Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třináctiletý chlapec Erik se společně se svou matkou Gail právě přistěhoval do nového domova v Minnesotě. A se svým výrazným jižanským akcentem a poněkud odlišnými manýry pouličního rošťáka se zde cítí být dost ze hry. Tedy alespoň do momentu, než pozná Dextera, o něco mladšího chlapce ze sousedství. A zdá se, že právě tahle dvojka by mohla společně poznat, co to znamená opravdové přátelství. Jenže velmi záhy začne Erikova matka jejich kamarádství bránit. Dozvěděla se totiž, že vinou nepozornosti doktorů a použité injekční jehly je nyní Dexter nakažený virem HIV. Má AIDS. Erik si zpočátku z této zprávy nic nedělá, ale je jasné, že smrtelná nákaza přeci jen staví mezi oba mladíky stále vyšší zeď, stejně jako předsudky okolí. Tam, kde to dospělí vzdávají, ale nakonec zaúřaduje dětská vynalézavost. V jednom časopise se totiž mladíci dočtou, že nějaký doktor v New Orleansu prý nalezl zázračný lék, který by mohl Dextera jednou provždy zbavit jeho prokletí a vrátit mu naději v budoucnost. A rozhodnou se ho navzdory názorům svých rodičů vyhledat. V posmutnělém, a přesto hřejivém americkém dramatu z roku 1995 se v hlavních úlohách představili Brad Renfro a Joseph Mazzello. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

fujarik 

všechny recenze uživatele

Film je svým ztvárněním uzpůsoben zejména pro to mladší publikum. Podle mě je to výborný poučný film na promítání žákům prvního stupně základní školy, aby pochopili závažnost viru HIV a zároveň, aby nikoho neodsuzovali jen proto, že se liší od jiných. Výborný film, který staví na skvělém hereckém výkonu dětských herců. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ ide o kamarátstvo dvoch chlapcov a ich zážitky z cesty a vylomenín, tak je film ok. Ale keď sa začnú do toho miešať dospelí, tak je film mierne trápny alebo až priblblý. Inak je to dosť silná téma a pri lepšom scenári by to mohlo byť výborné. –––– Moje krev je jedovatá. Stačí jediná kapka a jseš mrtvej! ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dojákoidní story o dětském přátelství  1)  je psaná s nadhledem, docela vtipně, očividně pro dospělé (takhle začínající teenageři nemluví) a nastoluje otázku: Jak to všechno skončí? Bude to pohádka nebo realita?_____ 2)  Spoiler. Film je velmi předvídatelný a skončil, jak skončit musel. Na působivosti mu to neubralo._____ 3)  Zaujal mě přitažlivý 13letý Brad Renfro (starší Erik). ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tady není co řešit. Tohle je úžasné americké drama, které především v první polovině působí jako idylický rodinný film o přátelství dvou chlapců, kteří si dokonale rozumí a ideálně se doplňují. A patrně by toto přátelství vydrželo oběma hochům celý život, nebýt toho, že ten mladší z nich, jedenáctiletý Dexter, má AIDS. Takže zde máme vážné téma, které přímo svádí k nátlaku na divákovy city. O to více si tedy cením toho, že místo plačtivého, dojemného a sentimentálního filmu tady máme film oslavující život, film o radosti ze života a o pravém klučičím přátelství, které ne každý měl možnost poznat. Je však jasné, že právě tato zákeřná a nevyléčitelná nemoc bude mít v tomto filmu poslední slovo, ale většinu filmu se opravdu jedná o film, kde se řeší jen klučičí hrátky a radosti dětství. A díky tomu se jedná o jeden z těch nezapomenutelných filmů, na které je radost se dívat a na které jen tak nezpomenu. Ovšem můj výsledný dojem z filmu není jen záležitostí kvalitního děje, ale především kvalitních hereckých výkonů. V jedné ze svých prvních rolí zde exceluje Brad Renfro (který tehdy působil velice nevinně a ještě nevěděl, co jsou to drogy, a který dnes už bohužel není mezi živými) a zdatně mu sekunduje Joseph Mazzello v roli nemocného chlapce. V mém případě potěšil ve vedlejší roli také Nicky Katt, kterého znám ze seriálu Bostonská střední. Takže film mě doslova přikoval do křesla a já mu tedy bez váhání uděluji maximální hodnocení v podobě pěti hvězdiček. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Citlivý snímok o priateľstve chlapcov zo susedstva. Mohol by to byť príbeh normálneho a šťastného detstva, keby jeden z nich nemal AIDS. Napriek tomu to vďaka ich priateľstvu normálne a šťastné detstvo je. Hry, šibalstvá, dobrodružstvá, hľadanie lieku a výprava za doktorom do New Orleansu. Príbeh síce nemá šťastný koniec ale zanechá príjemný pocit, že hoci Erikov život nebol dlhý, bol aspoň pekný. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Väčšina filmu bola natočená v Minnesote. (dwdb)
  • Počas úvodných titulkov hrá pieseň "My Great Escape" od Marca Cohna. (dwdb)

Reklama

Reklama