Reklama

Reklama

Přední linie

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gojijeon (více)
Trailer

Obsahy(1)

V posledních dnech korejské války, kdy již probíhala mírová jednání,  přijíždí armádní komisař k jednotce, která nadále svádí boje o strategický bod, jenž má rozhodnout o nové hranici mezi Severem a Jihem. Zatímco vyšetřuje okolnosti zabití velitele, poznává komisař vztahy mezi vojáky uvnitř jednotky, ale i napříč frontovou linií. Podobně jako ve svém druhém filmu, akčním thrilleru Secret Reunion, se režisér Jang Hoon věnuje otázce rozdělení Korejského poloostrova. Ačkoli hlavní atrakcí tohoto válečného eposu představují spektakulární sekvence ukazující peklo války, hlavní silou vyprávění jsou působivě vykreslené charaktery na obou stranách bitevního pole. (Filmasia)

(více)

Recenze (74)

Morholt 

všechny recenze uživatele

No tak jestli si u Pout války říkal, že Korejci mě válečným filmem nepřesvědčí, tak Přední linie mě vyvedly z omylu. Naprosto perfektní mix válečných sekvencí, protiválečné agitky a navrch rozvinuté charaktery jednotlivých postav. A k tomu se mi jednotlivá šikmoočka nepletla dohromady, jak se mi často u asijských filmů stává, když je tam těch žluťáků moc. Veliké překvapení a na pana Hun Janga se asi podívám trošku podrobněji. 90% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Příběhově poměrně přímočaré, ale co do postav a vizuálu velice kvalitní válečné drama z ne tak okoukaného prostředí korejské války. Příběh skupinky sympatických vojáků, u nichž oceňuji poměrně propracované prokreslení charakterů, takže mi tentokrát úplně nesplývali, ačkoli si byli všichni podobní jak vejce vejci. Tu trošku chlapáckého humoru velice záhy přeruší válečný masakr, který možná šetří na krvi a laciné brutalitě, ale i přesto bitvy působí velice surově a drasticky. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Filmařsky výborné válečné části a akce, stejně jako vyobrazení naprosté zbytečnosti. Bohužel plno patosu film shazují o příčku níže. V podstatě víte, co se s kapitánem stalo, jak bude co probíhat a jak to bude končit, už od samotného začátku a odeslání na frontu. ~ Pravda je, že něco takového o naší německé okupaci a např. následném partizánském odboji nikdo nikdy nic nenatočí, a film se může směle porovnávat s podobnými Hollywoodskými megafilmy. ~~~ PS: Celosvětovým pravidlem by mělo 100% být to, že při rozpoutání jakékoliv války obě strany povinně postřílí členy vlády nebo vládnoucího hnutí. Kdyby takové pravidlo bylo, vězte, že by se vždycky našlo mírové řešení. ()

Ozo 

všechny recenze uživatele

"Zastavte veškeré nepřátelské aktivity na všech frontách. Opakuji. Zastavte veškeré nepřátelské..." Tihle kluci korejský prostě vědí jak na mě. Beze srandy, jeden z nejlepších (proti)válečných filmů, který jsem kdy viděl, kdy se naprosto makabrózní scény útoku prolínají s těžce osobními záběry vojáků, kteří vlastně ani pořádně neví, za co bojují, ale rozkazy se přece plnit musí. Ve filmu je hodně znát, že se Korejci skutečně snaží přijít na podstatu korejské války, kdy proti sobě bojoval (vlastně bojuje, protože jsou dodnes ve válečném stavu) jeden národ. Silný snímek o nesmyslnosti válek. "Na něco se tě zeptám. Na tohle ses mě ptal před třemi lety. Víš, proč prohráváte? Protože nevíte, proč bojujete! Tak proč bojujeme? "Věděl jsem to. Věděl jsem proč. Ale... Už je to příliš dlouho. Zapomněl jsem." "Ty jeden hajzle." ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Těžko lze někde na světě najít dvě země, které mají podobně vyhrocené vztahy jako Severní a Jižní Korea. Pro mě šlo o docela neznámou kapitolu války a film, který mi byl doporučen jedním kolegou. K mému překvapení šlo o kvalitní podívanou, poukazující na nesmyslnost války a na vše utrpení, které sebou pro všechny zúčastněné nese, navíc se tu objevila celá řada dobře zapamatovatelných momentů...75%. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

V poslední době jsem si dal za úkol opět o kousíček dál pokročit ve sledování jihokorejské filmové tvorby. Tato země již za minulé roky vyprodukovala pár poctivých snímků z tohoto žánru, proto jsem se na Gojijeon velice těšil. Téma Korejské války odehrávající se v 50.letech 20. století opět nezklamalo, člověk se dozví nějaké nové informace, líbilo se mi, že film dokáže nabídnout kromě strhujících válečných scén i slušnou řádku dialogů, jež vás donutí k zamyšlení. Celkový zážitek umocňuje krásná hudba, na to je vždy u Korejců spolehnutí. A ten adrenalinový nášup na konci, to byla slast sledovat, jen očekávejte, že se nebude konat žádný happyend. V porovnání s jinými snímky z těchto končin (Mai Wei, Pouta války, Pohwa seguero) to trošičku ztrácí, pořád se ale jedná o něco, co může nabídnout nesporné kvality. 7,5/10 ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Film Gojijeon, nebo The Front Line nebo po česku Přední linie je ukázkou toho, že Korejci umí točit válečné filmy stejně dobře jako Hollywood. A Přední linie úřaduje ve všech směrech. Ať už je to výborný scénář, kde se dva jihokorejští vojáci znovu setkají na bitevním poli na konci korejské války. Ať to jsou skvělé bojové i nebojové scény, např. ta se snajprem nebo neustálé dobývání strategického a zároveň rozdělujícího kopce. Ať to jsou výborné herecké výkony hlavních hrdinů, kterým jsem věřil celou tu dobu. Ať to je řízná a skvěle komponovaná hudba, ze které běhal mráz po zádech. No a samozřejmě skvěle vykreslené charaktery a ukázka těch největších sraček, do jakých může člověk spadnout, když se dva rozdílně myšlející národy pustí do sebe. To vše mi tak neskutečně sedělo, že musím dát plnou, protože pro mě se jedná o nejlepší válečný film roku 2011, a zároveň budu doufat, že ač je film červený, pořád má setsakramentsky nizké hodnocení. Lets Go Korea War Movies!!! ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Kvalita výpravy u korejských filmů je asi jeden z mála důvodů, proč vlastně sleduji jejich tvorbu. Občas se stane něco příjemného a dokáží vytvořit perfektní záležitost - Pouta války / Taegukgi hwinalrimyeo. Ostatní tvorba na tom ale je trochu složitěji. Přední linie / Gojijeon je trochu komplikovanější záležítostí, má více postav, takový nějaký zmatenější příběh s několika flashbacky, které jsou na filmu asi nejzajímavější částí. Jako vždy je válka vyobrazeno příkladně, ale těchto několik pozitiv nedokáže vynahradit fakt, že se jedná o přetaženou "nádheru"! ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Pěkný příběh jež bravurně ukazuje nesmyslnost války a to nejen díky pohledu z obou stran. Jen škoda, že závěr je už trochu za hranicí reálnosti. ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Bez prehnaného patosu či nafúkaných hrdinov taký je tento film. Zaujímavý a dobre spracovaný príbeh o nezmyselnosti vojny, ktorý rozpráva viac príbehových liniek ma od začiatku zaujal. Skoro dokonalé. Američania sa môžu schovať, takto film jednoducho nedokážu natočiť. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Typická dokonalá rákosnická válečná řež je tentokrát doplněná o úžasný příběh (těžko říct, jak moc reálný), který ukazuje nesmyslnost války a to, že při ní trpí všichni bez výjimky. Přes dvě hodiny jsem pohledem ani neucukl, což se mi moc často nestává, a proto je plné hodnocení absolutně oprávněné. 95% ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Povedený válečný snímek se sympatickými charaktery a zajímavým námětem posledních chvil korejské války. Poměrně tradiční scénář vyčnívá asi jedině tím, že značný prostor dostanou i příslušníci severokorejské armády. Co se týče typických patetických útoků na city diváka Front Line je celkem umírněný film a to zejména ve srovnání s Brotherhood of War. Front Line je poctivým válečným filmem se vším všudy. Pravdou je že nepřináší nic dosud neviděného, ale je jen na divákovi zda to brát jako mínus. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Všeobecně neholduji válečným filmům, které jsou často tzv. na jedno brdo. Gojijeon je toho ukázkovým případem, navíc doplněným problém s rozpoznáním, komu vlastně jaký ksicht patří, jelikož každý voják si je podobný jako vejce vejci. 42 % ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

"VOJÁCI ŽIJÍ A UMÍRAJÍ DÍKY ROZKAZŮM...." i když jsou sebevíc absurdní a dělané třeba jen kvůli půl centimetru na mapě. Další Korejský válečný film, další pohled na jejich občanskou válku a další zásah do černého. Není to sice tak úchvatné jako jejich Pouta války, ale i tak další silný zážitek! Nejsilnější je film v tom, že zobrazuje obě strany konfliktu uvěřitelnou, realistickou formou. Není to černobíle vidění, kdy jeden je dobrý a druhý špatný, ale velmi barvité až bolestné vykreslení charakterů postav na obou stranách linie. V tomto jsou Korejci silní a dokážou člověka vtáhnout.....a když se nad bojištěm před poslední bitvou rozezvučí zpěv z hrdel tisíců vojáků na obou stranách......přesně to jsou ty momenty a emoce pro které člověk miluje film....... ()

jirijost 

všechny recenze uživatele

Prvních tak třicet minut to byla celkem nuda ale jakmile se začalo bojovat tak film nabral skvělou úroveň. Z prostředí Korejské války je to první film který jsem viděl, když nepočítám komediální seriál MASH. Rozhodně se ale na nějaký další film z tohoto prostředí podívám, protože i tahle válka jak se tady ukázalo je zajímavá a stejně krutá jako kterákoliv jiná. Pro mě nepochopitelné bylo hlavně když do příměří zbývalo ještě dvanáct hodin a jak Jižní tak Severní Korea se hrdě vrhla opět do boje o kopec, který si po celou válku předaly snad stokrát. Nakonec v právě té poslední bitvě samozřejmě zemřela většina hlavních hrdinů. Ještě bych rád zdůraznil hudbu, která boji dávala tolik potřebné napětí...90%. ()

Chipsonator 

všechny recenze uživatele

Po Zachraňte vojína Rayna druhý nejlepší válečný film co jsem viděl. Přední linie mi doslova vyrazila dech. Před dvěma dny jsem viděl Pohwa soguero, film se mi líbil a nažhavil mě na na další Korejský válečný film. Avšak v porovnání s Přední linií je Pohwa soguero chabý čajíček, ztrácí totiž jak v atmosféře, tak v postavách a taky tak v příběhu. U přední linie by se atmosféra během krutých vřav probíhajících v bitvě o kopec dala totiž krájet, stejně tak by se dala doslova trhat na kusy když se objeví na scéně "2 sekundy". Postavy jsou zde sympatické, velmi dobře napsané a skvěle zahrané. A příběh je opravdu silný, hlavně tedy ke konci perfektně graduje (SPOILER: ať už euforie z ukončení války, setkání dvou armád u řeky, následná krutá facka všem vojákům, zpěv před závěrečnou bitvou, a nakonec tedy poslední bitva o ten posraný kopec). Přední linie je výborný válečný film, a já opět smekám svůj pomyslný klobouk a přitom hlasitě tleskám Korejské kinematografii. 90% PS: Skvělé akční sekvence jsou samozřejmostí. ()

provitamin 

všechny recenze uživatele

Síce nie som moc zástancom vojnových filmov, ale tento kúsok si zaslúži plné hodnotenie. Páčilo sa mi, že film je poňatý síce z pohľadu Juhokórejcov, ale nesnaží sa rozdeľovať na dobrých a zlých. Zlá je len vojna. Realisticky podaný obraz vojny, ktorý obsahuje niekoľko silných momentov. (krabica na kopci, najmladší člen jednotky a jeho spev, 2 sekundy, ...). Film ktorý akurát vystihol pomer medzi vojnovými scénami a scénami z prostredia juhokórejskej jednotky Aligátor, nie je ich ani málo, ani veľa, tak akurát. Myslím že je dobre že tento film nebol predabovaný, lebo by stratil svoju autenticitu. Jediné s čím som mal problém hlavne zo začiatku, rozoznať jednotlivé postavy, keďže tí Kórejci vypadajú dosť podobne :) ()

divak84 

všechny recenze uživatele

solidní válečný film ovšem je zbytečně dlouhý a trpí občasnými hluchými místy... akce tam je na tak dlouhý snímek málo. ()

Související novinky

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

02.12.2011

Korejský filmař bude mít retrospektivu na 7. ročníku festivalu Filmasia. Setkat se s ním můžete na projekcích v neděli 4. prosince. Celý festival se koná v pražském kině Světozor 1. - 4. prosince… (více)

Reklama

Reklama