Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třináctiletý chlapec Erik se společně se svou matkou Gail právě přistěhoval do nového domova v Minnesotě. A se svým výrazným jižanským akcentem a poněkud odlišnými manýry pouličního rošťáka se zde cítí být dost ze hry. Tedy alespoň do momentu, než pozná Dextera, o něco mladšího chlapce ze sousedství. A zdá se, že právě tahle dvojka by mohla společně poznat, co to znamená opravdové přátelství. Jenže velmi záhy začne Erikova matka jejich kamarádství bránit. Dozvěděla se totiž, že vinou nepozornosti doktorů a použité injekční jehly je nyní Dexter nakažený virem HIV. Má AIDS. Erik si zpočátku z této zprávy nic nedělá, ale je jasné, že smrtelná nákaza přeci jen staví mezi oba mladíky stále vyšší zeď, stejně jako předsudky okolí. Tam, kde to dospělí vzdávají, ale nakonec zaúřaduje dětská vynalézavost. V jednom časopise se totiž mladíci dočtou, že nějaký doktor v New Orleansu prý nalezl zázračný lék, který by mohl Dextera jednou provždy zbavit jeho prokletí a vrátit mu naději v budoucnost. A rozhodnou se ho navzdory názorům svých rodičů vyhledat. V posmutnělém, a přesto hřejivém americkém dramatu z roku 1995 se v hlavních úlohách představili Brad Renfro a Joseph Mazzello. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Matty 

