Reklama

Reklama

Obsahy(1)

James Furlong je posledním z dlouhé řady Furlongových, z nichž každý je požehnán, nebo proklet nějakou nadpřirozenou schopností. James touží odhalit tu svoji, ale jeho pokusy vedou jen ke smrti někoho v rodině. Jako desetiletý osiří. Je odeslán do nápravné školy, kde je nemilosrdně šikanován. Když však začne jeho trýznitele ničit záhadná nemoc, James pochopí hrozivou povahu svých schopností a uteče. Po letech na něj ve srubu hluboko v lesích narazí devatenáctiletá Mae, která je na útěku z nemocnice. James se bojí, že dívce ublíží, ale Mae nemá z vlídného a nevinného cizince strach. Vášnivý románek zavede Jamese na cestu zpátky do civilizace a nakonec i ke konfrontaci s Liamem, který jako jediný přežil tragédii v nápravné škole. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (38)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(52. ZLÍN FILM FEST) Očekávat od Agnés Merletové hru s žánrem pohádky či to, že zasazení mytologických prvků do realistického rámce vyústí jako kritika eskapismu nebo reflexe společnosti, jako je tomu ve filmech jejího rodáka Neila Jordana, povede leda ke zklamání. Na místo poučeného publika se cílí spíše na čtenářky Stephanie Meyerové (sága STMÍVÁNÍ) a holčičky oblibující rané Burtonovy filmy (zejména STŘIHORUKÉHO EDWARDA), protože optika, skrze níž je celé vyprávění podáváno, je ženská a muži je přisouzena role tajemného objektu s minulostí, jehož jedinou úlohou je věčně milovat a zachraňovat hrdinku. Zvolená optika, která odpovídá již odrostlé Mae, a zarámování celého vyprávění jako pohádky na dobrou noc, "omlouvá" přepjatost hudebního doprovodu, který lacině doluje emoce, i "kognitivní nepodnětnost" (proč bych si měl klást otázky po dosažení cílů a osudech postav, když je vše tak předvídatelné?). Přestože se jedná o pohádku, a tak není na místě vyžadovat komplexnost ve vykreslení fikčního světa jako ve fantasy, požadavek jeho soudržnosti a zadefinování pravidel je na místě. Ačkoliv se hraje vždy s velmi omezeným prostorem (rodinný domek a blízké okolí, sirotčinec/polepšovna a blízké okolí, nemocnice/ústav a blízké okolí), geografická a temporální pravidla jsou porušována (jak to, že se otec dostal tak rychle ke kravám a zase zpátky?, při pročesávání okolí nikdo nenatrefil na chatrč, resp. o ní nikdo za celou dobu její existence nevěděl? atd.). Mohlo by se zajít ještě dál v poukazování na to, o jak nedomyšlený konstrukt jde a jak i základní pravidla má vnitřně rozporná. (Např. všichni Furlongovi mají od narození nadpřirozenou schopnost, ale přitom někdo ji má už před narozením, jiný zase na základě dětského traumatu - čili tak, jak se to vyprávění zrovna hodí a slouží to komickému či dramatickému účinku.) Nemá to ale cenu, protože nemám dostatek estrogenu a naivní mentality ("láska vše překoná!" - d´oh, jiná banalita by nebyla?), abych se s tím filmem s jeho emo bolestínstvím setkal. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,V KAŽDÉ RODINĚ SE NĚCO DĚDÍ. AŤ UŽ JE TO DOBRÉ, NEBO ŠPATNÉ, VŠICHNI NĚCO DĚDÍME. ALERGIE, SLABÝ ZRAK, VELKÉ NOSY, NEBO RAKOVINU....“ /// Ba ba, stejně tak každá rodina má svý tajemství. Třeba ta Furlongova – prokletý schopnosti...... Můj milý deníčku. Právě jsem objevila úžasnýho lesního muže. Není upír (ani Tarzan), žere sovy, veverky – a vůbec tak nějak má rád přírodu a zřejmě i mě. Toužebně na mě civí a vůbec mu nevadí, že to mám ,,zapár“..... Ty krávo – tak tohle sem nečekal! Adolescenti v lese, povídaj si, jsou si bližší a bližší a.... (nech tu ruku v klidu hajzle!) - já bych řekl, že to není třeba víc pitvat. Srdéčko mladého romantika vlhne (a je to vůbec srdce?) a já jdu, páč tenhle zázrak je tak pro ty vo 30 let mladší. Teen romantická hříčka plná zázraků a smrti. A zázraků a lásky. A zázraků a ..... přitom to tak dobře začalo! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Kdykoliv pomyslím na sex - oslepnu. 2.) Nevím, jestli je lepší mít po tatínkovi velkej nos nebo po mamince rakovinu. 3.) Thx za titule ,,alyssa18“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Velmi chutný filmový koktejl, kde je namixován strach, bolest, láska, smutek, ale i naděje v tom správném rozložení. Já si to osobně užívala a určitě nejsem zklamaná, jak zde někteří píší. Po herecké stránce nejen velmi příjemné podívání na Harryho a Rachel, ale moc hezky se mi poslouchaly i jejich hlasy, ktreré lahodily mým uším. Příjemný občasný kytarový podtón, potažmo celý hudební doprovod byl už jen třešničkou na dortu. Krásná pohádková fantasy se smutným koncem. A po tak hezkém zážitku rozhodně dnes nebudu žádný hnidopich a dám tudíž jasnou čtyřku. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Pěkné fantasy, nezamhouřil jsem ani na chvíli oko a čekal jsem, jak se to vyvine. Moc hezky natočené a kvalitně zpracované ve všech směrech. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom ide predovšetkým o pocity. Nehľadajte v ňom logiku a ani nejaké racionálne vysvetlenia. Tu záleží jedine na výbornej atmosfére, ktorú má na svedomí predovšetkým dobrá hudba, vizuálne pekné obrazové metafory so závanom symbolizmu a čuduj sa svete aj menej známejší herci, hoci sa od práce moc nepretrhli. Skrátka ide o takú príjemnú a na pohľad peknú fantasy rozprávku pre dospelých so zaujímavým trpko-sladkým rozuzlením. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

sochoking odpad!

všechny recenze uživatele

Scénka s vysmiatymi štatistami v nemocnici nemala chybu! Týto idioti nedokázali dokonca ani milostnú scénu natočiť! Rúbanie dreva sekerou alebo odhadzovanie uhlia lopatou by malo lepší efekt! Pokiaľ si strkáte do anusu nožnice, tak i filmy s Vlastom Burianom vám budú pripomínať Strihorukého Edwarda! ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Podle mě hodně povedený snímek. Ano a opravdu odpovídá zařazení do fantasy všemi aspekty. Dva hlavní hrdinové jsou naprosto úžasní a dokonale se vžili do svých rolí. Hodně příjemná atmosféra i když s nádechy dramatu. Možná bych to brala i o půl hoďky delší, jelikož mě to opravdu bavilo. Sice mám výtky na některé přefantazírované scény, ale to se dá přežít. Podle mě je to tady podhodnocené a to alespoň o 9%. Kdo má rád trochu fantazie, ponuré ale zároveň místy romantické atmosféry, můžu jenom doporučit. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to velmi originální a nápadité .. nějakýmsi jakýmsi zvláštním způsobem mě to do sebe vtáhlo a já se zaujatě dívala. Začátek byl takový, že jsem přemýšlela, zda to nemám vypnout. Ovšem, přemohla jsem se a po chvíli bych to už vypnout nedokázala. Dostalo mě to svou nápaditostí. Neříkám, že je to úchvatné a dokonalé. To ani náhodou ani nehodou. Však je to zajímavé a zvláštní tím lepším způsobem. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Mne sa toto írske teen fantasy náhodou páčilo .. oceňujem zaujímavý nápad, neopozerané tváre a príjemnú muziku. (Filmová výzva 2016 - hanagi) ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Možno trochu nadhodnocujem, ale páči sa mi v Hideaways nápaditosť a potenciál z nej vyplývajúci. Je to malý film o veľkých schopnostiach. A páči sa mi aj Rachel Hurd-Wood. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Taková roztomilá pohádka na dobrou noc, u které sice nejpozději od setkání kluka s holkou víme, jak dopadne, ale dá se to. Když tedy překousneme, že mladík žije deset let v lese hned vedle sanatoria a nikdo si ho nikdy nevšiml a povícero takových nesmyslů. SHRNUTÍ: Prokletí může být i darem, když se na něj dokážeš podívat jiným úhlem pohledu. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná fantasy, která se s tím, pravda, moc nesere, a na kterou by celej holý úd neměl koule. Ne tak Irové, se svým černočerným humorem, kteří do toho jdou po hlavě a neštítí se ani scén, kdy tam malej kluk dostává čočku pálkou na hurling (takovej národní irskej sport, vygooglujte si to), a kdy se tam všem dějou škaredý věci a vůbec je ten film svým způsobem takovej... škaredej. A já už teď vím, že Irové jsou vedle Britů, Australanů a Novozélanďanů nejlepší filmaři pod sluncem. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Námět vypadal hodně dobře a mohl z toho být obystojný myst- thriller, ale madam Merlet z Hideaways udělala upocenou love story dvou mimoňů, kteří po většinu stopáže čuměli jak kdyby jim ulítly včely. 10% za úsměvný začátek. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemné romantické fantasy, které svou atmosférou a určitou nekompromisností připomíná klasické evropské pohádky a mystery příběhy. Je to jednoduché, ale specificky atmosférické, za což může především zasazení (Irsko) a hudba mixující pohodovou kytaru s tajuplnými tóny klavíru. Obsazení parádní, na Rachel Hurd-Wood se vskutku dobře dívalo. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Nefalšovaná irská magie s krásnou hudbou a úžasnou atmosférou. Dětské střevíčky si nazouvám s potěšením a v tomto případě obzvláště ráda. ()

