Reklama

Reklama

Věda a islám

(seriál)
  • Velká Británie Science and Islam
Velká Británie, 2008, 3x56 min

Hudba:

Fayyaz Virji

Hrají:

Jim Al-Khalili

Profesor fyziky Jim Al-Khalili, jehož odborností je studium atomu, syn Angličanky a Iráčana, se rozhodl hledat arabské vědce, kteří v době od 9. do 12. století našeho letopočtu v nejrůznějších oblastech nejvíce přispěli k pokroku vědy v celosvětovém měřítku. Navštíví Sýrii, Írán a severní Afriku. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Dokument, kterému jeho jednostranná emotivnost není vůbec na škodu. Naopak, celkem věrně dokresluje pýchu i pád arabského středověkého impéria. Žít ve středověkém Bagdádu než kdekoliv v Evropě by rozhodně byla výhra. Že Arabové už v 10 stol. zmákli velikost Země a měřili tloušťku atmosféry, jsem třeba netušil. Věda a kultura dokonale těžily z trosek antického světa, kontaktu s dálným východem, relativní náboženské tolerance a jednotné řeči dané Koránem. Také díky Arabům mohla v Evropě začít renesance, která ale zapříčinila, že namísto vědy už mohli později šířit jen ten islám. Než teda objevili ropu. ()

kongamato2 

všechny recenze uživatele

Ano! Milujem históriu a história vedy resp Arabského sveta to bolo niečo ako avantgardný Pariž na začiatku 20 storočia. Keď bola stredoveka Europa dogmatická, rigidná a zaostála. Tak v India, Čina a Islamské veľkoríše boli čo sa týka poľnohospodárstva, vedy, filozofie progresívne a fantastický vyspelé. V dejepise vás nenaučia mena ako Avicenna, Al Kindi, Averroes, Abubacer, Rhazes, Maimonides. Veď už Al-Džáhiz v 9 storočí prišiel z myšlienkou evolúcie, Avicenna napisal monumentálne spisy lekárstva, filozofie, Nathanel a Avempace formulovali zákony sily v 12 storočí a blízkovýchodní astronomia už poznala heliocentrizmus. Kto sa zaujíma o vedu tak by si mal urobiť prehľad :) ()

Reklama

topi80 odpad!

všechny recenze uživatele

Poté, co muslimové vypálili všechny knihovny, ve kterých byla ukryta antická moudrost, začali z fragmentů, které po jejich řádění zbyly, přecejenom shromažďovat nějaké vědecké informace. Tam, kde byl uvolněnější islámský režim (rozuměj - na islám se tak trošku kašlalo) měli skutečně i nějaké výsledky. Nutno však říci, že drtivá většina moudrosti přicházela pomocí agresivních výpadů muslimů na Dálný východ v kombinaci právě s těmi antickými fragmenty. Takže ty islámské vynálezy, kterými nás častuje armáda obhájců této ideologie, jsou téměř ze 100 % z Indie, Číny, starověkých civilizací nebo z oblasti Blízkého východu, ale z předislámského období. Také je třeba říci, že většina arabských vědců z té doby to však u muslimských vládců neměla vůbec lehké (sami muslimy nebyli - není divu, ona věda a primitivní dogmatismus nejdou moc dohromady), a pokud se jim podařilo antickou moudrost nějak rozvinout, nebylo to díky islámu, ale islámu navzdory. Proto za toto propagandistické dílo náleží odpadové hodnocení. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Mám z Islámu zkoušku na Karlově univerzitě. Ve zmíněném období byl arabských svět na rozdíl od chudé zaostalé Evropy ve vědě na světové špici. Například medicína. Někdo by už dnes ale měl Arabům říci, že jejich učení je zastaralé. Po stránce techniky, způsobu vlády, ve všem. Téma tohoto dokumentu se dnes stalo velmi aktuální což tvůrci nemohli tušit. Západní Evropa dnes páchá sebevraždu. Ničí to, co naši předkové po generace budovali, naši kulturu, způsob života, hodnoty. Každý, kdo vkročí do EU nelegálně,, musí být vrácen do země, ze které vyplul či vyjel. Pokud migranti uvidí, že za své peníze nedostanou cestu do Evropy, nebudou za to pašerákům platit. Mafie v severní Africe vydělávají miliardy eur na lidském utrpení. Od roku 1945 je islám na vzestupu. Ropa mu dává obrovskou ekonomickou sílu Islámské země mají již mají jadernou bombu a další na ní pracují. Islám světu diktuje, co se smí psát, bombami ohrožuje třetinu světa a svět ustupuje.Jednoduchým výpočtem lze dojít k letopočtu , kdy muslimové budou tvořit většinu ve světě i v Evropě. Mají peníze, mají miliony mužů toužící po válce (pochopitelně svaté). Je otázka času, kdy objeví svého vůdce a záminku.Jsme na prahu války civilizací a ta naše je je prohnilá, sobecká, bez obětavosti, bez víry, která by nás sjednotila a dala nám to nejdůležitější - ideály.Kolik Čechů dnes půjde to války s Turkem? 95% tzv. ateistů raději dobrovolně za pár výhod začne tlouci čelem k Mekce. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama