Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný román v dopisech Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (1782) natočil v aktualizované podobě v roce 1959 Roger Vadim s Gérardem Philipem a Jeanne Moreauovou v hlavních rolích. Na sklonku osmdesátých let vznikly téměř souběžně dva další přepisy. Režisér Stephen Frears se přitom opíral o úspěšnou dramatizaci románu Christophera Hamptona a zůstal věrný originálnímu názvu. Miloš Forman spolupracoval na původním scénáři s Jean-Claudem Carrierem a dal mu název podle jedné z hlavních postav – Valmont. Vznikl tak snímek, který se přidržuje základní osnovy románu (ta je ostatně připomínána i četným psaním dopisů) a který vychází ze záměru zachytit žánrový obraz aristokratické společnosti pár let před Francouzskou revolucí. Osud dvou libertinských intrikánů, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, je podán v sytých barvách pozdního rokoka a zároveň je poněkud odlehčen. Jak se svěřuje jedna z hrdinek dramatu: „Říkala jsem jen ne, ne a pořád jsem dělala, co on chtěl…“ Hra obou cynických poživačníků nachází odezvu v samotné struktuře filmu, jež se tak vzdává důležité moralizátorské polohy. Miloš Forman přitom vychází ze zkušenosti z Amadea (1984) a příběh je plný malebných plenérů, vtipných epizod, bohaté výpravy a kostýmů. Opět spolupracoval s českými tvůrci, kameramanem Miroslavem Ondříčkem a kostýmním návrhářem Theodorem Pištěkem (ten získal prestižního Césara). (Česká televize)

(více)

Recenze (323)

chlievik 

všechny recenze uživatele

Videl som ten film len od polovice, takže môžem hodnotiť len určité aspekty. Typické formanovské zábery, pomalšie, dialógy kde je možné sa zamyslieť, pomalšie servírované, vidieť, že toto je československý film de facto, alebo ak chcete, český film, lebo je tam Forman, ktorý dosť zahanbil americkú produkciu a réžiu hneď od počiatku čo začal natáčať v USA, a pritom takých režisérov máme alebo skôr sme MALI v Československu dobrý tucet, aj viac. Je nad slnko jasné, že československý film toho obdobia je prvá svetová trieda, na ktorú sa nechytá takmer žiadna krajina, v Európe aj hlavne čo sa počtu obyvateľov krajiny týka. Ale späť k filmu, nudný, nedramatický, akákoľvek forma akčnosti - nula bodov, zrýchlenie tepu nikde nič, trošku úchylný, hmm, asi sa chcel Forman nenápadne vyjadriť, že aj v dnešnom showbiznise každý s každým spí, a každý každému preťahuje partnerku/partnera, že je to všetko nechutné, ale vec nijak nesúdi, nijak nekomentuje, nič nevnucuje, len necháva diváka nech si urobí názor sám. V tom je to dobré, že sa názory na problém morálnosti vôbec nevnucujú. Ale film je nudný, my ho tu v Čechách a na Slovensku uznáme, keďže má "nadpis" 'Forman', ale ak by to neréžoval on, tak je to podľa mňa brak. Vidieť, že Forman si obľúbil určitých hercov, ktorí mu na začiatku kariéry v USA pomohli svojimi kontaktmi, a potom ich obsadzoval do úloh. No ale... ešte raz a jedným slovom... NUDA. ()

Merťas 

všechny recenze uživatele

V pražských kinech se promítal od 3.1.1991 (Blaník), v předpremiéře od 30.8.1990 -19.9.1990 a od 20.12.1990 - 2.1.1991 (U Hradeb) ()

PSyk 

všechny recenze uživatele

Bohužel posledních 20 minut je naprostý kolaps jak po scénáristické, tak i po režijní stránce. Formanova nejhorší dvacetiminutovka vůbec. ()