Lama.Lama 

všechny recenze uživatele

Tak zajímavý začátek to mělo, kluk to sekal hlava nehlava. Ale pak to hrozně odflákli, až to vyšumělo do naivní pohádky. Btw to jejich urychlené zamilování jim fakt nežeru. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zasloužilo by si to i víc, ale nevyužité schopnosti Jamese ve filmu chyběly. Nemám na mysli nějaké superhrdinské drama, to ani v nejmenším, ale vše okolo Jamese je odvyprávěno hned na začátku a zbytek je tak nějak odvyprávěn narychlo. Přes délku filmu tomu vyprávění prostě část příběhu, která by diváka posunula hlouběji do děje, chybí. Po zkouknutí jsem měl pocit, že jsem viděl trailer s velice zajímavým nápadem. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Dovedu si živě představit, co by se stalo, kdyby se taková látka dostala do rukou amíkům...Naštěstí se tentokrát další Twilight nekoná. Pohádková fantasy je natočena celkem vkusně s citem pro poetiku a v celku jednoduchý příběh je prost přílišné patetičnosti, naopak se mi líbil severský úsporný styl vyprávění. Příjemná muzika a dobré herecké výkony pak dojem z hezkého filmového zážitku doplňují. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Poutavý fantasy příběh o osamoceném nešťastném klukovi Jamesi Furlongovi.Miluju fantasy a proto je tento film přesně pro mě.Harry Treadaway v roli Jamese byl brilantní a se svými modrými oči a podivným kouzlem oslňoval.Příliš přehnané mi ale přišly scény,kdy hlavní hrdina zapříčinil nějákou tu katastrofu a všechno živé kolem umíralo tak takovéto zdlouhavé záběry na irskou přírodu si mohli odpustit.Stačilo by velice krátce ukázat,že vše buď vadne a usychá nebo vzkvétá a oživuje se.Líbilo se mi zakončení příběhu,kdy to zlé prokletí rodiny Furlongů zmizelo a přestože James umřel tak něco z něj žije dále v malé Diane-Ross.Velice zvláštní mi naopak přišlo jak rychle se dvojice do sebe stihla zamilovat.Obvykle někdo, kdo žije deset let daleko od civilizace kdesi v irských lesích a neví o světě tak přece k sobě tak rychle nepustí nějákou podivnou ženštinu s walkmenem??Celkově docela slušně zpracované. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film. Ale přes docela sympatické obsazení (krásná Rachel je veliké plus), docela obstojný scénář a chytlavý příběh, sráží film do kolen sterilní režie, která jen kopíruje zaběhlou rutinu. Dokážu si představit, že kdyby tohle režíroval Aronofsky se svým smyslem pro okamžik a citem pro detail, byl by to nabušený audiovizuální a emocemi nabitý film. A to i s tímto obazením. Ale zatím je to emocí plné, ale na diváka se těžko přenesou, vizuální stránka by šla, ale chybí tam ten cit pro detail. Abych to shrnul, nelituji shlédnutí, ale podruhé to asi nehrozí. ()

Reklama

Reklama