Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný román v dopisech Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (1782) natočil v aktualizované podobě v roce 1959 Roger Vadim s Gérardem Philipem a Jeanne Moreauovou v hlavních rolích. Na sklonku osmdesátých let vznikly téměř souběžně dva další přepisy. Režisér Stephen Frears se přitom opíral o úspěšnou dramatizaci románu Christophera Hamptona a zůstal věrný originálnímu názvu. Miloš Forman spolupracoval na původním scénáři s Jean-Claudem Carrierem a dal mu název podle jedné z hlavních postav – Valmont. Vznikl tak snímek, který se přidržuje základní osnovy románu (ta je ostatně připomínána i četným psaním dopisů) a který vychází ze záměru zachytit žánrový obraz aristokratické společnosti pár let před Francouzskou revolucí. Osud dvou libertinských intrikánů, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, je podán v sytých barvách pozdního rokoka a zároveň je poněkud odlehčen. Jak se svěřuje jedna z hrdinek dramatu: „Říkala jsem jen ne, ne a pořád jsem dělala, co on chtěl…“ Hra obou cynických poživačníků nachází odezvu v samotné struktuře filmu, jež se tak vzdává důležité moralizátorské polohy. Miloš Forman přitom vychází ze zkušenosti z Amadea (1984) a příběh je plný malebných plenérů, vtipných epizod, bohaté výpravy a kostýmů. Opět spolupracoval s českými tvůrci, kameramanem Miroslavem Ondříčkem a kostýmním návrhářem Theodorem Pištěkem (ten získal prestižního Césara). (Česká televize)

(více)

Recenze (323)

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Převést epistolární román do filmové podoby jistě není žádná snadná záležitost a sktuečně si myslím, že Forman se této práce zhostil více než dobře. Tak jako v románu i ve filmu sledujeme zdánlivě síť intrik vyvolané prostou sázkou, ale ve skutečnosti záměrem není popisovat intriky, ale zobrazit morální úpadek tehdejší společnosti, jejímž zástupným symbolem je právě sázka Valmonta a Merteuilové. Firth i Beningová se svých rolí zhostili výborně, při každém jejich vzájemném setkání je cítit ono podivné napětí, vzájemná přitažlivost i nenávist. Příběh, ač byl napsán na konci 18. století, je aktuální i dnes svým kritickým pohledem na lidskou společnost, na její morální úpadek. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé...stejný námět - dvě zpracování, točené téměř současně...A výsledek ? Dvě poměrně odlišné verze. Dva skvělé filmy. Ale co si budeme povídat...ano - Frearsova verze je opravdu "o hvězdičku" lepší... (:o) Tak moc často se mi to nestává...ale Formanova verze pro mě po asi třetím skouknutí během dvou let dozrála a dnes musím říct, že Nebezpečné známosti minimálně dotáhla. A ne - nejsem opravdu schopen už říct která verze se mi líbí víc... Dnes je to opravdu nerozhodně - miluju obě! ()

crass.48 

všechny recenze uživatele

Pokusy o vtip byly trapné. Humor využíval pouhé tupé naivity několika lidí a poťouchlosti staré babičky. Atmosféra aristokracie nejspíš vystihnuta dobře, a to i díky vynikajícím kostýmům. ()

Indy 

všechny recenze uživatele

Na najlepšie Formanove filmy Valmont ani náhodou nemá, ale prehra to nie je. Frearsova verzia, ktorá mala premiéru rok predtým, má trochu iný feeling, ale lepšia je len o malý kúsok. Mne prišiel Colin Firth ako dobrá voľba na Valmonta a veľkým plus je tiež obsadenie veľmi mladých hercov do úloh Cecílie a Dansenyho, ktorým tak na sto percent veríme ich naivitu. Najväčšie výhrady mám k uponáhľanému finále filmu, z ktorého napr. vôbec nie je jasné, či Valmont svoju stávku "nezvládol", a teda, či sa naozaj zamiloval do Madame deTourvel. 6/10 ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení je v tomto případě ovlivněno tím, že nesnáším to téma jako takové- ty intriky, pletichy, zneužívání naivity mladých lidí… Nesnášel jsem to ve Valmontovi, nesnášel jsem to v Nebezpečných známostech a nikdy už se na tom nic nezmění. Ale když už bych se měl pást na lidské zvrácenosti, tak chci, aby mi ji servíroval démonický John Malkovitch. Colin Firth na mě v této roli nepůsobil autenticky. ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Forman je určitě režisér velkého formátu, nicméně s Amadeem se jeho výjimečnost, jaksi vytratila, stále točí kvaltiní filmy, ale stále to není to co dříve... ()

MareT. 

všechny recenze uživatele

Miluju Velmi nebezpecne znamosti a je videt, ze zapletka je nosna v jakemkoliv obdobi a na film se da v pohode divat, i kdyz neholdujete vylozene historickymy filmy... ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Na kostymni dramata me neuzije, presto je Valmont fajn. Intriky a pikle me bavily, jen mohl cely film byt vyraznejsi, intenzivnejsi a zhustenejsi. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Tak si říkám, že tehdejší francouzská šlechta měla krásný život. Ženy i muži se mohli věnovat vytříbené a duchaplné konverzaci, zábavám a milostným pletkám, které, když je na to dost času, lze rozvinout v umění či vědu, což ostatně dokládá už Ovidiovo Ars amandi stejně jako Vátsjájanova Kámasútra. Kulturní vyžití bylo i jinak docela bohaté: knihy, opery, koncerty, divadla, plesy... Paříž bez islámských teroristů, všechny potraviny v bio kvalitě, protože jiné se nevyráběly, způsob jejich chlazení při skladování byl poměrně vymakaný i bez elektřiny atd. Tam bych chtěl žít. Dnešní technické vymoženosti by mi nechyběly. Spoustu věcí (topení, teplou vodu) obstaralo služebnictvo, cestování MHD nebo autem bych klidně vyměnil za kočár tažený koňským čtyřspřežím, na osvětlení svíčkami by se dalo zvyknout. Jenom tehdejší lékařství asi nebylo moc vyspělé, ale vždyť i ze současné moderní medicíny pořád kouká středověk jak sláma z dřeváků. – Film je svými kvalitami srovnatelný s filmem Amadeus. 95 %. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Dotřetice historický epos natočený primárně tak, aby po něm pokukovali páni akademici a potřetí (předtím Amadeus, a hlavně Barry Lyndon) to na mě bylo moc dlouhý. VALMONT je film, který má v sobě hromadu "alespoň čtyřhvězdičkových" charakterů a několik rajcovních scén, ale mnohem víc by mu slušelo takových 110 minut. Chyba bude určitě na mé straně, ale přiznám se, že údajnou genialitu jistě nadprůměrného režiséra M. Formana nechápu. -- P.S. tohle byla skutečně střelená a divná doba, co se "předepsaného" společenského chování a oblíkání týče. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který je v mých očích minimálně na stejné rovině s Amadeem. Milostné drama podávané spíš v odlehčeném duchu, přesně vybraní herci, skvostné scény. Valmont je přesně typ filmu, který se mi ani po několikátém přehrání neomrzí. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Kinematografická kvalita se v tom nezapře, opravdu dobrý výběr samých okouzlujících herců, krásné kostýmy... ale NUDA. Já žít v té době, tak bych se asi zabila! :)) Celý život řešit jen takové ptákoviny jako s kým spát a koho milovat... to je opravdu smutné. Ale třeba to tak neměli všichni:) ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Další veledílo z dílny Miloše Formana, kupodivu jsem ho viděl až teď. Zpracování je fantastické, obsazení výborné a zápletka , i když je místy trochu složitější, nakonec vyústí logicky. Spoiler: Valmont předstírá smrt v souboji s mladičkou Cecilé a pak skutečně takto zahyne. Celkově ...95% ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Na filmu mě nejvíc s*ala kamera, která se opravdu snažila dostihnout i ten sebemenší detail pohybu. Příběh je jednoznačně záznamem historického lidského hnusu, zvrhlosti a zvráceností, kterých se lidé dopouštějí i dnes. Poutavé a šokující zároveň. ()

fastum 

všechny recenze uživatele

Ani v tomto filmu mě Miloš Forman nezklamal. Ač je vetšina lidí nespokojená s Colinem Firthem v roli Valmonta, mě tam vůbec nevadí. Myslím, že pan režisér chtěl Valmonta trochu polidštit, jinak si to nedokážu vysvětlit. Jediná věc, která mě překvapila bylo málo emocí okolo Valmontovy smrti. Jinak je to skvělý snímek s vtipnými místy, který stojí zato zhlédnout. ()

ekomo 

všechny recenze uživatele

Těší mě, když mohu uvidět zase trochu jiné zpracování Nebezpečných známostí, zvlášt když je takhle dobře provedené. Po celou dobu napínavé až do konce, dost slušné herecké výkony zejména Colina Firtha a Annetty Bening, dost přesvědčivě pojaté. Jestli se mi ale na tomto filmu něco líbilo obzvlášt, tak to byly kostými, kostými, které výborně navozují atmosféru bohaté aristokratické moci naštěstí už jen krátce před revolucí. Postava Valmonta se mi hodně líbila, protože je v mnohém podobná dnešní mladší generaci, užít si s holkou a pak ji jednoduše odhodit, typičtí uhození sukničkáři. ()

Související novinky

Miloš Forman bude točit o Goyovi

Miloš Forman bude točit o Goyovi

23.04.2005

Miloš Forman připravuje nový film, inspirovaný životem slavného španělského malíře Francesca Goyi. Projekt je prozatím nazván GOYA'S GHOST a scénáře se ujal zkušený Jean-Claude Carriére, francouzský… (více)

Reklama

Reklama