Serjoza 

všechny recenze uživatele

Valmonta jsem si představoval jinak. To už Ryan Phillippe se mé přestavě přibližoval víc. Colin Firth je však víc než dobrým hercem a kde ztrácí na zevnějšku, tam dohání skvostným hereckým uměním. Ještě deset minut před koncem jsem chtěl dát 4*, závěr ale tak nějak vyšuměl do ztracena a žádný vrchol se nekonal - a to se mi nelíbilo. Jinak chci pochválit výpravu, kostýmy a celkově atmosféru tamější doby - ta se panu Formanovi vydařila na výbornou, to a emoce, které vyvolává hned několik postav na plátně. Valmonta je vám nakonec ještě líto. Ono když se nad tím člověk zamyslí, jde o klaďase, který vás po většinu filmu přesvědčuje, že klaďasem není ani coulem. Sečteno podtrženo, Valmont je pro mě dalším snímkem, který evokuje fakt, že jsou to právě ženy, obzvlášť pak ty intrikánské, kdo ovlivňuje chod dějin/života/společnosti. 65 % ()

skok01 

všechny recenze uživatele

Pan M. Forman opět nezklamal. Naprosto výborné, vynikající dílo. Skvělá kamera a vynikající herci a kostými. I když je děj plný intrik a podvodů (což je mimo jiné vzhledem k době natáčení dosti blízké i dnešní době), přesto se film a dialogy nesnižují a neubírají cestou laciných gest a slov, nic není průhledné, očekávatelné ani laciné. Dialogy, výkony herců, to jak se herci vžili do svých rolí a jak skvelě vtiskli potřebné vlastnosti rolím je skvělé. Pan M. Forman natočil výborný, poutavý film, na který se dá podívat jedním dechem bez přestávky, aniž by vás nudil, nebo dokonce aniž byste již znuděně předpovídali co bude dál, dokáže vás držet v očekávání a překvapení. Skvěla natočený film (stává se, že i když je dobrá předloha, ne vždy se musí povést celý film, tady to rozhodně neplatí). Naprosto výborné, skvělé. doporučuji k vidění. ()

tulen 

všechny recenze uživatele

Solidní filmové řemeslo, ale něco tomu k dokonalosti chybělo. COlin Firth dobrý, ale Annette Bening mi tam moc nesedla a český dabing to spíš zhoršil. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Je to určitě po všech stránkách dobře natočený film, ale téma milostných hrátek a intrik znuděné francouzské šlechty mě příliš nezaujalo. ()

Mistr119 

všechny recenze uživatele

Téma celkem omšelé a měl jsem z toho "středověkého" bordelu chuť to vypnout... jenomže téma bylo dobře zpracované. Bylo to téma lásky vs. slíbené manželství, konfrontace s nastavenými společenskými konvencemi...jen ten konec teda škoda, že archetyp dokonalého milovníka vlastně skončil takhle a s mladého rytíře se rázem stal kontroverzně záporák... ()

coulismoulis 

všechny recenze uživatele

Vyprava, kostymy, kamera jsou velkolepe (hudba je sice velkolepa taky, ale trochu se k tomu relativne sladenemu zbytku dobove netrefila, ze;) a mozna je to na vrub puvodni predlohy, ale nejak me to nechytlo. Zajimavy byl nicmene napad obsadit mladeho C. Firtha do hlavni ulohy, ne ze by neumel hrat, ale vekem to pusobi k postave trochu lolezne. Taky byl docela zretelny rozdil mezi anglickou a americkou casti osazenstva a nevim, mozna to bylo zamyslene, ale otazka je, jestli to bylo uplne ku prospechu veci. ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Můj problém s Valmontem je ten, že mi přijde docela povrchní, jako by nešlo o víc, než o to, kde Valmont zrovna "zasune", co vymyslí chlípná markýza a jaký to bude mít vliv na lidi kolem. U ostatních Formanových filmů (včetně mnohem hůř hodnocených Goyových přízraků) nikdy nejde jen o první plán a to, co na plátně předvádějí postavy, vždycky je to alegorie na něco, ať už na svobodu, na českou povahu, na válku, na střet talentu a průměrnosti, ... Tady jsou mnohem podstatnější kostýmy než to, co je pod nimi. ()

