díky Malkovichovi a dalším hvězdám v DL.. PS: vyzvednu však jednu scénu z Valmonta která je dokonalá - Valmontův diktát dopisu lolitce a to co se děje během něj... vtipné a šťavnaté! ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabši Formanův film. Co k tomu víc dodat. Oceňuji Formanův vhled do společnosti předrevoluční Francie. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Kdykoliv si to pustím tak to nedokážu vypnout. Takhle má vypadat historický film, jenom sedíte, hltáte děj a naprosto nic vás neruší. Opájíte se detaily výpravy, dokonalostí kostýmů a nic jinýho neřešíte. Skvělé Pištekovy kostýmy, parádní Ondříčkova kamera, skvělé výkony herců a samozřejmě geniální Formanova režie provázejíci nás s citem zápletkou a úskalými lásky jsou nezapomenutelné. Výkon Annette Beningové je fascinujíci. Fenomenální kousek, ale ten s Malkovichem prostě větší drajv. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Rok po Nebezpečných známostech s výrazným Johnem Malkovichem a mladinkou Umou Thurman přišla další "velká" kostýmovka, tentokrát pod taktovkou Miloše Formana, kamerou Miroslava Ondříčka a s Oskarovou nominací za kostýmy Theodora Pištěka. Zato Colin Firth teprve na své velké role čekal, zde je takový nijaký až sterilní. Takový je i celý film, který opravdu svého předchůdce v ničem neohrožuje. 50% ()

DjsVorel 

všechny recenze uživatele

S Firthem jsem problém neměla na rozdíl od kolegů tady, ale kamera mně přišla prostě otřesná. Bohužel dle mého od Ondříčka celkem odfláknutá práce. Co se týká komparace Valmonta a Nebezpečných známostí, jak tu již někdo psal dříve, oba filmy jsou pojaty jinak, a proto i prostor pro herecké vyjádření je jiné. Zatímco v Nebezpečných známostech jde především o propletení vztahů a intrik, kde herecké výkony jsou expresivnější a agresivnější v pojetí, tak Valmont se zabývá příběhem jako celkem a danou dobou, tím pádem jsou výkony především hlavní dvojice Firth - Bening o něco jemnější a působí možná méně přesvědčivě. Osobně jsem s tím problém neměla, ale chápu, co možná mohlo divákovi vadit. Za mě to postrádalo trochu tu "Formanovskou" dynamiku a napětí, na které jsem u něj zvyklá. ()

Maxwell28 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi nejslabší Forman. Ale nedá se mu to moc vytknout, protože když je nudnej román, tak je většinou i film. Jediný co stojí za zmínění je brutálně sexy Annette Bening. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Film byl zřejmě posunut někam dál a nějak to už úplně nefunguje. O nebezpečné známosti se zřejmě vůbec nejedná, spíše to jsou „bezpečné“ známosti a končí to nenavazujícím a prapodivným závěrem. ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Nepresvedčivý Formanov film, ktorý nezachránia ani zdatné herecké výkony. Príbeh postráda silu, chýbajú hlbšie emócie.. Scenár možno fungoval na papieri, ale na obrazovke pôsobí príliš neotesane a skratkovito. Na rozdiel od megalomanského Amadea mi toto dielko pripomína skôr nenápadnú televíznu inscenáciu. Nejedná sa o vyslovene zlý film, avšak na Formanove štandardy je to slabé. Napriek tomu, že sa nájde zopár sympatických momentov, ako celok vo mne film nezanechal žiadne stopy. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Přesně takhle má vypadat po všech stránkách kvalitní kostýmní film! Vynikající drama o zhýralé aristokratické francouzské společnosti v klíčovém období těsně před Velkou francouzskou revolucí, která minimálně na nějaký čas dala těmto dvorským radovánkám, půtkám a pletichám čáru přes rozpočet. V takovém rozsahu šlo o poslední zlatá léta velké klasické francouzské aristokracie. Filmově naprosto bezchybné, příběhově poutavé.. a ty postavy! ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Při sledování Nebezpečných známostí (a četbě této knihy též) mám pocit, že se dívám na dvě monstra. Tady mám pocit, že se dívám na dva lidi z masa a kostí, kteří se každý něčeho bojí a proto konají, jak konají. Dále tuto verzi upřednostňuji pro věkovou přesnost mladé dvojice, jemně exotickou krásu Meg Tilly, pro mou vyšší oblíbenost Firtha a Beningové a pro úžasnou tetu Rosemonde, díky které to má vlastně happyend. A navíc na závěr ta královská kaple ve Versailles, mňam. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Tvorbu Miloše Formana mám moc rád, ale musím se přiznat, že tomuto snímku jsem bohužel moc na chuť nepřišel, přestože film patří bezeporu také k těm velmi kvalitním. V každém případě musím vyzdvihnout jako ostatně již několikrát výbornou kameru Miroslava Ondříčka, krásnou výpravu a samozřejmě také kostýmní práci z dílny Theodora Pištěka, který byl za svůj rukopis ověnčen Oscarem za snímek Amadeus, který natočil také Miloš Fornan. ()

strakoliber 

všechny recenze uživatele

Film, který mě dovedl ke knize. Po druhém shlédnutí mohu říct, že trochu méně odpovídá knize než film Nebezpečné známosti, ale i tak má své kouzlo. Je trochu odlehčenější a vtipnější. Zde hlavní hrdiny mám v oblibě a fandím jim. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem několik formanových filmů a základním problémem je to, že tento neví, čím chce být. Má se jednat o dílo romantické? Či spíše historické? Nebo dramatické? Snímek nesplňuje ve své podstatě ani jedno. Ve všech kategoriích totiž je nedotažený. Colin Firth - při vší úctě k tomu, jak dobrý herec to je, nemá to správné charisma na tento typ filmu, ale ještě víc role. Kostýmy, které lze opět ocenit, jsou tak jedna z mála věcí, které jsou potěchou pro oko. Film je neskutečně unuděná záležitost bez špetky dramatu. To skutečně přichází, ale až v závěru. Neviděl jsem Nebezpečné známosti, ale naprosto rozumím americkým divákům, že je snímek nezaujal. ()

Související novinky

Miloš Forman bude točit o Goyovi

Miloš Forman bude točit o Goyovi

23.04.2005

Miloš Forman připravuje nový film, inspirovaný životem slavného španělského malíře Francesca Goyi. Projekt je prozatím nazván GOYA'S GHOST a scénáře se ujal zkušený Jean-Claude Carriére, francouzský… (více)

Reklama

Reklama