všechny recenze uživatele

Dobrodružstvím Toma Sawyera inspirovaný lék proti skepsi těch, kdo jsou přesvědčeni, že dobrý film o AIDS musí být buď zarputilé drama (Philadelphia, Hodiny) nebo ukřičený muzikál (Bohémové). Lék ve své prapodstatě vlastně jenom vrhá jiné světlo na přání snad každého z nás – aby prázdniny nikdy neskončily. 80% ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Dojemny rodinny film, kteremu by obcas mene sentimentu prospelo, ale presto se jedna o hluboky pribeh, ktery ma co nabidnout. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tématu umírání se režisérovi celkem podařilo vyvarovat se přemíry sentimentu - spíše jde o příběh klukovského přátelství a dobrodružství, navíc doplněný o mírnou dávku humoru. Výborní jsou dětští herci Brad Renfro a Joseph Mazzello. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Příliš velká snaha zapůsobit na diváka a jeho city může filmu někdy uškodit. Nelze neporovnat s jinými filmy s podobným tématem a já nemůžu jít výš. Já tomu prostě moc nevěřila a v tom je ten problém. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Vcelku překvapivě jsem zhlédl tento snímek ještě na prvním stupni základní školy, kdy nám jej promítl pán, který měl ve skutečnosti přenášet o mezilidských vztazích, což ovšem není momentálně důležité... Pokud si dobře vzpomínám, jedná se o příběh chlapce (x), který je nemocný AIDS, kvůli čemuž s ním nikdo nekamarádí. Jednoho dne se však spřátelí se svým sousedem (y) a vznikne mezi nimi veliké pouto. Když se y dozví, jak moc je x nemocný rozhodne se, že se pokusí najít pro něj lék, nejdříve smíchavají nějaké bylinky, čím se x otráví a jejich přátelství tak na krátkou dobu skončí - vlivem rodičů. Chlapci se však nevzdávají a vydají se na dobrodružnou výpravu, jejíž cílem je najít lék na AIDS a xe vyléčit. Jak už to tak bývá, není tato cesta nijak jednoduchá a tak mimo jiné budou bojovat i o holé životy (zajímavý moment, kdy x drží střep a pachateli vyhrožuje, že jej nakazí). Jak už je většině diváků jasné, účelem tohoto snímku je hlavně upozornit na to, že přátelství s nakaženým není nebezpečné, ba právě naopak, nemocnému může velmi pomoci. Příběh bohužel končí smrtí x, která přináší hluboké morální poselství. Chválím skvělé herecké výkony... ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Film o opravdovém přátelství a o smrtelné nemoci...pokud máte zájem vidět "Knockin' on Heaven's door" s výbornými dětskými herci (a bez výrazných komediálních prvků), sáhněte po The Cure. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tady není co řešit. Tohle je úžasné americké drama, které především v první polovině působí jako idylický rodinný film o přátelství dvou chlapců, kteří si dokonale rozumí a ideálně se doplňují. A patrně by toto přátelství vydrželo oběma hochům celý život, nebýt toho, že ten mladší z nich, jedenáctiletý Dexter, má AIDS. Takže zde máme vážné téma, které přímo svádí k nátlaku na divákovy city. O to více si tedy cením toho, že místo plačtivého, dojemného a sentimentálního filmu tady máme film oslavující život, film o radosti ze života a o pravém klučičím přátelství, které ne každý měl možnost poznat. Je však jasné, že právě tato zákeřná a nevyléčitelná nemoc bude mít v tomto filmu poslední slovo, ale většinu filmu se opravdu jedná o film, kde se řeší jen klučičí hrátky a radosti dětství. A díky tomu se jedná o jeden z těch nezapomenutelných filmů, na které je radost se dívat a na které jen tak nezpomenu. Ovšem můj výsledný dojem z filmu není jen záležitostí kvalitního děje, ale především kvalitních hereckých výkonů. V jedné ze svých prvních rolí zde exceluje Brad Renfro (který tehdy působil velice nevinně a ještě nevěděl, co jsou to drogy, a který dnes už bohužel není mezi živými) a zdatně mu sekunduje Joseph Mazzello v roli nemocného chlapce. V mém případě potěšil ve vedlejší roli také Nicky Katt, kterého znám ze seriálu Bostonská střední. Takže film mě doslova přikoval do křesla a já mu tedy bez váhání uděluji maximální hodnocení v podobě pěti hvězdiček. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo decentna a citliva tovaren na slzy. Hlavna dvojica mimoriadne sympaticka a je velka skoda, ze Renfro uz nie je medzi nami. Bol to velky talent 7/10 ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Dojemný snímekk o přátelství dvou chlapců, z nichž jeden je čerstvě přistěhovaný grázlík a druhému dětství ničí smrtící choroba. Pod dojmem článku v časopise začnou hledat v místní flóře lék na AIDS. Celkově závažnému a smutnému tématu nechybí ani pár úsměvných scén, Brad Renfro a Joseph Mazzello se v hlavních rolích vyznamenali a Annabella Sciora jako matka smrtelně nemocného hocha podala také nesmírně sympatický, přesvědčivý výkon. Ani po takřka 15-ti letech mi tohle drama nezmizelo z paměti a jistě by se ctí ustálo i sledování cynikem, co se ze mě v průběhu těch roků vyklubal :-/. 79% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Asi je to příliš sentimentální, asi je jedna z obou matek příliš dokonalá a druhá příliš plakátově sobecká a sebestředná, ale i tak je to nádherný příběh, vkusně vyprávěný a výtečně zahraný. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Když jsem Lék viděl poprvé, Brada Renfra jsem vůbec neznal. Zajímal mě tehdy hlavně děj. Ale pak jsem Renfra viděl v Nadaném žákovi a uvědomil jsem si, že toho kluka jsem už viděl. No jasně, bylo to právě tady! Po dlouhé době jsem se podíval na Lék znovu (vlastním jej na velmi vzácné VHS kazetě) a tentokrát jsem si všímal výkonů obou dětských herců, hlavně tedy Brada Renfra. V tomto filmu mu bylo třináct let a dokázal, že jeho výkon v Nadaném žákovi nebyl náhodný. Film samotný je velmi povedený, plyne svižným tempem a rozhodně se vyvarovává přílišného sentimentu, které téma nabízí. Doprovází jej výborný soundtrack. Je velká škoda, že Lék prošuměl kiny a v televizi se nikdy nevysílal. Neprávem zapomenutý klenot. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pútavý film, ktorý je určený pre inú cieľovú skupinu. Ani vážny problém, ktorého sa film týkal, neprehlušil občasné falošné tóny. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Příjemný, nenáročný film o kamarádství dvou chlapců z nichž jeden umírá na AIDS. Film neurazí, ani nenadchne. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dojákoidní story o dětském přátelství  1)  je psaná s nadhledem, docela vtipně, očividně pro dospělé (takhle začínající teenageři nemluví) a nastoluje otázku: Jak to všechno skončí? Bude to pohádka nebo realita?_____ 2)  Spoiler. Film je velmi předvídatelný a skončil, jak skončit musel. Na působivosti mu to neubralo._____ 3)  Zaujal mě přitažlivý 13letý Brad Renfro (starší Erik). ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Je určitě smutné vidět trpět dítě, ale kvůli tomu nutně nemusíte natočit film tak prosáknutý sentimentem, až z toho brní zuby. Kdyby mi bylo deset, asi bych brečela jak želva, jenže holt není. ()

Reklama

Reklama