Nataniel73 

všechny recenze uživatele

Telenovela, ktorá je zasadená do prostredia francúzskej renesancie má silný erotický nádych a vysoké technické aj vizuálne kvality. Ponúka sa tu porovnanie s takou Angelikou či Nebezpečnými známosťami, ale Valmont má na rozdiel od spomenutých filmov svoje zvláštne kúzlo. Nevadí ani dlhšia stopáž pretože scenár je veľmi inteligentne napísaný a všetci herci zvládajú svoje úlohy priam ukážkovo. Hlavné slovo tu však majú dve mrchy, z ktorých odpornejšia mi príde tá stará.  Mladá sa zase postará o to aby všetci, čo sa okolo nej točia videli aká to je v skutočnosti zrúda bez štipky empatie k druhým. To ona mala skončiť v hrobe a diváci by tlieskali. Vďaka smutnému a nespravodlivému koncu som váhal, či filmu udeliť tri alebo štyri hviezdy. Nemám rád nešťastné konce, ale realita býva holt krutá. Nikto nedosiahol to, po čom túžil a najviac si to odniesol chudák Valmont. On jediný ukázal, že človek sa nemusí nutne zmeniť len k horšiemu. Stáva sa to však veľmi zriedka. 75% ()

eifell 

všechny recenze uživatele

Oproti konkurenci je to bohužel horší. Příběh jakoby byl psán staromilsky a ani režie to neposouvá dál. Nebezpečné vztahy jsou spíš Neškodné. Že umřel Valmont?-nelogická sebevražda. ()

baba-jaga 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejlepší zpracování knihy - pod lehkou náladou filmu (i knihy) je třeba odkrýt silný (a mravoučný) podtext ... ostatní zpracování to na můj vkus servírují moc zpříma. ()

ájulinka 

všechny recenze uživatele

asi nejlepší zpracování románu "nebezpečné známosti", opět v režii miloše formana.. colin firth zde exceluje, coby mladý svůdník.. není co dodat, bavila jsem se, melo to napětí, styl... románové předloze to zajisté ostudu neudělalo... =) ()

sormelka 

všechny recenze uživatele

Na filmu bych chtěla vyzdvyhnout nádherné kostýmy od Theodora Pištěka... Jsou doopravdy krásné a je jich hodně xD téměř každou scénu jiný kousek xD... (Pištěk za ně dostal nominaci na Oscara...) Film je krásným náhledem do intrikami prolezlého života tehdejší francouzské aristokracie. Děj je opradu dobrý, jen možná v některých místech trochu vleklý, ale filmu to na kvalitě neubírá... Jediné co bych filmu opravdu vytkla je, že režisér Miloš Forman udělala z vikomta Valmonta vcelku kladnou postavu... Valmont má být pěknej hajzlík! Využívá a zneužívá ženy (nutno dodat, že to byly pěkný slepice - není normální se nechat svést, když jsou jeho úmysly každému jasné) a nemá k nim žádnou úctu! Výběrem Colina Firtha Forman "zakopal" všechny naděje, že se Valmont bude divákům zdát jako záporák... Colin je skvělý herec a já osobně ho mám hodně ráda, ale do role takového člověka se prostě nehodí... Naopak markýza de Merteuil je prvotřídní mrcha! xD Nejdřív se chová jako nejlepší přítelkyně a najednou jako pořádná svině(promiňte mi ten výraz, ale nevim, jak jinak to vyjádřit xD)... Annette Bening ji zahrála hodně dobře... ()

Související novinky

Miloš Forman bude točit o Goyovi

Miloš Forman bude točit o Goyovi

23.04.2005

Miloš Forman připravuje nový film, inspirovaný životem slavného španělského malíře Francesca Goyi. Projekt je prozatím nazván GOYA'S GHOST a scénáře se ujal zkušený Jean-Claude Carriére, francouzský… (více)

Reklama

Reklama