Reklama

Reklama

Mnichov: Skuteční vrahové

(TV film)
  • Česko Mnichov: Odveta Mossadu (více)

Obsahy(1)

Poutavý dokument odhalující skutečný příběh o krajní pomstě izraelské tajné služby za vraždu izraelských sportovců na olympiádě v Mnichově. V září 1972 na olympiádě v Mnichově zavraždilo Černé září, radikální odnož Organizace pro osvobození Palestiny, před očima milionů televizních diváků jedenáct izraelských sportovců. Událost šokovala celý svět a Izrael naplánoval pomstu. Pořad vychází z výpovědí agentů Mossadu, kteří provedli izraelskou krvavou odplatu. Nyní poprvé odhalují skutečný příběh o nejpozoruhodnější vládou podporované operaci v historii války s terorismem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Hodnocení zpravodajských akcí tajných služeb málokdy mívá jednoznačné vítěze a poražené a interpretace těchto akcí bývá ještě daleko spletitější, protože akci nějak vidí aktér, něco může/nesmí říci a jinak druhá strana, takže to chce brát dosti s rezervou. Nicméně dokument je natočen hodně věrohodně na základě mnohých skutečných událostí, včetně maléru v Lillehammeru. Na druhou stranu se mi ve střední Evropě podivně chápe metoda "oko za oko" a její dotažení do reálných vražd vytipovaných cílů, ať již měli s Mnichovem něco společného nebo šlo o cíle skutečně nebo potenciálně nebezpečné Izraeli. Jenomže Izrael bojuje o svou existenci od roku 1948 a jako malý stát musí reagovat v arabském světě jinak a předcházet i potenciálním hrozbám. K pochopení dokumentu je třeba našprtat dost informací z oblasti Středního východu ještě před 2sv.v., vliv Britů, Francouzů, Britského mandátu Palestina a jeho dělení, pět arabských válek a reálných dopadů, ale i obava SRN ze skupin typu Baader-Meinhofová, kteří s palestinci nakonec později jednali po únosu letadla Lufthansa, až po vznik jednotky GSG9. Je to sakramentsky složité. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud se jedná o vykreslení jednotlivých operací, které vedly k likvidaci lidí napojených na Černé září a dalších teroristů, tak bylo všechno v pořádku. Operace byly načrtnuty věrohodně, což umocňovaly i výpovědi aktérů z řad Mossadu či ex-premiéra Ehuda Baraka. Bohužel dokument se už tehdy nevyhnul jisté tendenčnosti a zabité teroristy vydával spíš než za zločince za oběti, což umocňovaly výpovědi jednak jednoho z palestinských zločinců a druhak vdovy po jednom ze zavražděných izraelských atletů, která neustále opakovala, že teroristé měli být postaveni před soud. Dokument tak zcela potlačuje fakta, že většinu z teroristů by před soud nebylo možno pohnat, protože byli chráněni hostitelskými zeměmi a doba únosů alá Eichmann byla už neodvratně pryč a ani důkazy, byť nesporné, které Mossad shromáždil, by před standartním soudem neobstály. Ta propalestinská nota dokument značně devalvovala, ale pořád je to poučná podívaná. 60% ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele

Jednak je vše tak zmanipulované že jeden vůbec netuší kde je pravda, jednak každý sklízíme co jsme zaseli... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Kdyby Spielberg svůj Mnichov natočil přesně podle tohoto dokumentu tak to mohl být prima film, ale Steve přitlačil na filozofování o vině a trestu a přidal naprostou fikci. O Operaci Boží hněv jsem četl hodně ( viděl jsem i Mnichov ), ale toto je můj první filmový dokument a hned velmi dobrý - přehledné, podrobné, s výpověďmi agentů Mossadu, pamětníky, experty a i hraná část není rušivá. Kde jinde vám prezident země řekne, že si vzal ženské šaty, namaloval se a napudroval? PS: jen mám problém s užíváním slov vrazi a vražda ( vyjímkou potvrzující pravdilo byla zpackaná akce v Lillehammeru ) - copak Gabčíka s Kubišem nazýváme vrahy, kteří vraždili? Ne, jsou to vojáci, kteří vraha zlikvidovali. ()

bjh 

všechny recenze uživatele

Dokument je velice zajímavý a na první pohled i zapadá do skutečných historických událostí. Jenom se mi ale nějak nechce uvěřit, že by se dokumentaristům podařilo přemluvit skutečné agenty Mossadu, aby jim takto detailně prozradili tato maximálně citlivá služební tajemství. ()

Reklama

Reklama