Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný román v dopisech Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (1782) natočil v aktualizované podobě v roce 1959 Roger Vadim s Gérardem Philipem a Jeanne Moreauovou v hlavních rolích. Na sklonku osmdesátých let vznikly téměř souběžně dva další přepisy. Režisér Stephen Frears se přitom opíral o úspěšnou dramatizaci románu Christophera Hamptona a zůstal věrný originálnímu názvu. Miloš Forman spolupracoval na původním scénáři s Jean-Claudem Carrierem a dal mu název podle jedné z hlavních postav – Valmont. Vznikl tak snímek, který se přidržuje základní osnovy románu (ta je ostatně připomínána i četným psaním dopisů) a který vychází ze záměru zachytit žánrový obraz aristokratické společnosti pár let před Francouzskou revolucí. Osud dvou libertinských intrikánů, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, je podán v sytých barvách pozdního rokoka a zároveň je poněkud odlehčen. Jak se svěřuje jedna z hrdinek dramatu: „Říkala jsem jen ne, ne a pořád jsem dělala, co on chtěl…“ Hra obou cynických poživačníků nachází odezvu v samotné struktuře filmu, jež se tak vzdává důležité moralizátorské polohy. Miloš Forman přitom vychází ze zkušenosti z Amadea (1984) a příběh je plný malebných plenérů, vtipných epizod, bohaté výpravy a kostýmů. Opět spolupracoval s českými tvůrci, kameramanem Miroslavem Ondříčkem a kostýmním návrhářem Theodorem Pištěkem (ten získal prestižního Césara). (Česká televize)

(více)

Recenze (323)

rawen 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší zpracování Nebezpečných známostí - Forman se opět ukázal, oceňuji výpravu (po Amadeovi to šlo asi lehce .)) + casting. Moc příjemné pokoukání a klidně i na víckrát. 8/10 ()

5150 

všechny recenze uživatele

Kostýmní filmy nemám příliš v oblibě, ale VALMONT se mi moc líbil. Je v něm něco ze starých časů a zároveň, něco současného. Nevím jak to líp napsat, tak jsem to cítil. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pripadalo mi to lepsie ako Frearsove Dangerous Liaisons, ale stale sa mi najviac paci modernizovana verzia Cruel Intentions. Najviac ma bavila prisna matka Fairuzy Balk, ktoru tam vsetci vodili za nos. Takisto bolo perfektna Meg Tilly v ulohe dokonale nevinnej zeny. Bohuzial mi prilis nesedelo obsadenie ustrednej dvojky. Colin Firth pôsobi ako prilis velky dobra aj ked ma byt riadne skazeny a ani Annette Bening som prilis nezral tu absolutnu mrchu. Naviac som ani prilis nerozumel Valmontovmu konaniu v zavere. Pripadalo mi zmätene. Takze celkovo to je film tak na jedno pozretie. 5/10. ()

svik 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dát 4* ale to prostě nešlo. Celý příběh založen na sexu a sázce. Velice uzavřená komunita a moc náhod najednou. Dobrý námět na Casanovu, Colin Firth se mi absolutně nazamlouval, ale po hodince mi to už bylo jedno, Annette Bening jednoznačně nejlepší herečka, Fairuza Balk lepší byla v Čarodějkách i když tady hrála překvapivě. Film utekl docela rychle a dalo se na něj i přes snobský nádech dívat. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

neviem čo majú kritici proti Valmontovi ale ja ho považujem za jeden z najlepších Formanových filmov. Kostýmy su skutočne krásne a veľkolepé, príbeh vcelku zaujímavý, herecké obsadenie priam exelentné, hudba skvelý filmový zážitok len podtrhuje. Akurát záver sa končil tak trochu melancholicky, predstavoval som si trochu iné zakončenie. V každom prípade sa mi Formanova verzia páčila viac než Frearsova ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Srovnávat nechci, takže jen jedna věta - Formanův přístup je intimnější a klidnější - nechává hodně vyniknout příběh jako takový (samozřejmě že základem je ale Valmont). Opět velké plus za Pištěka a Ondříčka. Čtyři spokojené hvězdy. You are confusing bets and marriages, madame. One must always honor a bet. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Poslední můj chybějící Forman, který mi scházel zkouknout. A opět jsem pyšný, jakého režiséra světového formátu měla naše malá země. Opět je to precizně natočená červená knihovna z předrevoluční Francie s výborným hereckým osazenstvem. Colin Firth opět skvělý (i když mi chvíli trvalo si zvyknout na jeho mladou tvář). Dost mne však překvapila Annette Bening, která svojí úlohu zvládla s grácií a zcela zastínila své kolegy. Filmu vlastně ve výsledku mohu vytknout jen unylejší střední pasáž, ale jinak po všech stránkách skvělý film. Naštěstí jsem Nebezpečné (adaptace stejné látky natočené v obdobné době) známosti nikdy neviděl, ale těžko si představit, že by mě bavily více. 8/10. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Z Valmonta čiší joie de vivre a Formanovo pochopení pro to lidské hemžení se všemi jeho intrikami, poťouchlostmi i podlostmi. Čím jsem starší, tím víc chápu, proč o tolik zmírnil tragické vyznění de Laclosova románu, zcela vypustil morality a přesměroval pozornost k životu, který jde dál, a který se prostě má žít... Kdysi před lety mne jako zasmušilou dívku mnohem hlouběji zasáhla Frearsova srdceryvná, vážná adaptace téže předlohy, Nebezpečné známosti. Dnes vidím Formanova Valmonta jako příběh z paralelního vesmíru, viditelného pouze přes sklíčko zcela vědomě zabarvené dorůžova. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Formanovho Valmonta som videla chvíľku po Frearsových Nebezpečných známostiach, ktoré sú dobré..ALE..Formanov Valmont má pre mňa čosi naviac: okrem lepšie vybraných hercov (typovo), je to ľahkosť rozprávania, radosť zo života a krutá radosť z intrigovania..A práve tá radosť a sloboda, ktorá je vo Formanovom Valmontovi, ho robí pre mňa príťažlivejším.. Na druhú stranu, ide v konečnom dôsledku o rôzne uhly pohľadu - u Formana na Valmonta a u Frearsa na vzťahy, ale najmä o dvoch rôznych režisérov s odlišným rukopisom..Len majú smolu, že nakrútili takmer súčasne filmy vychádzajúce z jednej predlohy.. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Z mnoha stran jsem slyšel na tento filmový počin od Formana chválu, ale bohužel, samotný snímek mě ve výsledku moc nezaujal. Užil jsem si bezpochyby tu formální stránku. Sledovat ty krásné kostýmy a vytříbené exteriéry do posledního detailu mělo totiž něco do sebe. Jenže mě nezaujal příběh. Herecky asi v pořádku (zejména ďábělsky proradná Annette Benning na place kralovala), ale ty jednotlivé dílčí zápletky mě jednoduše nedokázaly. A závěr za mě dost uspěchaný. Škoda. Za mě dávám 6/10 ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Já o tomto filmu vím, že nedosáhl příliš velkého úspěchů kvůli souběžně vzniklým Nebezpečným známostem. O sobě zase vím, že až na vyjímky  moc nemusím tyhlety kostýmovky.  Až na pár případů jsem jich moc neviděl ani nečetl, což se týká i konkurečního filmového zpracování a knižní předlohy.  Zato ale mám moc rád Miloše Formana. Ano, slabší čtyři hvězdy je možná pro mě u Formana trochu slabší zážitek než obvykle, ale i tak je pro mě důležité, že i slabší Forman byl pro mě podmanivý film s výpravnými kostýmy Theodora Pištěka, ve kterém se i přes pomalé tempo v podstatě pořád něco dělo. Je tady spousta intrik, které mě bavily a gradovaly až do konce, k němuž se mi jenom zdála trochu vleklá cesta, ale fakt jenom trochu. Jinak mě tento intrikářský proradný  propletený děj s kupou dopisovaní  překvapivě  bavil. Snad jen ten Colin  Firth mi přišel na Valmonta fakt takový mdlý a nevýrazný...tohle chtělo fakt někoho démoničtějšího. Třeba nějakého Johna Malkoviche nebo tak. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Mohla bych se odvážit dát FORMANOVU dílu menší hodnocení ? Asi ano, ale není důvod. Film je dobře zpracován a zajímavě pojat. Líbilo se mi to, ikdyž na AMADEA to samozřejmě nedosáhlo. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hodně se mi tohle Formanovo pojetí líbilo, především i proto, jak je to odlehčené. Annette Bening je tu naprosto skvělá a Colin, který jde proti svému typu i proti typu postavy mi tu hodně sedí. Ten závěr vychází docela do ztracena, ale to nic nemění na tom, že jsem si film užil a zase si oživil tenhle oblíbený příběh. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Nekonečně niternější než Frearsova verze. Francouzská aristokracie 18. století byla rozhodně dekadentní, bez budoucnosti, ve svých limitech ovšem představovala evoluční vrchol. Formanův geniální klíč spočívá v tom, že se na jedné straně přizpůsobil manýristickému stylu oné společnosti, přitom se ovšem vyslovuje k hodnotám všelidským, na místě, čase a prostředí nezávislým. Srovnejme jen závěr obou adaptací: Ve Frearsově verzi je markýza de Merteuil konfrontována se společenským odsouzením. Jak polopatistické, a řekněme rovnou, mentálně ubohé! Naopak Bening pod Formanovým vedením zcela beze slov, jen výrazem tváře, vyslovuje mnohem důsažnější pravdu, totiž že msta zhrzené ženy, jakkoli úspěšná, je bezvýchodná, neukojitelná, je to hydra nenasytně požírající především ženu samotnou. --- Formanova adaptace vůbec není "poněkud odlehčená", jak píše distributor. Je naopak úplná a náročná směrem k divákovi. Odměnou za pozornost je pak nikdy nekončící požitek z pronikání do hlubin, jemných nuancí a nebezpečí "nebezpečných známostí". ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Děs běs... musím se přiznat, že Valmonta chtě nechtě srovnávám s Dangerous Liaisons, ale to snad ani jinak nejde... Tedy zaprvé výběr herce do hlavní role - zatímco z Malkoviche čiší ďábelské charisma, Firth je prostě takový uslintaný lehkomyslný floutek. Za druhé madamme de Merteuil: Anette Bening se ve velké části filmu pohybovala s výrazem Mary Poppins a veškeré zlo které páchala jsem jí ani chvíli nevěřila. Za třetí, malá Cecille byla sice roztomilá, ale Valmontovo svádění vypadalo spíš jako nějaké pedofilní hrátky... Tedy, kdybych neměla tak ráda příběh, hodnotila bych asi ještě níž. ()

willow666 

všechny recenze uživatele

Možná to není takový Forman, jakého všichni známe a chceme vidět. Film postrádá jiskru a náboj Amadea, přesto se mi líbil. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Můžu se snažit sebevíc a stejně se mi to v hlavě bude srovnávat s Frearsovými Nebezpečnými známostmi, které jsou mnohem lepší. Za úplně nejhorší, až tragický považuji ve Valmontovi výběr herců. Nikdo z nich nedokázal to, co herci v Nebezpečných známostech. Colin Firth je tradičně neslaný, nemastný, Annette Beningová absolutně nezvládla roli a o Meg Tilly a Fairuze Balk je škoda vůbec mluvit, protože to jsou dvě strašný slepice. Moc se mi líbily kostými. ()

Související novinky

Miloš Forman bude točit o Goyovi

Miloš Forman bude točit o Goyovi

23.04.2005

Miloš Forman připravuje nový film, inspirovaný životem slavného španělského malíře Francesca Goyi. Projekt je prozatím nazván GOYA'S GHOST a scénáře se ujal zkušený Jean-Claude Carriére, francouzský… (více)

Reklama

Reklama