Reklama

Reklama

Vojničův kód: Nejzáhadnější světový rukopis

(TV film)
  • Rakousko The Voynich Code: The World's Most Mysterious Manuscript (více)
Rakousko, 2010, 50 min

Obsahy(1)

Vojničův kód je nejzáhadnějším rukopisem na světě. Kniha z pera neznámého autora doplněná ilustracemi, jež jsou stejně bizarní jako matoucí, je napsána jazykem, který nedokáží rozluštit ani nejlepší kryptografové. Není tedy divu, že se toto dílo stalo součástí posledního bestselleru Dana Browna "Ztracený symbol". Od svého objevení před 100 lety uchvacuje Vojničův manuskript ve stejné míře akademiky i okultisty. Své štěstí zkoušeli ti, co rozluštili kód japonského šifrovacího stroje Purple, fyzikové s výkonnými moderními počítači i polyhistorové. Dodnes však nikdo nedokázal obsah knihy dešifrovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

chimeracerberus 

všechny recenze uživatele

Takže dokument nám po celej dĺžke trvania ukazuje určité teórie, kto môhol napísať knihu. To je síce pekné, ale hned na to ako nejakú teóriu podrobne vysvetlia ukážu prečo daná teória nemôže byť pravda. Takže jediné čo sa v dokumente na 100% potvrdilo bol rok vyrobenia knihy. Trošku málo na to že sa jedná o hodinový dokument na Viasat History. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Slibovalo to nudné téma a nějakém bezvýznamném rukopisu, ale nakonec za tím byly příběhy skutečných lidí a trochu okořeněno tajemnem. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dokument u něhož tvůrci celou dobu ví jednoznačný výsledek (že vůbec nic neví), ale po celou stopáž předkládají jednotlivé teorie, které ale záhy zcela vylučují protiargumenty. No, takže je zcela jasné, že tento "investigativní" dokument je jen trapná vata o jedné knize, o které se za celou hodinu dovíme jen to, že byla vytvořena začátkem 15. století. Pokud nechcete ztrácet čas s naprosto zbytečnou látkou, tak na to ani nekoukejte. 40% ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

Docela nechápu některé komentátory tohoto dokumentu. Je fakt, že nedal jasnou odpověď kdo rukopis vytvořil, ale vždyť to je prostě jasný fakt, na který nemůže tvůrce dokumentu odpovědět tak, že řekne jméno tvůrce a hotovo! Dokument měl za úkol najít a vyhodnotit všechny možné pisatele rukopisu a to dokázal velice napínavým a strhujícím způsobem, byť jediné co víme, je (snad) téměř přesné datum, kdy rukopis vznikl. Sám za sebe můžu říct, že jsem velice nedočkavý, kdy už se záhadu podaří vyřešit. Jenže... kdy to bude? Nemám totiž čas čekat dalších několik století... :-) Dávám 5 hvězdiček - 100% a jdu psát vlastní šifru. Rudyamonovu šifru... :-) ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama