Reklama

Reklama

Pickman's Muse

všechny plakáty
USA, 2010, 77 min

Předloha:

H.P. Lovecraft (kniha)

Scénář:

Robert Cappelletto

Obsahy(1)

Umelec Robert Pickman (Barret Walz) prepadá posadnutiu vplyvom desivých vízií z iného sveta, ktoré sa mu zjavujú prostredníctvom starobylého artefaktu objaveného v opustenom kostole. Kto je Goodie Hines (Tom Lodewyck)? Prečo vypichuje oči svojich obetí? A prečo ho tie prosia, aby im to urobil? Čo ho inšpirovalo pri tvorbe jeho desivých kresieb a malieb, ktoré sú natoľko hrôzostrašné, že ich zakázali? Celá situácia sa zamotá, keď zakázané obrazy do najmenších detailov zduplikuje umiernený samotár Robert Pickman, ktorý podľa svojich vlastných slov Goodieho nikdy nestretol, no nie je ani ochotný prezradiť zdroj svojej inšpirácie. Niekto bude očividne musieť preniknúť do mysle postihnutej šialenstvom, aby odhalil jej múzu. (Incantator)

(více)

Recenze (10)

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Ak si psychiatrom škrtnutý maliar , ktorý to nemá zasadené v hlave úplne spoľahlivo ,tak ? / pseudošpecialista ,ktorý má na svedomí pacienta s podobným symptómom a je väčšie psycho , ako pacient - a spoľahlivo upravil 1ného pred Tebou tak ? / hlasy Ti natrúbia do hlavy , aby si vyfarbil na plátno vlastnú smrť - tak ? / čakáTa prechádzka peklom , aby si zistil , že je to brána , ktorú musíš vyraziť , aby si dostal šaška z kazajky - tak ? Málo otáznikov ? / pridám ešte 1 - Geniálny Barret a H.P.Lovecraft - ! Jedna z Jeho 3poviedky - stačí ? ( som si istá , že áno ) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Docela vydařená adaptace Lovecraftova díla. Kdysi dávno jsem se poprvé, už ani nevím kde, dozvěděla o pojmu "Pickmanův model." Nevěděla jsem o tom nic, jen si pamatuju ten název. Nyní už vím, o co šlo. Jediné, co mi na snímku vadilo, byly ty samotné obrazy, které vůbec nebyly vidět. Ty byly zřejmě natolik hrůzostrašné, že jsme je ani nemohli spatřit:) Po celou dobu sledování rostla má touha "MUST SEE these pictures!" Dostatečnou alternativu mi pak poskytl strejda Google, který mi nabídl uspokojivé množství těchto obrazů z různých adaptací tohoto díla. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Museli odejít do jiné dimenze, ale rádi by se vrátili... Lovecraft byl posedlý myšlenkou Prastarých, kteří museli kdysi náš svět opustit a hledají cestu zpět. Do jejich děsivého světa nahlédne malíř R.Pickman, a pak začne tvořit šokující obrazy, jaké ještě nikdo neviděl (tedy on si to myslí, zpočátku). Obstojné zpracování jemuž uškodil televizní vizuál. Zřejmě nízký rozpočet nedovolil vytvořit působivé efekty ani v samém závěru filmu, což je opravdu škoda... ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Jako TV film dokázal Pickman's Muse nastolit docela znepokojivou atmosféru a divákovu touhu ty obrazy vidět. Škodí tomu ale zjevně velký nedostatek peněz a solidního vybavení, protože některé scény působí fakt hodně lacině. Další vroubek byl v nepřesvědčivých vedlejších postavách. Nicméně, hlavní herec hrál docela fajn. Myslím, že vzhledem ke snaze, kvalitě zpracování a scénáři jsou ty dvě slušné hvězdy tak adekvátní. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Na tom filmu něco je. Je zvláštním způsobem znepokojivý, ale mnohých se tento jeho rys nemusí vůbec dotknout. V mnoha věcech nectí předlohu. Je přenesen do současnosti, snaží se o dramatizaci příběhu, která bohužel sklouzává k béčkovosti (rozhovor s dětmi u kostela, melodramatická postava psychiatra a bytné), v základu ji ale respektuje: atmosféra a absence gore efektů. Pro nefanoušky HPL to ale bude asi pekelná nuda, což byla i pro mě. Hvězda a půl navíc za počin a za podivný způsob narace a světla. ()

m.xFuck 

všechny recenze uživatele

Hodně v pohodě tenhle HPL kousek. Nesnaží se být přímou adaptací, ale chce být svůj a celkem se jim to povedlo. Nejedná se o adaptaci Pickmanova modelu, ale spíše o adaptaci přizraku z temnoty. ()

Aywes 

všechny recenze uživatele

Hned ze startu je nutné napsat, že se nejedná o přímou adaptaci, ale film inspirovaný povídkou. Tohle bude brzy jasné každému čtenáři H.P.Lovecrafta. Největší problém vidím v tom, že film není zpracován s péčí a láskou. Jakoby si chtěl režisér pouze vzít slavné jméno a vydělat nějaký ten cash. Naštěstí to nevyšlo. Ať už jste fanoušek nebo ne, tak tenhle film je prostě slabota. Z počátku to startuje docela slibně. Budování atmosféry je sice ucházející a pracuje z trochu jiného konce, než budování u Lovecrafta, ale i tak je to celkem průměr. Problémy nastanou teprve s hereckým výkonem Robertova cvokaře. Příšerný herec, který jednou přehrává a jindy zase pouze odříkává. Vrcholem byl herecký výkon v autě, kdy cvokař přemlouval kolegu. Když pominu herectví, tak je i na pováženou scénář. Výsledná pointa vlastně vůbec nemá pointu. Vše vyšumí do ztracena. Protagonista Pickmana neurazí ani nenadchne. Nevýrazný soundtrack nestojí za zmínění. Občas svitne naděje skrz slušnou práci s kamerou, ale to je tak vše, co můžete od filmu čekat. Takhle prosím ne. Znovu a lépe. ()

Pan.Antonin 

všechny recenze uživatele

Film vzdáleně inspirovaný povídkou Pickmanův model rozhodně nechci označit za vyloženě špatné dílo, protože zpracovává několik zajímavých nápadů a má dobrou zápletku. Krom Pickmanova modelu jsem v něm viděl i motivy z jiných Lovecraftových děl, např. Věc z temnot. Je na něm ale hodně znát nízký rozpočet, ať už na vizuální kvalitě filmu, či na hereckém obsazení a jejich výkonech. Je to škoda, protože takhle mi to vychází jen na lepší dvě hvězdy. ()

Alboin 

všechny recenze uživatele

Ďalší béčkový (podľa hereckého obsadenia céčkový) počin kombinujúci viac Lovecraftových príbehov dokopy. Zavádzajúci názov mi vtisol predstavu jemne dobrodružného horroru, kde by mal hlavný hrdina objaviť tajomstvo odpudivo fascinujúcich malieb jeho priateľa R. Pickmana. Múzou alebo modelom, ako to sám autor poviedky pomenoval, Pickanových malieb boli skutočné bytosti a udalosti, ktorých svedkom bol a preto ich vedel tak verne namaľovať. Pickman v tomto filme však nemá s knižným okrem maľovania nič spoločné. Autor použil inú poviedku, Haunter in the dark, ktorá prakticky až na pár detailov sedí na dej filmu. Problém u mňa nastal hlavne preto, že som bol znechutený zo stvárnenia R. Pickmana. Namiesto veselého dobrodruha, ktorý je ochotný podstúpiť riziká aby mohol maľovať niečo "iné" tu máme vytraseného "Blakea", ktorý trpí nudou. Očakával som strieľanie ghúlov, akciu a hepiend ale dočkal som sa len ozubeného otvoru na konci filmu. Chápem, že ide o adaptáciu na dielo a nie presné stvárnenie ale pán Cappelletto zmršil čo sa dalo. (dúfam, že ho za to teraz Nyarlathotep naháňa po nociach) Samotný film mimo deja, ktorý tam človek musel usilovne hľadať, bol však iný druh horroru. Okrem znesiteľného hlavného hrdinu, aka Pickmana, tam bola veselá kopa zúfalo zlých hercov. Už dlho som vo filme nevidel, aby sa herec pozeral do kamery či ho sníma. Pán Dexter bol tak neskutočne silený a presvedčený o dôležitosti jeho mimiky, až som mal chuť zvracať. Ďalšou perličkou bola hŕstka malých černošiek, ktoré sa usilovne hrali koľko majú frajerov. Ich text, obsadenie do filmu a celková vizáž bola najneeuklidovskejšia vec akú som kedy zažil. A tie naťahovacie scény, zábery na nič alebo dojemné xichty! Predostieraný dojem kozmickej hrôzy sa vytráca v nekonečnej nude a čakaní. Nevadia mi dlhé zábery, pokiaľ v nich niečo je, ale tu človek zíza len na hlúposti. Hudba vo filme, pripomínajúca Fungoid Stream, bola okrem jedného momentu (kde som dostával migrénu z neustáleho piskotu) celkom fajn. Vďaka nej, kostolu a posledným záberom si tento paškvil u mňa získal také vysoké hodnotenie. ()

Reklama

Reklama