Reklama

Reklama

Bitva o Hood a Bismarck

  • Česko Hood a Bismarck: Souboj křižníků (více)
Velká Británie, 2002, 152 min

Obsahy(1)

Britský Hood a německý Bismarck – dvě obrovské bitevní lodě, které byly před více než sedmdesáti lety potopeny v severním Atlantiku, což si vyžádalo přes tři a půl tisíce obětí na životech. Roku 2001 se uskutečnila velká expedice s cílem najít vraky křižníků a odhalit tajemství obestírající jejich potopení. Ke střetu v Dánském průlivu došlo 24. května 1941 a byl plný dramatických momentů. Když byl Hood zasažen Bismarckem, výbuch ho rozlomil a kolos se potopil během neuvěřitelných dvou minut. Z 1418 členů posádky se zachránili pouze tři. Událost britským národem hluboce otřásla, neboť křižník HMS Hood byl už od roku 1916 symbolem jejich impéria. Necelé dvě hodiny po ztrátě Hoodu vydala britská admiralita dnes již proslulý rozkaz: „Potopit Bismarck!"
Jak se mohla tak velká pancéřovaná loď tak rychle potopit a proč se zachránili pouze tři lidé? O kolik byl Bismarck oproti Hoodu modernější? Proč patřil k nejobávanějším zbraním své doby a proč přesto také zamířil ke dnu? Odpovědi nejen na tyto otázky vylovíme z hlubin se zkušeným hledačem vraků Davidem Mearnsem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Sice tento dokument neuvádí žádná nová fakta, ale působí dostatečně co do obsahu a zároveň ukazuje vrak Bismarcku v té největší parádě. R.I.P. všem 4000 námořníkům, britským i německým, kteří v honu na Bismarck zemřeli. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dokument je rozdelený na dve časti. V prvom diely sa pátra po britskom Hoode a v druhom po nemeckom Bismarcku. Príbeh je spravený celkom dobre, grafika nám znázorní bojové plány, ale aj samotnú akciu, takže ma divák prehlad o čo sa v Atlantiku bojovalo, no a nakoniec sa nájde samotný vrak lode. Dokument je obohatený aj o výpovede námorníkov, ktorý to prežili. Kedže mám Bismarck radšej, tak ma viac bavil. Prvý diel Hood - 80%. Druhý diel Bismarck - 90%. ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama