Reklama

Reklama

Přední linie

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gojijeon (více)
Trailer

Obsahy(1)

V posledních dnech korejské války, kdy již probíhala mírová jednání,  přijíždí armádní komisař k jednotce, která nadále svádí boje o strategický bod, jenž má rozhodnout o nové hranici mezi Severem a Jihem. Zatímco vyšetřuje okolnosti zabití velitele, poznává komisař vztahy mezi vojáky uvnitř jednotky, ale i napříč frontovou linií. Podobně jako ve svém druhém filmu, akčním thrilleru Secret Reunion, se režisér Jang Hoon věnuje otázce rozdělení Korejského poloostrova. Ačkoli hlavní atrakcí tohoto válečného eposu představují spektakulární sekvence ukazující peklo války, hlavní silou vyprávění jsou působivě vykreslené charaktery na obou stranách bitevního pole. (Filmasia)

(více)

Recenze (74)

WoodoX 

všechny recenze uživatele

V podstate nadhodnotím, keďže ma tento film veľmi prekvapil. Juhokórejskú produkciu veľmi nepoznám, no po tomto si ju budem zrejme väčšmi všímať. Herecké výkony úplne presvedčivé, nič prehnané či trápne, potešili tiež niektoré vtipy na odľahčenie a celkovo to malo svoj spád. Všetkým fanúšikom vojnových filmov môžem len odporučiť. ()

Khagan1389 

všechny recenze uživatele

Epický protiválečný film o souboji korejských armád a jejich vzájemném respektu, který si válečníci vybudovali během nekonečných bojů o naprosto bezvýznamný kopec. Každá z postav má svůj mikro příběh, který rozvíjí poměrně strohou hlavní dějovou linii a dává divákovi šanci si vybudovat nějaký vztah k postavám. Z technické stránky: bitvy a s nimi spojené výbuchy a přestřelky jsou perfektně udělané (takový korejský standard). Skvěle vybudovaná atmosféra a herecké výkony jsou to, čím tento film rovněž exceluje. Jedinou vadou na kráse (pro mě) je poněkud odlišný styl vyjadřování emocí (někdy to bylo až zbytečně moc ubulené). ()

frenkie 

všechny recenze uživatele

Korejský válečný opus Gojijeon je natočen celkem koukatelně, bez otravných, směšných scén plných patosu, jak to známe z jiných dílek, s dobrými hereckými výkony a výbornými válečnými sekvencemi. Dějová linka s dvousekundovým střelcem je výtečná. Nic naplat, Korejci válečné filmy umí a já nemá celkem vážnějších připomínek, snad jen, že to mohlo být o něco kratší. Poctivé 4*. ()

KubaTT1 

všechny recenze uživatele

Citové scény a hlavně ta malá holčička, s otázkou "doroste mi ruka?" mě totálně odrovnala a já neudržel slzy. Navíc tenhle film má vše, co většina nadšenců válečnejch filmů chce vidět. Akci, krev, smutek, přátelství a to, proč jsou války tak hrozný a neměli by se opakovat. Rozhodně dávám 100% neboť sem dostal vše co sem chtěl. Musím uznat, že je to můj 3, film této tématiky, také Korejského původu a zatím se daří! :) jen tak dál. ()

Raziel811 

všechny recenze uživatele

Korejci bezkonkurenčně umí válečné filmy, což dokazují téměř každý rok. Toto dílko je sice o něco slabší, ale stále vrchovatě překonává cokoli z jiných částí planety. ()

coulismoulis 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha jihokorejských filmů zkoumající ústřední téma násilného rozdělení země a jeho dopadu na lidi na obou březích 38. rovnoběžky. Tentokrát (opět;) skrz armádní optiku, takže se nabízí srovnání s JSA, které přece jenom dopadlo o poznání lépe. Není to až tak špatný film, otvírá i některá zajímavá témata, ale pak je nechce až na hlavní motiv radši moc řešit. A úplně jsem nepochopila, jakou vlastně úlohu v ději měla postava SHK, přišlo mi, že do děje vlastně až tak moc nepasuje a je tam víceméně kvůli expozici, což byla trochu škoda, když jako jediný zůstal vlastně na bojišti stát i po půlnočním příměří. ()

Crucifere 

všechny recenze uživatele

Go-Ji-Jeon je výsměch válečným filmům. Je úplně přecpaný nelogičnostmi, hloupostmi a trapnými hereckými výkony v čele s hardcore emocemi, které se korejci snaží prodat divákovi za každou cenu i když to nemá absolutně žádný smysl. Celou dobu jsem si říkal, že to je jen jakési nedorozumění, ale když po dvou hodinách blábolení nesmyslů začal kapitán srdcervoucí proslov o tom, proč je američani nazývají jednotkou Aligátor, padla mi sánka a koutky úst šli do nechápavého úsměvu. Poseldní rána byla, když kapitán zíra na mrtvého vojáka a v tom mu jeho druh řekne "Emoce jsou v pořádku, klidně plakej.", a on se rozbrečí. To už jsem si musel nahlas říct jaká je to *****ina. Já tedy nevím, jestli je to chytře zamaskovaná parodie na válku, nebo jsou ti korejci pitomci. Důležitý poznatek: Jeden granát nadělá MNOHEM větší spoušť, než 15 granátů. ()

Pe4Ce22 

všechny recenze uživatele

Poměrně hezký snímek na né moc časté téma. Prostě válka v přímém přenosu se všemi hrůzami i malými radostmi. Bohužel je to chvílemi trochu "tyjátrózní" a rádoby ždímačky emocí fakt moc nemusím. Znovu už se na to asi nepodívám. 3 hvězdy. ()

JanMarek 

všechny recenze uživatele

Válečný film jak má být. Kupodivu mi byly snad všechny hlavní postavy sympatické, což se u válečných filmů většinou moc nedaří. Velmi oceňuji vyváženost, žádná ze stran není vykreslená jako vyhraněně správná a vyhraněně zlá. Ovšem obzvlášť se mi líbí hlavní zápletka, která se na pozadí války odehrává, je fajn, když si člověk není jistý vývojem filmu po 20 minutách. ()

Zaks 

všechny recenze uživatele

Celý čas som mal pri sledovaní tejto konverzačnej paródie na tému kórejskej vojny zvláštny pocit. Divné správanie hercov mi pripomínalo vystúpenie ochotníkov z Radošínskeho naivného divadla. Takto nelogicky až smiešne by vojaci ani z jednej strany nekonali. Zrejme cez optiku bežného mierového diváka sa film zdá byť fajn, ale čisto artové až hlúpe a nereálne zobrazenie nespravodlivostí vojny mne nevyhovovalo. Bojové akcie vyzerali bizarne, najprv nudná príprava, potom krátke, často až žartovné sekvencie z bitky a nakoniec už len dlhý záber na zničujúci výsledok. Prekvapivo mnohé scény, ktoré mali u diváka vyvolať súcit či silné emócie, pôsobili na mňa často opačne. Zaujímavosťou, ale ťažko to nazvať plusom, lebo jej prejav bol pre mňa komický, je ďalšia žena snajperka. ()

Související novinky

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

02.12.2011

Korejský filmař bude mít retrospektivu na 7. ročníku festivalu Filmasia. Setkat se s ním můžete na projekcích v neděli 4. prosince. Celý festival se koná v pražském kině Světozor 1. - 4. prosince… (více)

Reklama

Reklama